Temat:
11BIT
GRAF78 napisał(a): jak chcesz upaść to jak najszybciej
~7 lat GRAF78 napisał(a): i jak najtaniej
~50kk Dobrze że piszesz ogólnie a nie o 11bit ...
|
|
Temat:
11BIT
uez50641 napisał(a):Wyglada na to, ze Pan Grzegorz Miechowski wzial na powaznie i mimo swiatecznych wydatkow, kupil akcje za ponad 300 tysiecy zł :( Pan Grzegorz Miechowski to imo Insider. Ma pewnie inną komunikacje/i interesy ze spółką niż zwykły Kowalski (a o tych była mowa, bo to oni muszą spekulować).
|
|
Temat:
11BIT
Po wydarzeniach ostatnich dni/tygodni wiemy więcej. Niestety. Ale spółka okazała się absolutnie niewiarygodna. Sposób komunikowania, arogancji i nonszalancji przekroczył wszystkie normy. W sumie dobry scenariusz na jakiś film (taki komediodramat).
Nie wiem jak ktoś po tych eskapadach może brać na poważnie to co spółka komunikuje. A co za tym idzie w nią inwestować. Powodzenia.
Ja tu nie widzę jakiejś większej różnicy między "inwestowaniem" w tą spółkę a "inwestowaniem" w krypto.
Nawet jak spółka dowiezie jakieś tam wyniki, to to co się wydarzyło przekreśla cały sens trzymania tutaj kapitału. -> Bo kto wie co tak naprawdę tam się dzieje. Będzie się działo.
A jeszcze gorzej jakby, tak jak niektórzy gdybają, P8 odżył w jakiejś innej formie. To to nie była by dobra wiadomość lecz tym bardziej zła. -> Bo kto wie co tak naprawdę tam się dzieje. Będzie się działo.
Także spekulacyjnie to można gdzie indziej wyciągnąć lepszy zysk a fundamentalnie to przynajmniej dla mnie to nie ma sensu.
Powinni sobie odpuścić z tą giełdą i po prostu robić gry.
|
|
Temat:
11BIT
(jeśli chodzi o cytat to właśnie że tutaj tak nie funkcjonuje)
|
|
Temat:
11BIT
WatchDog napisał(a): Sprawdza się tylko strategia Fail Fast and Cheap
Vox napisał(a): Dokładnie tak. wishlista FP2 okazała się zadziwiająco "pusta" tj. gracze z niej ani myślą kupować grę w swojej masie.
Oni jeszcze wszyscy żyją? Ile taka wishlista znaczy po tylu latach (Jedyne co zostaje to potencjał/spekulacja)? To są emocje. Lubie grę, dodaję ją dzisiaj. Ale jutro? Może jak wydadzą i gdzieś przeczytam że to super gra to może kupie. Kto to wie. Brand jest ważny, ale to co napisał watchdog ważniejsze. Wydajemy Alters. Jak się nie przyjmie (% tak jak zakładaliśmy w PM) to ok. Jedziemy dalej. Następna premiera najpóźniej za rok. Nikt nie jest perfekcyjny. 11bit to najwidoczniej nie Apple (jeszcze  ). A może nigdy ponieważ to nie ta branża i te zasięgi. Może czas to zrozumieć: “Some people say, ‘Give the customers what they want.’ But that’s not my approach. Our job is to figure out what they’re going to want before they do. I think Henry Ford once said, ‘If I’d asked customers what they wanted, they would have told me, “A faster horse!”’ People don’t know what they want until you show it to them.”
|
|
Temat:
11BIT
WatchDog napisał(a): Nie sądzę, że 11bit jest "w najgorszym położeniu w swojej historii"
GRAF78 napisał(a): to nie jest porażka (gra się sprzedaje dobrze) - tylko oczekiwania i kapitalizacja były za wysokie
Też tak mi się wydaję. (Może bym powiedział bardziej że nie sprzedaję się żle  ) Za dużo tutaj czarno/białego. Na moje oko to tutaj był za duży kredyt zaufania (kapitalizacja). No ale spółka sama na to zapracowała poprzez brak odpowiedniej komunikacji z inwestorami. (Lub zamiatanie pod dywan?) WatchDog napisał(a): Sprawdza się tylko strategia Fail Fast and Cheap
No właśnie. Frostpunk 2 powinien wyjść z jakieś ~2 lata temu, potem ~rok temu Alters. I teraz (na początku ~25) powinniśmy widzieć P8. Równocześnie już teraz powinien być znany plan na następne lata. A tak to wygląda jakby wszystkie założenia chcieli spełnić w ~20% czasu. Tak na chama. I z tego wynika jakiś dziwny Release-Nie-Plan i cały czas defensywa. Czego efektem jest też prawdopodobnie kasowanie postów, przesuwanie premier, itd.. A tu czas przejść w ofensywę. Problem jest widoczny chyba dla każdego. Czas (na wydanie gier, które nie są AAA) i komunikacja.
|
|
Temat:
11BIT
Rufusinski napisał(a):Spolka i prezes sa zadowoleni z miejsca w ktorym sa. I w sumie nie ma w tym nic zlego, spolka finanse ma zdrowe, dla dobrego balansu finansowego pozyczki potrzebne raczej nie beda, robic beda gry takie jakie chca i byc moze zwyczajnie nie zalezy im, zeby byc na jakkolwiek pojmowanym topie. Gry zle nie sa, zarobic na siebie tez zarobia. Absolutnie w punkt. Tylko po co sobie i innym wtedy głowę zawracać tą giełdą? Bez tego było by jeszcze bardziej sielsko. I siwych włosów mniej. Nie rozumiem. Jak ktoś tam w tej konferencji będzie brał udział to może niech takie pytanie prezesowi zada, a nie o jakąś tam grę która i tak wypadnie zgodnie z oczekiwaniami. Bo analizując przyczynę tego niezrozumienia: Rufusinski napisał(a):Entuzjazm i kapitalizacja jednak zakladaly chyba troche inny scenariusz. Wychodzi na to że to jakiś błąd komunikacyjny. Może rynek inaczej interpretował to co spółka komunikowała. Pamiętam np. tutaj wpisy że PM taki zachowawczy. Ale to napewno tak aby zaskoczyć rynek.  . A fakty są takie że wszystko zgodnie z oczekiwaniami albo trochę poniżej. Ale w sumie to nie ma znaczenia bo robimy gry, nasze otoczenie nas lubi i jesteśmy artystami. No i ten problem z tym że zarząd posiada za mało akcji. A po co niby miał by posiadać więcej?
|
|
Temat:
11BIT
Dużo jest o oczekiwaniach które to były takie lub inne. Prawda jest taka że nikt (oprócz zarządu) nie wie jaka jest strategia spółki na następne lata. Dalej nawet zarząd nie wie czy ta strategia będzie się spełniała i czy nie trzeba będzie jej modyfikować i czy modyfikacje okażą się słuszne. > Niestety spółka nie jest tutaj transparentna. Dla rynku na zasadzie: Albo rybka, albo pipka. I co najważniejsze nie znamy także rzeczywistych wyników. Dobrze więc że kapitalizacja spadła, można trochę odetchnąć. Może spadnie i jeszcze a może i wzrośnie (Kwintesencja doradztwa i ekspertów). Jak są zadowoleni (11bit) ze sprzedaży to są. Coś w stylu jak partia mówi że da to mówi! Plus jest taki że będziemy to mogli zweryfikować dosyć szybko. PM w plus lub w minus to powinien być dobry benchmark. Ale cząstkowe wyniki jeszcze bliżej. Alters chyba? też. Czym bliżej daty realizacji PM tym będzie jaśniej. Ja tam nie wiem. Bo kuli do przewidzenia przyszłości nie mam. Ale widzę także że dużo ludzi taką magiczną kulę posiada. Ponieważ na poziom wiedzy który jest na dziś dostępny w stosunku do spółki która dowozi i będzie dowoziła ? następne gry, te gry monetyzuję i będzie monetyzowała ?, poprzez swoją markę budowaną przez lata, musi tam być widoczna jakaś katastrofa. Niedługo 10-lecie TWOM. www.gry-online.pl/newsroom/bal...
|
|
Temat:
11BIT
MrMac napisał(a): Jak się domyślam, kolega miał na myśli dokładnie to co napisał, czyli liczbę jednocześnie grających, a nie peak i w takim przypadku miał rację, bo wynosi ona pomiędzy 3 a 8 tys osób.
Nigdzie nie napisałem że kolega napisał coś co się nie zgadza. Chodziło mi bardziej o sentyment wpisu: Ledwo, 3k, zignorował, słaby, etc.MrMac napisał(a): W ostatnich 7 dniach różnica w peak wynosi od 15 do 28% mniej graczy niż osób grających na tym samym etapie w FP1.
Są tu wliczeni gracze z Game Passa? Jak to liczyć? MrMac napisał(a): Biorąc pod uwagę, że jest to już znane i cieszące się uznaniem IP oraz oczekiwania jakie były w stosunku do niej, to jest to bardzo słaby wynik.
Oczekiwania były różne. Także tutaj na forum. Czy bardzo słaby wynik? Możliwe, myślę że przyszłość pokaże. Ale co z tym C/Z?
|
|
Temat:
11BIT
Stockinger napisał(a): >> ledwo dobija do 10 tys komentarzy na Steam aktualnie
Komentarzy jest ~12.5k (żródło SteamDB) Stockinger napisał(a): >> grających między 3 tys a 8 tys na dobę
Peak na dobę jeszcze nigdy nie spadł poniżej 6k. (żródło SteamDB) Stockinger napisał(a): >> zignorował fanów "jedynki"
Podobno "tylko" ~400 komentarzy mówi o ignorowaniu, zawodzie oczekiwań (żródło wywiad na parkiecie, FP1 vs. FP2) Stockinger napisał(a): >> nowych nie zdobył przez słaby marketing
Źródło? Stockinger napisał(a): To Spółka powinna się odkryć na nowo. Albo nawet zamknąć, jak tu jeden Kolega pisał.
Aha. Bardziej niż subjektywne uczucia interesowało by mnie: sledzik007 napisał(a): To przepraszam to ile tu ma być c/z 1? Bo jeżeli 1/10 nawet 1/8 to jest zła cena to jaka jest dobra. Nie każda spółka jest spółką dywidendową przypominam. Czekam na komentarze
|
|
Temat:
11BIT
Dix22 napisał(a): "Czy 11BIT potrafi tworzyć dobre produkty, Tak. Jak najbardziej. Jest track record: TWOM, FP, (FP2, jeszcze może za wcześnie żeby to jednoznacznie ocenić). Dix22 napisał(a): które będą w przyszłości zarabiały więcej niż obecne produkty?" (brakuje definicji zarabiały więcej, powiedzmy x2 ) Narazie nie. FP2, szczególnie jakby odjąć MS to bardzo słabo w tej kategorii. The Alters to niewiadoma ale załóżmy (oceniając sentyment, wróżąc) że też nie. Dix22 napisał(a):Rynek wciąż odpowiada na to pytanie. Wskaźnik C/Z jest faktycznie być może i prymitywny, natomiast nie patrzcie wyłącznie na roku 2024, patrzcie w przyszłość: czy w 2025 i 2026 r. 11BIT będzie w stanie stabilnie dowozić takie wyniki. To może: (A) Gdyby tak wydawali podobne gry co roku (jak mówili?) to może wszystkie razem dały by x3-x4. Tylko że wzrost też byłby tym ograniczony. I również faktem że nawet najlepsze studio nie dało by radę produkować same "hity". (B) Lub jak by tak wydali coś w kierunku AAA (jak mówili?), może P8 (ma być w 25/26). No właśnie. Jak mówili. Tak nie zrobili ( narazie*). I efekt jest jaki jest. Bo ile można czekać. (*Nie wiadomo czy teraz realizują strategie A czy B. Brak jakby spójności/konsekwencji)
|
|
Temat:
11BIT
GRAF78 napisał(a):7ukasz napisał(a):GRAF78 napisał(a):ps: w roku premiery trzeba zakladać c/z=10 Ok. To by znaczyło że w 2024 muszą wyciągnąć ~72,5kk zysku netto aby zostać na dzisiejszym poziomie wyceny: 2 417 199 * 300 / 10 = 72 515 970 mylisz się, może też oznaczać spadek kapitalizacji do odpowiedniego poziomu, po premierze Altersów bedzie jasne Ale ja tylko przeliczyłem co Ty (albo ktoś -> ) zakładasz. I pytaniami chciałem dojść do tego jakie to zakładanie jest/powinno być na następne lata i to wyliczyć. Bez żadnego podtekstu/oceny. Wolałbym bazować na jakiś liczbach a nie na poziomach bo one są subiektywne. Pomijając to, to to c/z 10 w rok premiery wydaje się dość ciekawe ponieważ jest prawdopodobne do osiągnięcia a wtedy rynek wydawał by się jak najbardziej racjonalny ze zjazdem na te poziomy. Zjazd niżej wydawał by się tutaj bardziej jakąś karą tak samo jak nieuzasadniona (patrząc przez liczby i dajmy te c/z 10) kapitalizacja przez ostatnie 5 lat była nagrodą?
|
|
Temat:
11BIT
GRAF78 napisał(a):ps: w roku premiery trzeba zakladać c/z=10 Ok. To by znaczyło że w 2024 muszą wyciągnąć ~72,5kk zysku netto aby zostać na dzisiejszym poziomie wyceny: 2 417 199 * 300 / 10 = 72 515 970 Pytania: 1. Czy rok premiery to Q1 - Q4 2024 czy może Q3 - Q4 2024 i Q1 - Q2 2025? 2. Jaki C/Z należy założyć na 2, 3, 4 rok po premierze?
|
|