PARTNER SERWISU
qbptlsdy
27 28 29 30 31

Up or Down

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 8 sierpnia 2011 23:56:58
Cytat:
WatchDog,sugerujesz sprzedaż obligacji=spadek ceny=wzrost oprocentowania.

Nie wiem jak z istniejącymi, bo nie rozumiem zjawisk tam zachodzących, ale żeby sprzedać kolejne papiery dłużne, skarb USA będzie musiał zaproponować wyższe odsetki. Czyli będzie to atrakcyjniejsza inwestycja niż była.
Tyle teoria ze spokojnych czasów, natomiast świat właśnie staje na głowie. Bezpieczne papiery już nie są aż takie bezpieczne, modele ryzyka się walą. Wiele instytucji ma wpisane w statucie politykę lokowania części środków w papiery USA. A Greenspan spokojnie mówi, że w razie czego będą drukować i drukować.

Uważam, że nie jest to kryzys gospodarczy, lecz kryzys finansowy. U jego podstaw leży nieznajomość arytmetyki: jeśli wydaję więcej niż zarabiam, to nie powinienem pożyczać, tylko zmienić styl życia i wydawać mniej. Albo zainwestować w rozwój i zarabiać więcej. A najlepiej jedno i drugie.

Gospodarka stoi na zdrowych podstawach, tylko mają w niej miejsce wielkie przemiany, na których opisanie moja głowa jest za słaba. Może kończy się kapitalizm, taki jakim go znamy?
Edytowany: 8 sierpnia 2011 23:58

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 10 sierpnia 2011 02:33:31
Kometarz do sesji poniedziałkowej,wart odnotowania,bo to pierwsza sesja od bezprecedensowej decyzji S&P o obniżce amerykańskiego ratingu długu długoterminowego.
giełdy(english version)
Tak jak mówi ta trejderka,póki nie ma jasności,będzie bujało.

Giełdy się przebudziły z transu,(a widać to po ostatnich dwóch tygodniach),inwestorzy też się obudzili.Z ręką w przysłowiowym nocniku.Za późno na ucieczkę,impet tych spadków zaskoczył...(chociaż ja,to ostrzegałem (mam nadzieję,że nie tylko sam siebie) ,lawiny wklejałem #:.

Odbicie było oczekiwane już w piątek,ale S&P wprowadziło dodatkowy zamęt z obniżką ratingu.Firmy płacą firmie za ocenę swych papierów dłużnych,tak?.Anxious Agencja jest rzekomo niezależna.Kolejne zagadnienie:czyż największymi klientami spółki nie są banki inwestycyjne?!
Goldman Sachs przedstawił ostatnio bardzo kiepskie( jak na miszczów king )wyniki kwartalne (straty na spekulacjach?).I nasuwa mi się takie skojarzenie,z pewną aferą w Polsce...Przychodzi lew gdzieś tam,(do "jaskini"tongue ).
Przychodzi "Złoty Ząbek" do Agencji,wicie,rozumicie,nabraliśmy...trochę shortów,tajemnicą poliszynela jest faktyczny rating USA,ale kto się odważy.O razu go zakrzyczą...zakrzyczymyAnxious ?W bajce "Nowe szaty cesarza",król paradował z klejnotami rodowymi na wierzchu,i tylko dziecko miało odwagę krzyczeć,ale dzieci,jak ryby,głosu nie mają...Spełnijcie partiotyczny obowiązek,poinformujcie kraj i świat o faktycznym stanie finansów tego molocha Ameryki,my nie pozostaniemy dłużni.
Uwielbiamy Amerykę.Za Coca Colę,Buffetta i QE.king
Bania na surowcach okazała się zbyt duża,a korekta była zbyt gwałtowna,żeby tego nie dało się nie zauważyć w ostatnich wynikach blackeye ,nic to,potrafimy zarabiać.Bez względu na kierunek.3some

DJ w poniedziałek stracił ponad 600 pkt,dzisiaj(we wtorek)odrobił 400,i ...jest jeszcze szansa na małe co nieco,apetyty są spore(na jak najmniej dotkliwe cięcie strat Speak to the hand )
Giełdy musiały odbić,skoro o odreagowaniu pisał sam Marc Faber Eh? ,jeden z najbardziej zażartych niedźwiedzi.(ja już czekałem na up w piątek,ale najpierw było pogłoski S&P a potem były fakty(blackeye)

@Watchdog,bezpieczne papiery jak piszesz,już nie są tak bezpieczne.Amerykańskie obligi,bezpieczna przystań.Warren Buffett gotów dać im poczwórny AAAA,a inni,też nie ułomki(np Bove,mówią,że prawie "junk",(śmieciowe).
Póki co bliższy prawdy?rządu?jest pan Buffett,inwestorzy wciąż w chwilach trwogi "lecą na te papiery".Z drugiej zaś strony wciąż traci dolar,i nie bylo by to wcale tak dziwne,przy takim luzowaniu polityki,gdyby nie jedna rzecz.Złoto nieprzerwanie silnie zyskuje,traci ostatnio ropa(choć we wtorek trochę odrobiła).

Spadało już przed ratingiem,gospodarka zwalnia,(odczyty są opóźnione!).Gdyby nie nowożytne sztuczki z liczeniem inflacji (deflator),mielibyśmy już wzrost ujemny,recesja?(tak czuje to rynek),wybiegając z pół roku do przodu,
A więc?3some Nie ma recesji,nie ma wrostu ujemnego.Zaufajmy nowożytnej nowomowie:Wzrost to wzrost,może być tylko dodatni.cheers

edit. w momencie jak zaczął prezydent Obama swoje przesłanie DJ tracił 400 pkt.Na zamknięciu był -634.Jak by siedział cicho,tyle by nie spadło?Angel
Na pocieszenie,nie tylko prezydent Obama jest antywskaźnikiem.
Dzisiaj szef Rezerwy niespecjalnie przekonał rynków(czytaj nie dał tego czego oczekiwano,more $),i był swing.
Pan Sekretarz Skarbu Geithner skrytykował rażącą nieznajomość podstaw fiskalnej i budżetowej matematyki USA(a może księżycowej?Anxious )
Dobranoc
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 10 sierpnia 2011 02:51

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 13 sierpnia 2011 23:52:26
Po prawie trzy tygodniowej przepięknej wakacyjnej nieobecności pora nadrobić zaległości. Jak zwykle postaram się skupić na wig20. Przysiadłszy nad trzy tygodniowymi zaległościami, kilka uwag. Na temat ostatnich spadków i ich przyczyn nie ma się co zbytnio rozpisywać, każdy widzi jakie są i taka jest kolej rzeczy. To co nieco mnie ostatnio zaskoczyło, to dość sowity wolumen od 03.08. Pozwoliłem sobie nawet sobie policzyć i wyszło, że średni wolumen od 03.08 jest ponad dwukrotnie wyższy niż średni wolumen za okres 01.07-02-08. Tak więc ostatnie spadki czy zawirowania wystąpiły na dość sowitym wolumenie, co może sugerować, ale nie musi, że to jeszcze nie koniec. Ostatnie dwie sesje na wig20 były kupującymi. Arbitralnie przyjąłem to jako krótkie pokrycie zbyt dużej liczby shortów. Również arbitralnie przyjąłem, że znaleźliśmy się na ostatniej sesji gdzieś w obszarze spowolnienia cen ( gdzieś tak od 2300 do 2360 ) Z niecierpliwością czekam na wtorkową sesję.
Tak gwoli wyjaśnienia, przyglądam się wigowi20 z lenistwa i braku czasu. Bardzo długoterminowo z punktu widzenia analizy xo znaleźliśmy się w obszarze solidnego wyprzedania, co nie znaczy wcale, że nagle zacznie rosnąć.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 14 sierpnia 2011 00:11:45
Open - nie chodzi mi o to by Cię broń Boże łapać za słówka, ale ostatnio pisałeś że wejście w strefę besssy na BP jest kuszącym sygnałem.
Nie wielu obserwuje XO, ale z tego co widze - jesteś jednym z tych, którzy podobnie jak ja przywiązują do tego pewna wagę, więc chciałbym zwrócić Twoją uwagę na fakt że juz w środę pojawił sie tam (na szerokim) pierwszy wysyp sygnałów zakupu, w czwartek mniej, ale z przewagą nad sygnałami sprzedazy, natomiast w piątek nastapił istny zielony szał sygnałów. Sprawdź. Angel
Na BP pewnie w krótkim czasie zobaczymy to w postaci odwrócenia o trzy XXX. wave
Edytowany: 14 sierpnia 2011 00:21

opennetpr
0
Wysłane: 14 sierpnia 2011 08:07:55
Owszem wejście w tę strefę na BP jest kuszącym sygnałem. Tylko, że pewne ale. Moim zdaniem na podstawie samej BP nie da się grać. Zaglądałem na ogólny BP naszej giełdy. Aby używać BP trzeba mieć również moim zdaniem olbrzymi kapitał zdolny wytrzymać mocny wstrząs. Opieram się tutaj na zawodnej pamięci z roku 2008. Gdy BP wszedł w strefę totalnego wyprzedania. Nim jednak giełdy zaczęły rosnąć minęło dobrych parę miesięcy i dość solidny spadek. BP uznaję za solidny wskaźnik dla długo terminowego inwestora z solidnym kapitałem, który nie wie co ma z nim zrobić. Dla drobnych graczy, BP może być zawodny, tzn. zdolny do wygenerowania solidnych strat. Mój bieżący ogląd sytuacji jest taki. Wig20 przeleciał jeden obszar spowolnienia cen i wpadł w drugi dość duży. Ostatnio wystąpiły solidne spadki, na wolumenie dwukrotnie większym niż średnia za poprzedni miesiąc, co sugeruje obecność dużego inwestora ale i wyprzedaż pewnie wielu drobnych. Zakładam, że bieżąco duży inwestor nadal ma otwartą dużą ilość pozycji short. Dwie ostatnie sesje na wig20 były kupujące. Pomimo, że czwartkowa sesja wykazywała dalsze obniżenie wartości, uznałem ją jednak za kupującą, w której mocni gracze uznali, że ceny spadły wystarczająco nisko, aby można było zrealizować zyski, zwłaszcza, że cała seria ostatnich spadków wskazywała, na otwartą zbyt dużą już liczbę pozycji short. Piątek krótkie pokrycie. Czy skończone nie wiem. Czy zlikwidowane shorty nie wiem. Dla tego dość niecierpliwie czekam na wtorek. Dla mnie BP to solidny wskaźniki, ale nie przydatny do użycia krótko terminowego. Dla swych potrzeb uznaję, że trzeba mieć podgląd na różne granice czasu gry. W najdłuższej przydatny jest BP. Jednak gdy chodzi o sytuację bieżącą, już staram się spoglądać trochę więcej gdzie indziej. Na razie pozostało tak: spory wolumen na dużych spadkach, jedna sesja kupująca, ale wartość niżej czyli też spadkowa sesja, druga sesja kupująca jakby kontynuacja kupowania z poprzedniej, ale może być tylko zmniejszeniem liczby shortów.
To nie pełny ogląd sytuacji i możliwe że zawodny, jednak akurat przynajmniej dla mnie jedyny dostępny. Przy analizie wig20 ze względu na brak czasu poczyniłem pewne uproszczenia.
Czemu wig20. Stanowi on w pigułce odwzorowanie GPW, założenie: wig nie zrobi nic bez wig20. Na wig20 grają duże podmioty zagraniczne, więc silnie jest powiązany z globalnym trendem, przez co nie muszę śledzić globalnych trendów, jeśli tam coś tąpnie, to nie ważne jaki rynek duży podmiot zachowa się podobnie, ergo znajdzie to odwzorowanie na wig20. Wolałbym śledzić rynek amerykański, ale koszty dostępu do notowań, dla mnie są nadal nie do zaakceptowania, zwłaszcza, że w Polsce można mieć to taniej. A jak to powiedział ostatnio ktoś "cena ma znaczenie". Podgląd sytuacji prowadzę ręcznie, znaczy w excelu, bo w Polsce bieda z dobrymi narzędziami pracy.
Edytowany: 14 sierpnia 2011 08:26

opennetpr
0
Wysłane: 14 sierpnia 2011 08:35:24
Jeszcze odnośnie tego szału zielonych sygnałów, ( Edit mi się coś przyciął ), jedna jaskółka wiosny nie czyni. Po dużych spadkach jakieś aukcje kontra trend muszą się zdarzyć.
Ponieważ ostatnio ruchy stu punktowe na wig20 nie były niczym odosobnionym, to ruch sto punktów wzrostu nie jest jakimś nie wiadomo jakim wzrostem, a musiał ze względu na rozpiętość wygenerować sygnały kupna. Czy ta przecena już zaszła wystarczająco daleko nie wiem. Zobaczymy co pokaże wtorek, daleki jestem od stawiania tez, że będzie rosło albo spadało.

opennetpr
0
Wysłane: 16 sierpnia 2011 19:44:04
Ciekawa sesja chyba dydaktycznie i też ciekawe jak się to rozwinie. Głównie obecność graczy krótkoterminowych, może pod koniec sesji trochę obecności graczy średnio i długo terminowych. Generalnie nie za wiele się działo. Pod koniec sesji wyjście z konsolidacji.
Dwa jakieś tam obszary możliwej konsolidacji przy up: 2380-2400, 2415 - 2430. Gdyby to było trochę wyżej to górne ograniczenie gdzieś na 2450. Nie mniej jednak postrzeganie wig20 jako takiego od ostatniej sesji nie uległo zmianie. Gdzieś tak obszar konsolidacji 2300 do 2360. Dość względnie mocny obszar w sensie postrzegania w perspektywie kilku dni. Zważywszy że obecność mocnych graczy nie była za wielka, może on mieć nadal znaczenie. Szanse są dobre że ruch w górę zostanie wygaszony jeśli nie pojawią się mocni gracze. Pozostaje dalej czekać i obserwować co się wydarzy. binky Oczywiście z niecierpliwością.

opennetpr
0
Wysłane: 20 sierpnia 2011 05:23:56
No i dobra. Po tygodniu chyba mamy wstępny obraz sytuacji. Obniżenie ratingu USA chyba jednak zostało zdyskontowane przez rynki giełdowe, co objawia się głównie tym, że indexy co prawda nie spadają niżej, ale nie chcą rosnąć wyżej. Więc jest to jakaś zapora. Średniookresowo mamy okres konsolidacji. Znaczy nikt nie wie co będzie, więc czekamy i się bujamy, trochę w górę, trochę w dół i tak trwamy sobie już dwa miesiące, trwamy póki nie pojawią się nowe informacje które coś zmienią, a nowe informacje się nie pojawiają. Jak długo potrwa ten okres nie jest to znane i możliwe do przewidzenia. Ostatnie trzy sesje być może wstępnie ustaliły mniej więcej granice konsolidacji. Spadki wyhamowują przy 2150, wzrosty wyhamowują przy 2450. Oczywiście z grubsza :). I pewnie tak będzie póki duźi inwestorzy nie wyrzucą prawie całego portfela. Porównując to do BPwig20, jesteśmy nadal w strefie totalnego wyprzedania. Na wszelki wypadek zajrzałem na NYSEBP również strefa totalnego wyprzedania ale na poziomie 20%. Dla porównania w krytycznych okresach roku 2008 dochodziło to do 4%, 2009 14%. Więc gdyby spadało ma jeszcze z czego zlatywać :). Nie mniej jednak chwilowo nie ma co zastanawiać się nad zlatywaniem czy wzrostem, a w ciągu ostatnich dwóch dni nic nie wydarzyło się na co szans nie było i nie było to tak dramatyczne jak niektórzy chcieli by to przedstawić. Tak więc zaskoczenia nie powinno być. Średniokresowa konsolidacja, to dobry okres przed nabraniem sił do czegoś nowego, w tę lub inną stronę. Szanse są na razie dobre na to, że przez jakiś czas pozostaniemy w okresie konsolidacji, chyba że pojawią się jakieś nowe informacje drastycznie zmieniające postrzeganie wartości papierów finansowych. Ostatnie dwie sesje na wig20 pokazały, że znów duzi inwestorzy wywalili znaczną część swojego portfela, ale również pokazały, że poniżej pewnych cen, przynajmniej jak dotąd, oddawać papierów nie chcą.

opennetpr
0
Wysłane: 22 sierpnia 2011 20:58:34
Rozejrzałem się dziś trochę po tym wigu20. Jakoś mam nieodparte wrażenie że to była ważna bardzo sesja. Rynek zdaje się wyczekuje informacji, mniejsza jednak z tym wyczekiwaniem. Wig20, okiem amatora jest w pozycji do nowego ruchu, w górę lub w dół. Dość solidną barierą okazuje się 2305 powstrzymującą wzrosty. I tutaj jest albo...albo. Gdyby się udało przepić 2305 na sensownym wolumenie, cena się tam utrzymała z ważnym poziomem ceny gdzieś koło 2330 z jakimiś sensownymi dobrymi informacjami, to wig20 mógłby być w pozycji do wznowienia trendu wzrostowego. Gdyby się jednak nie udało utrzymać ceny powyżej 2305, to dzisiejsza wzrostowa sesja była na tragicznym wolumenie. Wig20 jest w pozycji wówczas do nowego mocnego ruchu w dół, który może przełamać obręb konsolidacji w dół, zwłaszcza jeśli by było to wsparte bardzo złymi informacjami. Obszarem który mógłby starać się powstrzymać ruch ceny w dół w przybliżeniu byłby obszar 2135 -2155. Przebicie tego obszaru zwłaszcza wyraziste, otwiera drogę do wznowienia trendu spadkowego, wznowienia dość mocnego, być może już ostatniego, ale ostatnie są najsilniejsze. Może więc zakończenie spadków nastąpi szybciej niż się wszyscy spodziewają, znacznie szybciej. Na NYSE BP nadal poziom 20% więc ostre ewentualne szarpnięcie mogło by być już ostatnim. Oczywiście te przemyślenia, są tylko i wyłącznie wywodami amatora, który co i rusz błądzi i się potyka. Ze względu na słabe obroty dziś na wig20, podejrzewam raczej mocne przetestowanie dna konsolidacji.

opennetpr
0
Wysłane: 23 sierpnia 2011 21:36:13
Zasadniczo od wczoraj nic się nie zmieniło gdy idzie o wig20. Obroty zdaje się trochę wyższe, ale powalać nie powalają. Wyczekiwanie. Wig20 w pozycji do rozpoczęcia silnego ruchu. Kierunek ruchu oczywiście nie znany. Nie wiem czy tak można powiedzieć, ale wg. stanu na dziś powziąłem przekonanie, że historia w pewien sposób zatoczyła koła, zamknął się pewien okres średnio terminowy lub też zamknie się na tej pozycji a rozpocznie jakiś nowy. Dzisiejsza sesja, to jakby potwierdzenie wczorajszej, gotowości do ruchu. Nie wnikam na jakie informacje wszyscy czekają i jakie one będą miały znaczenie, bo tego nikt nie jest w stanie powiedzieć. W każdym razie na wigu20 przepiękny obszar konsolidacji, z którego są duże szanse, że coś się zacznie. Co nie wiem, ale z niecierpliwością czekam by to zobaczyć binky

buldi
0
Wysłane: 24 sierpnia 2011 23:02:24
Open - gdzie żeś Ty?
Na BP na WIG20 mamy dzisiaj odwrócenie.
Strasznie ten wskaźnik opóźniony. d'oh!

opennetpr
0
Wysłane: 26 sierpnia 2011 12:24:35
Do dziś nic się jeszcze nie wydarzyło więc nie było o czym pisać i nie robiłem analizy, grilowałem :), każdy dzień taki sam więc zasadniczo powielę tylko każdy dzień, silny obszar konsolidacji był i jest na wig20, cudów nie ma. Jestem ino griluję. Zauważyłem ten wskaźnik na BP tylko że ja patrzyłem zwykle na stornie internetowej na niego, ale coby być dokładnym można wrzucić w program jakiś typu co dokładniej podaje. Na razie cały tydzień były nudy, z tego co widziałem podobna sytuacja była na S&P500. Konsolidacja i już. Brak graczy dużych długoterminowych a tylko oni są w stanie przesuwać rynek. Jeśli gracz na BP to jak kiedyś pisałem w oparciu o to, nie da się przynajmniej jeśli chodzi o mnie stworzyć dobrego setupu, chyba że masz olbrzymi portfel i nie bardzo cię interesuje obsuw przykładowo o 10%. Jest to jakaś wskazówka, jest ona opóźniona, dlatego, że należy go postrzegać bardzo długoterminowo, w sensie rok, dwa. Przy takim postrzeganiu to on wcale nie jest opóźniony. Do dokładniejszego przeliczenia BP proponuję użyć bulls eye broker, program dedykowany pon xo gdzie bardzo ładnie można sobie poustawiać swoje wskaźniki.

opennetpr
0
Wysłane: 30 sierpnia 2011 23:21:25
Im dalej w las tym więcej drzew, tak więc jak zwykle kolejna porcja przemyśleń dotyczących wig20, po omacku i bez trzymanki. 29.08. 11 w godzinach popołudniowych zaczęło się coś nowego na wig20. Jakiś kupujący ruch w górę. Co prawda cała sesja była na mizernych obrotach tak więc i ten ruch na mizernych obrotach, ale jednak wyraźnie zauważalny. Przynajmniej na tych mizernych obrotach, w jakimś krótkim okresie co najmniej ruch ten był widoczny, tzn. zaczęto w jakiejś mierze postrzegać wartość wig20 wyżej. 30.08.11 sesja ta przyniosła większe obroty od poprzedniej co w jakimś sensie może potwierdzać większe zainteresowanie kupowaniem. Nie powalające, ale większe. Zaklasyfikowałem tę sesję jako kupującą, gdyż obroty były zauważalnie wyżej niż poprzedniego dnia przez większość jej trwania, jak też kupowanie w końcówce, nie ukończone ze względu na koniec sesji. Co prawda obecność graczy silniejszych ocenił bym jako pół na pół z mniej silnymi, zaś ich całościowe oddziaływanie w sesji na 0 ( nie uzyskali wyraźnej przewagi ), całościowe oddziaływanie na sesję, in plus ( sesja jednak kupująca ze względu na to iż obroty były przy wyższych wartościach niż sesja 29.08. Sygnały trochę sprzeczne,jednak ze względu na wyjście z krótkotwalszej konsolidacji ( gdzieś pomiędzy 2265 - 2552 ) mamy jakiś ruch w górę i podejrzewam na szansę jego kontynuacji przynajmniej w bliskim terminie, a przynajmniej próbę przetestowania 2400. Gdyby się to udało pokonać to możliwe gdzieś przytrzymania cen w granicach 2409 do 2435 a wyżej to gdzieś tak 2438 do 2455. Jak dotąd wszystko wygląda pięknie, ale... Należało by chyba zwrócić uwagę, że choć wyjście nastąpiło z mniejszej blisko terminowej konsolidacji, to jesteśmy pod szczytem większej średnioterminowej konsolidacji. Tak więc gdyby się pojawiło coś mocno silnie niepokojącego, możliwa nawrotka do 2305 a być może z przestrzeleniem do 2265. Tak więc zobaczymy czy najbliższe dni przyniosą silne kupowanie zdolne utrzymać ruch, czy też wejdą duzi gracze ze sprzedawaniem i zciągną cenę z powrotem w obszar konsolidacji blisko terminowej ale niezmiernie silnej.

opennetpr
0
Wysłane: 31 sierpnia 2011 21:48:18
Coby tu napisać jako spostrzeżenia dotyczące wig20 odnośnie dzisiejszej sesji. Nie jest to łatwe zadanie. Sesja wyraźnie kupująca, spore obroty, musieli się pojawić więksi gracze z pozycjami long, sporo elementów przemawiających za dalszym wzrostem, ale... jedynym czynnikiem niepokojącym jest górna krawędź konsolidacji gdzieś koło 2455. Pokonanie tego obszaru otwiera drogę do wzrostów. Obszar trzymający o ile przytrzyma 2440-2457, z możliwym delikatnym przestrzałem. Uznaję ten obszar za, górną krawędź średnioterminowej konsolidacji. Odbicie od tego obszaru w dół otwiera drogę szybkiego rajdu do 2305 może i niżej. Przebicie otwiera drogę do 2550 i wyżej. Co prawda nie wiele na to wskazuje poza samą krawędzią obszaru konsolidacji, ale jakieś takie nabrałem wrażenie, że możliwe jest tu przytrzymanie cen.

opennetpr
0
Wysłane: 1 września 2011 23:08:56
Na tę chwilę średnioterminowo, cokolwiek to znaczy, wygląda wig20 że są szanse na odbicie się od górnej krawędzi konsolidacji i powrót cen do gdzieś 2305.

opennetpr
0
Wysłane: 3 września 2011 09:57:06
Wygląda na to, że na wig20 cena idzie w kierunku 2305. Przy tym obszarze może zwolnić. W sumie nie stało się nic strasznego. to jest nadal obszar średnio terminowej konsolidacji którego granice rozciągają się gdzieś tak od 2220 - 2455.

buldi
0
Wysłane: 3 września 2011 10:21:30
Open - szukając analogi w BP do ostatniego pełnego cyklu nasuwaja mi sie takie wnioski:

kliknij, aby powiększyć

Napisałem pełnego, bo wg tego wskaźnika mamy bessę, a więc zaliczyliśmy wg powyższego zakresu pełną bessę i hossę.
Jednocześnie widać że miejsce w tym ruchu korekcyjnym jeszcze pozostaje. Sygnały zakupu na poszczególnych spółkach wciąż sie pojawiają, co potwierdza indeks cenowy który spada wolniej od indeksu ważonego kapitalizacją (wczorajsza spadkowa sesja).
Edytowany: 3 września 2011 10:24

opennetpr
0
Wysłane: 3 września 2011 18:55:41
Wg. tego wskaźnika chyba, rzeczywiście mamy bessę, ale z sygnałem zakupu. Zasadniczo, długo terminowo jako pierwszy pokazuje taki sygnał. Tyle, że według mojego przekonania, choć nie do końca zweryfikowanego, aby grać w oparciu o xo lub inwestować w oparciu o BP trzeba mieć spory kapitał i żelazną konsekwencję. Oba elementy są powiązane, bo można mieć konsekwencję, ale przy spadkach kapitału zabraknie. Dlatego tylko informacyjnie zaglądam na BP aby określić miejsce w którym jestem w najdłuższej granicy czasu. Do bieżącego oglądu używam zupełnie innej metodologii i w oparciu o nią próbuję zbudować setupy. Ale bez pośpiechu, nigdzie mi się nie śpieszy. BP sugeruje chyba, że gdzieś jesteśmy przy dnie, lub z tąd będziemy szukać dna. Gdy chodzi o metodologię, ładny obrazek sugerujący analogię z poprzednią hossą i bessą, ino, że nie da się wejść dwa razy do tej samej rzeki. Historia ma chyba tylko ograniczone zastosowanie do bierzacej sytuacji, a przyszłości nikt nie zna. Zawsze jest jakiś wybór ale bardzo ciężko uchwytny i trudny do opisania. Ostatnie pięć dni na wig20 wg. mojego oglądu przebiegało następująco. 1 dzień wyjście z krótkotrwałej konsolidacji, kupują mali, 2 dzień kupują średni, 3 dzień kupują wszyscy mniejsi i średni osiągnięcie krawędzi średnioterminowej konsolidacji i teraz... w tym punkcie wcale nie jest powiedziane, że będzie rosło albo spadało, no chyba że ktoś jest wróżbitą. Co się wydarzyło w tym punkcie: rynek mógł iść wyżej, mógł zastanowić się lub mógł spaść. 4 dzień rynek spada bez żadnego zastanowienia, czemu ? Widocznie bardzo duży gracz jest pewien co ma robić, i od dłuższego czasu obserwował co się działo, nie czekał na zastanowienie od razu zrzucił. 5 dzień kontynuacja dnia czwartego. Bardzo rozsądnie się zachował bardzo duży gracz, tak jak zwykle się zachowuje. Ale podejrzewam, że to jego zachowanie jest również zachowaniem średnioterminowym, nie znamionowało ono wyjścia w trend wzrostowy, ale zachował się tak jakby grał zgodnie z postrzeganiem średnio okresowym. Też więc nie jest pewien długo okresowej przyszłości, gdyby był pewien, zrzucał by mocno ekwipunek na dolnej krawędzi konsolidacji, a tego do tej pory nie robił. Jak to zacznie robić to będziemy szukać dna bessy. Na tę chwilę nie można powiedzieć, że zacznie, a przynajmniej ja nie potrafię tego powiedzieć. Może też być tak że nigdy nie zrzuci ekwipunku skoro gra średnio okresowo, to nie trzyma bardzo wielkich long pozycji a jeśli zobaczy okazję zacznie. Przy górnej krawędzi konsolidacji zalał rynek, ale to nie było zachowanie znamionujące rozpoczęcie kontynuacji trendu spadkowego długo okresowego, aby takim było musiał by zalać rynek na dnie konsolidacji.
Edytowany: 3 września 2011 19:05

szooler
0
Wysłane: 4 września 2011 19:00:30
Open,przez ostatnie dwa dni spadało bo to już wrzesień i fundy nie muszą pompować wycen pod benchmarki.Angel
Hedge fundy niektóre sporo straciły we wrześniu,na przykład fundusz Paulsona jest w plecy jakieś 35%.Nie piszę tego żeby ktoś poczuł się lepiej.Jest gro umoczonych,którzy czekają na rozwój sytuacji.
Pisałem o politykach,Obama,Merkel,Bernanke(sic!,tak tak,on również,całe te jego konferencje to marketing)losy rynków(konsumentów,inwestorów)w rękach polityków.d'oh! Tu jest ryzyko,że "nie dostarczą towaru",czytaj rozminą się z oczekiwaniami.
Od polityki ekonomicznej do ..ekonomii politycznej.Stawka jest wysoka,cały system.Anxious
Po kolei,prezydentura Obamy silnie kontestowana przez prawicę wydaje się niezdolna do działań.8-ego dnia miesiąca prezydent coś tam zaproponuje w walce z bezrobociem(o fotel),ale czy Kongres zdominowany przez prawicę ma ochotę słuchać,pomoże prezydentowi w reelekcji?
Bernanke wydaje się już się wystrzelał z amunicji.Niewielu czeka na QE3,po wynikach QE2.Oczywiście,jest możliwa "operacja twist",raz już ją zastosowali w latach 70-tych,ma to polegać na sprzedaży bonów krótkoterminowych i zakupie papierów długoterminowych,tak by utrzymać niskie stopy bonów 10 letnich decydują o wysokości oprocentowania pożyczek,hipotek,kredytów.Z drugiej strony,to co jest "dobre" dla konsumenta,niekoniecznie dla banków.Banki do tej pory korzystały na niskich stopach obligacji krótkoterminowych,a teraz Ben będzie wywalał,czyli ich oprocentowanie wzrośnie,a więc banki muszą się liczyć z wyższymi kosztami i mniejszymi zyskami.Mniejsze zyski to pochodna rezerw jakie muszą tworzyć na poczet odszkodowań,stare grzechy z mbs'ami +fal kolejnych roszczeń od fundów,korporacji,ubezpieczycieli.W piątek rządowa agencja oskarżyła 17 czołowych instytucji finansowych Wall street o oczywistą oczywistość,sprzedaż toksycznych sub-primów z najwyższym ratingiem(S&P,Fitch,Moody)na samym szczycie,w przeddzień zawalenia się finansowej piramidy 2008.
Banki muszą tworzyć rezerwy na wielomiliardowe odszkodowanie.W sam tylko piątek Bank of America,obok Goldmanów najbardziej uwikłany w niecne praktyki tracił ponad 8%.Krótki rzut oka na indeks bankowy USA mówi całą prawdę o kondycji sektora.Banki ciągną indeksy w dół.Banki są wyceniane poniżej swych wartości księgowych.Bez banków nie ma mowy o hossie. :(
Uwaga znów się zwraca ku Europie,nie tyle ku Grecji czy Włochom,co Niemcom.Prasa zachodnia zadaje pytanie czy rząd pani Merkel potrzebuje kryzysu w stylu Lehman Brothers,by ratować Euro.Problemem są nie tyle słabe ekonomicznie peryferia strefy euro,co skala ekspozycji europejskiego sektora bankowego na obligacje wyżej wspomnianych krajów (PIIGS,z naciskiem na G).
Niemcy,jak się powiedziało A,to trzeba powiedzieć B.A może E.Jak Euroobligacja.
Co przed nami?Majowie wierzyli,że znajomość przeszłości to poznanie cyklicznych wpływów jakie kształtują teraźniejszość, a poznanie tych wpływów dzisiaj,pozwala na lepsze zrozumienie przyszłości,planowanie jutra?Tak się zastanawiam,czy to ma związek z końcem kalendarza Majów? Anxious
W pierszej dekadzie sierpnia,astrofizycy zaobserwowali niesamowite erupcje na powierzchni słońca.W tym samym miesiącu,w ciągu jednego tygodnia wschodnie wybrzeże(Nowy Jork) nawiedza trzesięnie ziemi i huragan AJRIN(Irene)( miejsca w których raczej trudno o takie zjawiska).
Banki,fudusze,hedge fundy rozegrały to już w sierpniu,indeksy są niżej.Wcale nie wyglada to różowo,amerykański leszcz wraca z wakacji,spłukany.Trzymajmy się.salute

Gigi Dagostino Lamour toujours("Polecimy")
Gigi Dagostino "Polecimy"(original)
I ll fly with you(instrumental)

"Fortuna favet fortibus"

szooler
0
Wysłane: 4 września 2011 20:20:20
W poprzednim poście,druga linijka:Hedge fundy niektóre sporo straciły w sierpniu.
Nie wprowadzać ludzi w błąd.binky
"Fortuna favet fortibus"

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

27 28 29 30 31

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,458 sek.

zvlatfon
wvdzqajh
bomboteq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 599,59 zł +383,00% 96 599,59 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
edxcarww
lgbmijbl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat