|
|
Premiera jest ustalona na 26-10-2026 IMHO
|
|
Wyluzujcie i nie psujcie imprezy
|
|
januszw napisał(a):Czy bardzo słaby dolar będzie pomagał wynikom?Bo zdaje się że CD to jest eksporter? Nie no, raczej przeszkadzał. Lepiej sprzedać grę za 50 dolców gdy kurs 5 zł, czyli 250 złotych, niż za 50 dolców gdy kurs 4 zł, czyli 200 złotych. Przecież Amerykaninowi wszystko jedno ile jest warta złotówka.
|
|
CSharpBeginner napisał(a):GTA6 przeniesione na Maj 2026. Robi się coraz mniej ciekawie, jeżeli zakładamy W4 na początku 2027. To dosyć zabawna teza, biorąc pod uwagę, że: 1) GTA 6 ma być na najpierw na konsole - więc nie konkuruje z PC. 2) Wiedźmin 4 najprawdopodobniej ma już wyznaczoną premierę na Q3/Q4 2027, więc mówimy tu o ponad półtora roku różnicy.
|
|
Obstawiam raczej premierę w Q4 2027, konkretnie: 26.10.2027 lub27.10.2027
|
|
A tak zmieniając temat, cła nie dotyczą gier sprzedawanych na Steamie, GOGu itd, prawda? Więc w całym tym Trumpkowym zamieszaniu celnym CD Projekt nie uczestniczy - może jednak "We're going to win so much more"?
|
|
Drodzy,
A co uważacie o wycenie GTA 6 i wpływie na branże? Czy korzystne byłoby gdyby Rockstar "podbił" próg cenowy gier a "ludzie i tak kupią" - co pozwoli na wyższy pricing Wiedzmina 4 albo lepsze pozycjonowanie na rynku - czy może odwrotnie, gdyby GTA 6 kosztowało np. 80$ to istnieje obawa, że "wyssą" z rynku pieniądze i zaniżą tym samym sprzedaż innych tytułów które będą próbować tego samego?
|
|
Cytat: Skąd tak dokładna data? To tylko moja spekulacja, którą postawiłem na potrzeby dalszego wywodu. A akurat ta data bo tak mi się układanka spina w całość z perspektywy tego jakbym to ja był w zarządzie. Nie przywiązuj się do niej specjalnie, jak wspomniałem - mam jakieś swoje powody ale koniec końców data nic nie znaczy w kontekście wyceny firmy. Cytat: nie co 1,5-2 lata, a co 3. - Napisałem o grach, nie o Wiedźminach 5/6 - Wiedźmini to i co 3/4 lata niech wychodzą, ja pisałem 1,5-2 lata także w kontekście pozostałych projektów firmy: pamiętajmy że jest projekt z trzecim IP oraz projekt drugiego Cyberpunka oraz projekt Remake W1. Cytat: W1-W3 jednak miały każdorazowo nowe mapy Nieporównywalne - mapa z W1 była żałosnej jakości względem tej z W2, tak samo jak ta z W2 do W3. Zakładam scenariusz w którym grafika i budowa mapy w W4 osiągnie sufit i co najwyżej W5 będzie dodawać nowe lokacje ale baza już będzie. Coś na wzór obu dodatków do W3. Ale pewnie, pozostałe twoje argumenty są sensowne - więc zgadzam się że pomimo moich rozważań 2026 wciąż jest realny. 2025 raczej wykluczone, kampania już by się odpaliła. W każdym razie celem mojej wypowiedzi nie było zgadywanie daty premiery a raczej podkreślenie że nie ma ona tak naprawdę żadnego znaczenia jeżeli mówimy o perspektywie 1, 2 czy 3 lat.
|
|
Powiem więcej. Premiera wypadnie moim zdaniem dokładnie 26.10.2027. Kiedyś może napisze więcej czemu, ale z ważniejszych składa się na to kilka rzeczy: Nowy silnik, rozgrzebana saga, program wynikowy i jeszcze parę innych spraw o których nie chce pisać na forum. Natomiast przyjmijmy że mam rację na razie na potrzeby dyskusji i przyjmijmy, że za 3 lata wychodzi wiedźmin 4 a potem kolejne gry wydają średnio co 1.5-2 lata (pamiętajcie, że super trudne jest zrobienie modeli i mapy dla nowego silnika. W5, W6 to będzie TYLKO pisanie fabuły i oskryptowanie jej, cała moc produkcyjna która obecnie tworzy postacie, przedmioty, mapę od zera - odpada). No dobrze, więc kiedy już przyjmiemy te założenia: Co wam się stanie, jak zaczekacie te 2-3 lata? Moderator:Prośba od moderacji o zapoznanie się z regulaminem forum - nie podajemy poziomów cenowych bez uzasadnienia, nie namawiamy pośrednio lub wprost do kupna lub sprzedaży akcji ...ale do tego czasu, bądźmy powazni: Nie ma żadnego znaczenia czy wydadzą go za rok, za dwa czy w dacie którą podałem. Pozdrawiam
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Panowie i Panie, z szacunkiem ale dywagacje nt. innych projektów niż W4 są bez znaczenia - sukces kolejnych części i przyszłość firmy jest bezpośrednio uzależniony od tego jak dobrze przyjmie się W4 na nowym silniku: bo przecież jeżeli ktoś wie jak tworzone są gry to doskonale rozumie, że pierwszą grę tworzy się największymi zasobami ludzkimi i technicznymi: Przygotowywanie modeli, postaci, przedmiotów, otoczenia. To efekt kuli śnieżnej, bo zamiast poświęcać lata na łatki (jak przy CP) firma będzie mogła trzaskać na działających fundamentach gry na skale masową. Wtedy wydanie remake W1 czy innych projektów to już nie kwestia 3-5 lat a max 2.
Zauważcie proszę, że obecnie największym problemem firmy nie jest kreatywność, a częstotliwość gier. Kluczem do sukcesu jest stanie się Ubisoftem, bez stawania się Ubisoftem na płaszczyźnie kreatywnej (tj. nie wypuszczanie "masówek", chłamu co rok/dwa tylko kreatywne tytułu [a jak wspomniałem CDR z kreatywnością problemów nie ma]) - to właśnie to daje rentowność w tej branży i to zdecyduje o tym czy firma wróci na widełki 80-100 PLN czy utrzyma się >200-300 na dłużej, po W4.
|
|
Drodzy,
Chciałbym wrócić do kwestii shortujących funduszy. Warto byłoby przeanalizować przeciwko komu gramy...a może wcale nie przeciwko?
Rozważmy dwa scenariusze:
Scenariusz 1. Fundusze naprawdę shortują i dokładają właśnie pozycji - pod jakie spadki oni grają, jakich wydarzeń oczekują? Słabe Q2, Q3? Przecież większość obecnych inwestorów to i tak długi termin, nie da się wyleszczyć.
LUB
Scenariusz 2. Fundusze pokazują na spółce X shorta w KNFie, większośc idealnie powyżej 0,5%, a w swoich pobocznych spółkach mają zakupione akcje, może nawet na lewarze. W odpowiednim momencie pozamykają shorty i dadzą skupić jak będzie rósł hype i potem oddadzą towar już tylko kompletnym napaleńcom.
Czy zna ktoś tu prawo Polskie na tyle dobrze żeby w ogóle potwierdzić czy takie zagranie byłoby legalne? Na jednej spółce trzymają shorty, na drugiej (większą niż shorty) pozycje długą po czym oddają shorty żeby dopompować kurs (i swoje pozycje długie) które później i tak sprzedadzą?
|
|