PARTNER SERWISU
wuvqtced
phobos

phobos

Ostatnie 10 wpisów
Hej,

Kilka lat temu udzielałem się na tym forum, i mocno doceniałem pomoc i ogrom wiedzy jaki można pozyskać dzięki ludziom o podobnych zainteresowaniach. Moja droga jednak trochę się rozeszła od gry na giełdzie natomiast zastanawiam się czy znacie jakieś inne fora internetowe (może zagraniczne?) które tyczą się zarabiania w internecie? Nie chcę żeby była to jakaś pseudo reklama ale jestem bardzo ciekawy czy są inne fora równie wartościowe co StockWatch?

Pozdrawiam
"Niepowodzenie jest częścią procesu na który składa się sukces"

Analiza subindeksu WIG-BANKI i spółek do niego należących część 2

W tej części przedstawię analizę spółek z WIG-BANKI należących do indeksu WIG20. Jak zapowiadałem we wcześniejszej analizie WIG20 nastąpiło przebicie istotnego poziomu 2490p. Jest to według mnie idealny moment do kupna spółek z WIG20 w szczególności spółek z branży bankowej, które czeka niewielka korekta.

PKO BP

kliknij, aby powiększyć

PKO BP miesięczny

Spółka od dnia debiutu przeszła swoją pierwszą hossę i bessę. Teraz znajdujemy się w trendzie wzrostowym zapoczątkowanym w 2009r. Oraz trendzie spadkowym z 2007r. Linie obu tych trendów wkrótce się przetną, co da nam jasny sygnał gdzie kurs będzie podążał w okresie długoterminowym.

kliknij, aby powiększyć

PKO BP tygodniowy

Na wykresie tygodniowym widzimy podobną sytuację, tutaj również zbiegają się 2 linie trendów. Na ostatnich sesjach nastąpiło naruszenie lini trendu spadkowego i jeżeli na kolejnych sesjach pozostaniemy ponad tą linią to będzie to sygnał do kupna, co potwierdza wskaźnik MACD.

kliknij, aby powiększyć

PKO BP dzienny

Na wykresie dziennym narysowałem kolejną linię trendu spadkowego, którą mamy przebić – tym razem jest to trend krótkoterminowy. Wskaźnik RSI jest na dość wysokim poziomie oraz linia MACD od dłuższego czasu znajduje się ponad linią sygnału co może oznaczać nadchodzącą krótkoterminową korektę. Po tej korekcie spółka będzie dobrą inwestycją krótko, średnio oraz długo-terminową.

PEKAO

kliknij, aby powiększyć

PEKAO miesięczny

PEKAO również znajduje się w trendzie wzrostowym zapoczątkowanym w 2009r. Narysowane widły Andrews’a zdają się sprawdzać na tym wykresie, spółka dwukrotnie próbowała dotknąć środkowej lini mediany jednak za każdym razem zabrakło do tego kilku procent.

kliknij, aby powiększyć

PEKAO tygodniowy

Na wykresie tygodniowym widzimy naruszenie, bądź prezbicie trendu spadkowego, co wraz ze wskaźnikiem MACD daje sygnał do kupna.
W okresie krótkoterminowym podobnie jak w PKO BP powinniśmy spodziewać się niedużej korekty, po której powinny nastąpić wzrosty we wszystkich okresach.

BRE

kliknij, aby powiększyć

BRE miesięczny

BRE zdaje się nie respektować w 100% wideł Andrewsa, mimo że podąża w kanale wyznaczonym przez średnie mediany to jak na razie nie nastąpił atak na linię środkową. Ważnym wydarzeniem było prezbicie oporu z 2011r. Które teraz stało się wsparciem i uważam, że teraz powinno nastąpić przetestowanie tego wsparcia co potwierdzają wskaźniki RSI oraz MACD.

kliknij, aby powiększyć

BRE tygodniowy

Na wykresie tygodniowym znajdujemy się w mocnym trendzie wzrostowym, RSI jak i MACD wydają się być wykupione, i tak jak wyżej spodziewam się przetestowania poziomu wsparcia.

HANDLOWY

kliknij, aby powiększyć

HANDLOWY miesięczny

Jak na wcześniejszych wykresach, mam tutaj najście na siebie dwóch liń trendów. Nastąpiło przebicie lini trendu spadkowego, co jest pierwszym sygnałem do kupna.

kliknij, aby powiększyć

HANDLOWY tygodniowy

Na wykresie tygodniowym widzimy kolejny sygnał kupna, którym jest linia MACD przecinająca linię sygnału. Warto zwrócić uwagę respektowanie poziomów Fibo, a konkretniej dokładnie 61.8% zniesienie ze szczytu 2011r. Zbliżamy się do przetestowania właśnie tego szczytu na poziomie 107zł.

kliknij, aby powiększyć

HANDLOWY dzienny

Jest to pierwsza spółka z branży bankowej z WIG20 która już rozpoczęła krótkoterminową korektę. Pozostaje jedynie oczekiwać na sygnał do kupna ze wskaźnika MACD, ponieważ RSI znajduje się już na odpowiednim poziomie.

Podsumowanie

PKO BP - Na wykresach miesięcznych i tygodniowych spółka wygląda bardzo dobrze i daje sygnały do kupna. Na wykresie dziennym wskaźniki są na poziomach wykupienia, dlatego poczekam na lekką korektę krótkoterminową i wtedy kupię akcje tej spółki.

PEKAO - Sytuacja niemal identyczna do tej na PKO BP. Miesięcznie i tygodniowo wszystko wygląda elegancko, będę jedynie oczekiwał na krótkoterminową korektę.

BRE - Jest to spółka, która najmniej mi się podoba z dzisiaj przeanalizowanych. Na większości interwałów jesteśmy już w strefie wykupienia i nadchodząca korekta może mieć zakres średnio-terminowy. Bardzo ciekawie wygląda ostatnio przebity opór, dlatego spółka wciąż pozostaje w obserwacji.

HANDLOWY - Spółka która najbardziej mi się podoba z dzisiaj przedstawionych. Najwcześniej rozpoczęła krótkoterminową korektę i przypuszczam, że to ją pierwszą kupię w najbliższym czasie. Czekam tylko na pozytywny sygnał ze wskaźnika MACD i rozpoczynam inwestycje.

Analiza subindeksu WIG-BANKI i spółek do niego należących część 1

kliknij, aby powiększyć

WIG vs WIG-BANKI

Zacznijmy od przeanalizowania sytuacji w całej branży bankowej. Jak widać na powyższym wykresie subindeks WIG-BANKI od dnia debiutu zdołał zyskać 2 razy więcej od ineksu szerokiego rynku WIG.

kliknij, aby powiększyć

WIG-BANKI miesięczny

Następny wykres przedstawia notowania WIG-BANKI od dnia debiutu i znów korzystam z wideł Andrewsa. Narzędzie Pitchfork’a zdaje się pasować do tego wykresu tak samo jak dla subindeksu WIG-CHEMIA. W 2011r. Odbiliśmy się od środkowej lini mediany lekko ją naruszając i myślę, że w najbliższych latach może nastąpić ponowny atak na środkową linię. Wskaźnik MACD daje sygnały kupna ma wykresie tygodniowym, natomiast RSI przyjmuje neutralną wartość.

kliknij, aby powiększyć

WIG-BANKI dzienny

Na wykresie dziennym natomiast wskaźniki MACD oraz RSI wskazują na wykupienie rynku w okresie krótkoterminowym. Myślę, że powinniśmy teraz oczekiwać na niedużą korektę do okolic 6730 punktów.

Podsumowanie

Uważam, że WIG-BANKI jest dobrą inwestycją w okresie długo/średnio-terminowym. Będę teraz oczekiwał na wspomnianą korektę krótkoterminową i przy sprzyjających wskaźnikach MACD oraz RSI na wykresie dziennym rozpocznę inwestycje w ten sektor. Jestem teraz na etapie analizowanie poszczególnych spółek tego sektora, które postaram się niedługo zamieścić w moim blogu.

Możecie mi wytłumaczyć jak jest liczony ten rating?

Chyba rzeczywiście masz rację co do tych ratingów. Przeglądam teraz sektor bankowy i nie ma tu spółki z ratingiem wyższym niż BB+
Dlatego ten wskaźnik sobie odpuszczę, przyjrzę się jeszcze raz Ciechowi i postaram się najpóźniej jutro zamieścić analizę sektora bankowego.

Co w fundamentach jest według Ciebie ciekawe w Ciechu? Jak pisałem, staram się teraz inwestować w spółki generujące zyski oraz o najmniejszym ratingu BBB, Ciech nie spełnia obu kryteriów dlatego nie brałem go pod uwagę.

Analiza subindeksu WIG-CHEMIA i spółek do niego należących.

kliknij, aby powiększyć

WIG vs WIG-CHEMIA

Zacznijmy od porównania indeksu szerokiego rynu WIG do naszego subindeksu WIG-CHEMIA. Sektor chemiczny zdecydowanie wyróżnia się na tle WIG-u, od debiutu tego sektora na GPW pobił on indeks szerokiego rynku pona 9-krotnie!

kliknij, aby powiększyć

WIG-CHEMIA tygodniowy

Kolejny wykres przedstawia zachowanie WIG-CHEMIA od dnia debiutu do dnia dzisiejszego. Indeks jest w wyraźnym trendzie wzrostowym, zapoczątkowanym na początku 2009r. Pierwsza korekta na tym indeksie zapoczątkowana w maju 2011r. zniosła nieco ponad 38,2% wzrostów licząc od dołka w marcu 2009r. Wspomogłem się nanosząc na wykres narzędzie Andrews' Pitchfork, które zdaje się idealnie pasować do tego wykresu. Przez ponad rok ceny podążały za środkową linią mediany i ostatnio nastąpiło wybicie do lini górnej. Według mnie rynek jest na tą chwile wykupiony i czeka nas korekta, poziomem do którego zmierzamy może być ponownie zniesienie Fibo 38,2% albo bardziej prawdopodobne, że poziomem wsparcia będzie środkowa linia mediany.

Na WIG-CHEMIA składa się 5 spółek, Azoty Tarnów, Synthos, Ciech, Police, Puławy. Zerknąłem na fundamenty spółek i od razu wyrzuciłem spółkę Ciech, ze względu na niebezpieczny rating B ,oraz ze względu na 149mln straty wygenerowane w okresie 12 miesięcy. Pozostałe spółki mają bezpieczne ratingi oraz każda z nich w okresie 12 miesięcy przyniosła zysk.

Azoty Tarnów

kliknij, aby powiększyć

ATT tygodniowy

Azoty mają największy udział w indeksie chemicznym, dlatego wykres ten jest niemal identyczny do wykresu WIG-CHEMIA. Główną różnicą jednak jest mocne wybicie z górnej lini mediany wideł Pitchfork-a, które nastąpiło jednak przy małych obrotach i według mnie powinniśmy teraz oczekiwać korekty w okolicach 38,2% zniesienia Fibo lub środkowej lini mediany. Jest jeszcze możliwość, że poziomem wsparcia będzie górna linia mediany, z taką sytuacją jeszcze się nigdy nie spotkałem i szczerze mówiąć nie za bardzo wiem jak miałbym się zachować przy takim scenariuszu.

Synthos

kliknij, aby powiększyć

SNS miesięczny

Druga pod względem udziału w indeksie spółka zachowuje się zupełnie inaczej od ATT przedstawionego powyżej. Spółka jest w długoterminowym trendzie wzrostowym, co widać na wykresie miesięcznym

kliknij, aby powiększyć

SNS tygodniowy

Problematyczny staję się okres od 2011r. Kiedy to według mnie rozpoczęliśmy trend boczny. Na wykresie tygodniowym wskaźnik MACD jest bliski dania sygnału do kupna, co może nastąpić w dniach najbliższych. RSI na poziomie 48 punktów również wskazuje na tendencję wzrostową w najbliższych miesiącach.

Police

kliknij, aby powiększyć

Police miesięczny

Jest to spółka która w ostatnim czasie przeszła największe wzrosty i jedyne co mogę o niej powiedzieć to, że jest zdecydowanie wyprzedana i powinniśmy czekać na korektę co najmniej do poziomu oporu z 2008r. Które zamieniło się w wsparcie.

Puławy

kliknij, aby powiększyć

Puławy tygodniowy

Kolejna spółka w trendzie wzrostowym zapoczątkowanym w 2009r. Podobnie jak Synthos na wykresie tygodniowym wskaźnik MACD jest bliski danie sygnału do kupna. Ciekawie wygląda opór z 2011r który teraz zamieniło się w wsparcie i mimo delikatnego naruszenia wygląda na to, że ceny respektują ten poziom.

Podsumowanie

Podsumowując, na tą chwilę nie kupuję żadnej z wymienionych powyżej spółek. Uważam, że sektor chemiczny będzie bardzo dobrą inwestycją na najbliższe lata, jednak na dzień dzisiejszy jesty wykupiony. Będę się uważnie przyglądał tej branży oczekując na korektę i po korekcie mam zamiar rozpocząć inwestycje w chemię.

Dzięki wielkie za wytłumaczenie :)
Jutro, a właściwie dzisiaj rano przestudiuję tą stronę i założę konto demo.

Jak sam widzisz z kwotą moich inwestycji nie mam co się pchać na razie do kontraktów, jednak chętnie się ich pouczę na przyszłość?

Jeśli mogę spytać to grasz na akcjach czy kontraktach?

Cytat:
wstawianie stop lossów w arkusz by pilnowały nam pozycji zamiast stopów mentalnych (które potem mogą się skończyć zamknięciem pozycji w innym miejscu niż chcieliśmy).

Stop-loss zawsze będzie wpisywany w arkusz, o mentalnych nawet nie mam mowy.

Cytat:
Odnośnie porady by inwestować w najlepsze branże - zdecydowanie się sprawdza. Lepiej jest obstawiać nawet słabego konia na dobrych zawodach niż na odwrót. Z rachunku prawdopodobieństwa wynika ze w rozwijającej się branży i na rynku który rośnie łatwiej będzie trafić spółkę której wartość rynkowa będzie rosnąć. Polecam przeglądanie branżowych WIGów - pokroju WIGBanki, WIGSurowce, WIGPaliwa itd.

Dokładnie o tym mówie! Z moich analiz na tą chwile zdecydowanie wyróżniają się WIG-BANKI oraz WIG-CHEMIA. Chemia, czyli spółki które ostatnio osiągają rekordowe ceny.

Jeszcze mam pytanie, jaki jest przelicznik na kontrakty WIG20? Od jakiej kwoty można zacząć grę na taki kontrakt?

O jakim W5 mówisz?

1. Właśnie chodzi o płynność. Raz już się przejechałem na spółce NFIEMF, kiedy jedno zlecenie ściągnęło kurs o kilka procent w dół, dlatego granie na najbardziej płynnych spółkach wydaje mi się rozsądne.

2. Jeżeli chodzi o analizę WIG20, to chciałem się zorientować jak wygląda sytuacja na rynku ponieważ od kilku miesięcy się temu nie przyglądałem. Najpóźniej jutro zamieszczę analizę spółki z WIG20, myślę również o zrobieniu analizy każdej spółce z WIG20 by w późniejszym czasie móc z nich korzystać.

Mam do was pytanie, w jednej z książek wyczytałem, że skuteczne może być inwestowanie w spółki, których branże na wykresie osiągają lepsze wyniki od WIG-u. Co o tym myślicie?

3. Wielkie dzięki za pomoc i pytania, jednak jak napisałem w poście wcześniej w kronice zamieszczę tylko strategię dotycząca zarządzania kapitałem, momenty wejścia/wyjścia zachowam na razie dla siebie, jednak przy inwestycji będę zamieszczał analizę z dokładnym planem działania.

Na tą chwilę przyglądam się głównie spółkom z WIG20, spoglądając na wykres można przypuszczać, że następuje odwrócenie trendu spadkowego zapoczątkowanego na początku 2013r. co przedstawiam na poniższym wykresie:

kliknij, aby powiększyć

Spoglądając na wykres od innej strony widzimy, że nasz ostatni szczyt to dokładnie 61,8 procentowe zniesienie z kwietniowego dołka.

kliknij, aby powiększyć

Mamy więc 2 warianty, w obu kluczowy jest poziom 2480-2490.
1. Jeżeli uda się przebić ten poziom, to najprawdopodobniej czekają nas wzrosty i atak na styczniowy szczyt 2600.
2. Jeżeli nie uda się przebić tego poziomu, to można spodziewać się dalszej kontynuacji trendu spadkowego, a w tym wypadku ostatnie wzrosty oznaczały jedynie mocną korektę.

Do czasu spełnienia się z któregoś z wariantów wstrzymuję się z inwestycjami, mam nadzieję, że nastąpi przebicie poziomu 2480-2490 po którym zacznę wypełniać swój portfel akcjami.
Wraz z każdą inwestycją będę oczywiście prezentował również analizę, na podstawie której spółkę wybrałem.

Plan inwestycyjny w ogólnych zarysach już mam, postanowiłem jednak że konkretnych, ustalonych przeze mnie momentów wejścia/wyjścia nie będę publikował w tej kronice, lecz na razie zamieszczę zakres spółek w które będę inwestował oraz zarządzanie kapitałem.

1. Inwestować będę w spółki z WIG20, mWIG40 i sporadycznie sWIG80.
2. Pojedyncza inwestycja nie może przekraczaj 50% portfela.
3. Na pojedynczej transakcji nie ryzykuję więcej niż 5% całego portfela (poprzez zlecenia SL).

Wiem, że nic nowego nie odkryłem, jednak wcześniej do tych reguł się nie stosowałem i mam nadzieję, że te reguły będą pomocne w moich przyszłych inwestycjach.

Podczas tej przerwy nawet nie patrzyłem na notowania giełdowe, i dopiero teraz zauważyłem co się działo na Azotach TarnówAnxious
Gdyby nie nagła potrzeba gotówki, miałbym na dzień dzisiejszy +73% na tej spółce.
To chyba mój pierwszy raz na giełdzie, kiedy gruba ryba przeszła mi koło nosa Anxious
Z jednej strony jestem zły, że sprzedałem, a z drugiej zadowolony z sierpniowych analiz.
Kolejna ważna lekcja w mojej przygodzie z giełdą blackeye

@Wojetek

Dzięki za post, już odpowiadam na twoje pytania:

1. Średni termin według mnie to okres od miesiąca do roku.
2. Musiałem tą inwestycje zakończyć ponieważ jak pisałem nadarzyła się lepsza okazja zarobienia pieniędzy, która nie dość że się przeciągnęła w czasie to jeszcze przyniosła stratęangry3
3. Jak na razie posiadam za mały kapitał żeby zacząć grę na FOREX-e na prawdziwe pieniądze. Na razie pogram na rachunku demo, jeżeli pojawią się jakieś zyski z giełdy to będę myślał o wpłaceniu ich na FOREX.

Teraz jestem na etapie tworzenia strategii i dokształcania się w tym kierunku dlatego wszystkie przemyślenia ludzi znających się na temacie są mile widziane thumbright

Wiedze głównie czerpie z książek i z tego właśnie forum king
Myślę, że rzeczy której mi brakowało do tej pory była konkretna Strategia Inwestycyjna.
Dzisiaj kupiłem książkę "Strategie inwestycyjne, Jak z głową zarabiać na giełdzie" Adama Jagielnickiego. Mam nadzieję, że ta książka da mi jakiś obraz jak powinna wyglądać taka właśnie strategia, jak pisałem we wcześniejszym poście postaram się stworzyć własny plan inwestycji i ściśle się go trzymając powrócić do inwestowania.

Dzięki za wsparcie, w tym momencie mogę zainwestować ok. 2000zł. dlatego na razie pozostanę przy samej giełdzie.
Zacząłem przeglądać swoją kronikę od początku i doszedłem do przykrego wniosku, że przez przerwę związaną z maturą dużo wiedzy o giełdzie uciekło z mojej głowy angry3
Muszę przemyśleć jakiś plan działania, który umieszczę w tej kronice i według niego będę inwestował.
Planuję również powrócić do umieszczania analiz spółek, mam nadzieję, że znajdą się mądrzejsze osoby które będą weryfikowały moje analizy, tak jak to było wcześniej wave

Witam ponownie!

Przepraszam za tak długą przerwę, właśnie skończyłem swoje ostatnie matury i zaczynam jedne z najdłuższych wakacji w życiu. W ciągu tych kilku miesięcy nie chcę siedzieć bezczynnie, tylko ponownie wrócić na giełdę oraz rozpocząć przygodę z FOREX-em.
W najbliższych dniach dam znać jakim spółką się przyglądam.

Pozdrawiam

Cześć!

Do giełdy miałem wrócić już ponad 10 dni temu jednak interesy poszły nie do końca po mojej myśli w skutek czego sprzedaję produkt ze stratą i nadal została mi połowa towaru.
Mam już w gotówce ok. 1500zł. które wpłaciłem na giełdę i rozglądam się nad jakimiś okazjami.

Stan portfela( średnia cena sprzedaży, zysk/strata):

ATT 48,37zł +3,73%
ZAP 117,3zł -0,25%

Portfel od 01.07.2012r. +4,7%

Sprzedałem wszystkie akcje w swoim portfelu ponieważ pojawiła się okazja do kupna pewnego produktu i jego odsprzedaży ze sporym szacunkowym zyskiem.
Do giełdy mam nadzieję wrócić najpóźniej za miesiąc, ATT nadal wyglądają dla mnie atrakcyjnie mam nadzieję, że uda mi się wrócić do tej inwestycji w dobrej cenie.

Podsumowanie tygodnia:

ATT 48,40zł +3,88%
ZAP 114,9zł -2,3%

Portfel od 01.07.2012r. +4,5%

Ostatnio zmieniłem udziały w spółkach i wygląda to następująco:
- sprzedałem 11BIT z zyskiem +3,86%
- zwiększyłem udziały w ATT i bez zmian zostały Puławy

Stan portfela(udział procentowy, średnia cena zakupu, zysk/strata):

ATT - 68,4% / 117,6 / -1,53%
ZAP - 30,3% / 46,63 / -0,30 %

Portfel od 01.07.2012r. +1,9%

Z racji tego, że właśnie mija rok odkąd rozpocząłem przygodę z giełdą, przedstawię wyniki swojego portfela na tle głównych indeksów:

Portfel od 01.09.2011r. -16,7%
WIG20 od 01.09.2011r. -6,9%
WIG od 01.09.2011r. -0,2%

Dzięki za radę, wiem, że w wypowiadam się dość chaotycznie po prostu często piszę post na temat w który się dopiero zagłębiam a potem dowiaduje się coraz to nowych rzeczy i zmieniam zdanie.
Przez moją głowę przelatuje tysiąc myśli na sekundę i widać tego skutki.
Na przyszłość będę kilka razy analizował to co napiszę zanim to opublikuje.

Pozdrawiam

Azoty Tarnów i Puławy spółki zachowujące się niemal identycznie na giełdzie, obie mocne fundamentalnie i znajdujące się w silnych wzrostowych trendach. Patrząc technicznie to moment wejście nie był najlepszy jednak myślę, że w najbliższych tygodniach będzie atak na szczyty wyznaczone pod koniec lipca.

11BIT szczerze mówiąc jest to raczej spekulacja niż inwestycja mimo, że widzę potencjał w tej spółce i osobiście lubię jej produkty to kupiłem ją krótkoterminowo i przy zysku rzędu 10% będę się starał ją sprzedać.

Azoty i Puławy planuję potrzymać co najmniej średnio-terminowo.

Obecnie na liście obserwowanych spółek mam firmę Fiten zajmującą się Odnawialnymi Źródłami Energii, w ostatnim czasie skupiają się na biogazowniach co bardzo mi się podoba i myślę, że jest sens wejścia w tą spółkę z horyzontem średnio/długo-terminowym.

Na wczorajszej i dzisiejszej sesji skompletowałem w swoim portfelu:

Spółka / Procentowy udział / Cena zakupu
11BIT 38% 9,07
AzotyTarnów 31% 47,35
Puławy 30% 117,6

Cytat:
Zdecydowanie jest to źródło energii przyszłości. Trzeba tylko trafić na odpowiednią spółkę co jest cholernie, ale to cholernie trudne. Moim zdaniem na OZE będzie następna prawdziwa hossa i wcale bym się nie zdziwił gdyby była większa niż na dotcomach :)

Jestem tego samego zdania

Cytat:
Scarry mówił zapewne o takich panelach fotowoltaicznych montowanych do domku jednorodzinnego

Właśnie tu jest różnica, Unia Europejska i Nasze państwo będą coraz bardziej wspierać ludzi którzy zakładają panele fotowoltaiczne w celu sprzedaży z nich prądu, wspieranie te ma polegać między innymi na wprowadzeniu stałej opłaty skupu prądu wyprodukowanego ze źródeł odnawialnych, dzięki temu inwestycja bedzie stosunkowo bezpieczna.

Co do tego NewConnect-a to nie zamierzam na chwilę obecną kupować żadnych akcji z tego parkietu, mam to jedynie w planach na przyszłość, podobnie do Was uważam że NC jest jeszcze za wysoko :)
Planuję w najbliższym czasie wejść w Puławy oraz Azoty Tarnów, ich kursy zachowują się bardzo podobnie obecnie są w korekcie długich wzrostów, a więc czekam na pierwsze oznaki dalszego ruchu w górę i będę kupował.

Scarry napisał(a):
@phobos

z tym OZE to tak... ale fotowoltaika w Polsce pozostaje bez szans póki nie pojawią się wysoce wydajne nano-ogniwa. Klasyczne ogniwa, przy naszym słabym kącie Słońca i małej ilości dni słonecznych dają fatalne wyniki (wiem bo sam mam spory budynek z płaskim dużym dachem i miałem koncepcję obłożyć go panelami fotowoltaicznymi i uniezależnić się od elektrowni... po wyliczeniach wyszło że piknie to jest tylko w reklamie).

Polecam historię wspaniałej firmy Photon (sam byłem jej akcjonariuszem, tyle ze zdążyłem ewakuować się przed katastrofą).

Po traumie Photonka mało kto będzie patrzył entuzjastycznie na temat.

W takim razie jak to jest możliwe, że Niemcy których warunki są prawie identyczne do naszych mają biją rekordy produkcji energii w instalacjach fotowoltaicznych? Co więcej Niemcy mają ich znacznie więcej niż Hiszpania, która ma o niebo lepsze warunki, co prezentuje ta mapka:

kliknij, aby powiększyć

@Szutnik
Rozumiem, że nie polecasz NC do gry pod analizę techniczną, jednak jeżeli chodzi o spółki innowacyjne w które inwestuje się długoterminowo to sprawa wygląda ciekawie.

Według mnie branża z dużymi perspektywami to Odnawialne Źródła Energii(OZE) i nie chodzi mi o popularne już w Polsce energie wiatrowe, które kosztują ogromne pieniądze i zwracają się w długich latach, jednak o biogazownie i elektrownie fotowoltaiczne. Zaczynając od biogazowni mało kto wie, że według programu rządowego do 2020r. w Polsce ma powstać 2000 biogazowni rolniczych. Ile takich biogazowni jest na dzień dzisiejszy? 16, a więc potencjał dla tego rodzaju elektrowni jest ogromny, co więcej inwestycja w biogazownię zwraca się dużo szybciej niż w elektrownie wiatrowe.
Obecnie na parkiecie NC spółek zajmujących się OZE jest niewiele i większość z nich bez dużego doświadczenia, jednak co ciekawe na ten rok był planowany debiut duńskiej spółki Axzon który jest właścicielem polskiego Poldanoru, który wybudował na terenie Polski już 7 biogazowni. Na razie nic nie słychać o debiucie Axzona więc pozostaje albo czekać, albo poszukać innej równie doświadczonej spółki.
Kolejna mało znana w Polsce jest fotowoltaika, która zamienia światło słoneczne na energię elektryczną w przeciwieństwie do kolektorów słonecznych które wytwarzają ciepło.

Jestem ciekawy co myślicie o OZE? Widzicie w tym przyszłość?

Pozdrawiam

Jeszcze jedna rzecz, część kapitału 10-30% planuję przeznaczyć na innowacyjne spólki z New Connect.

Udało mi się z tarczą zakończyć przygodę z KOV, sprzedałem dzisiaj wszystkie akcje 1,46zł/sztuka.
Tym samym zanotowałem 2,82% zysku z tej transakcji i mój portfel wyszedł na plus od początku lipca +1,92%

Jeżeli chodzi o plany na najbliższą przyszłość, to planuję inwestować w spółki mocne fundamentalnie i moment wejścia popierać podstawowymi metodami z analizy technicznej. Na tą chwilę obserwuję spólki z branży chemicznej SYNTHOS, PUŁAWY, AZOTYTARNOW, POLICE

Dzięki za odpowiedź Scarry, rzeczywiście ostrzegałeś mnie, teraz mam nadzieję, że uda się z tego wyjść jak najmniejszym kosztem.
Co do Jakubasa to oglądałem tą wypowiedź w CNBC i jest naprawdę interesująca, powoli zaczynam się przekonywać do sektora chemicznego.

Dzięki za wypowiedź Szutnik, Twoją kronikę oglądam z dużym zainteresowanie i życze Ci dużych zysków hello1
Myślę, że moje kolejne inwestycje będę dokonywał poprzez wybór fundamentalnie mocnych spółek i potem poprzez AT dokonywanie zakupów.

Z trudem muszę się przyznać do transakcji jakiej dokonałem kilka dni temu... Kupiłem za 100% portfela KOV 1,42zł./akcja. Miał to być day-trading, a wyszło jak użytkownik buldi ostrzegał, że DT często zamienia się w inwestycje długoterminową. Na dzień dzisiejszy jestem na KOV -9,8% SL nie ustawiałem, i jeżeli mogę posiłkować się AT której nie do końca ufam to mam przypuszczenia, że powinniśmy ruszyć w górę jeżeli jest to dno korekty.
Aż nie chce mi się wierzyć jak głupio postąpiłem pod wypływem emocji. Kompletnie nie przemyślana transakcja, bez zabezpieczeń, bez zarządzania wielkością pozycji. Mam nadzieję, że uda mi się wyjść z tej spekulacji bez szwanku ale na razie nie jest wesoło.

Cześć

Dzisiaj trochę nietypowy post publikuję o swoich wątpliwosciach.
Od dłuższego czasu zastanawiam się czy poprzez analizę techniczna można w dłuższym terminie zarabiać pieniądze?
Od roku jestem na giełdzie i od samego początku upodobaniem sobie AT: duże zyski w krótkim czasie, spekulacjach itp. I niestety z każdym dniem jestem coraz bardziej przekonany o tym, że analiza techniczna nie ma prawa działać. Nie chodzi mi tylko o to, że dotychczasowe spakulacje poprzez AT mi nie wychodziły, jednak teraz staram sie na sprawę spojrzeć z krytycznej strony. Czy na prawdę jet możliwe, ze poprzez rożne zniesienia, widły czy bardziej odległe fazy ksiezyca można było przewidzieć ruch cen? Żeby można bylo przewidzieć zachowanie milionów osób?
Te wątpliwości sprowadziły mnie do lektury książek o i inwestowania fundamentalnych konkretnie do "Inteligentnego inwestora" i czytając ta książkę coraz bardziej uświadamiam sobie, że jeżeli można na giełdzie zarobić to jest to wypadkowa analizy fundamentalnej i zarządzania kapitałem.

Tym tekstem chcę sprowokować dyskusje z madrzejszymi ode mnie osobami, liczę na Wasze odpowiedzi ponieważ chcę poznać Wasze stanowiska w tych sprawach.

Pozdrawiam

No i niestety świeca doji chyba wyznaczyła krótkoterminowy szczyt którego prędko nie zobaczymy.
Dzisiaj sprzedałem wszystkie 900 akcji KOV w cenie 1,26zł.
Zarobek na obu transzach:
KOV I +5,88%
KOV II -3,82%

Zysk/strata KOV ogólna : +0,8%
Zysk/strata portfela od lipca: -0,1%
Zysk/strata portfela od początku: -18,3%

Skład portfela:
KOV 38,5%
gotówka 61,5%

Zgodnie z planem na dzisiejszej sesji zwiększyłem zaangażowanie w KOV dwukrotnie, dokupiłem 450 akcji 1,31zł./akcja. Wraz z przebiciem oporu 1,28zł. zmieniam SL na 1,26zł. tym samym ryzykuję 1,2% całego portfela.
Trochę niepokoi mnie świeca doji która ukazała się po dzisiejszej sesji jednak mam nadzieję, że byki wezmą się do roboty Angel

1,37

Cytat:
zamknął się na obecnym wsparciu

Chodziło oczywiście o opór, który dzisiaj może stać się wsparciem Dancing

Na dzisiejszej sesji KOV nareszcie zamknął się na obecnym wsparciu 1,28-1,29zł. Myślę, że jest trochę za wcześnie na dokupieniu tego papieru dlatego poczekam do jutrzejszej sesji, jeżeli cena zamknięcia będzie > 1,29zł. to zwiększę udział KOV w swoim portfelu.

Podsumowanie tygodnia

Zysk/strata KOV: +4,2%
Zysk/strata portfela od lipca: +0,65%
Zysk/strata portfela od początku: -17,7%

Podsumowanie pierwszego dnia po przerwie:

Skład portfela:
KOV 18,96%
gotówka 81,04%

Zysk/strata KOV: +7,56%
Zysk/strata portfela od lipca: +1,25%
Zysk/strata portfela od początku: -17,2%

Kurs KOV rośnie po mojej myśli, jeżeli jutro nastąpi mocne przełamania oporu 1,29zł. to dokupię akcje.

@Scarry
Wiem, że KOV jest ciężką do inwestowania spółką dlatego wszedłem w nią z niewielkim kapitałem z myślą zwiększenia pozycji w przypadku przebicia 1,29zł. Mimo to dzięki za odpowiedź, dotychczas nie porównywałem KOV z WIG20.

@ucofb
Wielkie dzięki i również życzę powodzenia w grze fundamentalnej Angel

SL tak jak planowałem 1,13zł.

Na dzisiejszej sesji kupione 450 akcjo KOV 1,19zł.

Analiza techniczna KOV

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Kulczyk Oil Ventures – Od poczatku swojego debiutu w 2011r. spółka znajduje się w trendzie horyzontalnym, obecnie znajdujemy się ponad 30% poniżej debiutu. Na wykresie tygodniowym poprowadziłem widły Andrewsa Pitchfork-a którymi się ostatnio bawię i wychodzi na to, że znajdujemy się na granicy dolnej lini mediany i jeżeli nie nastąpi wybicie poniżej tej lini to mamy spore szanse na ruch w okolice środkowej lini mediany.
Patrząc na wykres dzienny narysowałem zniesienia Fibonacciego od ostatniego krótkoterminowego szczytu i co ciekawe korekta zatrzymała się na zniesieniu 61,8% oraz tym samym na dolnej widle Andrewsa.
Najbliższy opór to 1,29zł. a wsparcie 1,16zł.
MACD oraz RSI z potencjałem i rezerwą do wzrostów.

Podsumowując, na jutrzejszej sesji zamierzam kupić niewielki pakiet 450 akcji KOV (ok. 18% portfela) z myślą dokupienia większej ilości po przebiciu 1,29zł. Ustawiam ciasne zlecenie stop-loss 1,13zł. a więc ryzyko straty to 0,9% całego portfela.

Na dzień dzisiejszy oprócz KOV uważnie obserwuję dwie spółki z WIG20 KGHM oraz BRS. W przypadku KGHM czekam na korektę a analizę Boryszewa zamieszczę jutro.

Cześć!

Od piątku funkcjonuję już z nowym rachunkiem brokerskim, wpłaciłem 3000zł. i zaraz publikuje drugą po KGHM analizę i plan na jutrzejszą sesję.

PS Właśnie jestem w trakcie zakładanie nowego rachunku maklerskiego, ponieważ jestem już pełnoletni mogę go założyć na siebie. Mam nadzieję, że zdążę wszystko załatwić przed lipcem.

Analiza techniczna KGHM

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

KGHM – długoterminowy trend wzrostowy, podtrzymywany na mocnej lini trendu rysowanej po 5 świecach. Średnio-krótkoterminowo spółka spółka wygląda bardzo ciekawie: krótkoterminowy trend wzrostowy zatrzymał się idealnie na lini oporu rysowanej przez widły Andrewsa. Według tej praktyki oraz dokładając do tego podstawowe wskaźniki RSI, MACD, poziomy FIBO możemy spodziewać się na najbliższych sesjach krótkoterminowej korekty z zasięgiem 38,2% lub 61,8%.

Podsumowując KGHM zapisuje do listy obserwowanych spółek. Jeżeli nastąpi korekta będzie to dobra okazja do kupna, z zasięgiem wzrostów >=150zł. Pod uwagę należy rówież wziąć dywidendę wyznaczoną na 16 lipca, która bedzię dodatkowym motorem napędowym dla wzrostów tej spółki.

Dzięki za szybka odpowiedź, na razie chyba z kontraktami sie wstrzymam, ale jak wspominałem po zakończeniu szkoły biorę sie po krótkiej przerwie za giełdę. Zacznę z większa kwotą, ok. 3000zł. Jak na razie na giełdzie straciłem 600zł, mimo to nauka którą z tego wyniosłem jest bezcenna :)

Źle sie wyrazilem, na początku lipca rozpoczynam grę na giełdzie, konto na kontrakty bede zakładał w zależności od osiągniętych wyników.

@pz
Korzystasz z kontraktów CFD? Właśnie przymierzam się do założenia konta, do grania na tych kontraktach i mam dylemat. Konto brokerskie mam w Aliorze, który oferuje od niedawna platformę Alior Trader i oferuje grę na kontraktach CFD, prowizja 0,25% minimum 25PLN! Prowizja 50zł w obie strony przy moim kapitale jest niedopuszczalna, dlatego poszukuję innych platform. Z tego co znalazłem dobrze wygląda CityIndex, prowizja 0,20% od 5PLN. Ktoś z Was korzystał może coś podpowiedzieć odnośnie CFD?

Jest po prostu dla mnie nieczytelny. Albo za bardzo przyzwyczaiłem się do AmiBrokera Angel który dla mnie jest na razie najlepszym programem do AT, jednak aby grać DT na AmiBrokrze potrzebuję go połączyć z notowaniami on-line, właśnie wyczytałem że jest taka możliwość, będę musiał spróbować.

PS Mam jeszcze pytanie do grających DT, z jakich programów korzystacie do gry? Korzystam teraz z programu NOL3 i do day-tradingu to się on nie sprawdza, jedynie do obserwowania notowań.
Dotychczas korzystałem do analiz program AmiBroker, jednak nie wiem jak jest z DT w jego przypadku.

buldi napisał(a):
Z takim entuzjazmem to każdy zaczynał, tylko większość już dawno skończyła.
Moja rada - bierz kasę z giełdy i jedź na wakacje. Za rok spróbujesz jeszcze raz.

Nie za bardzo rozumiem dlaczego odradzasz mi grę na giełdzie? Chyba będzie lepiej jeżeli teraz poucze się giełdy na małych kwotach, a po kilku latach z większym doświadczeniem spróbuje gry na poważne pieniądze.

Panika to na PBG jest od kilku miesięcy Angel
Ja omijam tą spółkę szerokim łukiem.

W czasie wakacji będę miał mnóstwo czasu, który mogę poświęcić na giełdę Angel

Cytat:
Zarabianie na forexie wymaga bezwzględnego trzymania się stworzonych przez siebie zasad, wyeliminowania psychiki (dla mnie na chwilę obecną niewykonalne), doskonałego systemu zarządzania pozycja, a także doskonałej znajomości analizy technicznej.

Tak samo jak na giełdzie Angel

Chyba rzeczywiście odpuszczę sobie na razie z forexem, wielkie dzięki za wszystkie rady.
Mimo wszystko kusi mnie aby spróbować czegoś nowego, do grania długoterminowego mnie nie ciągnie, dlatego myślę o Day Tradingu. Co o tym myślicie? Ktoś z Was uprawia Day Trading?

PS Swoją drogą jestem ciekawy jak wyglądają statystyki strat i zysków dla GPW

pz, na dzień dzisiejszy nie mam możliwości grania na spadki, ponieważ mój DM tego nie udostępnia.
Mogę wiedzieć z jakiego biura maklerskiego korzystasz?
Jeśli chodzi o AT, to owszem powtarzałem bardzo podobne działania i wyszedłem na tym zdecydowanie źle, dlatego robię sobie przerwę w trakcie której chcę wszystko przemyśleć, oraz podszkolić się z nowych dziedzin AT.

krewa myślisz, że przed forexem powinienem spróbować gry na kontraktach? Szczerze mówiąc kuszą mnie kontrakty i coraz bardziej się nad nimi zastanawiam.

Cytat:
mam nadzieję, że polegniesz z niewielką kwotą

Dzięki za motywację, hahAngel Widzę, że z góry skazujecie mnie na porażkę, może powinniście stawiać zakłady w ile czasu polegnę? Oczywiście, tylko żartuję Angel
Mam jeszcze pytanie, czy ktoś z Was próbował grać na forexie? Czy tylko opieracie się o danych KNF?

Scarry masz sporo racji co do FOREX-a i muszę się nad tym dłużej zastanowić, mimo wszystko na pewno założę rachunek Alior Trader ponieważ będę miał dostęp do wielu kontraktów, opartych na głównych europejskich indeksach.

Scarry, mi nie chodzi tylko o granie na spadki. Głównie do forexa ciągnie mnie granie krótkoterminowe na niewielkie zmiany kursów, które przy odpowiedniej dźwigni mogą dać dobry zysk. Granie na forexie oczywiście nie wykluczy mojej przygody z giełdą, która nadal będę kontynuował. Właśnie rozmyślam nad day-tradingiem na GPW. Dotychczas grałem głównie średnio terminowo, akcje trzymałem do kilku miesięcy, jak widać nie wyszło mi to na dobre, jednak moim głównym problemem wydaje się być czas wyjścia z transakcji. Nie ustalałem przy otwieraniu pozycji momentu wyjścia i dlatego pozycje trzymałem zazwyczaj za długo. To jest podstawowa rzecz, którą muszę zmienić w swojej grze.

@Scarry
Owszem, forex jest trudniejszym rynkiem od giełdy, aczkolwiek tutaj mam możliwość grania również na spadki, co w przypadku GPW w moim przypadku nie jest możliwe.
Jeżeli chodzi o dźwignie, to wiem jak ostrożnie trzeba się nią posługiwać.
Moje umiejętności AF kończą się na przeczytaniu Inteligentnego Inwestora. O inwestowaniu w fundamenty raczej nie myślę, ponieważ nie mam na tyle cierpliwości aby kupić akcje i trzymać przez lata.

@pz
Zakłady bukmacherskie są bardzo popularne u mnie w szkole Angel Kiedyś postawiłem kilka zakładów i na tym skończyłem swoją przygodę z bukmacherką.

Tak wiem, że na forexie zarabia bodajże 10% inwestorów z tego co pamiętam, ale mimo tego mam ochotę spróbować wave
Z przykrością muszę powiedzieć, że na dzisiejszej sesji sięgnąłem dna, stan mojego rachunku od początku gry(1.09.2011) wynosi -30% podczas gdy WIG20 w tym czasie tracił -14%
Niestety takie są skutki nieprzemyślanych transakcji i graniu przeciw rynkowi, od dzisiaj robię sobie okrągły miesiąc przerwy na przemyślenia i ponownie na parkiet giełdowy oraz możliwe że forexowy wracam z początkiem lipca.

Cześć, właśnie przymierzam się do założenia rachunku FOREX, mogę wiedzieć dlaczego zdecydowałeś się na platformę GO4X? Szukam wlaśnie dla siebie odpowiedniego rachunku, ale z racji tego, że posiadam konto brokerskie w Aliorze to przymierzam się do wyboru Alior Trader.

Pozdrawiam

Cześć,

Trochę zapuściłem moją kronikę, za co chcę przeprosić tych którzy ją czytają. Niestety w ostatnich tygodniach/miesiącach nie mam za bardzo czasu na giełdę, ciągle nauka. Na dzień dzisiejszy jestem ok. -25% od czasu do czasu handluję, ze słabymi wynikami jak widać. Muszę jeszcze przetrwać ostatni miesiąc w szkole i od początku lipca rozpoczynam intensywną grę na giełdzie, oraz planuję założenie rachunku FOREX.

Pozdrawiam

Sprzedana dzisiaj VISTULA ze stratą 16%
Niestety nie ustawiłem SL, i zdecydowanie za długo trzymałem spadki.

Sprzedany dzisiaj LOTOS z zyskiem 10,9%

Na wczorajszej sesji sprzedałem ORBIS ze stratą 8,3%

Skład portfela:
LOTOS 58,2%
VISTULA 20,3%
gotówka 21,4%

@ucofb
WOW, student zarządzający portfelem o wartości 200'000zł. Szacun thumbright
Tak się składa, że mój ojciec również prowadzi firmę, i trochę mu w tym pomagam, ale myślę, że powinienem dokładniej się przyjrzeć jak to wszystko działa od środka.

@2mek99
Ostatnio właśnie doszedłem do wniosku, że jedną z najważniejszych rzeczy jakie wyniosę ze szkoły jest język obcy, angielski na zaawansowanym poziomie oraz rosyjski na podstawowym. Możesz polecić jakieś ciekawe tytuły z Amazona?
Będąc na studiach na pewno będę się starał o zagraniczne praktyki.

Na jakie praktyki można się załapać studiując kierunki ekonomiczne?
Książek czytam całkiem sporo, głównie związane z ekonomią oraz giełdą.

@WatchDog
Nie polecasz żadnych polskich gazet? Żadnych zagranicznych nie czytałem, ale chyba czas zacząć.

Oglądam Blajera i inne programy na CNBC Angel
Jestem jeszcze ciekawy co myślicie o biznesach franczyzowych na pierwszy biznes?
W wielu systemach można wejść za stosunkowo niewielką kwotę i czerpać z tego zyski, a dodatkowo poznać cały plan biznesowy danej firmy. Do tego dochodzi jeszcze minimalizacja ryzyka porażki.

Mam jeszcze pytanko czy ktoś z Was słyszał o studiach "Handel Zagraniczny"? Co o nich myślicie?

Dziękuje bardzo za liczne odpowiedzi wave Studia humanistyczne raczej odpadają, bo mnie po prostu nie interesują z wyjątkiem prawa. Przejrzałem ofertę Politechniki Gdańskiej i kierunek Informatyka i Ekonometria wygląda bardzo ciekawie, ponieważ informatyka jest również w gronie moich zainteresowańAngel@Krishic Można wiedzieć w jakim mieście studiowałeś?

W robieniu licencji maklera nie chodzi mi o papier, jedynie o zdobycie umiejętności, owszem mógłbym
tą wiedzę nabyć bez robienia licencji, jednak będzie to dla mnie dodatkowym "motywatorem" do nauki.

@WatchDog
Małą przygodę z biznesem już miałem, za uzbierane pieniądze z kieszonkowych kupiłem na amerykańskim Ebay-u trochę elektroniki i ze sporą marżą sprzedałem je na Allegro Angel Zrobiłem kilka takich transakcji a pieniądze oszczędzone i zarobione wpłaciłem na konto brokerskie i tak zacząłem swoją przygodę z giełdą Angel Na razie nie mam wolnych pieniędzy, z rachunku brokerskiego nie będę wypłacał, jednak po skończeniu 18 lat jeżeli wpadnie trochę pieniędzy to planuję pobawić się trochę handlując. Jedynym minusem było to, że wszystko odbywało się przez internet, dlatego żadnych relacji czy kontaktów nie nabyłem.

Pozdrawiam!

Trochę niejasno sie wyrazilem, nie prowadzę na razie żadnego biznesu, jedynie planuję w przyszłości.

Dzięki za szybką odpowiedź, z kierunków humanistycznych to interesuje mnie jedynie prawo, które w biznesie też się przydaje.
Co myślisz o licencji maklera? Zyskam nie tylko papierek ale też bardzo dużo wiedzy.

Witam!

Od dłuższego czasu interesuje się giełdą, swoje pierwsze pieniądze wpłaciłem we wrześniu 2011r. a więc gram na giełdzie 8 miesięcy. Mimo, że moje inwestycje przynoszą na razie głównie straty to jestem w dalszym ciągu zafascynowany grą na giełdzie. Poza giełdą interesuje się również prowadzeniem własnego biznesu i to z tymi dwoma zainteresowaniami wiążę swoją przyszłość. W związku z tym że w tym roku kończę 18 lat czas pomyśleć o swojej przyszłości, szczególnie o studiach.
Chciałem się poradzić starszych kolegów o odpowiedzi na kilka pytań:
1. Jaki kierunek studiów będzie odpowiedni dla osób z moimi zainteresowaniami (z interesujących mnie kierunków widziałem jedynie ekonomie, do której nie jestem przekonany)?
2. Czy jest sens robienia licencji maklera papierów wartościowych? Jestem tym tematem bardzo zainteresowany, czy taka licencja jest pomocna w rozpoczęciu swojej pierwszej pracy w banku jako makler? W jakich innych instytucjach nawet za granicą może pracować osoba z taką licencją?
Jeśli chodzi o ogrom wiedzy potrzebny na zdobycie tej licencji, to jestem gotowy włożyć w to dużo pracy.

To na razie wszystko co chcę wiedzieć, z góry dzięki za odpowiedzi Angel

kliknij, aby powiększyć

LOTOS kupiony, za około 54% portfela. Wszystko grane pod wybicie z linii trendu spadkowego, która nastąpiła na dzisiejszej sesji. Inwestycja krótkoterminowa, będę sprzedawał przy RSI ~80

kliknij, aby powiększyć

ORBIS kupiony za około 24% portfela. Liczę, na zatrzymanie korekty na 38,2% zniesieniu. Wygląda na to, że wszystko idzie zgodnie z planem w kierunku tegorocznego szczytu ~47zł.

kliknij, aby powiększyć

VISTULA kupiona za około 22% portfela. Podobnie jak w przypadku ORBIS-u, gram pod zatrzymanie korekty na 61,8%. Podczas ostatnich 2 sesji ewidentnie to nastąpiło. Dodatkowym czynnikiem jest walne zgromadzenie 23.04

Po dzisiejszej sesji:
LOTOS +6,04%
ORBIS +2,84%
VISTULA +6,36%

Na poniedziałkowej sesji kupiłem:
-LOTOS 27,98zł. 54% portfela
-ORBIS 44zł. 24,4% portfela
-VISTULA 1,10zł. 21,53% portfela

Powód zakupionych spółek napiszę jutro.

Ostatni tydzień czerwonego dla mnie marca przesiedziałem na gotówce, z pierwszą sesją kwietnia zacznę wchodzić na rynek. Spróbuję zdywersyfikować portfel do 2-5 spółek.

Podsumowanie miesiąca - marzec

kliknij, aby powiększyć

23.02.2012r. (piątek) – PODSUMOWANIE TYGODNIA

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Moje transakcje w tym tygodniu

kliknij, aby powiększyć

Na dzisiejszej sesji kupione 68 akcji Cyfrowy Polsat 14,25zł./akcja

Analiza techniczna Cyfrowy Polsat

kliknij, aby powiększyć

Cyfrowy Polsat długoterminowo znajduje się w trendzie spadkowym, jednak wraz z rozpoczęciem 2012r. Rozpoczął krótko/średnioterminowy trend wzrostowy . Ceny osiągnęły noworoczny szczyt na poziomie 14,58zł. po czym nastąpiła korekta, która zatrzymała się na 50% zniesieniu.
Podczas ostatnich sesji ukazały się 2 poważne sygnały do kupna:
1.Spadkowa linia trendu biegnąca od czerwca 2011r. została przełamana, co powinno rozpędzić trend wzrostowy.
2.Linia MACD przebiła linię sygnału.
Neutralnie wygląda jedynie RSI na poziomie 54 pkt.
Potencjalny zasięg wzrostów 15,84zł. (+11,55%)

Z/S = 3,28

Podsumowanie:

Myślę, że są to wystarczające sygnały do wejścia w tą spółkę, na jutrzejszą sesję składam zlecenie kupna 68 akcji (~50% portfela) z limitem aktywacji 14,20zł. i Stop-loss 13,70zł. (3,5%)
Zlecenie aktywuje się, po wzrośnięciu cen na otwarciu o 0,7%, stop-loss ustawiony bardzo ciasno na 3,5%, ustawianie SL na niższych poziomach w tym wypadku nie miało by sensu, ponieważ wszystko jest grane pod kontynuację wzrostów nad linią trendu spadkowego.

16.02.2012r. (piątek) – PODSUMOWANIE TYGODNIA

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Znaczną część tygodnia przesiedziałem na gotówce, w weekend przeanalizuje kilka spółek.

PBG nurkuje do cen z 2005r. odnotowując jedne z najniższych wartości w historii spółki. Ogromny wolumen świadczy o pozbywaniu się akcje przez dużych inwestorów, prawdopodobnie inwestorów zagranicznych, dla których PBG wypadające z WIG20 nie jest interesującą spółką. Mimo to myślę, że nieuniknione będzie krótkoterminowe odbicie, które patrząc na wskaźnik RSI z poprzedniego roku może nastąpić przy RSI w okolicach 10 pkt. Poziomy FIBO wskazują dzisiejszą cenę zamknięcia na 127,2% zniesieniu co również może być tymczasowym dnem.
Podsumowując: Zdecydowanie na dzień dzisiejszy PBG nie jest interesującą spółką, możliwe, że dno zostało już utworzone, możliwe że zlecimy jeszcze niżej.

kliknij, aby powiększyć

A tutaj zalecają sprzedaż z ceną docelową 55gr. Angel

pulsinwestora.pb.pl/2570097,80...

Opiniami analityków się nie kieruję i na razie nie myślę o powrocie do BRS, aczkolwiek pilnie śledzę jego wykres.

Bardzo mnie ciekawi sytuacja na PBG, ogromne spadki w ostatnich dniach ściągnęły wskaźnik RSI do poziomu 17 pkt. Dzisiaj wieczorem postaram się coś więcej o nim napisać.

Jestem zwolennikiem dywersyfikacji, jeśli chodzi o posiadanie 2-4 spółek w portfelu.
Przy kwocie jaką operuję posiadanie więcej niż 4 spółek chyba nie ma sensu.
Jeśli chodzi o BRS to jest to pierwsza spółka, którą miałem w 100% portfela.

Stop-loss wywalił mnie dzisiaj z Boryszewa sprzedając wszystkie akcje w cenie 0,76zł.

kliknij, aby powiększyć

Niestety jest to kolejny przykład, kiedy mając zysk rzędu 20% sprzedaję akcje kilka tygodni później z zyskiem 5,89%. Ewidentnie chciałem przetrzymać korektę na BRS która była błędem, najwłaściwszym wyjściem była by sprzedaż w okolicach 0,87zł. kiedy RSI osiągał maksymalne poziomy.
Podsumowując: kierunek ruchu na BRS przewidziałem prawidłowo, problemem okazało się samo wyjście z transakcji.
Jako pocieszenie powiem, że jest to pierwsza moja transakcja zakończona zyskiem Angel

kliknij, aby powiększyć

Niestety masz rację, kompletnie nie zwróciłem na to uwagi a więc fale Elliota w tym przypadku raczej się nie sprawdzą. Wydaje mi się, że dołkiem którego nie powinniśmy już naruszać jest 0,78zł. Najbliższy mocny opór na poziomie 89gr.

P.S. Od 30 kwietnia będę brał udział w ogólnopolskim konkursie "Z klasy do kasy", przez 6 tygodni wraz z moim zespołem będę inwestował wirtualne 100k zł. w akcje z WIG20, fundusze inwestycyjne, złoto, waluty i lokaty bankowe. Jest okazja aby sprawdzić swoje umiejętności Angel

kliknij, aby powiększyć

Trochę nudno się zrobiło na Boryszewie, mam nadzieję, że przyszły tydzień przyniesie ożywienie i ruch na północ, RSI oraz MACD z potencjałem do wzrostów. Stop-loss cały czas na 0,76zł. wygląda na to, że jest ustawiony dobrze, podczas ostatnich zjazdów został wyrobiony dołek 0,78zł. tuż nad moim SL.
Zaczynam teraz dostrzegać to, że dużo łatwiej jest wejść w spółkę a prawdziwy problem zaczyna się przy wychodzeniu, powinienem był sprzedać BRS w okolicach 0,87zł. kiedy sygnał do sprzedaży dawał RSI osiągając poziom 84 punktów. Jak się okazuje kolejnym sygnałem do sprzedaży w tamtych okolicach była teoria fal Elliota, o której pisałem na początku tej strony, na załączonym wykresie dokładnie widać poszczególne fale i można przypuszczać że obecnie (0,82zł.) rozpoczynamy 2 falę trendu spadkowego, czyli lekki odbicie w górę, ciężko podać jakikolwiek zasięg tego wybicia, myślę że mogą to być okolice 0,85-0,86zł. przy których będę myślał o dalszych losach BRS.

09.02.2012r. (piątek) – PODSUMOWANIE TYGODNIA

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Podsumowanie miesiąca - luty

kliknij, aby powiększyć

02.02.2012r. (piątek) – PODSUMOWANIE TYGODNIA

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Świetne wyniki, gratulacje wave

kliknij, aby powiększyć

Boryszew wypadł z kanału wzrostowego i od 3 dni obserwujemy tworzenie się bazy, miejmy nadzieję, że nastąpi wybicie na północ i przebicie oporu 0,89zł. Zarówno RSI jak i MACD mają miejsce do wzrostów.
SL cały czas na 0,76zł.

24.02.2012r. (piątek) – PODSUMOWANIE TYGODNIA

kliknij, aby powiększyć

17.02.2012r. (piątek) – PODSUMOWANIE TYGODNIA

kliknij, aby powiększyć

Korzystam z iPhona i mogę wszystkim polecić aplikacje Bloomberg, posiada wszystkie Polskie akcje GPW i NC + podgląd wykresu. Korzystałem jeszcze z Giełda wp.pl oraz iMoney, jednak jako jedyny przypadł mi to gustu Bloomberg.

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 11 marca 2019 21:43:46
Liczba wpisów: 173
[0,04% wszystkich postów / 0,03 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,550 sek.

tydvwnjw
bghgnumv
jwqerdok
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
syamyqyy
qgegklwl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat