PARTNER SERWISU
yhdkxehs
Ravel

Ravel

Ostatnie 10 wpisów
Patrzac na AT z 12 miesiecy to chyba maksimum, obroty slabna.
Dwa tygodnie temu opory wynikaly na 18.80 - 19.55 i z lekkoscia pokonane, a teraz czas na chyba ten najwazniejszy na 20.80 a potem to okolo 21.90.
W takiej sytuacji gdzie mozna zakladac pierwsze wsparcie, w okolicach 19.30 potem 18.05 ??

SteV wybacz ale nie zgodze sie z toba, ze swojego doswiadczenia wiem, ze gdy wchodzi sie w posiadanie akcji juz wtedy trzeba myslec kiedy bedzie dobry moment do zamkniecia pozycji, bo to wlasnie ten moment jest kluczem do sukcesu.
Zbyt wiele razy przeczekalem z nadzieja ze jeszcze troche niech urosnie, lub ze to tylko kolejna korekta.
Polecam serdecznie ksiazke "Psychologia inwestowania - Klasyczne strategie osiągania sukcesów na giełdzie - Pring Martin J. "
Autor opisuje m.in. ze nie da sie osiągnąć sukcesu na giełdzie bez umiejętności pokonania emocjonalnych barier, ignorowania opinii innych i grania "w przeciwnym kierunku", rozpoznania i uwolnienia się od mitów i złudzeń, uniezależnienia się od "ekspertów" obiecujących zyski.

Prawie miesiac temu w momencie najwiekszego zwalu, pisalem ze to tylko korekta i na szczescie okazalo sie to prawda.
Wiele os. na forach "kracze" bo sami nie sa w stanie ocenic w jakim miejscu sa i co dalej robic, boja sie podjac decyzji lub jej zaluja, ale powatpiewam ze:

"robia to aby budowac aure beznadziejnosci po to zeby mogli poczuc sie z tego powodu lepiej..."

W koncu kazdemu chodzi o to samo, a fora takie jak te sa po to, aby wymienic sie opiniami nie zawsze pozytywnymi.

constant napisał(a):
Sprzedawac? Dwa miesiace przed debiutem jednej z najbardziej oczekiwanych
gier swiata w 2011 roku? Zartujesz sobie. Sprzedawac to warto bajki o ropie.

Wszyscy dookola pisza tylko jakim hitem bedzie W2, nie raz bywalo ze firma miala problemy po wypuszczeniu "oczekiwanego hitu", ktory stal sie porazka roku.
Wystarczy poczytac o "hiciorach roku", a latwo dojsc do wniosku ze im bardziej gra jest oczekiwana, to poklada sie na niej wielkie wymagania, tym wieksze jest prawdopodobienstwo zawodu.
Osobiscie mysle ze W2 ani nie zaszkodzi, ani nie pomoze. Porpstu bedzie poczatkiem dobrego rozdzialu dla spolki.

Oczywiscie nie zycze i mam nadzieje, ze w koncu kurs OPT bedzie na poziomie na ktorym powinien byc, ale prosze pamietac ze to rynek oceni wszystko.

Trzeba podkreslic ze w polsce konsumpcja ryb jest bardzo uboga.
Wyglada to tak, ze statystyczny polak zjada do 13kg ryb rocznie, co w poruwnaniu do innych krajow EU, gdzie spozycie wypada na poziomie przekraczajacym 30kg owocow morza na osobe jest mizernym wynikiem.
Od 2009 roku konsumpcja wzrasta na poziomie 5% przy zalozeniach ze bedzie nadal rosla 5-10% rocznie.
Producenci maja duze mozliwosci wraz z pomoca w rozwoju i promocji.
Polacy sa uswiadamiani ze ryby to zdrowie, a wielu z nich zaczyna naprawde dbac o nie i zwracac uwage na to co sie je, i w jaki sposob.
Juz za nami czasy kartofli i schabowych, jakie odradzaja lekarze z ukierunkowaniem wlasnie na owoce morza.
Wiecej spozywamy przede wszystkim lososia, ale w supermarketach bez problemu mozna dostac krewetki, slimaki, malze i inne prod. w portfelowych cenach.

Jesli mamy patrzec na przyszlosc tych okolo 400 firm w polsce jakie sprzedaja produkty morskie, to wystarczy zbadac rynek kolegow z europy zachodniej.
Teraz np. we Francji jest megaBOOM na sushi!!! Mam przyjemnosc mieszkac w jednym z wiekszych miast tego kraju, i musze przyznac ze zaczyna byc wiecej restauracyjek a nawet sushi fast foodow, nizeli odpowiednikow z pizza czy hamburgerami, hot-dogami.
Wszedzie sie je ryby, bez ogrodek moge stwierdzic ze w menu jest wiecej potraw z owocami morza jak z potrawami miesnymi i dlatego wlasnie zainteresowalem sie tym sektorem w polsce.
Oczywiscie po rozmowie z analitykiem wskazal takze na Wilbo, pod wzgledem AF i AT gdzie na cene docelowa 12mies wskazal powyzej 3zl/papier, to jest 50% gdzie 5/1 ze bedzie to wzrost.

Wychodze z zalozenia ze pani wiceprzewodnicząca by nie robila zakupow za ponad pol miliona, gdyby nie miala "dobrego przeczucia".
Do tego skupowanie akcji, zmiany terminow rozpraw i papier w dol...

Bardzo jestem ciekaw co dalej bedzie z kursem.
Co prawda sie pozbylem papiera, ale jesli dzisiaj zamknie sie na plusie to kurs winien isc w gore, mam nadzieje przynajmniej w srednim terminie, na to czekam z zapasem $
Akcjonariusze juz zapewne maja dosc dolowania, jak i ja wiec... jak nie jutro to za tydzien.

A nastepnego dnia przy odbiciu kurs mial mega obroty...

Kurs odbil sie od 5,30 czyli z dnia 02.02 br. i czy to mozna odbierac jako dno korekty?
Papier dwukrotnie staral sie przebic opor 8 zl. potem powtorzylo sie to z oporem na 7 zl, a dzisiaj bedzie tak samo z 6 zlotymi, bo na chwile obecna mozna tak zakladac.

Wdg. maklerow z pewnego banku to tylko korekta, a opor winien byc na 6,49 a przy gorszym scenariuszu 5,23.

Raport bieżący nr 15/2011
Podstawa prawna:

Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Zarząd OPTIMUS S.A. z siedzibą w Warszawie przy ul. Jagiellońskiej 74 E ("Spółka"), w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 14/2011 z dnia 10 lutego 2011 r. informuje, iż zgodnie z informacją otrzymaną w dniu 17 lutego 2011 r. Zarząd Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. uchwałą numer 221/2011 z dnia 17 lutego 2011 r. stwierdził, iż do obrotu giełdowego na rynku podstawowym dopuszczonych zostaje 5.000.000 akcji zwykłych na okaziciela serii K Spółki o wartości nominalnej 1 zł każda, wyemitowanych w ramach warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego na podstawie uchwały nr 6 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 3 grudnia 2010 r., oraz postanowił wprowadzić z dniem 21 lutego 2011 r. w trybie zwykłym do obrotu giełdowego na rynku podstawowym powyższe akcje Spółki pod warunkiem rejestracji tych akcji przez Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych S.A. w dniu 21 lutego 2011 r. i oznaczenia ich kodem ISIN PLOPTTC00011.
Adam Kiciński - Prezes Zarządu
Marcin Iwiński - Członek Zarządu

Teraz by sie przydalo dobre info...

Mam wrazenie ze kupuja bo idzie do gory, niby normalne ale przeciez nie ma konkretnego infa pod cokolwiek. Balbym sie kupic papier w tej chwili i z ta cena, bo kazdy poranek by byl wielkim "?". Mam nadzieje ze zle sie to nie skonczy, ale mysle ze bardziej prawdopodobny bedzie zjazd nizeli korekta i kontynuacja, a moze i ?

Taki papier a tak malo komentarzy. Czy zeczywiscie tak jak mowia analitycy BZWBK, beda takie zyski w tym i kolejnym roku, bo cena rosnie juz od 2 lat. Cos wiecej o tym " niemieckim partnerze" wiadomo? Ponad 7zl to powinien byc wierzcholek?

"kupuj docelowo 34,00 PLN, taka rekomendacje BZWBK wydalo 2009-05-22. Makler na czacie w odpowiedzi na moje pytanie napisal, ze " narazie na kupno akcji bankow za wczesnie (ok. 90pln) polecajac SYGNITY". Wtedy to nie znajac spolki poprstu zaufalem i kupilem bez wiekszej analizy za 18,40 pln. Pare dni pozniej DI BRE Banku SA na 25,30 PLN. Tak wiec spalem spokojnie, ale kolejne pare dni pozniej wzroslo do 19 PLN i zaczelo isc w dol, jakos srodek maja. Tak wiec do rekomendacji wzgledem Sygn. podchodze z chlodem tym bardziej jak jest rekomendowana przez BZWBK. Papier reaguje z dystansem na wszelkie prognozy czy umowy i mysle ze jeszcze w tym roku sprzedam z niewielkim zyskiem.

"o kto wie czy maxy ubiegloroczne zlokalizowane w okolicach 9zł nie beda testowane" - otoz, nie beda testowane, bynajmniej nie w tym roku.
Piorun, zbyt optymistycznie myslisz na temat tej spolki oraz zbyt doslownie odbierasz wypowiedzie pana Misztala.
Przez 7 pierwszych miesiecy 2009 roku dzialo sie sporo, mowie tu o zlozeniu wniosku, upadlosci, odrzuceniu i ponownym zlozeniu, dalej o "inwestorze" oraz "ukladzie". Podczas tych miesiecy mona zajrzala do kieszeni wielu inwestorow. Mam nadzieje ze teraz tak nie bedzie w co watpie, ale zobaczymy.

To jest replay z maj-lipiec zeszlego roku, gdzie ubrali wielu ludzi po 3.50-4.50 za papier

Ja mam jeszcze 1K po 4zl, i tak sie zastanawiam kiedy sprzedac aby najmniej stracic.

A ja mam pakiecik jeszce po 19 i czekam aby go zbyc.

A ja mam jeszcze troche kupionych po 4 zeta puke_l

Phenomen79 napisał(a):
Wywalilem dzisiaj akcje mam dosc tego syfu. Mialem bardzo dobre nadzieje na ta spolke no ale zdolowala mi caly portfel wyskoczylem ze spora strata. Mysle ze niektorzy maja jednak ja jeszcze wieksza. W koncu dlaczego mam trzymac spolke o ktorej nie slychac nic dobrego. poddaje sie. jak beda dobre plotki to wejde :) ale jak na razie to dziekuje. Moze sproboje zapisow na PGE :)

Pewnie ze sa tacy z wieksza strara, ja wszedlem po 18.30 po konsultacji z maklerem.
Powiedzial bierz pan bo poleci na 26 zeta. Potem pojechalem na wakacje i po powrocie upadlem, wiec dzwonie a on trzymaj pan zaraz bedzie skup.
Teraz licze ze odbije a jak odbije to przeprowadzam sie na bezpieczny teren.

Czy z samochodu czu na stadionie ale aby byla reakcja :)

TheBlackHorse napisał(a):
Byłem dzisiaj w Arkadii i co? Monnari zamkniętetard . Nie wiem jak pozostałe salony w innych domach handlowych ale chyba nie wróży to dobrze skoro zwijają się z najlepszego (przynoszącego największe zyski) centrum w stolicy. Jeszcze Mokotów ale nie wiem czy tam są obecni?

Zaciekawilo mnie i tez pojechalem do sklepu MONNARI - PLAZA SOSNOWIEC
I na witrynie zamiast sukieneczek to napis remont, okna pozaslaniane.
Reszte sklepow zobacze jutro, z ciekawosci.
Ale za to w Czeladzi M1 sprzedaja.

salony mozna znalezc na stronie Monnari

Do rozmowy ruszalo sie a teraz troche niewiadoma :)
Ale jak powiedzial nie wie czemu dzis kurs podskoczyl do ponad 9%

Dodaj ze kolekcja zimowa w produkcji, nie bedzie problemu aby sie dogadac z bankami gdy inwestor bedzie, wyniki na poziomie innych w branzy oraz ze wszytko sie wyjasni pod koniec miesiaca gdy w europie bedzie szef funduszy i wszyscy maja zamiar dzialac b szybko.
Ta ciutka to 4000000

Pan Banasiak powiedzial wlasnie w wywiadzie ze nie ma akcji bank ktore by mogl uplynnic.

Przepraszam ze napisalem ze "akurat tym razem posluchalem Jarbas" bo doslownie mowiec nie posluchalem ciebie, lecz poprostu przyczepilem sie do kwesti wrobla i kuropatwy, chcac dac do zrozumienia ze trzeba wiedziec kiedy otworzyc pozycje i kiedy ja zamknac.

Dobrze wiemy ze mozna wiele zyskac nawet gdy papier jest w tredzie spadkowym.

Chodzi o to aby trzezwo myslec przy odbieraniu informacji jakie naplywaja o danym podmiocie gosp.
Jak juz napisalem zwalilem sprawe ze..., trudno mnie to wytlumaczyc ale pierwszy raz, zdarzylo mi sie ze uleglem poprostu spekulacji.
Dziwie sie sobie, bo tak dobrze mialo byc wiedzialem ze to bedzie zysk jakies min 50% i tak bylo, zeczywiscie.
Ale jakos zaczolem coraz bardziej sie zaglebiac czytac analizowac, i wszystko pasuje, bedzie WIECEJ.
No i sie zrobilo.

Kocham gpw

O wroblu w garsci to wobec mnie!, nie powiem bo zarobilem i to bardzo duuuuzo, ale dzisiejszego dnia stracilem jeszcze wiecej
TheBlackHorse mial racje o wroblu, akurat tym razem posluchalem Jarbas i pojechalem.
Jedyne co moge zrobic to sprzedac ze strata i to duuuuza lub poczekac na nowine do WZA.
Mam nauczke i to wielka, a szkoda bo nie postapilem weglug mojej strategi, zbyt bardzo nabieralem wiadomosci Z dookola a nie bralem pod uwage co mysle ja. Dziwne ale prawdziwe, czuje sie z tym okropnie bo zawiodlem sam siebie.
To poprostu pycha jest!
Panowie do tej pory powoli procent po procencie non stop do gory, wazne bylo dla mnie aby byl systematyczny wzrost.
Wazne bylo abym mial 2 % tygodniowo , to daje prawie 100% rocznie i bylo dobrze( zadnych strat!!!), dopoki wodze puscily z zachlannosci.

Monnari - zrobie tak.
Poczekam bo cos mnie tu smierdzi z tym papierem, mam nadzieje ze sie nie myle ale odbiore jeszcze swoja kase z procentem.
Jesli nie, to zaboli - ktos musi zarobic jak nie ja to kto inny :)

To jutro polecimy

To tylko korekta, czy cos powaznego, jak myslicie?

Trzymacie dalej?

Teraz to napewno pojdzie w gore bo oddalem za darmo.

Mnie tez pazernosc dopadla, moglem wyladowac po 3.60 teraz oddam jak tylko zniknie PKC

Zeszlo w dol i co robic?
Chyba wypekam.

Mnie tez sie nie udalo sprzedac :/

Jestem malo doswiadczonym inwestorem i pierwszy raz w sytuacji jaka miala miejsce dzisiejszego dnia,
a mianowicie TKO 104% wiec jesli ktos moze mi wytlumaczyc co moze sie dziac z kursem w poniedzialek.
Dzis staralem sie sprzedac z prawie 50% zyskiem i nic.

Kupilem przy 1,48 i dokupilem za 1,50 ale ja gram malo agresywnie. Szkoda ze obroty sa takie male :/ tak dalej i sie wyprowadze, ale jestem dobrych mysli.

Ravel napisał(a):
Wzgledem inwestora jak sie sprawdzi to bedzie replay z 04.11.2008, nie chce pisac wiecej aby nie wprowadzic w blad.
Wszedlem 6 tug. temu akurat w tym miejscu jak sie pewnie wycofal, bo papier zaczol wchodzic w trend znizkujacy. Ale trzymam nadal bo wiem ze znow bedzie rzadzil, tylko nie wiem kiedy.
Dokupilem tydzien temu i wczorajsza sesja mnie utwierdzila.
Dzisiejsza korekta jest sprawa normalna.
Ale wydaje sie ze klaruje sie wyrazny "spodek" i dzisiaj jestesmy w gornej czesci jego dolka.

Dzis osiagnela kurs z przed prawie trzech miechow 01-21-2009 (1.63), nadal uwazam ze bedzie podrecznikowy "spodek" jutro moze bedzie korekta a jak nie to wybicie ponad gorne ograniczenie formacji (1.63) Ale mam nadzieje ze zapikuje bo dzis sprzedalem, ale chetnie kupie.
Panowie jesli sie sprawdzi to polecimy :) ale mam nadzieje ze nie w dooooool.

No i pojechalo ponad 0,30

Juz zaczna sie gadanie o PKB, jak myslicie bedzie tak zle i 5 zl/EU ?

Wzgledem inwestora jak sie sprawdzi to bedzie replay z 04.11.2008, nie chce pisac wiecej aby nie wprowadzic w blad.
Wszedlem 6 tug. temu akurat w tym miejscu jak sie pewnie wycofal, bo papier zaczol wchodzic w trend znizkujacy. Ale trzymam nadal bo wiem ze znow bedzie rzadzil, tylko nie wiem kiedy.
Dokupilem tydzien temu i wczorajsza sesja mnie utwierdzila.
Dzisiejsza korekta jest sprawa normalna.
Ale wydaje sie ze klaruje sie wyrazny "spodek" i dzisiaj jestesmy w gornej czesci jego dolka.

Inwestor powraca...

Ciekawe jak to jest ze oglasza sie tak okropne wiesci i jednoczesnie skupuje, ze swiadomoscia ze inni sie wieszaja a on za chwile poszaleje.

Kreca taka kase na nieswiadomych, dlaczego swiat to akceptuje! Wiadomo przeciez z kad i po co te pgarszajace gospodarke wiesci!!!!

Rzad pozwala bo tez zarabia!

Cos sie zaczyna ruszac, narazie male informacje bez reakcji.
Dzis ktos byl na zakupach
Chowac sie po okopach bo bedzie male BOOM

Docelowo 0.97 i wtedy do gory.

Dostalem sraczki.

Poczekam niech podejdzie a powinno ponad 1.50
Zreszta nic nie wiadomo, nawet nie ma co sluchac analitykow.

Drugi raz nie trzymalem sie jednej ze swoich zasad i drugi raz popieprzylo sie angry3

Ostro, kupilem przy 1.62

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 15 sierpnia 2013 15:40:12
Liczba wpisów: 46
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,496 sek.

wnnjfzzf
gaftluzf
blnurvaf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jrgdmtbm
yqmjohcs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat