PARTNER SERWISU
jaimdjtf

Amator AT

saves
0
Wpisów: 15
Wysłane: 7 marca 2012 19:07:59
Witam.
Jestem bardzo świeży, jeśli chodzi o GPW. Naście lat temu miałem z nią już do czynienia, ale szybko się wycofałem dość mocno poturbowany. Powodem mojego powrotu jest... wściekłość. Whistle Żona wrzuciła kasę w jakieś fundusze inwestycyjne i poniosła dość mocne straty. Stwierdziłem, że jeśli mam już tracić pieniądze, sam wolę wybrać sposób. Dysponuję niewielkim kapitałem (ok. 13000zł). Niezbyt wiele, akurat tyle, żeby nie kusiło (no i połowica więcej nie chciała dać pirate ). Muszę to w mądry sposób zainwestować. Mam za sobą już pierwsze zyski i straty. Nie zniechęcam się jednak, tylko dalej prę naprzód. Moim "konikiem" jest analiza techniczna. Jakoś nie mam sumienia wgryzać się w tabelki, cyferki, sprawozdania itd. Kręcą mnie "młotki" (jestem budowlańcem) i "spadające gwiazdy" (te mniej, choć astronomia jest moim hobby). Czytam, porównuję wykresy i formacje, uczę się, obserwuję analizy techniczne. Posługuję się też "czujem". Rzadko, ale jeśli już to raczej z dobrym rezultatem.
W tej chwili mam:
- 150szt. "Orlenu" po 35.30zł
- 60szt. "Kernela" po średniej 69.54zł
- prawie 3000zł gotówki
Zacząłem też "bawić się" w daytrading. Jak na razie z niezłymi rezultatami. Oczywiście na miarę posiadanych funduszy. Postanowiłem zarabiać małymi kroczkami - jeść łyżeczką, a nie chochlą. Właśnie na wspomniany DT mam przeznaczone te 3000zł. To co mam, trzymam lub sprzedam, gdy będą ku temu sygnały. Czego się nauczyłem do tej pory? Że nieucinanie strat nie bywa - JEST!!!! bolesne. Mam nadzieję, że okażecie wyrozumiałość, gdy będę wpisywał tutaj swoje przemyślenia, decyzje itd. Oraz, że sprostujecie, gdy strzelę jakąś głupotę. Za wszelkie porady i pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich użytkowników forum.
Paweł
PS. Prawie od początku prowadzę dziennik. To pewnie będzie kiedyś ciekawa lektura...

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 7 marca 2012 22:25:17
Ja gdybym dysponował podobnym kapitałem to bym się zainteresował NC i ofertami prywatnymi
można dużo zarobić (w %) ale trzeba uważać. Poczytaj forum

ps: moim zdaniem na DT trzeba mieć minimun 10tys żeby w ogóle opłacało się siedzieć cały dzień przed ekranem. Policz sam nawet jeśli trafisz bezpieczne 2% po odliczeniu prowizji i podatku zostanie ci niewielka kwota. Lepiej iść do pracy moim zdaniem.
Edytowany: 7 marca 2012 22:34

saves
0
Wysłane: 9 marca 2012 19:49:23
Kernel
W dniu dzisiejszym spółka wydała mi się dość "podejrzana". Od kilku dni jej kurs zachowywał się jak kołaczące serce. Inwestorzy nie wiedzieli w którą stronę pchnąć kurs. Nie mniej jednak cały czas mieścił się on nad linią trendu wzrostowego (od początku października ubiegłego roku). Dzisiaj towarzystwo chyba straciło cierpliwość. Od kilku dni narastał też wolumen obrotów. W końcu kurs zdecydowanie przeciął trend czarną świecą. Wytworzył się też trójkąt zniżkujący. Jest jeszcze szansa na kontynuację w wewnętrznej linii trendu. W związku z tym, w poniedziałek zamierzam uważnie obserwować kurs, a w przypadku pogłębiających się spadków, natychmiast ciąć stratę.
Prośba do giełdowych wyjadaczy. Czy moglibyście ocenić mój tok myślenia? Dobrze kombinuję, czy muszę zacząć od początku?

kliknij, aby powiększyć

PS. Graf, za cienki jestem na NC. Na razie się uczę i nie zamierzam skakać na głęboką wodę, skoro w chwili obecnej mogę się w brodziku utopić.
Edytowany: 9 marca 2012 20:21

saves
0
Wysłane: 12 marca 2012 12:40:10
Dzisiaj nauczyłem się kolejnego prawidła, obowiązującego na giełdzie - "Nie oczekuj, że giełda będzie zachowywać się logicznie". Niedowartościowane spółki nurkują, przewartościowane walą o sufit. sad1 Co do Kernela na chwilę obecną miałem rację. Nie sprzedałem, bo nie obserwowałem otwarcia. Gdy miałem czas by to zrobić, kurs leżał... A "stoplosów" jeszcze się "nie nauczyłem" stosować... bandhead Trudno... Teraz wymaszerował poniżej bandy. Może odbiję część strat na nożu? Tylko gdzie on będzie...?

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 12 marca 2012 13:52:14
saves napisał(a):
Witam.
Moim "konikiem" jest analiza techniczna. Jakoś nie mam sumienia wgryzać się w tabelki, cyferki, sprawozdania itd.

Sorry ale analizą techniczną daleko nie zajedziesz. Jeżeli już inwestujesz w jakąś firmę to przydałoby się trochę o niej dowiedzieć bo w przeciwnym wypadku stracisz kasę szybciej od żony.

Kernel to klasyczny przykład. Pogoda nie taka jak powinna być, niższe zbiory, niższe zyski, zwała.

Oczywiście scenariusz może być jeszcze neutralny - wszędzie będą słabe zbiory ceny produktów rolnych pójdą w górę i jakoś to odrobią.
Może być niestety również jeszcze bardziej negatywny. W innych krajach zbiory będą lepsze ceny pójdą w dół. Kernel wtopi nie tylko na niższych zbiorach ale również na niższych cenach.

A jest to bardzo prawdopodobne bo w USA olali politykę klimatyczną. Farmerzy zorientowali się, że na biopaliwach nie zarobią i wracają do zbóż, które były bardzo drogie w ostatnich latach. Większa podaż + podobny popyt = ceny zbóż w dół.

saves
0
Wysłane: 12 marca 2012 23:10:40
No niestety... Masz rację... Choćbym nie wiem jak się zapierał, muszę liznąć fundamenty. Pray Chociaż w sprawie "Kernela" giełda wykazuje zadziwiający brak logiki. Dobre wyniki, niedowartościowana, a leci na łeb. Mam nieodparte wrażenie, że dzisiejszy spadek był spowodowany przepływem gotówki na zakup "PBG". Jak wielu twierdzi, może być na niej odbicie, a "Kernel" ostatnio nie daje dużej szansy na wzrosty. Choć po dzisiejszym dniu (i wypadnięciu z bandy) cały czas na nie liczę.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 13 marca 2012 11:25:53
@ 2mek99

Sorry ale analizą techniczną daleko nie zajedziesz.

Spierałbym się i to ostro z tak jednoznacznym stawianiem sprawy. Jestem technikiem od praktycznie 20 lat, a obecnie od dobrych paru lat inwestuję na zagranicznych lewarowanych rynkach (futures'ach towarowych i indeksowych), gdzie "zginąć" wskutek kilku błędnych wejść jest bardzo łatwo. To, że nie poległem po pół roku, jak większość próbujących swych sił na fut i jeszcze coś tam zarabiam, zawdzięczam AT, a nie AF.
Już widzę, jak AF mi pomaga wybrać moment wejścia np. w krótkie pozycje na kakaoAngel z czym ostatnio kombinuję. Jak wiesz 2mek99jak miałbym to zrobić w oparciu o AF, to naucz mnie, proszęAngel

O ile AF z pewnością się Saves'owi przyda (od wiedzy głowa nie boli), o tyle dyskwalifikowanie AT jest niepoważne.

@ Saves
Z Kernelem akurat sprawa jest jasna - daje wszelki możliwe sygnały sprzedaży.

Co do giełdy - ta zazwyczaj zachowuje się logicznie, ale rodzaj tej logiki zazwyczaj rozpoznajemy dopiero po fakcie. W momencie sytuacji "live" ciężko jest uzyskać dobre uzasadnienie tego zachowania. I to jest przewaga techników na fundamentalistami - my na ogół szybciej od nich wykrywamy, że coś w sprawie cuchnie.

Co do Kernel'a już się tu wypowiadałem kilka tygodni temu- w indywidualnej kronice giełdowej Phobos'a (musiałbyś troszkę poszperać w jego archiwaliach) przeczytaj sobie to, co tam pisałem jako dowód na to, że już wtedy Kernel "śmierdział", a przy okazji masz w tym moim tekście argumenty przeciw tezie 2mek99, że na AT daleko nie zajedziesz.

Zajedziesz, jeśli ją odpowiednio opanujesz.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 13 marca 2012 11:26

saves
0
Wysłane: 13 marca 2012 13:56:53
Uffff... Jestem po lekturze zmagań Phobosa (jeden z księżyców Marsa, niestety niewidoczny dla amatorów). Bardzo pouczająca lektura dla początkujących, jak ja. Co zrobiłem to już się nie odstanie. Wynotowałem sobie wiele cytatów, wpisanych przez różnych użytkowników. Baaardzo pożytecznych. Patrząc przez pryzmat moich dotychczasowych dokonań, muszę stwierdzić, iż miałem dużo więcej szczęścia niż rozumu i nie popłynąłem bardziej. Trafiłem na dobry moment do obcowania z giełdą. Kilka rzeczy, których dowiedziałem się z wątku stosowałem intuicyjnie, nawet nie wiedząc o nich. Teraz pozostało mi zrestartować część mózgu odpowiadającą za giełdę i zacząć od nowa.

PS. Czyli nie myliłem się co do Kernela.
PS2. Bardzo przystępny wykład odnośnie SL. Z pewnością zaastosuję go w praktyce.

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 13 marca 2012 15:56:45
Szutnik

Może nie byłem wystarczająco precyzyjny. Nie wierzę w analizę techniczną dla większości firm notowanych na GPW. Ludzie robią tę analizę dla firm, które mają małe obroty albo niewystarczająco rozproszony akcjonariat. A już robienie AT dla firm z New Connect jest zupełnym szaleństwem.

Nie znam rynku kakao więc nie powiem Ci nic na ten temat (i dlatego nie zajmuję się takimi produktami). Jestem natomiast pewien, że osoby, które inwestują na tym rynku znają głównych producentów i śledzą pogodę w tych krajach oraz analizują spożycie kakao. To, że Ty tego nie robisz nie oznacza, że to jest poprawne podejście.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 15 marca 2012 11:53:05
@2mek99

Ludzie robią tę analizę dla firm, które mają małe obroty albo niewystarczająco rozproszony akcjonariat. A już robienie AT dla firm z New Connect jest zupełnym szaleństwem.

Płynność to podstawowy warunek tej zabawy - zgoda w 100%. W przypadku niektórych papierów z NC rzeczywiście masz rację. Ale to, co jest w WIG20 i mWIG40 raczej ma taką płynność. Nawet większość tego, co jest w sWIG80 nadaje się.

Jestem natomiast pewien, że osoby, które inwestują na tym rynku znają głównych producentów i śledzą pogodę w tych krajach oraz analizują spożycie kakao. To, że Ty tego nie robisz nie oznacza, że to jest poprawne podejście.

Oczywiście, ze są na tym rynku (nie jedynym, na którym działam) tacy, ktorzy wydają miliony na stacje meteo, analizy popytu i podaży itp. A niech sobie wydają - ja efekty ich przemyśleń i analiz tych tysięcy danych dostaję "na tacy" na wykresach, których sporządzenie kosztuje mnie parę złotych/m-c za dane.
Obserwuję prawie 20 rynków. Aby robić to w Twoim stylu fundamentalnym, musiałbym zatrudniać dużą grupę ludzi.
Zaglądam też od czasu do czasu na NYSE i Nasdaq'a, oglądając sobie wykresy akcji - ilu ludzi musiałbym zatrudnić do analizy fundamentalnej ponad 7000 spółek z samego tylko Nasdaq'a?
To także jedna z przewag AT nad AF - można szybciej wybrać coś interesującego.

Poprawne jest to, co jest skuteczne, a nie to, co ktoś uważa za poprawne.

Pisałem 2 dni temu, że kombinuję z krótkimi pozycjami (zyskują na spadkach) na kakao. Właśnie AT, którą tak pogardzasz, podpowiadała mi to. Czy słusznie, możesz zobaczyć tutaj:

stooq.com/q/?s=cc.f&c=3m&a...

Czy AT dobrze mi podpowiadała, czy nie? A AF? Podpowiedziałaby mi precyzyjnie co do minuty, kiedy wejść?
Podpowiedziałaby, że potężny rajd w górę przeciw moim pozycjom, który wczoraj miał miejsce w skali intraday to tylko korekta, którą nie trzeba się przejmować, tylko spokojnie trzymać otwarte pozycje?
A AT to podpowiadała, bo ten wystrzał zdejmował niemal dokładnie 62% spadków. Dzisiejszy dzień potwierdzeniem, że miała rację...

Możesz w to wierzyć lub nie, ale w prawie każdej większej instytucji finansowej jest dział AT, nawet w tych, szczycących się swoim fundamentalnym podejściem.
Cały handel programowany komputerowo z wyjątkiem większości HFT opiera się o jakieś elementy AT, najczęściej pożyczone z analiz szeregów czasowych. Czy oni też robią to nieprawidłowo?

To, że coś Ci się nie podoba (Twoje święte prawo!), nie oznacza zaraz, że ten, kto to stosuje, działa głupio, nieprawidłowo i "daleko na tym nie zajedzie".

Na koniec podrzucę Ci moją własną trawestację cytatu z "Burzy" Szekspira: "Są rzeczy na Niebie i Ziemii, o których nie śniło się Waszym Analitykom Fundamentalnym!" Angel wraz z jedną z tych rzeczy, która za rączkę prowadzi mnie na rynku kakao podpowiadając kiedy mam otwierać pozycje. Nie mam szans na taką precyzję ze strony AF.
I to wszystko bez analizowania pogody, zbiorów w Ghanie, ilości statków płynących z Afryki i Meksyku itd. itp. Angel :

naturabramy.wordpress.com/2012...

"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

saves
0
Wysłane: 16 marca 2012 18:53:01
Czytając forum, znajduję wiele cennych wskazówek. Jedną z nich wyryłem sobie w pamieci na pierwszym miejscu. Brzmi ona: "Nie traktuj giełdy jak ruletki". Stosowanie tej zasady chyba zaczęło przynosić korzyści. Przyglądanie się ocenom spółek, których dokonuje administracja Stockwatch oraz przegladanie wykresów kursów i wskaźników, dało wczoraj następujace efekty. Wytypowałem dwie spółki do kupna Assecopol i Lotos. W tej kolejnosci. Po wcześniejszym powrocie z pracy i przejrzeniu dziennych kursów, niemal z ręki kupiłem Assecopol po 50.40zł. Wystawiłem też zlecenie na Lotos po 26.35. Wahania kursu w okolicach 26.50 jakoś wydały mi się podejrzane, więc anulowałem zlecenie. Poszedłem do kuchni rzucić coś na ząb, a w międzyczasie kurs zanurkował. Think
Na chwilę obecną mam
Kernel 60szt. po 69.54zł (69.85zł)
Assecopol 80szt. po 50.40zł (52.40zł)
gotówka
Wartość portfela - 12198zł.
PS. Mogę też pochwalić sie najdurniejszą jak dotąd dokonaną przeze mnie sprzedażą Handlowego. Oddałem całkowicie bez zysku, ponieważ za ciasno ustawiłem stoplossa. Szczęście, że luźniej ustawiłem go na Kernela.

gucio
0
Wpisów: 314
Wysłane: 13 listopada 2012 16:53:46
Jezeli nie dałeś SL to masz wielkie straty.Współczuje.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,409 sek.

zocycpbq
idohygax
hkosiuea
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
skiqhhew
usxsydks
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat