PARTNER SERWISU
zlcxlwsb
2 3 4

Tydzień z biurem maklerskim Alior Banku 10-16 kwietnia

Szpaku
0
Wpisów: 6
Wysłane: 14 kwietnia 2012 10:05:18
Czy wraz z wprowadzeniem AliorTrader 2.0 pojawi się też wersja web i mobilna? (tak jak w przypadku Pro Trader'a)
Jak stoimy z poszerzeniem zakresu dostępnych danych intraday? Czy zostanie to dokonane?

Pozdrawiam.

del-20120704
0
Wpisów: 37
Wysłane: 16 kwietnia 2012 11:11:03
Jestem klientem DM Alior i jak już napisałem, jest to mój główny rachunek. Jestem z niego zadowolony i wszystkim polecam ale mam kilka uwag:

Doceniam udoskonalanie aplikacji NOL (naprawdę duży plus dla Aliora za wprowadzanie ciekawych, autorskich rozwiązań), ale duże aktualizacje, uniemożliwiające korzystanie z dotychczasowej wersji NOL, powinny być zapowiadane z odpowiednim wyprzedzeniem. Dzisiaj rano o godz 8.45 okazało się, że moja wersja już nie funkcjonuje. Sprawdziłem i DM Alior poinformował o aktualizacji w niedzielę, a nie każdy w weekend loguje się na rachunek. Więc dzisiaj rano jako daytrader zostałem z ręką w nocniku i musiałem w trakcie sesji naprędce instalować i konfigurować nową wersję.

Funkcjonalność okna PAP z poziomu NOL oceniam bardo pozytywnie, ale nie korzystam z niej na co dzień bo działa ze sporym opóźnieniem w stosunku do innych źródeł informacji. Więc moje pytanie - dlaczego jest takie opóźnienie, może wystarczy wymusić częstszą aktualizację np co 30-60 sek, a nie co kilka minut? W BZWBK działa to lepiej, informacje pojawiają się szybciej, choć do ideału i tak daleko. Natomiast wprowadzone zmiany w najnowszej wersji NOL, polegające na możliwości naniesienia wiadomości PAP na wykres, to naprawdę super sprawa.

Zlecenia składane z poziomu NOL zostają wprowadzone do arkusza dopiero kilka minut po godz 8.00. Czemu nie o 8.00? Czasem może to mieć istotne znaczenie.

Byłoby super, gdyby w pełnym arkuszu była również dostępna godzina/data wprowadzenia poszczególnych zleceń. W Sidomie/Statice jest taka możliwość.

Prędkość przesyłania zleceń na giełdę jest zazwyczaj zadowalająca, ale czasem występują większe opóźnienia. Bardzo zależy mi na tym, żeby złożone prze ze mnie zlecenia były wysyłane na giełdę w jak najkrótszym czasie.

Brakuje mi możliwości sprawdzenia w trakcie roku swojej pozycji podatkowej - przychody/koszty/dochód/strata. Możliwość taką oferuje np ING.

Na koniec podkreślę jeszcze raz, że z rachunku ogólnie jestem zadowolony i doceniam ciągłe polepszanie jego funkcjonalności.

Edytowany: 16 kwietnia 2012 11:20

del-20120704
0
Wysłane: 16 kwietnia 2012 11:35:32
Zawsze brakowało mi narzędzia/tickera wyświetlającego w trakcjie sesji bieżące informacje o spółkach które na danej sesji rosną/spadają najbardziej (również z traktowanego po macoszemu rynku NC)/ustanawiają dzienne maksima/minima. Taka funkcjonalność (dostępna na rynkach zagranicznych) byłaby bardzo przydatna daytraderom. Chodzi mi o narzędzie monitorujące cały rynek (w tym NC), a nie tylko kilka - kilkanaście wybranych wcześniej spółek.

Jeszcze pytanie. Czy w nowej wersji NOL jest możliwość wysłania na giełdę / wycofania kilku zleceń jednocześnie? (nie chodzi mi tu o zlecenia koszykowe, tylko np. o kilka zleceń na ten sam papier) Bo byłoby to bardzo przydatne.
Edytowany: 16 kwietnia 2012 11:48

Marcin Mierzwa
0
Wpisów: 52
Wysłane: 16 kwietnia 2012 12:18:04
Witam w ostatni dniu dyskusji na temat oferty Biura Maklerskiego Alior Banku.

pz
Dziękujemy za przesłany link. Bardzo poważnie przeanalizujemy zaproponowane rozwiązanie. Nie możemy nic obiecać, ale na pewno damy znać gdy tylko podejmiemy konkretną decyzję.

Szpaku
Jak pisałem wcześniej, po wdrożeniu Alior Trader 2 przejdziemy do realizacji rozwiązania webowego, a prawdopodobnie w dalszej kolejności zajmiemy się wersją mobilną aplikacji. Jednak konkretnych terminów udostępnienia funkcjonalności nie jestem w stanie na tą chwilę podać.

W zakresie aplikacji NOL3 - w weekend wdrożyliśmy zmiany, o których pisaliście na forum:
- zdjęliśmy ograniczenie w zakresie dostępnych interwałów czasowych
- maksymalny zakres wykresu intra-day to teraz 30 dni
- umożliwiliśmy otwarcie 5 wykresów w jednej zakładce
- zwiększyliśmy zakres dla wykresów historycznych na 1825 dla rachunku Standard, 3650 dla rachunku Plus, natomiast dla rachunku Max obecny zakres to 5475 dni.

Bieżąca specyfikacja funkcjonalności dostępna jest w sekcji Dostępne rachunki na stronie Funkcjonalność aplikacji
www.aliorbank.pl/pl/biuro_makl...
Z-ca Dyrektora Biura Maklerskiego Alior Banku
Edytowany: 16 kwietnia 2012 12:19

Marcin Mierzwa
0
Wysłane: 16 kwietnia 2012 14:09:35
wapkil
W zakresie serwisu broker.aliorbank.pl dziękujemy za pomysł. Spróbujemy go przeanalizować wspólnie z zespołem serwisu StockWatch, gdyż to od nich pochodzą prezentowane dane. Obecnie mamy zaplanowane kilka innych funkcjonalności, które chcemy wprowadzić, jednak nie wykluczone, że w przyszłości wrócimy do Twojego pomysłu.

W zakresie depozytu
Arkusz do wyliczania depozytów publikowany przez KDPW dotyczy sesji rozliczeniowej KDPW tzn. arkusz z dnia 11.04 dotyczy stanu po sesji GPW 11.04
arkusz z dnia 12.04 dotyczy stanu po sesji GPW 12.04

Odnosząc się do pytania
Kwota 843,46 to kwota depozytu wstępnego jaki obowiązywał po rozliczeniu sesji w dniu 11.04 i w trakcie sesji 12.04
Jeśli po sesji 11.04 na rachunku była jedna krótka pozycja OW20F2245 PL0GO0013526 i jeśli zablokowano kwotę 843,46 to po aktualizacji depozytu (po rozliczeniu sesji 11.04) blokady wyglądały
depozyt wstępny 837,00
depozyt właściwy 6,46
depozyt razem – 843,46

Przykład realizacji opcji i jej rozliczenia
opcja OW20F2245 PL0GO0013526 – parametr depozytu obowiązujący na sesji 13.04 : 970,67-depozyt wstępny
Składamy zlecenie sprzedaży 1 szt. OW20F2245 po 10pkt. Blokowany jest depozyt wstępny w wysokości 870,67.
Blokady: depozyt wstępny 870,67
depozyt właściwy 0,00

Jeśli zlecenie zostanie zrealizowane i na koniec dnia zostanie pozycja krótka to w wyniku rozliczenia wystawca opcji:
1. otrzyma premię 100,00
Blokady: depozyt wstępny- 870,37+100,00 (premia) = 970,67

2. KDPW po sesji 13.04 dokonuje aktualizacji parametrów zabezpieczenia. Na ich podstawie BM również aktualizuje parametry depozytu - 835,75-depozyt wstępny i 717,00 depozyt właściwy

3. BM dokonuje aktualizacji depozytu w wyniku czego:
Blokady: depozyt wstępny- 118,75
depozyt właściwy- 717,00
depozyt razem – 835,75
oraz zostanie odblokowana nadwyżka depozytu 970,67-835,75=134,92
Edytowany: 16 kwietnia 2012 14:11

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 16 kwietnia 2012 14:58:53
Dzisiaj to już ostatni dzień szalenie interesującej dyskusji z Panem Marcinem. Zachęcamy do zadawania kolejnych pytań!

Marcin Mierzwa
0
Wysłane: 16 kwietnia 2012 15:10:08
Geko dziękujemy za przesłane uwagi odnośnie aplikacji NOL3. Poruszyłeś bardzo wiele istotnych wątków, więc postaram się odpowiedzieć na nie wszystkie pojedynczo.

- aktualizacja aplikacji do nowej wersji a konfiguracja
Aktualizacja aplikacji nie wymusza na użytkowniku ponownej konfiguracji. Wystarczy podczas instalacji programu odznaczyć pozycję Profile domyślne. Wtedy aplikacja zostanie zaktualizowana, a profile pozostaną niezmienione. Mimo to postaramy się w przyszłości informować wcześniej o planowanych aktualizacjach.

- okno PAP
Sprawdzimy zgłoszone opóźnienia. Jeżeli u nas występować będzie analogiczna sytuacja z pewnością to zmodyfikujemy.

- zlecenia z NOL3
Jeżeli istnieją jakiekolwiek opóźnienia to prawdopodobnie dla wszystkich składanych zleceń i raczej nie powinno mieć znaczenia czy zlecenie jest wysłane z NOL3 czy bezpośrednio z bankowości internetowej. Również postaramy się to zweryfikować po naszej stronie.

- pełny arkusz zleceń
W obecnej chwili nie planujemy takiego wdrożenia, ale nie wykluczamy wprowadzenia go w przyszłości.

- prędkość przesyłania zleceń na giełdę
Jest to kolejne zagadnienie, które wymaga weryfikacji po naszej stronie. Na pewno opóźnienia mogą występować w sytuacji, gdy Klient korzysta z przelewów automatycznych. Wtedy przed wysłaniem zlecenia Biuro musi pobrać środki finansowe na rachunek brokerski.

- pozycja podatkowa
Pracujemy nad rozwiązaniem, które będzie wskazywało osiągnięty wynik finansowy. Na tą chwilę nie jestem jednak w stanie określić terminu oddania funkcjonalności.

- ticker
Postaramy się rozważyć propozycję. Zastanowimy się w jaki sposób moglibyśmy ten temat rozwiązać i zapewne wrócimy z jakąś konkretną propozycją.

- zlecenia jednoczesne
Tak, nowa wersja NOL3 umożliwia jednoczesne składanie wielu zleceń, także na ten sam instrument. Jeżeli chodzi o anulowanie, to niestety NOL3 nie umożliwia anulowania większej ilości zleceń jednocześnie.

del-20120704
0
Wysłane: 16 kwietnia 2012 15:42:44
Dziękuję za odpowiedzi.

Do tej pory przed aktualizacją NOLa zapisywałem bieżące ustawienia (sesję) jako plik *.nl3 i po aktualizacji otwierałem ten plik przywracając wszystkie poprzednie ustawienia. Mam nadzieję, że mój sposób jest również dobry i nie będzie powodował problemów z kompatybilnością nowego NOLa i starego pliku konfiguracyjnego.

Nie zdawałem sobie sprawy z tego, że automatyczne przelewy z ROR mogą opóźniać złożenie zlecenia. Cenna uwaga. Jednakże mam wrażenie, że sporadycznie w trakcie sesji, być może w chwilach dużych zmian na rynku, system transakcyjny trochę spowalnia (na szczęście jest zdecydowanie lepiej, niż było kiedyś).

Ten ticker śledzący cały rynek (łącznie z NC), to coś czego brakuje i mielibyście takie rozwiązanie jako jedyni. Byłoby super.

Prosiłbym o informację dlaczego złożone wcześniej zlecenia, trafiają do arkusza dopiero kilka minut po 8.00, a nie w pierwszych sekundach od chwili, gdy jest to możliwe?

Jeszcze jedna ważna kwestia. Przy składaniu zlecenia kupna wybranej spółki, NOL powinien wyraźnie informować, czy jest możliwy zakup w ramach odroczonej płatności. W Sidomie ING takie rozwiązanie funkcjonuje i bardzo ułatwia to życie.

Bardzo przydałaby się możliwość śledzenia rynku i składania zleceń z urządzeń mobilnych np smartfonów.

Jeszcze raz dziękuję za informacje.
Edytowany: 16 kwietnia 2012 16:01

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 16 kwietnia 2012 15:53:22
Marcin Mierzwa napisał(a):
Odnosząc się do pytania
Kwota 843,46 to kwota depozytu wstępnego jaki obowiązywał po rozliczeniu sesji w dniu 11.04 i w trakcie sesji 12.04
Jeśli po sesji 11.04 na rachunku była jedna krótka pozycja OW20F2245 PL0GO0013526 i jeśli zablokowano kwotę 843,46 to po aktualizacji depozytu (po rozliczeniu sesji 11.04) (...)

Dzień dobry,

Jeszcze raz dziękuję za wyjaśnienia.

11.04 na tym rachunku nie było żadnej pozycji, transakcja sprzedaży OW20F2245 została wykonana 12.04.

Chyba domyślam się już, jak w przypadku tego przykładu przebiegały rozliczenia, choć wydaje mi się, mógł pojawić się tu po Państwa stronie jakiś błąd (punkt 2 poniżej). O ile rozumiem, sytuacja wyglądała następująco:

1. 12.04 w trakcie sesji została sprzedana jedna opcja OW20F2245 za 11.2 pkt. W trakcie sesji biuro zablokowało 731,46 zł

Interpretacja: W trakcie sesji 12.04 obowiązywały parametry arkusza KDPW z 11.04, zatem dla parametru zwiększającego 120% depozyt dla opcji rozliczonych wynosił 843,46 zł. Zgodnie z Pana opisem biuro zablokowało kwotę dla opcji rozliczonej minus premię, czyli 843,46 - 112 = 731,46. Wszystko przebiegło zatem zgodnie z opisem.

2. 12.04 do końca dnia, mimo zakończenia sesji, biuro nie zmieniło kwoty blokowanego depozytu, pozostawiając go na poziomie z dnia 11.04, czyli 843,46 zł. Innymi słowy biuro dodało jedynie do depozytu premię otrzymaną po sprzedaży opcji. Nie widziałem zmiany depozytu w interfejsie WWW. Przed chwilą sprawdziłem również, że w tym dniu ani na rachunku brokerskim, ani na rachunku powiązanym nie widać operacji, pokazujących jakąkolwiek zmianę depozytu.

Interpretacja: Jeśli dobrze rozumiem, zgodnie z Pana opisem, po zakończeniu sesji biuro powinno uzupełnić depozyt do kwoty zgodnej z (opublikowanym już wtedy) arkuszem KDPW z 12.04. Depozyt powinien zatem wynieść 970,67 zł, ale na moim rachunku nie widziałem i nie widzę żadnego śladu takiego uzupełnienia.

3. Dopiero 13.04 po zakończeniu sesji biuro zmieniło kwotę depozytu na 835,75 zgodnie z nowym arkuszem KDPW na 13.04 (co potwierdza odpowiedni zwrot środków na konto).

Mój problem ze zrozumieniem rozliczeń wynikał z braku uzupełnienia po zakończeniu sesji 12.04 depozytu do kwoty zgodnej z arkuszem KDPW na ten dzień (punkt 2 powyżej). Nie wiem dlaczego takie uzupełnienie nie nastąpiło, ale jeśli dobrze zrozumiałem Pana opis, chyba był to jakiś błąd.

Marcin Mierzwa
0
Wysłane: 16 kwietnia 2012 16:14:23
Geko
jasne, jak tylko przeanalizujemy wątek damy znać.

wapkil
kontynuując wątek :)

Ad.2 po sesji 12,04 parametry depozytu wynosiły 970,67 – depozyt wstępny i 836,81 właściwy.
Depozyt właściwy 836,81 należy rozumieć jako minimalny dopuszczalny, a depozyt wstępny jako max. Jeśli zablokowany depozyt jest większy niż właściwy to nie następuje odblokowanie.
Blokada po sesji była 846,46 czyli ok.

Ad3
Po sesji 13,04 parametry depozytu wynosiły 835,75 – depozyt wstępny i 716,53 właściwy.
Zablokowane było 846,46, max 835,75 zatem było więcej niż maksymalny wymagany depozyt.
Musiało nastąpić zwolnienie nadwyżki 846,46-835,75=10,71.
Edytowany: 16 kwietnia 2012 16:30

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 16 kwietnia 2012 17:03:21
Marcin Mierzwa napisał(a):
Depozyt właściwy 836,81 należy rozumieć jako minimalny dopuszczalny, a depozyt wstępny jako max. Jeśli zablokowany depozyt jest większy niż właściwy to nie następuje odblokowanie.

To chyba właśnie tej informacji zawsze mi brakowało, żeby zrozumieć zasadę działania depozytów w Państwa biurze.

Wcześniej próbowałem wyliczać wielkość depozytu w sposób podobny, do podanego przez Pana w tym wątku, ale niezależnie od przyjmowanych parametrów, nawet jeżeli jednego dnia wszystko się zgadzało, po jakimś czasie depozyt potrafił od tych wyliczeń odbiegać. Istnienie granic, wewnątrz których depozyt się nie zmienia i po przekroczeniu których jest odpowiednio uzupełniany lub redukowany wyjaśnia zagadkę.

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie i poświęcony czas :)

Marcin Mierzwa
0
Wysłane: 16 kwietnia 2012 17:28:37
Bardzo dziękuję za wszystkie pytania i propozycje, które pojawiły się podczas tygodnia z Biurem Maklerskim Alior Banku. Wszystkie wpisy były dla nas cennym źródłem wiedzy.

Dzięki współpracy na forum dokonaliśmy wspólnie kilku zmian w aplikacji NOL3:
- zdjęliśmy ograniczenie w zakresie dostępnych interwałów czasowych
- maksymalny zakres wykresu intra-day to teraz 30 dni
- umożliwiliśmy otwarcie 5 wykresów w jednej zakładce
- zwiększyliśmy zakres dla wykresów historycznych na 1825 dla rachunku Standard, 3650 dla rachunku Plus, natomiast dla rachunku Max obecny zakres to 5475 dni.
W przyszłym tygodniu planujemy natomiast poszerzenie zakresu dla historii transakcji w systemie bankowości internetowej.

Pozostałe zagadnienia przeanalizujemy z wielką uwagą i starannością. Zachęcam Was do śledzenia naszych aktualności, gdzie będziemy Was informować o kolejnych podejmowanych krokach. Zachęcam również do korzystania z naszego serwisu informacyjnego http://www.broker.aliorbank.pl, gdzie z pomocą serwisów Reuters oraz StockWatch budujemy dla Was istotne źródło wiedzy.

Jeżeli są jeszcze jakieś kwestie, których nie jesteście pewni lub chcielibyście poruszyć jakiś wątek, którego tutaj nie omówiliśmy, zachęcam do przesyłania ich drogą mailową na adres kontakt.bm@alior.pl. Do Waszej dyspozycji są także nasi konsultanci pod numerem 19 503.

Od naszej strony mogę zapewnić, że cały czas pracujemy nad poszerzaniem oferty. Jesteśmy w trakcie realizacji kilku projektów, które mam nadzieję spotkają się z Waszą aprobatą. Z Waszych opinii na forum jasno wynika, w którym kierunku powinniśmy podążać, dlatego możecie być pewni, że dołożymy wszelkich starań, aby nasze systemy były dla Was wygodne, a zarazem praktyczne i innowacyjne.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,979 sek.

fingcers
oiovfktx
qdzkbfnj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lxqhrvrt
wpwofunc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat