digital_world napisał(a):Zauważyłem, że jeszcze nie ma takiego wątku na forum i tak się właśnie zastanawiam jak wygląda dokonywanie długiego stelażu na naszym parkiecie.
TU jest trochę opisane tak dla potomności.
Ma ktoś z Was może jakieś doświadczenia w tej materii? Kiedy jest on opłacalny a kiedy nie? Domyślam się, że nie jest opłacalny gdy zmiana kursu instrumentu nie przekroczy dwukrotności premii opcyjnej, ale jeśli się mylę to proszę poprawcie mnie. Będę wdzięczny za wszelkie przemyślenia.
Aha, jeśli ten wątek nie za bardzo pasuje do strategii inwestycyjnych to proszę o przeniesienie. Nie byłem pewien gdzie go umieścić a wydaje mi się, że stelaż jest jakąś tam strategią.
Witam,
Stelaż jest jedną z podstawowych strategii (już rzadko z niej korzystam), jednak daje dobre i bezpieczne wyniki o ile jest odpowiednio zabezpieczana / zamykana.
Problemem nie jest płynność ale duże spready między ofertami (z drugiej strony to pochodna płynności...), które w przypadku źle określonego kierunku nie pozwalają wyjść łatwo (bez zbędnej straty) z błędnej pozycji.
Mamy dwa rodzaje stelaży : długie(tzw debit spread) i krótkie (tzw credit spread), oba jednocześnie oparte na call lub put.
Zdecydowanie lepiej używać długich stelaży (long spread) ze względu na łatwość w zabezpieczaniu.
Przykład: (na danych aktualnych w momencie pisania postu
pozycja wejściowa long call spread na marcowych:
marzec strike premium
long: 2800 81,15
short: 2900 40
net debit: 41,15 <-----
max reward: 58,85
breakeeven: 2841,15 (powyżej w20 zarabiamy w momencie wygaśnięcia)
profil wypłaty wygląda tak:

kliknij, aby powiększyćco zrobić w przypadku pomyłki w określaniu kierunku?
- zamknąć - jednak ze względu na duże spready między ofertami jest to kiepskie rozwiązanie
- zabezpieczy - sprzedając odpowiednią ilość call 2900
dla przykładu sprzedając 2x call 2900 po 20 (dla utrudnienia przyjmijmy że od czasu wejście w pozycję i podjęciu decyzji o zabezpieczaniu, minęło trochę czasu i index spadł), profil wpłaty wygląda tak:

kliknij, aby powiększyćjak widać w przypadku spadków tracimy jedynie małą część początkowej straty. Jednak mamy niezabezpieczoną prawą stronę powyżej 2950.
Co w tym przypadku? też można zabezpieczyć.
Idealnym momentem na podjęcie decyzji o zabezpieczeniu prawej strony (o ile wig 20 zacznie rosnąć - czyli gdy ZNOWU się pomyliliśmy )to wig20 =2900. tu już trzeba zabezpieczać kontraktami futures. W naszym przypadku mamy dwa nagie calle po 2900 więc musimy zabezpieczyć 2 x fw20 long załóżmy po 2900.
profil wypłaty wygląda tak:

kliknij, aby powiększyć
JAk widać nawet przy tak prostej strategii jak stelaż jest wiele możliwości - pokazałem jedynie jedną z nich.
Także ważnym pytaniem jest co zrobić z zyskowną pozycją? Zamknąć, zabezpieczyć?
I tutaj odpowiedź zależy od wielu czynników :)
Pozdrawiam wszystkich!
Jeśli
"This is ten percent luck, twenty percent skill
Fifteen percent concentrated power of will
Five percent pleasure, fifty percent pain
And a hundred percent reason to remember the name!"
Fort Minor
Remember The Name