PARTNER SERWISU
fxkjxwzv

Praca licencjacka - tematy w zakresie analizy fundamentalnej?

SteV
0
Wpisów: 302
Wysłane: 3 lutego 2012 19:09:24
Witam serdecznie,

Miałbym prośbe o pomoc w wyborze jakiegoś tematu dotyczącego analizy fundamentalnej. Tak jak w temacie dotyczyć to ma pracy licencjackiej.

Generalnie chciałbym prace oprzeć na jakiejś spółce giełdowej (domyślnie Groclin) i przeprowadzić jej analize z jakiegoś obszaru fundamentalnego (pełna analiza fundamentalna chyba nie będzie możliwa jak na tak "krótką" prace?), zaznaczyć różnice między "wartością wewnętrzną" a "wartością rynkową" itp.

Szczerze powiedziawszy ciężko wymyślić mi temat nie do końca wiedząc na czym warto by się było skupić. Nie chciałbym z kolei połknąć za dużo jak na prace licencjacką.

Myślałem nad czymś takim:

- "Wartość wewnętrzna przez pryzmat analizy fundamentalnej na przykładzie spółki giełdowej Groclin"

Co myślicie? Być może jakieś wskazówki, inne propozycje?

Byłbym baaardzo wdzięczny za jakiekolwiek komentarze, również krytyczne.Angel

SteV
0
Wysłane: 3 lutego 2012 19:15:55
Czy też być może jak na prace licencjacką warto by było pisać odnośnie samej analizy fundamentalnej, jej przydatności, zastosowaniu, etapach przeprowadzania. A samą praktyczną analize spółki zostawić na magisterke..

Czyli np coś takiego:

"Skuteczność analizy fundamentalnej w inwestycjach giełdowych."

MarcinR
0
Wpisów: 71
Wysłane: 3 lutego 2012 19:38:08
Jak napiszesz sensowną pracę na ten ostatni temat, to najlepiej od razu wydaj to jako książkę, hit będzie.

Na licencjat to powinno być coś naprawdę prostego. Może sprawdź ten Groclin przez pryzmat analizy porównawczej i zobacz, jak szybko kurs zbiegał do tej wartości - jeśli w ogóle?

SteV
0
Wysłane: 3 lutego 2012 23:42:04
Nie ma potrzeby na ironie. Aczkolwiek rozumiem Twój pkt widzenia.Sick

Są jednak ludzie, którzy konsekwentnie ją stosując dorobili się majątków, eg Buffet. Wydaje mi się on potwierdzeniem jej skuteczności. Należy jednak pamiętać, że samo niedowartościowanie to nie wszystko. Pozwole sobie zacytować:

"Buffet mówi, że nawet jeżeli trochę przepłaci się za dobry biznes, to w dłuższym czasie inwestycja ta i tak będzie dobrą inwestycją. Natomiast jeżeli kupi się słaby biznes nawet za niską cenę, to w dłuższym terminie i tak się na tym źle wyjdzie".

Czyli proponujesz zestawienie historyczne kursu Groclina do jego wartości wewnętrznej ustalonej metodą porównawczą, tak?

Jakieś inne propozycje jeszcze? Bardzo prosze o jak najwięcej opinii! Angel

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 4 lutego 2012 20:37:15
I jak pomysły? ;-)
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •

MarcinR
0
Wpisów: 71
Wysłane: 4 lutego 2012 21:12:13
Cytat:
Nie ma potrzeby na ironie. Aczkolwiek rozumiem Twój pkt widzenia.

Drugi raz w tym tygodniu ktoś odbiera moje słowa jako ironię. Nie było jej tu ani krzty. Chodziło mi raczek, że praktycznie niemożliwe jest udowodnienie tego:

Cytat:
"Skuteczność analizy fundamentalnej w inwestycjach giełdowych."

Bo jakkolwiek się tego nie napisze, znajdziesz chór krytyków który to podważy. To nie jest zły temat, ale chyba lepszy na coś grubszego.

Co do tej wyceny porównawczej - chodzi o to po prostu, żeby Sprawdzić jak Groclin był wyceniany i czy potem kurs do tej wyceny zbiegał - inaczej, czy mozna było zarobić korzystając z tak prostych narzędzi.

SteV
0
Wysłane: 5 lutego 2012 10:39:19
Profesorek doradził (skądinąd duże prawdopodobieństwo że tutaj zagląda) aby temat dotyczył właśnie skuteczności AF i jej narzędzi, ponieważ można się rozpisać na temat różnych wskaźników rynkowych. Tak więc na 99% o tym będe pisał.

Gdyby jednak ktoś polecił jeszcze coś ciekawego, to na pewno nie pogardze pomysłami.Angel

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 5 lutego 2012 15:11:40
Ja bym się skoncentrował na hipotezie przeciwnej.
Bo bardzo trudne i wielopłaszczyznowe jest przygotowanie testowego środowiska do inwestycji w oparciu o AF. Każdą spółkę trzeba traktować osobno, nie tylko na podstawie wskaźników, ale także otoczenia, jakości zarządzania, klimatu w branży i klimatu makro. Jak to odtworzyć po latach? Praktycznie się nie da, bo żyjemy w teraźniejszości. Poza tym w każdej strategii istotny jest timing, czyli moment wejścia. Nie jest to na pewno w 10 minut po policzeniu wskaźników, a od raportu do raportu kursy potrafią się huśtać. Dlatego jedynym sensownym rozwiązaniem byłoby przyjęcie horyzontu 5 albo nawet 10 lat. A to już prawie niemożliwe. Chociaż jak spojrzysz na nasze opracowanko o inwestowaniu długoterminowym, to w zasadzie miałeś 80% szans na stratę przez ostatnie 5 lat, niezależnie w co wszedłeś.

Dlatego alternatywnie proponuję opracowanie paru case'ów gdzie pokażesz, jak wskaźniki AF zawiodły. Techmex, Trion, Bomi - to mi przychodzi do głowy ad hoc. Spróbuj czy się w tym dobrze czujesz i nie przejmuj że to "za proste" bo nie jest wcale proste. Poza tym to praca licencjacka, nie doktorska.

SteV
0
Wysłane: 6 lutego 2012 11:01:32
Dzięki za odpowiedź WatchDog i komentarz.

Na pewno przejrze i bardzo prawdopodobne, że wykorzystam częściowo artykuły z Poradnika Inwestora czy też Waszych analiz przy pisaniu pracy.

Ja rozumiem, że oprócz normalnego ryzyka jest również to związane z globalnym stanem gospodarki. A jak wiadomo giełda jest pierwszą która reaguje na jej niekorzystne zmiany. I wtedy wszystko traci na wartości obojętnie jak mocne fundamentalnie. Przypuszczam (nie sprawdziłem jeszcze), że podane przez Ciebie spółki były mocne fundamentalnie. Gdyby jednak stosować na nich uśrednianie ceny ze zwiększaniem angażowanego kapitału wraz ze spadkiem to czy nadal w horyzoncie długoterminowym inwestycje w nie okazałyby się złym wyborem?

To o czym napisałeś planowałem wrzucić w osobny rozdział jako czynniki losowe/niezależne które należy starać się przewidywać aby ograniczyć ryzyko inwestycji.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,215 sek.

okmdxxhw
ydeohrjn
tecknfoo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vtxozero
fwobfzyh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat