0 Dołączył: 2012-05-19 Wpisów: 2
Wysłane:
19 maja 2012 11:20:23
Proszę o pomoc w kwestii ktorej nie jestem pewien - czy zeby nabyc prawo do dywidendy (otrzymac ja) musze nabyc akcje i je posiadac przed dniem WZA, czy chodzi o dzien ustalony na WZA - dzien prawa do dywidendy czy jeszcze inny? Czy dywidenda objete sa wszystkie akcje na gieldzie danej spolki? z gory dziekuje za odpowiedz
|
0 Dołączył: 2010-01-11 Wpisów: 134
Wysłane:
20 maja 2012 18:19:17
Odpowiadając na twoje pytania, na które podejrzewam na tym forum padły już odpowiedzi (wystarczy poszukać:)
Na giełdzie mogą być notowane tylko zwykłe akcje na okaziciela i każda z nich uprawnia do otrzymania dywidendy.
Aby nabyć prawo do otrzymania dywidendy musisz posiadać akcje w tzw. dniu dywidendy, który ustalany jest przez Walne Zgromadzenie. Zwracam uwagę na słowo "posiadać", które oznacza, że w praktyce musisz zakupić akcje 3 dni wcześniej, aby zgodnie z zasadą D+3 mieć zaksięgowane akcje na koncie w dniu dywidendy (tylko wtedy nabędziesz prawo do dywidendy). Później akcje możesz sprzedać, a i tak dostaniesz dywidendę.
Tutaj chciałbym jeszcze zwrócić uwagę, iż po dniu dywidendy nastąpi odcięcie wartości dywidendy, a pieniądze dostaniesz w tzw. dniu wypłaty dywidendy.
Mam nadzieje, że rozwiałem twoje wątpliwości.
|
0 Dołączył: 2012-05-19 Wpisów: 2
Wysłane:
20 maja 2012 20:55:49
No wlasnie, o co chodzi z tym obcieciem? Czy tak jest zawsze? Po drugie - w jaki sposob jest wyplacana dywidenda? (zwlaszcza jak zdaze sprzedac akcje)
|
0 Dołączył: 2010-01-11 Wpisów: 134
Wysłane:
20 maja 2012 22:35:10
@gelt13 naprawdę na forum możesz znaleźć wiele na temat dywidendy i zapewniam Cię, że na większość pytań zostały już udzielone odpowiedzi. Dla przykładu wklejam linki to wątków, o takim samym tytule jaki założyłeś. Wystarczy poszukać, a nie od razu zakładać kolejny wątek! www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...
|