cold player napisał(a):Witaj Szutnik, miło Cię gościć :)
[...]
Tak jak napisałem w pierwszym poście - inwestuje w to co rośnie. Spółki mogą być w długoterminowym trendzie spadkowym, ale jak to mówią nawet krowa zrzucona ze szczytu pałacu kultury odbije się. W trendzie spadkowym występują korekty wzrostowe i ja z nich chętnie korzystam. Zwróć uwagę, że nie upieram się tutaj w żaden sposób i nie postuluję trzymania papierów CEDC czy Sadovaya w dłuższym ani nawet średnim terminie. Jak znajomość nie będzie się układać po mojej myśli to mówię "Adios" i S:iledarynek. Chłodna kalkulacja.
Może w takim razie poradzisz młodszemu koledze w co - Twoim zdaniem - warto zainwestować? Żadna rekomendacja, jestem ciekaw Twojej opinii. Czytałem Twoje wcześniejsze posty, widać że pisze to ktoś głową na karku i niemałym bagażem doświadczeń.
Pozdrawiam!
Cytat:Spółki mogą być w długoterminowym trendzie spadkowym, ale jak to mówią nawet krowa zrzucona ze szczytu pałacu kultury odbije się. W trendzie spadkowym występują korekty wzrostowe i ja z nich chętnie korzystam.
To zbyt ryzykowne. Nawet dobre narzędzia timingowe mogą tu zawieść.
Lepiej wejść w coś, co stale i spokojnie sobie rośnie, takie "nudne" akcje typu LPP albo Apator.
Nie spektakularnie po +10%, by potem spaść o 8% tylko po +1% albo + 2% ale za to uporczywie.
Czegoś takiego trzeba szukać, a potem już tylko zacisnąć zęby i nie dać się skusić na szybką sprzedaż po kilku procentach plusa.
Sam mam z tym mały problem, co widac po mojej Wirtualnej Kronice, bo myślę już nawykowo rynkiem futures, gdzie trzeba szybko ciąć straty i raczej ciężko zaakceptować trzymanie pozycji w czasie 10% korekty. Często więc na ruchy na akcjach (nawet te wirtualne dla mnie),reaguję w stylu "rewolwerowca" z rynku futures, co na rynkach akcji jest czasami błędem.
Cytat:Może w takim razie poradzisz młodszemu koledze w co - Twoim zdaniem - warto zainwestować? Żadna rekomendacja, jestem ciekaw Twojej opinii
Dobrze. Powiem Ci bez wyróżniania kto lepszy, a kto gorszy, alfabetycznie, gdzie bym szukał szans dla siebie. To taka "rekomendacja bez rekomendacji". Część tych spółek obserwuję, część podam, patrząc teraz po wykresach, bo mnie czymś np. zaintrygują. Patrzę tylko na rynek główny, bez NC, gdzie płynność jest w większości tragiczna, więc omijałbym walory z NC z daleka:
Action, Ambra (ale uwaga na płynność), Amica, AmRest, Apator, Aplisens, Arcus (jesli zrobi to, co od niego oczekuję, a co opisałem w mojej analizie na miniblogu na SW), ATM, Azoty Tarn, BPH, Benefit, Bogdanka, Budimex, CCC, CdRed, CyfrPolsat, Dębica, Echo, Ekoexport(???-tu ostatnio brak pewnych warunków), Emperia, Energoinstalacja, Eurocash (ale po korekcie), Eurotel, Famur, Forte, Getin, GPW, Graal, Groclin, Handlowy, Hygienika (jeśli zachowa sie zgodnie z tym, czego od niej oczekuję), INGBSK, Itegerpl, Ipopema, K2internet (jeśli bedą jakieś wyraźniejsze objawy akumulacji), Kęty i KGHM (oba po korekcie), Kinopol (po korekcie), Krakchemia, Krec, Kredytbank, Lena, Lotos, LPP, MCI (ten mnie pozytywnie zaskoczył bo go wcześniej skreślilem, jak widac błędnie), Mennica, Mieszko, Netmedia (teraz to zauważyłem, wyglada jak wybijanie się z ponad rocznego wąskiego trendu bocznego, czasówki są bardzo ładne, chyba zrobię z tego analize na minibloga, niech idzie na 1 stronę SW - bardzo ciekawe, tylko te obroty!), Neuca, Paged, Pekao, PGNIG (po korekcie), PKN, Police, Polna (ale obroty!), Prochem (dopiero po objawach akumulacji!),PTI, Puławy, PZU (obydwa po korekcie), Rainbow (pod pewnymi warunkami), Relpol (po korekcie, ktora się zaczęła) Śnieżka, StalEXP (bardzo ciekawy!), Tauron (pod pewnymi warunkami), TVN, Ulma (raczej do dalszej obserwacji niż kupna), Vistula, Wadex, Wawel (pod pewnymi warunkami i po korekcie), Wielton, Wojas (do dalszej obserwacji, czyżby wybicie?) Zamet, Zetkama i ZPUE.
Poszukaj, co łączy te spółki, bo większość coś łączy. Część z nich to pewnie pomyłki, ale tak z 70% z tej listy powinnno dać ciekawe efekty w 2013. Cos tez pewnie nie uwzgledniłem, bo oglądałem dość pobieżnie, bez poświęcania po godzinie/spółkę na czasówki. Duza część z nich atrakcyjna dopiero po korekcie.
Oczekuję teraz dość znacznej korekty z początkami stycznia (wazne daty 4-7.01), a byc może już dziś W20 ją zaczął, tak więc kupowałbym, choc niekoniecznie teraz; raczej albo w pierwszych 2 tygodniach lutego albo w pierwszych 2 tygodniach marca '13, gdy dostanę potwierdzające sens takich działan sygnały.
Czy to Cie zadowala?
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)