Nie wiem czy nadal aktualne...
Ciężko jednoznacznie wybrać tą "najlepszą" firmę, ale na pewno co bym zrobił to poumawiał się na konsultacje w kilku wybranych, które tego typu usługi oferują. Z pewnością BlackRock i HSBC również mogą to Tobie zaoferować, ale utrudnieniem może być bariera wejścia w takie zarządzanie portfelem (często tworzenie osobnego portfela i zarządzanie nim dla klienta indywidualnego jest ograniczone dla odpowiedniego rodzaju zamożnych kientów i nie wszędzie, nie zawsze można z takich usług skorzystać). Jeśli masz spory kapitał, to zastanawiałbym się na pewno nad globalnymi graczami jak wyżej wymienieni (możliwość alokacji kapitału prawie wszędzie na świecie) i innymi podobnymi firmami i porównałbym ich wyniki na przestrzeni lat - przede wszystkim jak zarządzali kapitałem w czasach kryzysu. Trzeba jednak uważać na formę kalkulacji i prezentacji wyników. Niektóre firmy korzystają ze standardów GIPS (Global Investment Performance Standards) w prezentacji swoich wyników, więc dobrze by było dowiedzieć się jakie i czy w ogóle firmy stosują jakieś stnadardy, by móc później porównać te wyniki poszczególnych firm.
Dobrze jest też dowiedzieć się kto byłby zarządzającym portfelem (czasami jest to jeden Portfolio Manager, czasem kilku), poczytać o nim o wykształceniu, doświadczeniu, wynikach itp.
Na pewno stworzenie indywidualnego portfela niesie ze sobą sporo korzyści (jak i wad np. koszty) w porównaniu do inwestowania w fundy, ale o tym na piszę ewentualnie później, bo akurat czas mi się kończy na rozpisywanie