lzvctweo
Advertisement
PARTNER SERWISU
crwpvopu
27 28 29 30 31

RELIGA DEVELOPMENT (Catalyst)

Johanna
0
Wpisów: 9
Wysłane: 30 lipca 2013 18:08:33
sunday82 napisał(a):
Czy zainteresowali Państwo tą sprawą jakąś gazetę albo telewizję? Bo w zainteresowanie jakichkolwiek służb nadzoru czy prokuratury już dawno w tym kraju zwątpiłem. Pytam zupełnie poważnie, zrobi się głośno to i urzędasy się zainteresują swoją pracą jak należy (patrz Amber Gold). Bo pewnie z pozostałymi seriami obligacji będzie podobnie i w sumie będzie to prawdopodobnie przekręt na kilka ładnych baniek...
W to, że obligatariusze danych serii się nie zjednoczą wiedział chyba każdy od początku z Panem Religą na czele bo to fizycznie nie możliwe. Sugerowałbym też poczekać na wyceny pozostałych działek pod zabezpieczenia innych serii. Będzie więcej chętnych (a może i wszyscy), niezależnie od serii i miejsca zamieszkania podjąć wspólne, właściwe kroki prawne przeciwko Rzeczoznawcy i dochodzenia odszkodowania z tego tytułu.
Bo do tego, że pieniędzy nie odzyskamy z tych licytacji chyba już się przyzwyczailiście, a za to co się dzieje możemy podziękować naszym wspaniałym doradcom i analitykom finansowym, którzy nie potrafią zadbać o pieniądze, które im powierzamy...

Oj, przydaloby sie zainteresowac ta sprawa media. Moze ktos z Panstwa zna kogos z gazety, lub telewizji. To swietna sprawa do upublicznienia. Moze nam to pomoc, a przynajmniej byc ostrzezeniem przed watpliwymi rzeczoznawcami i firmami polecajacymi investycje, jak np Property i inni watpliwi eksperci, nabijajacy nas w butelke.

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 768
Wysłane: 21 sierpnia 2013 00:25:15
Od kuratora dowiedziałem się, że sąd jeszcze nie podjął decyzji w sprawie ustalenia ceny wywołania na licytacji na poziomie krotności ceny oszacowania. Możliwe, że decyzja pojawi się we wrześniu.

Taka ponura statystyka: Religa wyemitował 9 serii obligacji (łącznie na 14 mln zł), 3 z nich wprowadził na Catalyst (5,6 mln zł).
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 22 sierpnia 2013 11:52:55
Dzięki za info sasky właśnie starałem się bezskutecznie dodzwonić do kuratora z zapytaniem w tej sprawie :)
Może ktoś wie czy jest już wycena do serii G ?

sasky
PREMIUM
49
Wysłane: 22 sierpnia 2013 14:00:34
pytałem, jeszcze nie ma

czosnek
4
Wysłane: 22 sierpnia 2013 14:36:56
to jeszcze raz dzieki za info :-)

tomm072
0
Wpisów: 100
Wysłane: 22 sierpnia 2013 19:57:13
A czy może ktoś wie jak jest z serią C

sasky
PREMIUM
49
Wysłane: 22 sierpnia 2013 20:51:59
Z tego co się dowiedziałem to obecnie wszystko stoi. Dużo zależy od decyzji sądu co dalej. Sytuacja jest mówiąc delikatnie nieco skomplikowana. Część obligatariuszy zaskarżyła wyceny przygotowane przez rzeczoznawce na zlecenie syndyka, kurator wystąpił z wnioskiem o ustalenie wielokrotności ceny wywołania... Jeszcze nie ma decyzji w tym zakresie. Trzeba orientować się we wrześniu.
Jeśli dobrze pójdzie pierwsze licytacje ruszą jeszcze w tym roku.
Edytowany: 22 sierpnia 2013 20:52

bjk1
0
Wpisów: 1
Wysłane: 28 sierpnia 2013 23:36:37
to moj pierwszy post na forum, jestem z Wrocławia i od samego początku 'śledzę' informacje i poczynania firmy religa, życzę wszystkim odzyskania chociażby części pieniędzy, przy czym moje
prywatne zdanie jest takie że to wszystko było ukartowane, nikt normalny nie pożycza tak dużych pieniędzy na tak duży procent .. najpierw Investor Property Fundusz Inwestycyjny, później catalyst,
po drodze jeszcze pieniądze z wejścia na newconnect, prywatne pożyczki, pieniądze z wpłat od klientów

argumentacja z konferencji w trakcie wchodzenia na nc, że pieniądze z debiutu zostaną przeznaczone na budowę mieszkań w okolicach Bolkowa, bo tam nic nie budowano od kilkudziesięciu lat i że DR znalazł właśnie w tym miejscu niszę

trzymam kciuki za polskie sądy i za was !

sunday82
0
Wpisów: 50
Wysłane: 6 września 2013 14:52:07
Czy ktoś ma jakieś nowe informacje? Co słychać z gruntami dotyczącymi serii F?
Dzięki

sasky
PREMIUM
49
Wysłane: 9 września 2013 20:05:36
opis aktualnej sytuacji znajdziesz tutaj
www.stockwatch.pl/wiadomosci/o...

coś nowego może pojawić się we wrześniu (pewnie pod koniec) - sąd ma ruszyć sprawę skarg obligatariuszy na wycenę działek

sunday82
0
Wysłane: 9 września 2013 20:47:36
Dzięki. A czy ktoś wie na ile wyceniona została działka pod zabezpieczenie serii F? Z tego artykułu wynika, że to zabezpieczenie wchodzi w skład masy upadłościowej? Wydawało mi się, że ta działka na dzień przydziału obligacji była w rękach niejakiego Pana Wysoczańskiego więc chyba w skład masy wchodzić nie powinna. Chyba, że w międzyczasie się coś zmieniło. Czy w wypadku jeśli działka wchodzi w skład masy upadłościowej to obligatariusze będą zaspokajani w pierwszej kolejności?

marcinwika
0
Wpisów: 1
Wysłane: 10 września 2013 20:13:30
Witajcie, jestem nowy na stockwatchu, śledzę wątek Religi, współczuję Wam serdecznie, ale jednocześnie nasuwają mi się dwa pytania: próbowaliście kancelarii specjalizującej się w sprawach obligacji i obsługującej deweloperów z PZFD(Polskiego Związku Firm Deweloperskich) Grynhoff, Woźny i Wspólnicy??
Po drugie jak sprawdzaliście zabezpieczenia, to nie usiłowaliście zrobić tego co ja robię, czyli patrzę na wyceniany grunt, gumtree tudzież inne allegro:) i m2 x cena ofertowa, i wychodzi wartość zabezpieczenia? wśród deweloperów się sprawdza:)
Dzięki temu nie brałem też ganta:)

czosnek
4
Wysłane: 11 września 2013 09:02:46
sunday82
zabezpieczenie serii F nie było objete działaniami syndyka , przynajmniej taki stan był na koniec lipca to wiem napewno i raczej w tym względzie nic się nie zmieniło. Z tego wniosek że grunty te musiały być własnością kogoś innego a nie Religi w związku z tym postępowanie egzekucyjne dla tych nieruchomości pewnie jest prowadzone przez administratora hipoteki a nie przez syndyka, być może wycena do tego gruntu jest już zrobiona na wniosek komornika który działa w postępowaniu wszczętym na wniosek administratora hipoteki. W sprawie tych informacji (wycena gruntów do serii F) o ile nikt z forumowiczów ich nie wpisze musisz zwrócić się do administratora hipoteki. Niestety nie wiem kto jest administratorem do zabezpieczenia serii F , wszystkie serie były obsługiwane przez dwóch administratorów (chyba) jednym jest Secus AM a drugim PFH.

czosnek
4
Wysłane: 11 września 2013 09:10:21
marcinwika
to w wypadku Ganta tez wyceny były zawyżone w operatach???

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 11 września 2013 17:40:56
a znajdź emitenta który by zaniżał wartość zabezpieczenia :) działałby wbrew swoim interesom.

To możliwe według mnie tylko w przypadku jak kasę daje ktoś ze znajomych królika aby tanio przejąć zabezpieczenie.
Edytowany: 11 września 2013 17:41

sunday82
0
Wysłane: 11 września 2013 19:12:15
czosnek
To czeski film w takim razie bo przedwczoraj na moje pytanie dostałem taką odpowiedź z PFH, który był administratorem:
W odpowiedzi na Pana maila, informujemy, że w związku z ogłoszeniem
przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VIII
Wydział Gospodarczy ds. Upadłościowych i Naprawczych postanowieniem z
dnia 7 listopada 2012 r. upadłości obejmującej likwidację majątku
dłużnika Religa Development S.A. we Wrocławiu, Polski Fundusz Hipoteczny
S.A. nie jest uprawniony do dochodzenia roszczeń Obligatariuszy
wynikających z obligacji serii F spółki Religa Development S.A. z
siedzibą we Wrocławiu ze stanowiącej własność upadłej spółki
Religa Development S.A. nieruchomości, położonej w miejscowości
Kiełczówek, gmina Długołęka, powiat wrocławski, dla której Sąd
Rejonowy w Oleśnicy, V Wydział Ksiąg Wieczystych prowadzi księgę
wieczystą nr WR1E / 00048162 / 5.

Z powyższego wynika, że jednak ta działka była ich własnością, więc skąd masz to info z końca lipca?

sasky
PREMIUM
49
Wysłane: 11 września 2013 19:50:27
Z moich informacji wynika, że Secus AM oraz Polski Fundusz Hipoteczny zarządzają nieruchomościami, które stanowią zabezpieczenie dla serii D,E,G oraz I. Jeśli masz papiery z serii F to znaczy, że nieruchomość która je zabezpiecza wchodzi w skład masy upadłościowej, a tą z kolei zarządza Syndyk.
Sprawdź dokładnie, najlepiej u źródła, czyli u Syndyka. Na priv mogę podesłać namiary.

Cytat:
Pięć serii miało zabezpieczenie na działkach należących do Religa Development. Te nieruchomości weszły w skład masy upadłościowej i zaspokojenie odbędzie się według podziału syndyka masy. Pozostałe cztery serie (D,E,G oraz I) były zabezpieczone na mieniu osób trzecich, które nie weszło w skład masy upadłości, ponieważ nieruchomości są zabezpieczone hipoteką. W tym wypadku mieniem zarządzają administratorzy (Secus AM oraz Polski Fundusz Hipoteczny), którzy złożyli wnioski egzekucyjne. Obecnie w tej sprawie toczy się postępowanie egzekucyjne przed komornikiem.

Edytowany: 11 września 2013 19:50

czosnek
4
Wysłane: 11 września 2013 21:59:03
sunday82

Ups...Silenced pomyliłem literki , sorki że narobiłem zamieszania , zabezpieczenie F nalezy do Religi i wchodzi w skład masy upadłościowej. Sprawdziłem nawet w KW np numeru który wpisałeś w poście żeby nie było żadnych wątpliwości.

ekw.ms.gov.pl/pdcbdkw/pdcbdkw....

co do pytania odnośnie zabezpieczenia w pierwszej kolejności to chyba sam fakt że działka jest w składzie masy upadłościowej nawet wyodrębnionej nie gwarantuje pierwszeństwa zaspokojenia, pierwszeństwo w zaspokojeniu daje kolejność wpisów hipotek czyli pierwsza hipoteka która jest wpisana na pierwszym miejscu w KW jest zaspokajana w pierwszej kolejności. Czyli jako obligatariusz posiadający wierzytelność zabezpieczoną hipotecznie na nieruchomości Religi która to nieruchomość weszła w skład wyodrębnionej masy upadłościowej bedziesz zaspokojony w pierwszej kolejności przed innymi dłużnikami Religi którzy swojej wierzytelności nie mieli zabezpieczonej , natomiast w wypadku gdyby nieruchomość będąca zabezpieczeniem była obciążona innymi hipotekami (więcej niż jedną) to wtedy o ile się znowu nie mylę:) to zaspokajane są hipoteki w kolejności ich wpisu czyli najpierw ta która została wpisana pierwsza potem ta wpisana następna. Chyba tak to działa , przy okazji prośba czy mógłby ktos potwierdzić to co napisałem bo nie jestem pewny na 100%.
W serii F akurat nie ma problemu z kolejnością hipotek bo jest tylko jedna do obligacji na 1.65 mln.

sasky
PREMIUM
49
Wysłane: 12 września 2013 00:05:16
Zgadza się. O zaspokojeniu z hipoteki decyduje kolejność wpisów.
Hipoteka wg. kodeksu cywilnego to rodzaj ograniczonego prawa rzeczowego (pozostałe to użytkowanie, służebność, zastaw oraz spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu).

Art. 249 K.C. rozstrzyga o kolejności wykonania prawa (pierwszeństwie):

Cytat:
§ 1. Jeżeli kilka ograniczonych praw rzeczowych obciąża tę samą rzecz, prawo powstałe później nie może być wykonywane z uszczerbkiem dla prawa powstałego wcześniej (pierwszeństwo).

a więc mówiąc krótko, decyduje kolejność wpisów.

wyjątkiem jest art. 250 K.C., ale to odrębna historia.

czosnek
4
Wysłane: 12 września 2013 12:40:05
dzięki za rzeczowy komentarz , teraz nie mam wątpliwości a temat mnie interesował bo w zabezpieczeniu serii B tych hipotek wpisanych jest... 10:) ale hipoteka od obligacji na pierwszym miejscu , wielkie pocieszenie to nie jest ale zawsze coś :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

27 28 29 30 31

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,135 sek.

zvpynets
cigkndrq
ocnphezw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 018,87 zł +380,09% 96 018,87 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tlzookce
tuallzwn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat