phobos napisał(a):Plan inwestycyjny w ogólnych zarysach już mam, postanowiłem jednak że konkretnych, ustalonych przeze mnie momentów wejścia/wyjścia nie będę publikował w tej kronice, lecz na razie zamieszczę zakres spółek w które będę inwestował oraz zarządzanie kapitałem.
1. Inwestować będę w spółki z WIG20, mWIG40 i sporadycznie sWIG80.
2. Pojedyncza inwestycja nie może przekraczaj 50% portfela.
3. Na pojedynczej transakcji nie ryzykuję więcej niż 5% całego portfela (poprzez zlecenia SL).
Wiem, że nic nowego nie odkryłem, jednak wcześniej do tych reguł się nie stosowałem i mam nadzieję, że te reguły będą pomocne w moich przyszłych inwestycjach.
1. Dlaczego takie podejście indexowe ? Szukasz spółek gdzie zainwestują fundusze ;) ? W20 a w szczególności W5 to domena zagranicy, krajowych znajdziesz w mwigu i swigu chociaż i tutaj zdarzają się różne cuda - vide Alior czy Azoty i ich wejście do MSCI (a więc popyt ze strony zagranicy, również Acronu)
Rozumiem że to kryterium bardziej ma na celu szukanie płynności w celu łatwego spieniężenia inwestycji. To jaką płynność potrzeba zależy od wielkości portfela (ze spółek mało płynnych i z 10k pln ciężko wyjść gdy spadają). W przypadku małego portfela płynność nie jest tak ważna - chyba że opierasz się tylko na AT. Podsumowując - płynność nie zawsze jest gwarantowana przez przynależność do indexu - patrz na średnie obroty. Przy okazji - mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę że w hossie najbardziej rosną spółki małe i średnie ?
2. To i tak dużo - oczywiście kwestia znów wielkości portfela - bo jeśli mamy 2k pln to nie ma sensu rozdrabniać się na więcej niż 2 spółki bo nas prowizje zjedzą.
3. Rozsądnie, choć czasami trzeba mieć nieco elastyczniejszy SL, zwłaszcza tam gdzie zmienność jest duża (mniejsze spółki) a i zysk/ryzyko wyższe. W końcu najgorzej zostać wybitym na SL a potem patrzeć na odjeżdzający kurs.
W analizie W20 widze że stawiasz wyżej kierunek rynku od sytuacji na danych spółkach. Oczywiście łatwiej trafić w rosnące spółki na rosnącym indexie (rachunek prawdopodobieństwa) ale nawet w bessie istnieją rosnące spółki. Przeanalizuj sytuację też na mwig40 i swig80 oraz WIG.
Czego w planie nie widzę to odpowiedzi na pytania:
Metoda działania - AF, AT, obie ? jeśli np AT to warto sobie ustalić konkretne patterny na które gramy (kilka - np ogr, wybicie z konsoli, wsparcie fibo, wstęga średnich etc)
stop lossy mentalne w cenach EOD czy zapisane w arkuszu zleceń ?
podejście do rekomendacji (zwłaszcza na posiadanych spółkach),
Czy tylko akcje czy też instrumenty pozwalające na grę na spadki (futy, certy, opcje ?), jeśli tak to czy możliwy hedging pozycji akcyjnej?
z jakich wykresów (to pod AT głównie pytanie) korzystasz - dzienne, tygodniowe, miesięczne ? to determinuje z automatu horyzont inwestycji
Czy stosujesz take profit, czy tylko podnoszenie stop loss ?
Jaki stosunek zysk/ryzyko minimalnie akceptujesz ? 3:1 ? 2:1 ?
Co ważniejsze - kondycja branży (indexu branżowego też) czy konkretnej spółki ?
To tyle - mam nadzieję że nieco pomogłem swoimi pytaniami w konstrukcji planu inwestycyjnego.