PARTNER SERWISU
gxouvdmd
74 75 76 77 78
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 29 października 2023 13:32:40 przy kursie: 32,14 zł
mamilo napisał(a):
Wytłumaczy ktoś jak to jest że EBIT jest niższy niż zysk netto ?

To jest na 99 proc. efekt dodatnich różnic kursowych.
W raporcie za II kw. 2023 r. w przychodach finansowych po półroczu było 53,8 mln zł, natomiast w kosztach finansowych minus 19 036, z czego 18 477 stanowiły różnice kursowe od aktywów wyrażony w walutach obcych (należności, zobowiązania, gotówka). W III kw. nastąpiło mocne osłabienie złotego i dlatego po 9 miesiącach mamy 73 mln zł przychodów finansowych oraz koszty wynoszące tylko 4 mln zł. Inaczej mówiąc w kosztach mamy tak naprawdę przychody na 14,5 mln zł, a w pozycji tej są tylko odsetki i różnice kursowe. Odsetki nie spadły, więc mamy 15 mln zł extra przychodu od różnic kursowych. Ot, efekt kursu walutowego.

W tym miejscu znajdowała się analiza spółki, której wątek dotyczy.

Podjęliśmy decyzję o przeniesieniu wszystkich analiz do dedykowanych wątków spółek w nowej sekcji STREFA PREMIUM, którą znajdziecie na głównej stronie forum.

Zmiana ta, ma na celu ułatwić zapoznawanie się z treściami analiz, pozostawiając dotychczasowe wątki spółek jako miejsce do publicznej dyskusji użytkowników.

Już teraz zamów abonament, aby uzyskać dostęp do wszystkich treści serwisu.

mboro55
29
Wpisów: 142
Wysłane: 3 listopada 2023 14:43:55 przy kursie: 34,32 zł
Info bardziej z kronikarskiego obowiązku, bo zainteresowani już zapewne wiedzą.

Goldman Sachs zwiększył na koniec Q3 zaangażowanie w akcje XTB.

www.gstfi.pl/_fileserver/item/...

Stare giełdowe powiedzenie mówi: "Jak grubi zaczynają kumulować papier, to wiedz, że coś się dzieje..." Whistle

thomasw
0
Wpisów: 59
Wysłane: 3 listopada 2023 22:57:48 przy kursie: 34,32 zł
mamilo napisał(a):
Wytłumaczy ktoś jak to jest że EBIT jest niższy niż zysk netto ?

Było na konferencji:
EBIT to z działalności operacyjnej
XTB ma 1,6 mld PLN środków własnych na kontach i w obligacjach skarbowych - z tego dostają odsetki.
Do tego złotówka się osłabiła to z różnic kursowych zarobili pewnie z na gotówce z zagranicznych oddziałów.
Odsetki + różnice kursowe stanowią przychody finansowe i wchodzą do zysku netto.
"Read back the minutes of the last meeting:
-we gave each other stock options,
-discussed ways to ignore the needs of others,
-Hamilton had a racial joke."

mboro55
29
Wysłane: 9 listopada 2023 21:04:32 przy kursie: 35,06 zł
XTB już na podium wśród Polskich DM w statystyce ilości klientów podanej przez KDPW za październik br. Jeżeli chodzi o nowych klientów w Polsce za m-c październik br. są ponownie na pierwszym miejscu.

www.sii.org.pl/16841/analizy/n...

Spółka w sprawozdaniu za IIIQ przemyciła info, że 4 października (czyli okresie obejmującym już IVQ):

"... została podpisana umowa nabycia 90% udziałów spółki z siedzibą w Indonezji.
Faktyczna kontrola i własność nad spółką jest uzależniona od otrzymania ostatecznej zgody od lokalnego nadzorcy."

Czyżby w ten sposób spółka otwierała sobie drogę na nowe rynki, mi.in. Australię i tzw. Oceanię, gdzie dotąd byli niedostępni.
Ciekawa informacja, zwłaszcza że nie była raportowana przez ESPI.

Avocado
26
Wpisów: 483
Wysłane: 9 listopada 2023 22:29:29 przy kursie: 35,06 zł
no i super - 60% rynku nowych klientow. do 60% calego rynku brakuje tylko 800k klientow, czyli powiekszyc sie x4.25 - i to mysle, ze zarzad moglby sobie to stawiac za cel.

na marginesie - nie rozumiem, co ludzi ciagnie np. do takiego mBanku - nie dosc, ze drogo, to jeszcze bez perspektyw na przewage technologiczna w przyszlosci.

a jesli chodzi o Indonezje + Malezja (prawie ten sam jezyk) - to jest ponad 300 mln ludzi, a cala SE Asia - prawie 700 mln ludzi (porownywalne z cala Europa z Rosja). rynek dosc dziewiczy, wiec i bardzo wzrostowy. w mojej opinii bardzo dobry kierunek i na teraz, i na przyszlosc - na pewno lepszy niz np. RPA

yellowshadow
103
Wpisów: 422
Wysłane: 10 listopada 2023 01:26:00 przy kursie: 35,06 zł
Avocado napisał(a):

na marginesie - nie rozumiem, co ludzi ciagnie np. do takiego mBanku - nie dosc, ze drogo, to jeszcze bez perspektyw na przewage technologiczna w przyszlosci.

Nic ich nie ciagnie. Jednym kliknieciem w mBanku otwierasz usluge eMakler zintegrowana z kontem bankowym, a otwiera sie ona w DM mBanku, wiec jest liczona juz jako rachunek. I dzieki temu mozesz od razu z prywatnego rachunku ROR kupowac akcje na gieldzie bez formalnosci. Jedynie prowizja jest zlodziejska 0,39%.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 10 listopada 2023 06:55:56 przy kursie: 35,06 zł
Ano właśnie. Jak ktoś ma konto w mBank to może go przyciągać łatwość otworzenia rachunku. Jasne, że w XTB też nie jest to skomplikowane, w tej sytuacji gdy ma się konto w tym banku jest jeszcze prościej. No i dodatkowo mBank ma IKE i IKZE, których na ten moment w XTB brak.

Natomiast prowizja w mBank jak prowizja - dla mnie prawdziwym złodziejstwem jest to
Cytat:
opłata za depozyt instrumentów zagranicznych 0,15% w skali roku. Naliczana półrocznie z uwzględnieniem codziennej wyceny aktywów. Nie zostanie pobrana, jeśli zapłacona prowizja od złożonych przez Ciebie zleceń w danym półroczu przekroczy wysokość naliczonej opłaty depozytowej.
Edytowany: 10 listopada 2023 07:02

MarekPtrl
24
Wpisów: 68
Wysłane: 10 listopada 2023 07:03:47 przy kursie: 35,06 zł
Korzystam z mBankowego emaklera z wygody, nie bawię się w spekulację czy day-trading, więc kwestia prowizji to jednorazowa łyżka dziegciu.

Jestem tutaj bardzo casualowym użytkownikiem i zapewne taka jest, większość klientów usług DM powiązanych z bankami.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 10 listopada 2023 07:20:48 przy kursie: 35,06 zł
Przy większych zakupach prowizja jest do przełknięcia, ale główny problem jest nie w prowizji % ale w kwocie minimalnej prowizji. Przykładowo przy uśrednianiu za mniejsze kwoty robi się drogo. Kupujesz za 500 złotych i na starcie nie licząc spreadu jesteś 1% w plecy. Tutaj XTB bije mBank na głowę, jak masz kaprys możesz kupić akcji za 10 złotych i nie płacisz nic. W mBanku prowizja stanowiłaby tutaj 50% ceny nabytych akcji.

Ale fakt - pierwszym moim rachunkiem był ten w mBank - z tego powodu, że miałem tam konto bankowe i mogłem praktycznie jednym kliknięciem otworzyć eMaklera.

Ps. Nie wiem czy było tu odnotowane, że XTB wprowadziło oprocentowanie wolnych środków na depozytach. Nie są to jakieś kokosy bo od 2 do 2,5% ale zawsze coś i jak dla mnie dodatkowy plus.
Edytowany: 10 listopada 2023 07:30

yellowshadow
103
Wpisów: 422
Wysłane: 10 listopada 2023 09:12:58 przy kursie: 34,98 zł
szarlej81 napisał(a):

Natomiast prowizja w mBank jak prowizja - dla mnie prawdziwym złodziejstwem jest to
Cytat:
opłata za depozyt instrumentów zagranicznych 0,15% w skali roku. Naliczana półrocznie z uwzględnieniem codziennej wyceny aktywów. Nie zostanie pobrana, jeśli zapłacona prowizja od złożonych przez Ciebie zleceń w danym półroczu przekroczy wysokość naliczonej opłaty depozytowej.

Nie rozumiem Was kompletnie. XTB ma oplate depozytowa 0,2% powyzej 250 tys euro aktywow na rachunku i to dopiero boli! A 0,39% w dwie strony na pakiecie 100 tys zl. zakup-sprzedaz to 800 zl, wiec to sa wymierne srodki i nie rozumiem, jak to moze byc „bez znaczenia”. Dla mnie kazda zlotowka oddana wiecej niz musze domom maklerskim ma znaczenie.

mboro55
29
Wysłane: 10 listopada 2023 15:12:24 przy kursie: 34,98 zł
yellowshadow napisał(a):

Nie rozumiem Was kompletnie. XTB ma oplate depozytowa 0,2% powyzej 250 tys euro aktywow na rachunku i to dopiero boli! A 0,39% w dwie strony na pakiecie 100 tys zl. zakup-sprzedaz to 800 zl, wiec to sa wymierne srodki i nie rozumiem, jak to moze byc „bez znaczenia”. Dla mnie kazda zlotowka oddana wiecej niz musze domom maklerskim ma znaczenie.

Opłata depozytowa na środki zgromadzone na koncie maklerskim jest pobierana w każdym Domu Maklerskim, bo wynika ona z opłaty KDPW, ale masz rację w XTB jest ona jedną z wyższych w porównaniu z konkurencją.

kukis
1
Wpisów: 5
Wysłane: 6 stycznia 2024 20:32:27 przy kursie: 37,94 zł
Cześć, mój pierwszy post na forum :)

Czy ma ktoś jakąś odpowiedź dlaczego XTB jest niżej notowane na giełdzie od GPW? Obie spółki są do siebie jeśli chodzi o domenę w której działają podobne.

Aktualnie P/E XTB wynosi 7.5, w ostatnich paru latach waha się rejonie pomiędzy 4 a 9. GPW natomiast ma P/E od paru lat pomiędzy 8 a 14, aktualnie jest blisko 12. Skąd taka różnica?

Na korzyść XTB przemawia:
- wyższa dywidenda
- więcej możliwości na dynamiczny rozwój. GPW jak to GPW, prochu raczej nie wymyśli, raczej ciężko się spodziewać wielu nowych produktów

Natomiast na korzyść GPW:
- większa stabilność, ciężko sobie wyobrazić, żeby za 5-10 lat GPW miało nie być, z XTB jak to z prywatną firmą, może być różnie
- Niższe C/WK

Czy czegoś nie widzę? Jak dla mnie P/E powinno być przynajmniej porównywalne, jak nie wyższe dla XTB.

Mysciak
3
Wpisów: 15
Wysłane: 6 stycznia 2024 22:10:57 przy kursie: 37,94 zł
kukis napisał(a):
Cześć, mój pierwszy post na forum :)

Czy ma ktoś jakąś odpowiedź dlaczego XTB jest niżej notowane na giełdzie od GPW? Obie spółki są do siebie jeśli chodzi o domenę w której działają podobne.

Aktualnie P/E XTB wynosi 7.5, w ostatnich paru latach waha się rejonie pomiędzy 4 a 9. GPW natomiast ma P/E od paru lat pomiędzy 8 a 14, aktualnie jest blisko 12. Skąd taka różnica?

Na korzyść XTB przemawia:
- wyższa dywidenda
- więcej możliwości na dynamiczny rozwój. GPW jak to GPW, prochu raczej nie wymyśli, raczej ciężko się spodziewać wielu nowych produktów

Natomiast na korzyść GPW:
- większa stabilność, ciężko sobie wyobrazić, żeby za 5-10 lat GPW miało nie być, z XTB jak to z prywatną firmą, może być różnie
- Niższe C/WK

Czy czegoś nie widzę? Jak dla mnie P/E powinno być przynajmniej porównywalne, jak nie wyższe dla XTB.

Całkiem dobre podsumowanie. Ale inwestorzy biorą w przypadku XTB poprawkę na duże ryzyko regulacyjne, bo XTB jest market makerem. Oznacza, to że gra przeciwko swoim klientom na kontraktach CFD, a w niektórych krajach jest to mocno ograniczane. A, że jest to zdecydowana większość zysków firmy w chwili obecnej pochodzi z tego, to jest tu ryzyko.
Niby XTB stara się być takim fintechem przez wprowadzanie nowych produktów inwestycyjnych, ale są to póki co produkty nie przynoszące w tej chwili zysków. Choć wydaje się, że to kwestia czasu ( co prawda pewnie dłuższego), kiedy zacznie się kasowanie tych wszystkich darmowych klientów, których udało się w ostatnich i kolejnych latach pozyskać tą ofertą. Ale jednak cała ta ekspansja finansowana jest właśnie CFD.

javelin
32
Wpisów: 113
Wysłane: 6 stycznia 2024 22:18:15 przy kursie: 37,94 zł
GPW jest bardziej przewidywalne jeśli chodzi o wyniki. Zysk netto na akcję 2020 - 4.02 zł, 2021 - 4.16 zł, 2022 - 3.45zł, 2023 po 3kw - 2.68 zł (łącznie pewnie będzie w przedziale 3.50 - 4zł). A na XTB nie wiesz czy za Q4 będzie 100 czy 200 mln zł zysku. Jak patrzę w swoje tabelki to za Q3 2022 zysk netto 236 mln zł, za Q4 2022 zysk netto 45 mln zł. A za kolejny kwartał Q1 2023 ... 302 mln zł. Nie wiem jak oni tam księgowość prowadzą, czy robią accruale, ale tu jest duża niepewność jeśli chodzi o wyniki, słaba powtarzalność i to może blokować wzrost kursu akcji. Mam obie spółki na IKE, ale GPW więcej, bo tutaj dywidenda jest stabilna i przewidywalna.

mboro55
29
Wysłane: 8 stycznia 2024 13:54:56 przy kursie: 39,22 zł
Mysciak napisał(a):
(...) inwestorzy biorą w przypadku XTB poprawkę na duże ryzyko regulacyjne (...)

Daj linka, że takie regulacje w Europie są szykowane, bo jak na razie to jedynie była mowa o reklamie CFD w Hiszpanii, na co XTB odpowiedziało w komunikacie, że to ich nie dotyczy, bo od długiego czasu nie reklamuje instrumentów CFD, co jest prawdą.

Ponadto XTB z nowych licencji posiada takową w ZEA, gdzie XTB podkreśla, że rozwija się tam dynamicznie, w RPA, gdzie dotychczas nie prowadzi działalności oraz zadatkowało warunkowo spółkę w Indonezji, gdzie jej zakup nastąpi po uzyskaniu licencji. Indonezja o ludności ponad 274 mln mieszańców da również otwartą drogę do pozyskiwania nowych klientów w tzw. obszarze Oceanii.

Prezes XTB sam w wywiadach podkreśla, że są fintechem i chcą być brokerem pierwszego wyboru i tzw. "one stop shopem". Wprowadzają nowe produkty, których nie posiada lub ma ograniczona ilość konkurencji w tym zagranicznej.
Przy tej ilości produktów, nawet jak kiedyś wprowadzą opłaty (a na razie, nigdy nie było o tym mowy), to będą i tak moim zdaniem konkurencyjni w odniesieniu do innych Domów Maklerskich czy brokerów.
Edytowany: 8 stycznia 2024 13:58

Mysciak
3
Wpisów: 15
Wysłane: 8 stycznia 2024 15:51:50 przy kursie: 39,22 zł
mboro55 napisał(a):

Daj linka, że takie regulacje w Europie są szykowane, bo jak na razie to jedynie była mowa o reklamie CFD w Hiszpanii, na co XTB odpowiedziało w komunikacie, że to ich nie dotyczy, bo od długiego czasu nie reklamuje instrumentów CFD, co jest prawdą.

comparic.pl/panika-na-akcjach-...

Cytat:
Interesujący jest jednak fakt, że polska Komisja Nadzoru Finansowego (KNF) zwróciła uwagę na hiszpański pomysł. Jeśli nowe regulacje CNMV dotyczące rynku CFD w Hiszpanii przyniosą pozytywne efekty, może to zachęcić KNF do wprowadzenia podobnych rozwiązań na polskim rynku.

Ja tylko odpowiadałem koledzę czemu prawdopdoobnie xtb tradowane jest z dyskontem. Sam jestem podobnego zdania, że spółka najlepsze może mieć przed sobą, a dzięki wprowadzaniu nowych produktów ( co prawda póki co bez wpływu na wyniki), ale w przyszłości jak będą chcieli/potrzebowali po zebraniu odpowiedniej ilości klientów jest duży potencjał we wprowadzania opłat a i tak byliby bardziej konkurencyjni niż większość brokerów.

mboro55
29
Wysłane: 8 stycznia 2024 17:45:20 przy kursie: 39,22 zł
Mysciak napisał(a):
mboro55 napisał(a):

comparic.pl/panika-na-akcjach-...

Cytat:
Interesujący jest jednak fakt, że polska Komisja Nadzoru Finansowego (KNF) zwróciła uwagę na hiszpański pomysł. Jeśli nowe regulacje CNMV dotyczące rynku CFD w Hiszpanii przyniosą pozytywne efekty, może to zachęcić KNF do wprowadzenia podobnych rozwiązań na polskim rynku.

Ja tylko odpowiadałem koledzę czemu prawdopdoobnie xtb tradowane jest z dyskontem. Sam jestem podobnego zdania, że spółka najlepsze może mieć przed sobą, a dzięki wprowadzaniu nowych produktów ( co prawda póki co bez wpływu na wyniki), ale w przyszłości jak będą chcieli/potrzebowali po zebraniu odpowiedniej ilości klientów jest duży potencjał we wprowadzania opłat a i tak byliby bardziej konkurencyjni niż większość brokerów.

Fajnie, że się pofatygowałeś i wkleiłeś link i dałeś nawet cytaty. Szkoda, że tylko takie, które Ci pasują do retoryki.

Aby dać pełny obraz artykułu i istotę rzeczy, mogłeś również z tego samego artykułu wkleić np. taki, który wyjaśnia, że chodzi o marketing i reklamę instrumentów CFD w Hiszpanii.

Cytat:

Nowe przepisy, dotyczące marketingu, dystrybucji i sprzedaży instrumentów finansowych objętych MiFID II, skierowane do klientów detalicznych, zostały wprowadzone przez CNMV (Comisión Nacional del Mercado de Valores).

Jest przecież dostępnych w internecie wiele innych artykułów, które już choćby w nagłówkach wyjaśniają całe te "hiszpańskie zamieszanie", które swego czasu wywołały moim zdaniem bezpodstawną przecenę na akcjach spółki brokera.

Przykład:

www.bankier.pl/wiadomosc/XTB-o...

Pozwolę więc sobie na wklejenie nagłówka, żeby nie być gołosłownym

Cytat:

XTB ocenia wpływ zmian wytycznych CNMV, dotyczących działań marketingowych związanych z CFD na rynku hiszpańskim, na działalność operacyjną jako niewielki - poinformowało XTB w komunikacie. Spółka nie widzi znaczących zmian w tempie pozyskiwania klientów w regionie.

Generalnie, poza wszystkim polecam zapoznać się z poniższym linkiem ze strony XTB, który wyjaśnia całość zagadnienia.

ir.xtb.com/strategia-biznesowa...

Już pierwszy punkt jest sprzeczny z tym co piszesz i cytujesz z artykułu i prostuje całą Twoją narrację.

Cytat:
Wytyczne opublikowane przez CNMV w dniu 18 lipca 2023 roku dotyczą zakazu reklamowania CFD natomiast nie odnoszą się do zasad oferowania tego produktu klientom czy też do działań reklamowych pozostałych produktów. Dla XTB oznacza to, że nadal będziemy aktywnie prowadzić działania reklamowe na rynku hiszpańskim.

Edytowany: 8 stycznia 2024 17:48

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 8 stycznia 2024 18:57:42 przy kursie: 39,22 zł
javelin napisał(a):
GPW jest bardziej przewidywalne jeśli chodzi o wyniki. Zysk netto na akcję 2020 - 4.02 zł, 2021 - 4.16 zł, 2022 - 3.45zł, 2023 po 3kw - 2.68 zł (łącznie pewnie będzie w przedziale 3.50 - 4zł). A na XTB nie wiesz czy za Q4 będzie 100 czy 200 mln zł zysku. Jak patrzę w swoje tabelki to za Q3 2022 zysk netto 236 mln zł, za Q4 2022 zysk netto 45 mln zł. A za kolejny kwartał Q1 2023 ... 302 mln zł. Nie wiem jak oni tam księgowość prowadzą, czy robią accruale, ale tu jest duża niepewność jeśli chodzi o wyniki, słaba powtarzalność i to może blokować wzrost kursu akcji. Mam obie spółki na IKE, ale GPW więcej, bo tutaj dywidenda jest stabilna i przewidywalna.

Trochę smutne, że wpisujesz coś w tabelki, ale w ogóle nie rozumiesz, skąd te wartości dla XTB :) Narzekasz na dodatek, że słaba (hehe) powtarzalnosc blokuje wzrosty, a tymczasem XTB od lat ładnie rośnie w odróżnieniu od mega nudnego GPW.

magellan
35
Wpisów: 196
Wysłane: 8 stycznia 2024 19:44:06 przy kursie: 39,22 zł
w 2019r. mieli 57,7mln zysku i zamiast być powtarzalnym i przewidywalnym to oni ni w pięć ni w dziesięć w 2020r. wywalili wyniki na 402,1mln i spowodowali nikomu niepotrzebny szok (wszyscy przecież widzieli, że anale i inwestorzy byli mocno zaskoczeni), w kolejnym roku widać, że się zreflektowali, ale mimo starań znowu nawet się nie zbliżyli do 57,7mln i znowu 237,8mln.
2022 to już totalna degrengolada i odlot, zero trzymania wyniku w ryzach - za te nieprzewidywalne i dalekie od założeń i szacunków 766mln zysku powinni wywalić zarząd.
Czy może być gorzej? może, prezes coś kiedyś mówił, że celują w 1mld

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE xtb
  • 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

• Analiza XTB: Wojna i pokój
    Analiza XTB: Wojna i pokój

Analiza wyników XTB pokazuje, że spółka kontynuuje strategię dynamicznego rozwoju na rynkach zagranicznych, wzmacnia bazę klientów i inwestuje w technologię, ale stoi też wobec wyzwań związanych z normalizacją aktywności rynkowej i rosnącą konkurencją w sektorze fintech.

74 75 76 77 78

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,325 sek.

urgxcmeo
lhoevccu
cjukohhs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xwhibwzv
hzrcaodc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat