PARTNER SERWISU
qucawvbt

praca licencjacka- pomoc

kamilj90
0
Wpisów: 26
Wysłane: 11 października 2011 22:22:32
Witam wszystkich.
Mam mały kłopot z pracą licencjacką, ponieważ muszę określić się w najbliższym czasie z ostatecznym jej tematem, a poza tym chciałbym zacząć już coś konkretnego pisać. Jestem na specjalizacji "rynek finansowy", zdecydowałem, że napiszę pracę związaną z analizą portfelową i pod uwagę wezmę lata 2009-2011. Nie wiem czy nie był to zbyt ambitny krok, bo dopiero teraz mam ten przedmiot na uczelni i trzeba skonstruować ostateczny plan pracy a ja mam coraz więcej wątpliwości...

Myślałem o skonstruowaniu portfela akcji i porównaniu go np. z jakimś indeksem giełdowym. Nie mam jednak pojęcia jak te spółki do portfela dobrać, bo przecież w 2009 roku było ich prawie 400... Czy jest jakaś reguła albo macie jakieś ciekawe pomysły? Powinienem użyć jakichś narzędzi analizy fundamentalnej, wskaźników typu cena/zysk, cena/wartość księgowa? Jeśli tak to dla których spółek? Bo liczenie tych wartości dla wszystkich byłoby zbyt czasochłonne i uciążliwe.

Jeśli macie jakieś ciekawe podpowiedzi i rady to byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

afro87
0
Wpisów: 343
Wysłane: 11 października 2011 22:27:57
ja pisałem o kryzysie 2 lata temu :) teraz jest o wiele więcej pozycji naukowych i doszło parę nowych rzeczy, więc powinieneś sobie poradzić wbrew pozorom, licencjat nie jest taki trudny - z tego co pamiętam praca miała być coś na wzór eseju :)
Pozdrawiam Kuba
Edytowany: 11 października 2011 22:30

kamilj90
0
Wysłane: 11 października 2011 22:32:47
Dzięki, ale jednak chciałbym pisać coś o giełdzie i akcjach, co mogłoby się w przyszłości przydać przy inwestowaniu ;).

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 11 października 2011 22:38:58
afro87 napisał(a):
ja pisałem o kryzysie 2 lata temu :) teraz jest o wiele więcej pozycji naukowych i doszło parę nowych rzeczy, więc powinieneś sobie poradzić wbrew pozorom, licencjat nie jest taki trudny - z tego co pamiętam praca miała być coś na wzór eseju :)

Zapisałem plik kiedyś na pulpicie i miałem na prawdę szczere chęci, żeby ją przeczytać od deski do deski. Pamiętam, że podjąłem jedną próbę, ale usnąłem i plan się nie powiódł blah5 blah5 blah5
Klika się i sprzedaje ;-)

afro87
0
Wysłane: 11 października 2011 22:43:56
jeśli coś miało by się przydać przy inwestowaniu, to twoja praca by była jak never ending story :) możesz opisać działania paru podstawowych wskaźników MACD, RSI, DMA ale nie wiem czy znajdzie przychylność twojego promotora, co do spółek ja bym się wzorował na pewno na czymś z wielkiej 20, kghm, tpsa, orlen, pgnig, tvn wiecej chyba raczej nie ma sensu, albo olać to i przedstawić same głowne indeksy na przełomie 2009-2011 lub ewentualnie opisać zachowanie funduszy inwestycyjnych : akcje, surowce itp. to by mogło być całkiem ciekawe, co do wykresów jest fajny program reuters ecowin.
Pozdrawiam Kuba

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 11 października 2011 22:46:34
Scarry miał parę fajnych pomysłów ostatnio na analogicznym wątku Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

afro87
0
Wysłane: 11 października 2011 22:47:25
v3nom napisał(a):
afro87 napisał(a):

Zapisałem plik kiedyś na pulpicie i miałem na prawdę szczere chęci, żeby ją przeczytać od deski do deski. Pamiętam, że podjąłem jedną próbę, ale usnąłem i plan się nie powiódł blah5 blah5 blah5

rozumiem :D , takie prace raczej się przegląda lub wyszukuje się czegoś co jest istotne a nie czyta od deski do deski :)
Pozdrawiam Kuba

kamilj90
0
Wysłane: 11 października 2011 23:57:38
afro87, nie wiem czy dobrze kojarzę, ale jeśli te wskaźniki związane są z analizą techniczną, to promotor nie będzie na pewno przychylny, bo idąc na pierwsze seminarium myślałem o pisaniu czegoś związanego z analizą techniczną i szybko mi się to odwidziało... :D

Myślałem właśnie o 'większych' spółkach, promotor zaproponował mi np. coś takiego, że jeśli robię np. portfel z akcji banków to porównuję go wtedy z WIG-banki, żeby branże się zgadzały. Tylko nie wiem na jakiej podstawie dobierać te spółki do portfela, bo promotor powiedział, żebym zastosował coś z analizy fundamentalnej przy doborze, a przy okazji w części teoretycznej pracy dodał rozdział opisujący zastosowane wskaźniki. I to by było z jeden strony fajne, bo część teoretyczna by wyglądała bardzo spójnie i wyczerpująco moim zdaniem. W pierwszym rozdziale chcę opisać akcje, dochód i ryzyko, w drugim właśnie opisałbym coś z analizy fundamentalnej, w trzecim teorię portfela a czwarty to już badanie i wnioski. Gdybyście mogli coś podpowiedzieć jak się za to zabrać z tą analizą fundamentalną, żeby to jakoś wyglądało, to byłbym wdzięczny.

MarcinR
0
Wpisów: 71
Wysłane: 12 października 2011 09:13:00
Na Stockwatchu masz od groma wskaźników z AF plus autorskie analizy. Jeśli szukasz czegoś bardzo prostego, to pewnie należałoby zastosować wskaźniki wykorzystywane przy wycenach porównawczych. Sęk w tym, że z bankami trzeba by w tym wypadku uważać, bo ich bilanse konstruowane są inaczej i wskaźniki te mogą prowadzić na manowce.

kamilj90
0
Wysłane: 12 października 2011 23:15:46
Rzeczywiście, jak tak sobie przeglądam stronę stockwatch to są wskaźniki i ciekawe tematy o spółkach na forum, jednak większość wskaźników z tego co widzę dostępna jest w abonamencie, a nie chcę go wykupywać nie wiedząc czy mi się przyda.

Jeśli chodzi o pracę, to chyba zdecyduję się na stworzenie portfela z akcji banków z indeksu WIG-banki, a następnie porównam ten portfel z inwestycją w cały ten indeks. Aż tak dużo tych banków na GPW nie ma, więc nawet obliczenie tych podstawowych wskaźników nie byłoby chyba uciążliwe. Co myślicie o takim pomyśle?

Co do wskaźników, którymi powinienem się posługiwać, to może spytam inaczej: Wiem, że przed zakupem trzeba poważnie się zastanowić i taka analiza to nie 'hop-siup', ale inwestując na GPW i rozpatrując zakup danej spółki jakimi wskaźnikami się sugerujecie? Na co ogólnie patrzycie kupując akcje? Czy moglibyście zaproponować coś, czym mógłbym się zasugerować przy doborze akcji do portfela i nie zajęłoby to dużo czasu?

Szukając wskaźników na stockwatch widzę tylko bieżące, czy jest możliwość znalezienia historycznych? Jakieś inne witryny ewentualnie moglibyście polecić? Póki co znalazłem na pewnej stronie (nie chcę robić reklamy więc nie piszę) historyczne dane cena/zysk, cena/wartość księgowa; ale przydałoby się więcej. Dzięki za pomoc :).

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,342 sek.

xbnzzbmd
hfdplkkn
xuaiiegm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jjqqjzzu
mawwzqfn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat