0 Dołączył: 2009-07-31 Wpisów: 167
Wysłane:
22 grudnia 2010 19:16:37
przy kursie: 2,07 zł
Witam następnego akcjonariusza - czy to dołek, czy koniec/ a może dalsze obsuwanie kursu? To raczej nie ważne ktoś sprzedaje, ktoś kupuje ... normalne ( oby nie było to przerzucanie akcji zleceniami "kolegów" zamierzających zbić kurs jak najniżej... no, mnie na pewno w ten sposób na sprzedaż nie podejdą - choćby im się udało zejść nawet do 1 zł!!!) Ach ci spekulanci
Edytowany: 22 grudnia 2010 19:26
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 31
Wysłane:
22 grudnia 2010 20:02:27
Raczej nie jest to przerzucanie akcji (wolumen niewielki, ryzyko sprzedaży i odkupienia deko niżej wysokie przy obecnym kursie- mrówcza robota uwzględniając prowizję), koledzy wierni inwestorzy przybierają na masie w papier. Cena rynkowa całej grupy WLB jest - nawet nie wiem jak to nazwać - promocyjna ? , w każdym razie zachęcająca do zakupu - analitycznie rzecz ujmując niedowartościowana- kurs akcji jest najprawdopodobniej spowodowany ściśle matematycznym podejściem do raportu 3Q- zysku netto (a właściwie straty) ale dlaczego dopiero po grubo ponad miesiącu od ogłoszenia wyników?. Spółka ma w końcu realny i widoczny plan na poszybowanie w górę. Co powoduje spadek kursu w najlepszym kwartale dla tej branży ?. Sprzedając po 2zł udało się osiągnąć zysk? Szczerze nie rozumiem tego typu strategii w okresie trendu wzrostowego WIG-u. Może ktoś mi to wytłumaczy.....ze sprzedających.
Edytowany: 22 grudnia 2010 20:09
|
|
0 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 11
Wysłane:
22 grudnia 2010 20:45:02
W tym tygodniu ukazały się zapowiedzi wyników w 2011roku.Wilbo spodziewa się 1-2% rentowności netto więc takiego wyniku jaki zapowiedział prezes w TVN dwa tygodnie przed końcem 3Q.Tylko że zapowiedż ta dotyczyła 2010 roku.Jaki był wynik 3Q każdy wie i pewne jest że prezio albo kłamał albo nie ma pojęcia co dzieje się w firmie bo 2010 będzie mega wtopa.Zapowiedż 1% rentowności w 2011 roku rozwiewa nadzieje że 1-3Q kwartał 2011 roku będą na plusie,a przecież od 1Q 2011 miało już byc super(duże kontrakty).Jeżeli dolar nie spadnie trwale poniżej 2,8 albo ceny surowca rybnego nie spadną(a surowce w tym spożywcze mają byc w cenie) to pakowanie się w Wilbo po tych cenach wcale nie musi byc okazją.Ciekawe czy nowi akcjonariusze Którzy nie dawno dostali akcje nie zechcą spieniężyc paru sztuk(1,2 mln.)?
|
|
|
|
Wysłane:
22 grudnia 2010 21:00:13
no i co z tego? Wilbo oficjalnie nie podaje prognoz. Zobaczymy, jak wypadnie IV kwartał - myślę, że ogólnie Wilbo zakończy rok z lekkim plusem, a to i dobrze - podatku nie będzie musiało płacić, a czy 2011 będzie okresem żniw? - wystarczy poczekać, kto nie chce być cierpliwym - to trudno, ja ze swej strony deklaruję niezachwianą cierpliwość , bo już się nie raz przejechałem na takich, którzy "dobrze" radzili. Jeśli chce ktoś nastraszyć innych, aby spanikowali i sprzedawali - no cóż, "życzliwość" ludzi często przerasta wszelkie oczekiwania...
Edytowany: 22 grudnia 2010 21:12
|
|
Wysłane:
22 grudnia 2010 21:16:33
W 4Q odrobią 5mln. straty.To się nazywa optymista
|
|
Wysłane:
22 grudnia 2010 21:19:38
po co się sprzeczać - przecież jeśli dożyjemy - zobaczymy
|
|
1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
23 grudnia 2010 15:07:44
przy kursie: 2,04 zł
Całej straty nie musza odrabiać, ważne aby wyszli na plus. Dołaczyłem do akcjonariatu, bo sama branża wydaje mi sie ciekawa a firma mimo ostatnich strat zdrowa. Obecne poziomy to minimum sprzed ponad roku więc powinny stanowic istotne wsparcie. Zobaczymy czy to jest okazja czy tez strata czasu po raporcie za czwarty kwartał. Obyśmy jedli te ryby ze smakiem :) To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
|
|
Wysłane:
17 stycznia 2011 18:22:09
przy kursie: 1,93 zł
PEKAO OFE już posiada w swym porfelu 3% udziałów ... Wilbo - 958 230 - 3,00% linkciekawe jak inne fundusze?
Edytowany: 17 stycznia 2011 19:02
|
|
1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
19 stycznia 2011 15:13:55
przy kursie: 2,03 zł
Troche małe obroty jak na operacje funduszy, ale może tak delikatnie podkupują. Trzeba czekac informacji o czwartym kwartale i kierunku zmian z firmie, moze ktos z funduszu ma kontakty z insiderami i wiedza więcej, a może nie. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
|
|
Wysłane:
21 stycznia 2011 20:09:55
przy kursie: 2,02 zł
Jednak Wilbo coraz poważniej myśli o przeniesieniu produkcji Prorybu z Rumii do Gdyni, a wtedy dałoby to pozytywny efekt w rachunku wyników zwłaszcza w 2012 roku, jak zaznaczył wiceprezes, firma ma już doświadczenie, gdyż przenosili już produkcję Dal Pesca. linkJak widać mimo trudnego rynku od wielu lat spółka dzielnie daje sobie radę, ciągle rozwijając się i powiększając wartość posiadanych aktywów, produkcji coraz szerszej gamy dobrych produktów oraz ich sprzedaży w Polsce i za granicą, więc to właśnie przemawia za tym, że nadal jestem posiadaczem jej akcji (nie spekulacyjnie, lecz długoterminowo).
Edytowany: 21 stycznia 2011 21:07
|
|
Wysłane:
24 stycznia 2011 11:49:04
przy kursie: 2,03 zł
Myśli i myśli... o przeniesieniu produkcji - a konkretnie o czym? O gotówce, którą można w łatwy sposób pozyskać ze sprzedaży nieruchomości w Rumii. Dlaczego wciąż myśli... bo jak wcześniej pisałem sprawa przenosin nie jest prosta ( i tania) a cash flow jaki jest widać w raporcie 3Q. Koszty utrzymania nieruchomości i zarządzania nieruchomością nijak się mają do skali wydatków na przeniesienie produkcji. Resztki gotówki, którą się ma należy inwestować w produkcję wzrost przychodów a nie prowadzić kosztowne inwestycje pomniejszające wielkość grupy oczekując w perspektywie lat okrojenia kosztów stałych. Lata 90-te ubiegłego wieku za nami, kiedy kupowano masowo zakłady aby po ich likwidacji (tutaj przeniesienie ale okupione inwestycjami, na które nie ma kasy) pozyskiwać nieruchomości do intratnego jednorazowego zysku z ich sprzedaży. Być może ten zarząd ma identyczne wątpliwości jak ja stąd to myślenie. Motorem napędowym rozwoju jest produkcja i marketing z nią związany i tutaj trzeba szukać możliwości rozwoju grupy WLB- bo jak nie to kolejny i kolejny i kolejny raport roczny będzie do d..y i cierpliwych akcjonariuszy będzie ubywać.
Edytowany: 24 stycznia 2011 11:50
|
|
Wysłane:
10 lutego 2011 08:06:31
przy kursie: 2,01 zł
Tak to racja - firma głównie powinna się zajmować w swej działalności tym do czego jest utworzona , w przypadku Wilbo jest to produkcja i sprzedaż wyrobów rybnych. I tu jak widać zarząd robi co może, aby obroty się zwiększyły, jednocześnie przy zachowaniu choćby minimalnej rentowności cyt: "Kapinos przypomniał, że w drugim półroczu działania nowego zarządu skupiły się na odbudowie sprzedaży produktów markowych firmy Wilbo, w efekcie czego w drugim półroczu przychody były już na poziomie porównywalnym rok do roku. Pomimo to, z uwagi na straty z pierwszego półrocza i koszty poniesione w celu przywrócenia obrotów, takie jak promocje, opłaty marketingowe, spółka znacznie pogorszyła wyniki finansowe". Jednak warto przypomnieć i wyjaśnieć, że cyt: " Wilbo nie wyklucza (...) przeniesienia produkcji Prorybu do Gdyni. (...) Obecnie grupa Wilbo produkuje w dwóch zakładach w Gdyni i w zakładzie Prorybu w Rumii. Najprawdopodobniej produkcję z Rumii przeniesiemy do naszych zakładów. Wstępnie planujemy to w 2011 roku" - powiedział wiceprezes. (...) jesteśmy na wstępnym etapie wyceny takiego projektu. Mamy jednak doświadczenie, przenosiliśmy już produkcję Dal Pesca".(...) te działania mogłyby przynieść wymierne efekty w postaci oszczędności.Dzięki koncentracji produkcji (firma) oczekuje rozłożenia się kosztów stałych: utrzymania nieruchomości i zarządzania nieruchomością, planowania produkcji. Jeżeli udałoby się zakończyć ten proces w tym roku, oszczędności pojawiłyby się jako dodatni efekt w rachunku wyników w 2012 roku". Tak więc wypada czekać, wszystko na dobrej drodze... tylko kurs słabiutko...
Edytowany: 10 lutego 2011 08:10
|
|
Wysłane:
10 lutego 2011 18:40:40
przy kursie: 2,00 zł
Kurs tymczasem kiepski ale.... produkty Wilbo to klasa! Moje podniebienie przetestowało poza znanym Neptunem cały segment ekonomy czyli "Taaka Ryba" i ...relacja jakości do ceny  . Wielu producentów z branży rybnej boryka się z problemem rentowności (w tym biznesie wycisnąć każdy procencik rocznie więcej to potęga) i robi co może, żeby ja podnieść- zazwyczaj odbywa się to kosztem znacznego pogorszenia jakości produktów- tutaj próbuje się szukać wielu innych sposobów (akurat ten jeden z przeniesieniem produkcji w Rumii osobiście mi się nie podoba, przynajmniej na obecną sytuacje w spółce). Wilbo to zawsze klasa na każdej półce segmentu Neptun/Dal Pesca/Taaka Ryba/produkty HoReCa, dla marketów etc...za to szacunek i moja wierność w akcjonariacie. Spółki z tej branży są dla inwestorów długoterminowych jak np. ostatnio zdemaskowany PEKAO OFE, przyjdzie i czas na wzrost kursu grupy WLB. FF niewiele ponad 50%, przy obecnej wartości rynkowej nie potrzeba wiele kapitału aby ruszyć kursem...widocznie jeszcze to nie ten czas.
Edytowany: 10 lutego 2011 18:45
|
|
Wysłane:
12 lutego 2011 14:38:42
Dziś rano zakupy w sklepie były obfite - kupiłem wyrobów Wilbowskich i z zadowoleniem potwierdzam, nie tylko jakość, smak, ale i ceny są OK ! Po tym co dzieje się w sklepach śmiem twierdzić, że sprzedaż firmie wzrośnie, a i pomimo niższych cen rentowność nie powinna być najgorsza, bo surowiec kupowany do produkcji wychodzi taniej (nie tylko cena surowca, ale i kurs walut jest dość korzystny , jak na razie). Zapowiedzi zarządu mają szansę się sprawdzić w tym roku...i to znacznie ponad przewidywania - chyba były zbyt pesymistyczne, gdyż popyt jednak rośnie, a ceny surowca nie są takie, jak obawiał się wiceprezes cyt.: "Zakładamy, że w 2011 roku Wilbo osiągnie zysk, natomiast nie planujemy rentowności netto powyżej 2 proc. Nie spodziewamy się, by ten rok był szczególnie bogaty w marże, głownie ze względu na koszty zakupu surowca, które znacznie utrudniły biznes, jak również na umiarkowany popyt" - Polacy jednak to mądry naród i oprócz szpanowania szybkimi samochodami, pięknymi domami i mieszkaniami wiedzą, że trzeba zmienić styl życia i swojej diety, abyśmy byli tego świadomi różne organizacje zajmujące się żywieniem, zdrowiem, dietetyką uświadamiają często nam, że za dużo mięsa zwierzęcego, tłuszczy i słodyczy , a za mało ryb, warzyw i owoców - to się powoli zmienia...
Edytowany: 12 lutego 2011 14:50
|
|
PREMIUM
45 Dołączył: 2009-04-01 Wpisów: 381
Wysłane:
14 lutego 2011 21:10:29
przy kursie: 1,98 zł
No racja, zamiast kupowac nowe samochody, Polacy z pewnoscia beda kupowac ryby w puszkach...
|
|
Wysłane:
15 lutego 2011 13:51:35
przy kursie: 1,97 zł
Skoro tak uważasz... A tak na poważnie Wilbo produkuje nie tylko konserwy...
Edytowany: 15 lutego 2011 13:52
|
|
0 Dołączył: 2009-02-17 Wpisów: 46
Wysłane:
7 marca 2011 14:10:49
Trzeba podkreslic ze w polsce konsumpcja ryb jest bardzo uboga. Wyglada to tak, ze statystyczny polak zjada do 13kg ryb rocznie, co w poruwnaniu do innych krajow EU, gdzie spozycie wypada na poziomie przekraczajacym 30kg owocow morza na osobe jest mizernym wynikiem. Od 2009 roku konsumpcja wzrasta na poziomie 5% przy zalozeniach ze bedzie nadal rosla 5-10% rocznie. Producenci maja duze mozliwosci wraz z pomoca w rozwoju i promocji. Polacy sa uswiadamiani ze ryby to zdrowie, a wielu z nich zaczyna naprawde dbac o nie i zwracac uwage na to co sie je, i w jaki sposob. Juz za nami czasy kartofli i schabowych, jakie odradzaja lekarze z ukierunkowaniem wlasnie na owoce morza. Wiecej spozywamy przede wszystkim lososia, ale w supermarketach bez problemu mozna dostac krewetki, slimaki, malze i inne prod. w portfelowych cenach.
Jesli mamy patrzec na przyszlosc tych okolo 400 firm w polsce jakie sprzedaja produkty morskie, to wystarczy zbadac rynek kolegow z europy zachodniej. Teraz np. we Francji jest megaBOOM na sushi!!! Mam przyjemnosc mieszkac w jednym z wiekszych miast tego kraju, i musze przyznac ze zaczyna byc wiecej restauracyjek a nawet sushi fast foodow, nizeli odpowiednikow z pizza czy hamburgerami, hot-dogami. Wszedzie sie je ryby, bez ogrodek moge stwierdzic ze w menu jest wiecej potraw z owocami morza jak z potrawami miesnymi i dlatego wlasnie zainteresowalem sie tym sektorem w polsce. Oczywiscie po rozmowie z analitykiem wskazal takze na Wilbo, pod wzgledem AF i AT gdzie na cene docelowa 12mies wskazal powyzej 3zl/papier, to jest 50% gdzie 5/1 ze bedzie to wzrost.
|
|
Wysłane:
21 marca 2011 21:43:06
przy kursie: 1,95 zł
Wyniki katastrofa!!! Jak w najlepszym kwartale mają taką wtope to co będzie w 1Q i2Q 2011?
|
|
0 Dołączył: 2008-12-29 Wpisów: 30
Wysłane:
22 marca 2011 01:00:24
przy kursie: 1,95 zł
Z Wilbo dostałem m.inn. takie słowa: "Rada Nadzorza i WZA dokonała wymiany osób Zarządzających firmą w tym roku mając ku temu bardzo poważne powody. Stan w jakim zastałem spółkę znajdzie odzwierciedlenie w wynikach roku 2010. Wynagrodzenia zarządu są w publikowane i przy odrobinie chęci stwierdzi Pan ze są zdecydowanie niższe niż poprzedników. Czas potrzebny na gruntowna przebudowę spółki, restrukturyzacje, zmiany modelu biznesowego, często zajmuje menedżerom ok. dwa lata. My większość rzeczy zrobimy w rok – rzeczy który wymiernie powinny poprawić wyniki spółki. Nie mogę rozpisywać się o strategii, ale nieuaktualnianie strony ma swoje podstawy, o których niedługo Pan usłyszy. Również wiele innych czynności które wykonujemy musza być rozłożone w czasie ze względu na ograniczone środki finansowe jakimi w tej sytuacji spółka dysponuje. Proszę mi wierzyć, że obecny Zarząd jest zmotywowany do pracy. W obecnej sytuacji nie pobiera żadnych premii czy innego rodzaju gratyfikacji., do czasu poprawy wyników. Kończąc chciałbym Pana uspokoić i poprosić o cierpliwość w oczekiwaniu na efekty zmian." A co do szczegółów odsyłam do rap. skonsolidowanego i listu prezesa / bossa.pl/attach.do?iden=462460... /
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.