Kilka slow na beztroskie chwile:
zabezpieczenie wlaczone na serii R - 70 % portfela do Euro 2012 - zebysmy wyszli z opresji obronna reka.
Wracajac do swiata i USA:
W usa zauwazalne jest budowanie 4 fali w dlugoterminowym trendzie wzrostowym - bardzo chwiejnym i z nachyleniem na spadki. Jesli ten scenariusz ma sie spelnic -prawdopodobienstwo 50% - to obecna fala spadkowa jest 5 podfala fali 4 - z zasiegiem na 1250 - to znajduje sie zniesienie 61,8% FIBO glownej fali 3.
Jesli uda sie obronic ten poziom w USA - sadze ze tak bo jestesmy coraz blizej okresu przedwyborczego na ktory to BYKI szykuja amunicje.
co to znaczy dla nas - sadze ze WIG 20 powinien obronic poziom 2000 do EURO 2012 badz byki pozwola na zjazd pod wlasnym ciezarem do poziomow ponizej na krotko celem zebrania amunicji i potencjalu do wzrostu pod EURO jak i wybory w USA. Sadze ze tylko ameryka nas moze z tego marazmu wyciagnac.
Za tym scenariuszem przemawia rowniez fakt, iz w obecnym czasie mamy do czynienia z umacnianiem sie USD i Euro do naszej waluty i Dolar do EURO co swiadczy o ucieczce od ryzyka. To poteguje moc niedzwiedzi ale na krotko - wg mnie , waluty powinny przetestowac szczyty z grudnia 2011(jesli USA zaczna odbijac juz do gory) lub co gorsza z luty 2009 - po dojsciu S&P500 do 1250.
To daje duza przebitke kapitalowi zagranicznemu na zarobek w naszym rejonie - bardzo wysoki kurs wymiany ich "bezpiecznej waluty" na zlote oraz zakup bardzo przecenionych spolek na naszym parkiecie jak np KGHM , banki czy budowlanka - wg mnie najbardziej dotknieta problemem plynnosci.
Dlatego albo to juz nastepuje czego rezultatem jest skupowanie duzych spolek z WIG20 przy zabezpieczaniu swoich pozycji walutowych - co daje sile do spadku naszej waluty a zagranicznym nabieranie spolek do worka - moze o tym swiadczyc wczorajszy obrot , ktory juz dawno nie mial wartosci powyzej 1 mld zl oraz silne zachowanie duzych spolek na fixingu.
Mozliwe ze jestem tylko jednym z nielicznych ktorzy wierza w silne odbicie w ciagu najblizszych 3-6 miesiecy - zobaczymy
Pozdrawiam
IK
PS
Co do PBG - wg mnie znajduemy sie w piatej duzej fali - oraz 9 podfali ktorej minimalny zasieg to 15-16 zl max 10-11.
Sa dwa scenariusze bazowe: a) odbicie po ukazaniu sie pozytywnych wiesci co do finansowania przez banki + istnienie inwestora branzowego
b) wzrosty - tak to samo - po info o ukladzie bo juz to zostalo zdyskontowane w cenach (11-17 zl)
Nasuwa mi sie jesszcze jedna mysl: albo a) P Wisniewski wydrenowal PBG z gotowki poprzez zakup za chyba ponad 500mln zl za 66% Rafako z potencjalem - podzial tej kasy pomiedzy uklad - doprowadzenie do obecnej sytuacji na PBG - brak jasnej i klarownej komunikacji z rynkiem - i odkupienie udzialow za poldarmo pochodzacych ze sprzedazy w ukladzie Rafako za zawyzona kwote - teraz wyceniany przez rynek jest na 480 mln caly pakiet a nie 66% udzialow
Zjesc ciastko i miec ciastko.
Albo:
wydrenowanie spolki z kasy i oddanie na pastwe losu Rafako ze zobowiazaniem wobec Alstom i PBG jako dawce kapitalu :( ta wersja bardzo mi sie nie podoba - ale patrzac na fakt iz maja ogromne zadluzenie wobec podwykonawcow i wciaz im nie placa,
ale przeciw to fakt, iz za bardzo wiadomo ze PBG jest powiazane z platforma obyw. i razem prowadza rozmowy z duzymi fuduszami z chin - moze jedak to chiny beda chcialy wejsc poprzez doswiadczone PBG i RAFAKO do Europy. Kto wie :) a wtedy to kurs powinien sie zachowywac ponadprzecietnie.
Pozdro
IK