Wczoraj kupiłem 6 sztuk etf'ow na swig80.
Łącznie posiadam 106 sztuk ze średnią 163,72
Cześć!
|
Warren Buffett w swoim liście do akcjonariuszy z 2019 r. napisał, aby skupić się na lesie, a nie na pojedynczych drzewach. Las rozumiany jak cały portfel spółek z ekspozycją na różne sektory gospodarki, różne aktywa. I chociaż sam jest aktywnym uczestnikiem rynku, jako jego obserwator i wytrawny inwestor stawiał nawet zakład, że strategia oparta o zbudowanie portfela inwestycyjnego na długi horyzont z obligacjami i funduszem odwzorowującym indeks S&P500 pozwoli w lepszy sposób powiększyć nasz kapitał, niż większość profesjonalnych inwestorów potrafi to zrobić samemu, aktywnie operując na rynku giełdowym.
Źródło: Bankier
|
Po bardzo długim zastanowieniu doszedłem do wniosku, że na łamach forum mój portfel będzie zawierał wyłącznie etf w oparciu o spółki mniejszej kapitalizacji czyli swig80.
I dlatego też kupiłem swoje pierwsze jednostki w ilości 100 sztuk ze średnią ceną 363,65 zł.
Każdego miesiąca przeznaczam 2000 zł (plus coś extra jeśli sobie dorobię lub zaoszczędzę) na dokupienie jednostek.
Z góry dzięki
|
Etf na mwig40 uwzględnia dywidendy i jego średni wzrost r/r to 13% minus prowizja (patrz indeks mwig40tr).
30-40% w obligacjach zalecał Graham - nauczyciel Buffetta ale może i masz rację... za bardzo jestem ostrożny.
Rachunek założony w krakowskim oddziale Bosia. Czekam na przelew.
Z góry dzieki
|
Plan jest taki: w 60% inwestuje w etf na mwig40, a pozostałe 40 w obligacje. Raz w roku (w styczniu) przywracam portfel do założonego podziału.
Tylko muszę szybko rachunek założyć. Co polecacie? Raz w miesiącu przeprowadzę transakcje. Inwestycje z myślą o emeryturze i/lub dzieciach.
Pekao, Xtb, ING, Bossa?
Z góry dzięki
|