Rozumiem, że do zobowiązań wliczam wszystkie zob.krótko- i długoterminowe (oczywiście oprocentowane) z pasywów i od tego odliczam gotówkę? Gdzie znajdę tę pozycję i czy pod jej określeniem mam rozumieć tylko środki pieniężne/kasa?
Liczę tak: Zob.dłutoerm. +Kredyty i pożyczki 0 +Wyemitowane dłużne papiery wartościowe 14 557 +Zobowiązania z tytułu leasingu finansowego 6 687 +Inne zobowiązania finansowe 420 (Nie wliczam rezerw) Zob.krótkoterm. +Kredyty, pożyczki 21 511 +Wyemitowane dłużne papiery wartościowe 28 000 +Inne zobowiązania finansowe 3 572 (Nie wliczam zob.handlowych,wekslowych,zaliczek i rezerw)
Czy dobrze teraz mam ułożony model liczenia?
|
|
Jak obliczyć ze sprawozdania dług netto?
|
|
Ok, cześć wskaźników już znalazłem w profilu spółki(mam abonament) ale nie mogę znaleźć wskaźnika Dług netto/Kapitału własnego, czy jest on gdzieś go znajdę?
|
|
Faktycznie jest trochę tych wksaźników, dzięki za wskazówki. Czy znajdę gdzieś już wyliczone te wskaźniki czy trzeba je liczyć ze sprawozdań po kolei?
|
|
Ok, już działam.
1.Spółka ma grupę kapitałową, jest podmiotem dominującym i w każdej spółce zależnej ma 100%. Mam zrobić taki teaser/One pager o spółce - rozumiem, że mam korzystać z jednostkowego sprawozdania czy ujednoliconego?
2.Chcę zawrzeć wskaźniki odnoszące się do spółki 4-6 najbardziej użytecznych do oceny finansów spółki (raport ma służyć osobą które zajmują się emisja akcji/obligacji, refinansowaniem) da się dobrać do tego celu dobre wskaźniki? Poza tym, które byłby najważniejsze generalnie?
3.Chcę porównać za okres 4 lat przychody ze sprzedaży/EBITDE/zysk netto, dobrze zestawiłem dane? Czy lepiej zrobić to w ujęciu rocznym czy kwartalnym?
|
|
Witajcie,
jestem już dłużej na forum ale należę bardziej do czytających :)
Otóż mam do przygotowania na zajęcia na studiach One Pager-a dotyczącego spółki. Tak jakbym pracował np. w Funduszu i chciał pokazać dokument na komitecie inwestycyjnym analitykom i zarządzajacym. Ma on zawierać najważniejsze informację (opis działalności, model biznesowy, strukturę jeśli to grupa kapitałowa, akcjonariat, Podstawowe dane - pewnie finansowe i wskaźniki) oraz najważniejsze czyli naszą myśl na temat tej spółki w podsumowaniu.
Wiecie co to za dokument, jak go skonstruować i gdzie znaleźć najważniejsze informację które mam w nim zawrzeć? W necie znalazłem niewiele informacji o nim.
Wiem, że w sprawozdaniach ale np. mam korzystać z rocznych, półrocznych czy najświeższych kwartalnych i co jak np zawiera porównanie do poprzedniego tylko kwartału, a chciałbym porównać 4 ostatnie?
|
|
Dzięki za odpowiedź.
Jednak najlepszym rozwiązaniem w przypadku ponownego wzrostu wartości instrumentu bazowego będzie zamknięcie future po 2697, wtedy uzyskam pierwotna ekspozycje.
|
|
 kliknij, aby powiększyćNiestety nie mam abonamentu, kliknięcie otworzy pełny rozmiar. Spytam jeszcze czy krótką pozycje futures otwierać tak jak zaznaczyłem w BEP stategii czy może w BEP short put?
|
|
Witam wszystkich serdecznie. Zaczynam spekulację na opcjach w WIG20.
Aby nie zaśmiecać forum nowymi wątkami korzystam z obecnego wątku w nadziei na odpowiedź.
Chciałbym wypróbować short straddle. Pytanie dotyczy niekorzystnej dla mnie sytuacji kiedy strategia zbliża się do jednego z Break Even Pointów, np. "lewy" BEP dla strategii wynosi 2697 pkt., czy po tym kursie mogę otworzyć krótką pozycję w futures aby zabezpieczyć się przed stratami na short put i jaki wpływ będzie miał futures na całą strategię w czasie pozostającym do terminu wygaśnięcia?
Jeżeli się mylę proszę o wskazówki.
Pozdrawiam
|
|