PARTNER SERWISU
qasjtbpc
1 2

Optymalny termin kupna obligacji

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 3 maja 2011 14:19:20
Dokładnie, trzeba wszystko sprawdzać!

Ja wybrałem dlatego XTB jako jedno z biur w których mam rachunki, że tam autentycznie jest najtaniej. Coś jednak za coś...

marcinpl87
0
Wpisów: 1
Wysłane: 28 października 2012 21:10:45
Odświeżam temat optymalnego momentu kupna (jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość ;) ), ponieważ chciałem kupić coś z banków, np. alior (www.gpwcatalyst.pl/instrument?...) lub getin (www.gpwcatalyst.pl/instrument?...) przejrzałem jednak tabele odsetkowe na www.gpwcatalyst.pl/tabele_odse... ale nie widzę tam tych papierów żebym mógł sprawdzić dzień ustalenia praw do odsetek. Czy mógłbym prosić o informacje jak tego szukać? albo może są obligacje innych banków których dzień ustalenia praw do odsetek przypada jakoś w listopadzie?

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 29 października 2012 00:54:38
Obligacje Alior Banku przynajmniej na razie odpadają, bo nie ma na nich kompletnie żadnej płynności - zero zleceń sprzedaży, kupna zresztą też. Poza tym te papiery są notowane na rynku hurtowym BS ASO i jednostką transakcyjną jest pakiet na 100000 zł. Ale jeśli chodzi o obligacje Getin Noble Banku to jest kilka papierów, które można kupić po w miarę rozsądnych cenach i można je kupić na GPW ASO, czyli detalicznie. Nie skupiałbym się tak bardzo na tym optymalnym momencie kupna. Mam wrażenie, że za dużą wagę do tego wiele osób przykłada. Liczy się rentowność przede wszystkim, która wynika z ceny, po której się kupi. A wpływ niekorzystnych przepisów podatkowych świetnie liczy nasz kalkulator - wartość efektywnej stopy opodatkowania.

W naszej bazie jest większość obligacji Getin Noble Banku (brakuje jednej, którą niedługo dodam):
www.stockwatch.pl/obligacje/em...

gauss
0
Wpisów: 111
Wysłane: 7 lipca 2013 12:48:37
Mam pytanie do Pana Marcina.
W artykule Catalyst w pigułce znajduje się przykład optymalnego [pod kątem podatku] terminu kupna obligacji. Inny przykład to Pana post w tym wątku z 3 maja 2011 11:17:04.
Na podstawie tych dwóch przykładów można wydedukować, że optymalny przedział na zakup obligacji to [data_ustalenia_prawa_do_odsetek - 1; data_ustalenia_prawa_do_odsetek + 4]. (przedział obustronnie domknięty oznacza, że przedział ten zawiera sześć pełnych dni roboczych).
W drugim poście w niniejszym wątku pisze Pan, że w przypadku obligacji wymienionych w pierwszym poście ostatni dzień przypada na 10 marca. Natomiast zgodnie z powyższym wzorkiem byłby to przedział [4 marca; 11 marca]. Proszę o wyjaśnienie sprzeczności.

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 7 lipca 2013 13:01:22
nie jestem P. Marcinem, ale w szczególności w przypadku małych spółek, to po moich już ponad 2-letnich zmaganiach na CATALYST, optymalnym terminem zakupu wydaje się okres tuż po wypłacie odsetek, gdyz przynajmniej wiadomo, że firma takowe zapłaciła, oczywiście co innego w przypadku spółek dużych o mocnym ratingu, a tak ogólnie to temat optymalnego okresu zakupu chyba stracił na znaczeniu... raz z powodu faktu, że wie o tym już prawie każdy, a po drugie to kursy przestały być w miarę stabilne i skaczą w górę i w dół, czy to pod wpływem przecieków, plotek, czy tez z powodu faktu, że ktoś, z jakiegoś sobie tylko znanego powodu, musi się sporego pakietu papierów dłużnych pozbyć, jak choćby ostatnio miało to miejsce w przypadku papierów GETINU czy PRAGMY INWESTYCJE... trzeba po prostu od czasu do czasu zerkać na tabelę ofert i rachować, rachować

gauss
0
Wysłane: 7 lipca 2013 13:18:32
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że rentowność jest dużo ważniejsza niż ten optymalny termin, a także że obligacje "opłaca się" kupować także wkrótce po tym optymalnym terminie, gdzie narosłe odsetki są bardzo małe. Niemniej jednak bardzo nie lubię czegoś nie rozumieć, a w mojej opinii dwa cytowane przeze mnie przykłady są sprzeczne z trzecim.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 7 lipca 2013 16:31:05
Czyli podsumowując, pytanie jest dlaczego napisałem tam, że ten optymalny moment jest 10 marca, a nie 11 marca?

Normalnie byłoby 11 marca, ale Rubicon skonstruował tam inaczej swoje tabele odsetkowe niż powinno się standardowo robić. Tzn. wszystkie narosłe odsetki są przesunięte o jeden dzień do tyłu. Gdyby ktoś to zrobił normalnie to przy kupnie 11 marca oraz dniu rozliczenia 15 marca narosłe odsetki wynosiłyby 0, ale u nich są już wtedy 0,31 zł. Czyli trzeba kupić dzień wcześniej, aby ich nie zapłacić.

gauss
0
Wysłane: 8 lipca 2013 16:56:27
Zgadza się, dokładnie o to chodziło. Dziękuję za odpowiedź.
Czyli rozumiem, że dla znakomitej większości obligacji optymalnym terminem zakupu pozostaje jeden z dni:
[data_ustalenia_prawa_do_odsetek - 1; data_ustalenia_prawa_do_odsetek + 4]?
Jak można rozpoznać, czy spółka konstruuje tabele odsetkowe standardowo, czy niestandardowo (np. jak Rubicon)?

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 9 lipca 2013 08:18:36
Tak, jeżeli data ustalenia prawa przypada na 6 dni roboczych przed wypłatą kuponu to ten wzór jest dobry, ale raczej nie nazwałbym go przedziałem optymalnym, a po prostu zakresem, kiedy można kupić dany papier bez skumulowanych odsetek. Optymalny (czyli najlepszy) jest ten ostatni dzień w tym przedziale, ponieważ jeśli się kupi zaraz po odcięciu kuponu to można powiedzieć, że przez kilka dni nie otrzymuje się oprocentowania. Oczywiście to rozważania czysto teoretyczne, ale rozumiem, że takie właśnie jest Twoje pytanie.

Nie wszystkie obligacje na rynku mają dzień ustalenia prawa na 6 dni roboczych przed datą płatności kuponu. Np. skarbowe z serii DS mają 2 lub 3 dni. Ale dla korporacyjnych to raczej nie słyszałem, żeby te daty były inne, czyli raczej wszystkie mają 6 dni, ale tego jest tyle, że ciężko być pewnym.

Jeżeli spółka dobrze przygotowuje tabele odsetkowe to wtedy dla daty płatności kuponu narosłe odsetki będą wynosić zero. Jeżeli coś jest przesunięte to dla tej daty będą już wyższe od zera.

Przykład papieru, gdzie jest standardowo:

A tutaj PCC Rokita, gdzie co ciekawe są przesunięte te narosłe odsetki jak w przypadku Rubiconu:
Edytowany: 9 lipca 2013 08:27

gauss
0
Wysłane: 11 lipca 2013 15:49:28
Pierwszy akapit - pełna zgodna, po prostu nie było to istotą mojego problemu, więc o tym nie wspomniałem. :)
Dziękuję za odpowiedź raz jeszcze.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,385 sek.

hmbxtlyh
xrwqwquk
xxltbqhq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fzkblwnp
erqujkyi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat