Witam, mam pytanie, czy w tej sprawie jest utworzono ta grupa i czy jak coś można jeszcze dołączyć?
jest grupa na WhatsApp , napisz do mnie na priv podaj nr tel to Cię dołącze do grupy, 24 osoby jest na tej grupie na chwilę obecna
|
|
no tutaj się raczej nie zgodzę , byłem na 2 rozprawach akurat jak obrońcy mieli przemowy końcowe i okreslenia spekulant giełdowy nie padło , nie słyszałem z ich ust, poza tym to okreslenie raczej odnosi się do handlu akcjami i to dynamicznego handlu zwłaszcza w ciągu 1 sesji a nie do zakupu obligacji . Jakkolwiek określenie ,,spekulany giełdowy,, ma również pozytywne znaczenie bo spekulanci przyczyniaja sie znacznie do podniesienia płynności na handlu akcjami , dlatego jakos nie mogę zrozumieć co miałeś na mysli ;)
|
|
Witam ponownie gdyby tak było ze ktoś pisał do mnie na priv i nie został dołączony do grupy Whatsapp , to prosze po prostu przypomniec się jeszcze raz , wiecie , praca zawodowa , obowiązki , sporo osób pisze z wieloma koresponduje tu na privie więc poprostu jakbym kogos przeoczył nawale informacji to bardzo proszę przypomnieć się ponownie na priv
|
|
zapraszam wszystkich zainteresowanych którzy chcą powalczyć o swoje pieniądze do wysłania wiadomości na priv ze swoim nr telefonu wtedy bedziemy mieć wszyscy razem kontakt na grupie WhatsApp i razem walczyć o zwrot naszych pieniedzy,
|
|
ja już dawno pisałem żeby na priv wymienić się nr tel i być w kontakcie tel, grupa na WhatsApp byłaby super, niestety do tej pory nikt specjalnie się nie skontaktował ze mna. Przed świętami napisałem email do SII we Wrocławiu w sprawie porady adwokackiej ew możliwości reprezentacji w sądzie , czekam na odpowiedź Złozyłem również wniosek do sekretariatu sądu o wydanie odpisu wyroku Jestem w kontakcie telefonicznym z obligatariuszem z Wrocławi Ja jestem z Krakowa
powtórnie apeluje o kontakt na priv i wymienianie się nr tel
|
|
jasne ze wyrok jest do zobaczenia , znajduje sie on w sekretariacie sądu we Wrocławiu ul Energetyczna 4
|
|
Jakby jeszcze ktoś miał wątpliwości że zrozumieniem to : Syndyk zajmuje się majątkiem firmy PCZ który wchodzi w skład masy upadłościowej, z tego majątku została zaspokojona czesc wierzycieli, dla obligatariuszy już nic nie zostało bo zaspokojenie odbywa się według określonego w przepisach pierwszeństwa. To co sąd zabezpieczył i teraz nakazał zwrot zkazanemu to był prywatny majątek sciborskiego. Teraz po wyroku skazującym sciborskiego wierzyciele którzy nie zostali zadpokojeni z masy upadłościowej w całości lub części mają prawo wystepowac z powództwem o naprawienie szkody z majątku prywatnego oskarżonego czyli z majątku Prezesa i członków zarządu. Trzeba tu rozróżnić co jest majątkiem firmy PCZ a co jest majątkiem prywatnym Prezesa firmy i członków zarządu.
|
|
Drodzy forumowicze może sie myle , to niech mnie ktos poprawi ale widzę ze dużo tu wpisów niezabardzo zgodnych z rzeczywistościa, nie wiem czy każdy wie o czym tu piszemy i o co tu wogule chodzi. Nam chodzi o wystąpienie z pozwem o naprawienie szkody przeciwko sciborskiemu z jego prywatnego majatku , który to majatek był zabezpieczony ale sąd nakazał go zwrócic skazanemu. To co syndyk juz spieniężył i z tego chyba nic nie zostało dla obligatariuszy bo oni sa chyba na 5 miejscu w kolejce po miedzy innymi zus i swiadczeniach pracowniczych nie mówiąc juz o kosztach postepowania upadłosciowego i innych,To był majątek spółki PCZ a nie prywatny majątek sciborskiego My będziemy występować o zaspokojenie z prywatnego majatku a to nie ma nic wspólnego z syndykiem i postępowaniem upadłosciowym. Ktoś wpisał że to się przedawnia po 6 latach . Nie , my możemy założyć pozew o odszkodowanie z majątku prywatnego pod warunkiem że nie zostalismy zaspokojeni z masy upadłosciowej i pod warunkiem że zachodzą okoliczności uzasadniajace odpowiedzialnoś członków zarzadu własnym majatkiem , tu takie okoliczności zachodzą bo wiadomo ze jest wyrok i udowodniono sciborskiemu niekorzystne rozporzadzenie majątkiem firmy na niekożyść dłuzników Członkowie zarzadu nie zawsze odpowiadają za zobowiązania firmy swoim majątkiem , w tym przypadku tak odpowiadają. To czy to się przedawniło czy nie to oczywiście musimy być pewni jak i wogule naszych szans na odzyskanie czegokolwiek, przypominam że sad nakazał zwrot zabezpieczonego prywatnego majatku sciborskiemu dlatego pasowało by się pospieszyć zanim sciborski go upłynni . To wszystko trzeba skonsultowac z dobrym adwokatem i jezeli bedzie szansa na odzyskanie czegokolwiek to trzeba dziąłac jak najszybciej. można chodzić po prokuratorach i syndykach jak ktoś chce , pewnie to nie zaszkodzi a i może da nam jakąś wiedze ale według mnie najlepszy sposób dziąłania to zasięgnąc porady prawnej i przystępowac do sprawy, dlatego napisałem do wrocławia do SII o możliwośc porady w tej konkretnej sprawie jezeli nie bedzie u nich takiej możliwośc trzeba szukać innej kancelarii we wrocławiu która specjalizuje sie w sprawach finansowych
|
|
Uważam że osoba / osoby z Wrocławia musi iść do Prokuratora i powiedzieć że wszyscy Obligatariusze ( a przynajmniej Ci bardziej aktywni) chcą złożyć pozew z oskarżenia prywatnego i że chcemy aby prokurator przystąpił do tego pozwu.
Tak niewątpliwie można tak zrobic i napewno trzeba , niemniej jednak napewno bedzie trzeba przygotowac jakies pima procesowe, zgłoszenia i napewno przydałaby się potem reprezentacja w sądzie . Dlatego napisąłem do SII we wrocławiu o możliwość zasięgnięcia porady prawnej w tej sprawie i ew potem o reprezentacje przy dochodzeniu roszczeń. Czekam na odpowiedź. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany przyjazdem do wrocławia celem wzięcia udziału w takiej poradzie , prosze o wiadomośc na priv i dalej będziemy kontaktować się telefonicznie.
|
|
trzeba po prostu zasięgnac porady adwokata , myślę ze najlepiej zeby to była kancelaria z Wrocławia , pasowało by ruszyć z tematem zaraz po świętach pytam po raz drugi : jest ktoś kto da rade przyjechać do wrocławia żeby wspólnie odwiedzić jakąś kancelarie adwokacka ?
|
|
pytanie jaki % odzyskaliście jako obligatariusze?
no chyba żden procent ale dla sądu to akurat nie było istotne ( wcale nie jestem z tego zadowolony) dla sądu było istotne ze ktos tam odzyskał coś z masy upadłosciowej czyli z majatku firmy PCZ nie mylic z prywatnym majatkiem ściborskigo . a kto to odzyskał ? załoze się ze pewnie ZUS i pracownicy , obligatriusze sa na końcu kolejki jezeli chodzi o zaspokojenie z majatku firmy.
|
|
dla zainteresowanych pozwem, myślę że po prostu trzeba się zwrócić do jakiejs kancelarii adwokackiej we wrocławiu żeby z tym ruszyć , albo chociaż wstępnie rozpoznać szanse i koszty. ja jestem z Krakowa ale gotów jestem pojechać do Wrocka, zreszta byłam juz tam 2 razy na rozprawach, jestem tez w kontakcie telefonicznym z jednym z obligatariuszy z Wrocławia. Czy ktos jeszcze gotów by był przyjechac do Wrocławia ? chyba nie ma co czekać i się namyslać dotąt dopuki inni wierzyciele nie beda dochodzić swoich roszczeń z majatku ściborskiego i wtedy dla nas nic nie zostanie
|
|
no to juz nas jest 4 zainteresowanych ;)
|
|
moze jakby nas było więcej to koszty by się podzieliły, osobiście znam jednego obligatariusza który też rozważa taką opcje
|
|
a może ktos by się mógł wypowiedzieć , tak pomyślałem jakby założyć sprawę z powództwa cywilnego o naprawienie szkody przeciwko ściborskiemu? ktos mógłby coś w tym temacie doradzić? Maupo ? może ty cos podpowiesz?
|
|
no tak Klauzula antykumulacyjna przewiduje jednak, że sąd nie może orzec obowiązku naprawienia szkody na rzecz pokrzywdzonego, jeżeli roszczenie wynikające z popełnienia przestępstwa jest przedmiotem innego postępowania albo o roszczeniu tym już prawomocnie orzeczono (art. 415 § 1 zd. 2 k.p.k.).
w takim razie nie pozostaje nic innego jak zgasić światło na tym wątku.......
|
|
dzięki za info Maupo , kurcze takiego obrotu sprawy to chyba nikt się nie spodziewał.....
|
|
jak to ?? niemożliwe? czy ktoś moze orientuje się czy na stronach sądu można będzie znależć uzasadnienie wyroku?
|
|
Daj im Boziu zdrowia i rozumu ;)
|
|
napewno nie dosłownie przytoczę słowa sędziego ale mniej więcej brzmiało to tak: w związku z tym że w czasie przygotowania uzasadnienia wyroku zauważyliśmy ze pewne kwestie wymagają dokładnego zgłębienia , po prostu nie wyrobiliśmy się czasowo , dlatego przesówamy termin ogłoszenia wyroku na dzień 9.04.25 godz 9
|
|
nie byłem ale mam relacje od osoby która była przemowa prokuratora i oskarzycieli trwały dośc długo ponad 2 h , dlatego przełożono ogłoszenie wyroku na pojutrze tj środa godz 13;45 z relacji tej osoby mozna wnioskowac ze najprawdopodobniej sprawa nie wróci do powtórnego rozpatrzenia do śądu 1 instancji tak jak chcieli obrońcy, no ale to tylko nasze przypuszczenia , zobaczymy we środę . Ktoś mógłby jechać we srode, ja narazie nie jestem pewny czy dam rade
|
|
no i napewno było by to jak najbardziej wskazane żeby ktoś z nas obligatariuszy się pojawił na lizytacjach
|
|
kontynuujac uzupełnienie informacji : dziś na 7 oskarżonych stawiło się 3, reszta miała pełnomocników w postaci obrońców z wyboru ( Ściborskiego oczywiście nie było) dzisiejsza rozprawa trwała 2 godz i 10 min, prokurator zapowiedział swoja mowę końcową na około 1,5 godz czsu trwania , dlatego wziąwszy pod uwage ze po tej mowie sąd przedstawi uzasadnienie wyroku raczej napewno po przerwie po mowie prokuratora i raczej to uzasadnienie tez bedzie mozna się spodziewac długie , dlatego wydaje mi sie bardzo prawdopodobne to co napisał włode33 że sad odroczy ogłoszenie wyroku i jego uzasadnienie na nastene posiedzenie . No zobaczymy.
|
|
w uzupełnieniu do włodka33 , rozprawa 24 lutego w tej sali co dzis czyli sala 58 , 5 pietro sygnatura : II AKa 77/23 PK I Wz Ds. 16.2016
|
|
ktoś jeszcze wybiera się na rozprawę oprócz mnie ?
|
|
Witam , zgadzam się z wpisem powyższym ze jezeli nie bedziemy sie domagać i upominac o sprawiedliwośc to może nigdy sie tej sprawiedliwości nie doczekamy . Mieszkam w Krakowie ale rozważam wyjazd na rozprawe 29 stycznia . Tutaj pytanie do bardziej obeznanych a mianowicie czy trzeba jakies dokumenty mieć żeby zostać wpuszczonym na sale rozpraw i ew czy mozna by jakieś swoje oswiadczenie odczytać przed sądem/ Moze jest ktos też chetny z okolic Krakowa lub po trasie Kraków -Wrocław?
|
|
Witam Własnie zlicytowano zabezpieczenie serii G , spodziewany zwrot około 30 % nominału według moich wyliczeń
|
|
siergiej dziekuję za info
|
|
no miło ze ktos jeszcze dołączył się do tematu który zacząłem :) nie wierzyłem, 2,8 sek do 100 km no to jednak mój opel wymieka :) a tak poważnie to tak myslę że jeżeli sprzedaż nowych aut zaczęła hamowac od wrzesnia to raczej nie możliwe żeby to miało tak od razu przełożenie na wyniki sprzedażowe intercarsu. tzn w dłuższej perspektywie tak, gdyby faktycznie srzedaz nowych samochodów spadała przez jakis czas to pewnie było by to korzystne dla wyników spółki
|
|
|
|
witam wszystkich ostatnio intercars i autopartner zaraportowały za pazdziernik fenomenalne wyniki sprzedażowe Jak myslicie czy to może początek poprawy koniunktury w branży czy to tylko efekt osłabienia złotówki?
|
|
Temat:
XTB
Nie znam nikogo, choćby z mojego otoczenia, kto by z niego korzystał. ja też nie znam ale jednak ta usługa miała 40 tys klientów www.bankier.pl/wiadomosc/XTB-p...więc tak, użyje znowu cytatu :) KNF nic nie zakwestionował, to XTB zapobiegawczo zawiesiło, żeby zapewne, nie pchać się w żadne spory z regulatorem, bo nawet Pani Agata Gawin, Dyr. Departamentu Firm Inwestycyjnych w Urzędzie KNF o tym mówiła w wywiadzie: "rozumiemy, że XTB zawiesiło świadczenie tej usługi ze względów ostrożnościowych i obecnie sprawdza , czy na pewno w formule, w której jest ona świadczona, nie istnieje ryzyko naruszenia regulacji...". no sielanka jednym słowem jaki ten KNF miły . Myślę ze napewno te 40 tys klientów nie odejdą do zagranicznego brokera żeby skorzystać z takiej samej usługi bo skoro mamy taką miłą pania w KNF to napewno poczekają niewiadomo ile na rozwój sytuacji , wiadomo inwestor cierpliwy jest. Jeżeli XTB ma ambicje pozyskać w 24 r kwartalnie 100 tys nowych klientów to można powiedzieć że jest z tym pozyskiwaniem miesiąc do tyłu z tego powodu. gazeta parkiet Inwestorzy mają wam za złe, że uderzacie w XTB, a zagraniczne podmioty dalej mogą oferować copy trading. Jesteście w stanie coś z tym zrobić? Takie podejście ogranicza jednak konkurencyjność polskich podmiotów. Trudno mi się z tym zgodzić. W tym wypadku stanowisko należało opublikować, zanim inne firmy opracowałyby własne podejście do tej sprawy. I zostało opublikowane. Im dłużej byśmy czekali, tym trudniejsze byłoby dla rynku dostosowanie się. Poszczególne firmy konsultujące z nami nowe rozwiązania doskonale wiedzą, że mamy świadomość ryzyka przepływu inwestorów od polskich firm do podmiotów nienadzorowanych przez KNF. Nawet w trudnych nadzorczo sprawach staramy się to ryzyko uwzględniać i nie podejmujemy pochopnie decyzji, które stawiałyby podmioty nadzorowane w konkurencyjnie gorszej pozycji. Nasze podejście wynika przede wszystkim z troski o bezpieczeństwo klientów. Niejednokrotnie trafiają do nas informacje, że klienci korzystający z usług firm pozostających pod nadzorami innych krajów mają poważne zastrzeżenia do działalności tych firm i skarżą się na wprowadzenie w błąd. Poziom nadzoru sprawowany przez poszczególne kraje nad firmami działającymi transgranicznie jest różny. Do tego dochodzą problemy np. językowe. Mamy więc motywację, żeby nie zmniejszać konkurencyjności naszych firm. Chcemy, żeby polscy klienci korzystali z ich usług. no przecież wiadomo..... że jest świadomość ryzyka odpływu klientów do zagranicznych firm więc napewno nikt z XTB nie ucieknie zagranice
|
|
Temat:
TOYA
Witam chetnie dołacze do dyskusji :) zaczne od cytatu kolegi z wczesniejszego wpisu : Ponieważ pieniądze, które pójdą na buyback siłą rzeczy nie pójdą na inwestycje. Tak zgadza się , oczywiscie , ale :) niśmiło przypominam że buyback jest formą przekazania zysków spółki dla akcjonariuszy , alternatywna forma to wypłta dywidendy. Dystrybucja zysków spółki do akcjonariuszy jest raczej postrzegana bardzo pozytywnie, mam na mysli dzielenie się zyskiem z akcjoariuszami. Teoretycznie , pomijając kurs i niuanse z uchwały o skupie jest możliwe że firma skupi nawet 16 % wszystkich akcji . Nie wiem co spółka zrobi z skupionymi akcjami bo jeszcze się w to nie wgryzałem z braku czasu ale wiem na pewno ze perspektywa skupu ponad 10 % wszystkich akcji raczej powinna podziałać bardzo pozytywnie na kurs. A mnie właśnie o to chodzi:) każdy różnie podchodzi do tego tematu, spółka ma kasę i chce z nią coś zrobić , może przeznaczyć na inwestycję które przyniosą profity za jakis czas o ile nie okażą się chybionymi inwestycjami . A może po prostu tą kasę dystrybuowac do akcjonariuszy . Ja osobiście jak mam wybór : czekac na wyniki poczynoionych inwestycji lub skorzystać na slupie akcji w postaci chociazby poprawy wskażników C/WK lub skorzystac na wzroście notowań który zwykle towarzyszy dużym baybackoom, wolę jednak wzrost notowań ale to jest tylko moje zdanie :) pozdrawiam akcjonariuszy
|
|
Temat:
LPP
A ja pozwolę sobie przypomnieć, taki materiał o markach, co niby to uciekły z Rosji. Wcale nie jest takie oczywiste że te marki i szyldy które nadal są na ruskich sklepach są nadal pod zarządem tychże firm, całkiem prawdopodobne że są po prostu nielegalnie wykorzystywane przez ruskie i chińskie firmy. businessinsider.com.pl/firmy/l...
|
|
Temat:
LPP
nareszcie ktoś napisał cos pocieszającego
|
|
Temat:
DINOPL
krowa, bądź tak miły i napisz coś więcej o tej geografii, dasz radę ?
|
|
Temat:
DINOPL
a ja dla odmiany nie jestem zawiedziony a raczej coraz bardziej zachwycony, przyczyne tego zachwytu przedstawiam poniżej 1. Dino Oil rozpoczyna działalnosc 2. Zakup udziałów w drogerii eZebra 3. Budowa 3 nowych centrów dystrybucyjnych 4. Eryk Bayer kupuje akcje Dino 5. Niewykluczone wejscie na rynek Brytyjski www.portalspozywczy.pl/handel/...wszystko to robi raczej dobre wrażenie :)
|
|
tez dostałem 1% , bez komentarza
|
|
dr.anrew dziękuję bardzo za info
|
|
Portfel konkursowy jest wazniejszy od Wallstret przecież
|
|
Temat:
JSW
czy jest na parkiecie spolka ktora produkuje takie detektory dla gornictwa? to moze byc zyla zlota
VIGO PHOTONICS
|
|
Temat:
JSW
Tak się zastanawiam czy ta kwestia limitów metanu ma faktycznie tak duży wpływ na kurs spółki, przecież jakie by te limity nie były to i tak by weszły w życie dopiero od 2027 r czyli za 4 lata Czy aby tak odległa przyszłość była by juz w cenach ????
|
|
tez myslałem o Bogdance ale widzę że sie spóżniłem
|
|
Temat:
JSW
zgadza sie , tylko zysk ogromny a dywidendy i tak nie ma i nie bedzie puki co .
|
|
Temat:
JSW
chyba własnie dokładnie tak to zadziałało w JSW :)
poza tym ceny tego surowca strategicznego chyba juz nie wrócą do poziomów z ubiegłego roku
|
|
Temat:
JSW
Tak dla przeciwwagi do podatku Sasina bo on może ciążyć notowaniom JSW to przypominam że Komisja Europejska ponownie wpisała niedawno węgiel koksujący na listę surowców strategicznych. I to jest fakt a podatek Sasina póki co faktem nie jest i tak do końca niewiadomo czy kiedykolwiek nim sie stanie.
|
|
Temat:
SELVITA
No prosze jak tu dawno nikogo nie było :) Selvita od tego roku nie bedzie konsolidowała wyników Ardigenu . Jak myslicie jaki to moze mieć wpływ na kurs akcji? raczej chyba negatywny? jak myslicie ?
|
|
Witam wszystkich :) Proszę o sprzedaż Sunex i kupno w zamian ACautogaz. Niestety mój Sunex kisi sie w konsolidacji i niewiadomo kiedy odpali wiec przesiadam sie na inna spółeczkę której kurs akurat jest w korekcie. Do takiego rucho skłania mnie sytuacja techniczna na wykresie spółki. Poza tym spółka ma bardzo dobre wskażniki rentownosci , dobre probnozy na kolejne lata również uchwalony został skup akcji własnych w ilosci 875k co stanowi 8,7% wszystkich akcji wiec skup konkretny. Dodatkowo mocny bilans i niskie zadłużenie. Pozdrawiam
|
|
Temat:
XTPL
jeszcze niejeden taki wzrost zobaczymy niedługo :)
|
|
Prosze o zakup spółki Sunex
Spółka conajmniej od roku 2017 prezentuje wysoką dynamike przychodów , osiąga bardzo wysokie marże które również rosna. Aktualnie prowadzone sa inwestycje które pozwola na zwiększenie mocy produkcyjnych. Spółka rozwija sie również na rynkach zagranicznych (Niemcy,Austria) działa w perspektywicznej branzy techniki solarnej oferując szeroką gamę produktów
|
|
Proszę o zapisanie do konkursu
|
|
Proszę o zapis do nowej edycji na 2023 r :)
|
|
Dzieki za info dr andrew Pozdrawiam
|
|
Temat:
ARCTIC
Witam Czy moze ktos z kolegów wie gdzie sprawdzic ceny celulozy ? kluczowy produkt dla Arctic dlatego warto by było sledzić na bieżąco ceny, niestety nie moge nigdzie znależć :) Jakby ktos miał jakiś link bardzo proszę o podzielenie się tutaj dziękuję :)
|
|
Temat:
DINOPL
jakoś ani do Sasina za kartki do głosowania ani do Szumowskiego za respiratory nikt sie nie czepiał a tu szukają kwadratowych jajek
|
|
Temat:
DINOPL
o co chodzi z tą przewagą kontraktowa?????
|
|
mnie interesuje raczej daytrading to kryptowaluty raczej odpadaja ze wzgledu na dosc szeroki spred
|
|
bardzo ciekawy temat , ja z fx mam do czynienia od około 6 lat z tym ze z róznymi przerwami . Raczej gram krótkoterminowo na małych interwałach. Tez jestem ciekaw czy faktycznie w ten sposób mozna zarabiac w dłuższym terminie. No cóz zobaczymy. Własnie podejmuje kolejna próbę walki daytraderowej z rynkiem . przyjmuje założenie : branie małych zysków na krótkich interwałach , coś jak scalping, dążenie do 10 kolejnych transakcji pod rząd zyskownych. zobaczymy za tydzień jakie beda wyniki chetnie zakumpluje sie z kims kto tez interesuje sie daytradingiem celem wymiany informacji i doświadczen Pozdro
|
|
Też dostałem wczoraj takie pismo
|
|
wie ktoś moze jak poszła licytacja ?
|
|
no to trzymamy kciuki
|
|
no i mamy za miesiąc licytację zabezpieczenia serii G jak obstawiacie ? pójdzie pod młotek czy znowu zero zainteresowania ?
|
|
Hej ludzie, patrze i oczom nie wierzę Tytuł transakcji Religa Development SA, wykonanie oddzielnego planu podziału, obligacje serii B, księga wieczysta nr JG1J/00080171/1 Data zlecenia 08.11.2021 Data waluty 08.11.2021 Kwota transakcji w walucie 3 763,50 PLN na koncie pojawiła mi się jakas kwota dziś !!!!! oczywiście to grosze w porównaniu z tym co miałem ale zawsze to coś Ktoś jeszcze dostał jakąś kasę ??????
|
|
Temat:
SELVITA
Konsolidacja bardzo prawdopodobna, ale możliwe też ze zrobia jakąś akwizycję na poczatku przyszłego roku to moze inwestorzy beda kupować papier pod tą akwizycję. Porzyjemy zobaczymy. Pozdrawiam ;)
|
|
Temat:
SELVITA
1ketjoW
No teraz jasne dlaczego tak jest, tak jak napisałeś pozycja ,,zmiana wartości firmy,, narobiła mi troszkę zamieszania bo w raporcie za 1Q21 była na innej pozycji w rzis i ten fakt uszedł mojej uwadze. Pewnie bym to w koncu zauważył ale jak mówią ; kto pyta nie bładzi :) dzięki za zwrócenie mi na to uwagi. No i tak jak piszesz w 2Q była mała strata ale należy pamietać że spowodowana odpisami na program motywacyjny. O ile się nie mylę to chyba te odpisy będą sie pojawiać jeszcze w kolejnych kwartałach. Generalnie porównując 1H21 do 1H20 to wyniki są petarda na poziomie przychodów i zysku operacyjnego, szkoda tylko że porównując 2Q21 do 1Q21 to już blado wypada. Ale jak dla mnie spółka nadal jest godna uwagi.
|
|
Temat:
SELVITA
Witam forumowiczów Prośba do bardziej doświadczonych kolegów o wyjaśnienie drobnej kwestii. Chodzi mi o dane w ostatnim raporcie Selvity (raport za 1H21 str 4 rubryka zysk netto) w lewej kolumnie sa tam dane za 1H21 czyli narastajaco za poprzednie kwartały zysk netto za pierwsze 6 miesięcy 2021 r wynosi 9825 k . Następna kolumna to dane za okres 3 mies zakończony 30 czerwca 2021 r czyli za 2Q21 i jest tam zaraportowany zysk netto w kwocie 2115 k . Czyli chyba jak odejmiemy od zysku netto za 1 półrocze 21r zysk netto za 2Q21 to powinno chyba takie działanie dać wartość zysku netto za 1Q21 czyli 7710 k a tymczasem w raporcie za 1Q21 zysk netto podany jest w kwocie 10091 k . W zaden sposób te cyferki zysku netto za kwartały nie spinają sie z kwotą zysku netto za całe półrocze a różnica jest znaczna. Dlatego prosze kogos kto ma wprawę w czytaniu raportów o rzucenie okiem na te dane i jakąs podpowiedź czy ja to źle kalkuluję czy może w raportach są jakieś błedy. Z góry dziękuję
|
|
chyba z rok tu nie byłem, dziękuję autorom poprzednich wpisów za info odnośnie wyniku procesu. No cóż ... sprawa zakończona, kasa przepadła,... chyba mam sposobnosc jako ostatni zgasić swiatło na tym wątku......
|
|
Temat:
SELVITA
jest czat z zarzadem Selvity na Strefie Inwestorów i tam zarząd pisał że wyniki beda konsolidowane od 2021 r ..... co jest dość nieprecyzyjnym okresleniem bo nie wiadomo konkretnie od kiedy dokładnie czy od 1 stycznia 2021 czy np od marca 2021 ale informowali tez ze kwota zapłaty za Fidelte ma zostać zapłacona 4 stycznia tak ze chyba w wynikach za cały 1q21 bedzie już widoczna konsolidacja
|
|
Temat:
SELVITA
Powinny być widoczne od dnia przejęcia kontroli w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym
no własnie jak to jest? czy za dzień przejecia kontroli mozna uważać dzięń sfinalizowania transakcji czyli zapłaty kwoty okreslonej w umowie za Fideltę?
|
|
Temat:
SELVITA
tak trochę z racji podzialu te dane porównawcze jakoś słabo przemawiaja tym bardziej z większą uwagą przyglądne się następnemu sprawozdani ( chyba 17 listopada) zobaczymy , ale obstawiam dobre dane.
|
|
Temat:
SELVITA
Dzięki Analityku :)))) no są te dane które myślałem że ich nie ma, własciwie to ich wcale nie szukałem (danych za 1H19) bo z góry założyłem że ich nie będzie :) jeszcze raz dzięki ha.... czyli w takim układzie porównawczym marże w 1H20 w stosunku do1H19 wzrosły a nie tak jak pisał 1ketjoW że spadły 1ketjoW stawiasz pifko :)
|
|
Temat:
SELVITA
z resztą jak dla mnie to ważniejsze jest że wyniki 1 i 2Q20 sa ok no i jak 1ketjoW napisal :
Z dużym prawdopodobieństwem będzie dalszy wzrost przychodów, bo na to wskazuje backlog. Co do marży to prezes mówił o dwucyfrowej.
to jak dla mnie jest ok :) warto conajmniej obserwowac spółke
|
|
Temat:
SELVITA
nie wiem czy Analityk Fundamentalny czytał moje poprzednie wpisy, mnie caly czas chodzilo o porównanie 1H20 do 1H19 ale takich danych nie ma bo nie może być skoro w 1H19 Selvita byla azem z Ryvu
|
|
Temat:
SELVITA
oczywista omyłka : chodzi Ci o 4q19 i wydzielenie Ryvu paździenik 2019 :) no cóż zobaczymy, nastepny raport 17 listopad, zobaczymy co pokażą :)
|
|
Temat:
SELVITA
Każdy ma prawo do robienia zestawień jakie mu odpowiadają. Jasne , oczywista sprawa, dodał bym że każdy ma swoje wlasne metody robienia analiz które mu najbardziej odpowiadaja, a na forum pisze żeby zaprezentowac swoje poglady i przy okazji czegos sie dowiedziec i nauczyc :) Mnie ta spółka się podoba co wcale nie znaczy ze ktoś inny też bedzie się nia zachwycał, nie wykluczam też ze za jakis czas przestanie mi się podobac. Pisać i troszkę pospierac się napewno jak najbadziej wato. Ja Tobie też życzę samych udanych inwestycji i dziękuję za wymianę poglądów o spółce.
|
|
Temat:
SELVITA
Witam :) 1ketjoW Twoje wyliczenia marż są dobre tylko że akurat takie ich zestawienie i porównywanie według mnie jest troszkę niezbyt udane. Obojętnie co byśmy porównywali z raportu za 1H2020 czy to przychody czy zysk operacyjny czy w końcu nasze marże to odnieśmy to porównanie do analogicznego okresu roku poprzedniego czyli odnieśmy marże z 1H2020 do 1H2019 a Ty porównujesz marże z 1H2020 do marży z raportu za rok 2019 który to raport żeby było jeszcze śmieszniej jest raportem za okres od 22 03 2019 do 31 12 2019. Z tego co wiem Selvita nie opublikowała danych za 1H2019 bo raportowanie wyników zaczyna się od dn. 22 03 2019 :) Co to za porównanie żeby porównywac marże za 1H2020 z marża za 9 miesięcy roku 2019 i na tej podstawie twierdzić że marże spadaja i że spadek marży jest faktem? jeszcze mi nie pasuje to : PLN osłabiło się do USD w 2020 r tutaj aż się prosi troszkę przyjrzeć kursowi USDPLN. Otóż dokładnie cały 1Q20 PLN w stosunku do USD się oslabiało nie licząc oczywiscie korekt które miały miejsce od mniej więcej 27 luty do 9 marca i od 24 do 27 marca. Wystarczy poświęcic chwilke na przygladniecie się wykresowi pary USDPLN żeby bez watpienia stwiedzić że w 1Q20 złotówka osłabiała się do dolara.Takie sa fakty i nie ma co tu dużo do dyskusji. Popatrzmy teraz co się działo z kusem USDPLN w 2Q20 też nie ma tu co do dyskusji bo jasno widac że złotówka w 2Q do dolara się umocniła i jężeli ostatnie wzrosty na tej parze potraktowac jako korektę to mozna by powiedzieć że nadal się umacnia ale to już nie temat na teraz. Teraz dla mie najważniejsze jest ze w 2Q20 złotówka umocniła się do dolara. kolejna sprawa: Spółka zwiększyła sprzedaż eksportową dokładnie tak jest , zagłębiając się w dane finansowe z tego roku widać duża dynamikę wzrostu przychodów z eksportu usług w 2Q w porównaniu do poprzedniego kwartału. I tak; a) sprzedaż zagraniczna do krajów UE wzrosła w 2Q w stosunku do 1Q o 25% b) sprzedaż zagraniczna do USA wzrosla w 2Q w stosunku do 1Q o 23% c) sprzedaż zagraniczna do pozostałych krajów wzrosla w 2Q w stosunku do 1Q o 14% nie wiem czy gdzieś czegoś nie przeoczyłem ale chyba nie jest to tak ze spólka: uzyskała nowe zlecenia niższa ceną za usługę Moje zdanie o tej spólce jest takie że radzi sobie coraz lepiej szczególnie widac to po danych za 2Q tego roku gdzie rosna przychody a co najważniejsze również i marże netto i operacyjna, spółka rozwija sprzedaż na rynkach zagraniczych , ponadto ma strategię rozwoju zakładająca znaczacy wzrost przychodów i rozwój przez akwizycje. Godny podkreslenia jest fakt ze w 2Q nastapił wzrost marż netto i operacyjnej w stosunku do 1Q i nastąpilo to przy dużej dynamice wzostu spzedaży eksportowej glownie do UE i USA w warunkach umacniania się kursu USDPLN i EUPLN. Trzymam kciuki za rozwój spółki i oczekuję dalszych dobrych wyników w kolejnych raportach
|
|
Temat:
SELVITA
Witam :) Dziękuję anty_teresa za jak zwykle celny i szybki odzew na mój wpis o roli współczynnika C/Z. Jak zwykle cenne uwagi od anty_teresa :) Proszę o poświęcenie w dalszym ciągu uwagi spółce jako że jestem jej fanem. Proszę 1ketjoW oraz Mr Szarawek bo ich akurat zobaczylem w ostatnich wpisach , jak i oczywiście wszystkich zainteresowanych proszę o wpisy.
1) 1ketjoW napisał:
,,Natomiast wycena spółki jest uzależniona od zysku a tu marża spada,,
Mnie wyszło że marża operacyjna i marża zysku netto w 2Q20 wynoszą odpowiednio : 15,48% i 15,19% analogiczne marże w 1Q20 wynoszą: 15,08% i 11,48% analogiczne marże za 2Q19 są ujemne więc marże w 2Q20 R/R oraz Q/Q rosną więc dlaczego 1ketjoW pisze że spadają ?
2) 1ketjoW pisze:
,, Kurs USD/PLN jest wysoki a mimo to marża spadła.,, coś mi tu nie pasuje,otóż według mnie w 2Q20 złotówka umocniła się w stosunku do USD czyli kurs USDPLN spadł znacznie czyli była to sytuacja niekorzystna dla eksporterów (w tym także eksporterów usług) ponieważ w przeliczeniu na PLN eksporterzy otrzymywali w miarę umocnienia się złotówki coraz mniej PLN za swoje usługi które były opłacane w USD. W takich warunkach Selvita wykazała wzrost marży operacyjnej i netto w stosunku do poprzedniego kwartału i analogicznego kwartału oku 2019. Czy to nie świadczy dobrze o sile spółki w generowaniu zysku pomimo niesprzyjających warunków ?
3) 1ketjoW skąd wziąłeś info że :
Spółka uzyskała nowe zlecenia niższa ceną za usługę.
czy to info było podane w ostatnim raporcie? proszę o źródło tej informacji ew potwierdzenie że jest to domysł wysnuty np wiarygodnych przesłąnek
Proszę forumowiczów o weryfikacje mojego wpisu, wdzięczny będe za ustosunkowanie się do przedstawionych faktów :)
|
|
Temat:
SELVITA
Zakładając nawet 300 mln zł przychodów za 2 lata wynik netto wyjdzie około 40 mln zł. To raptem około 2,2 zł n akcję. Kurs akcji dziś to około 48 zł.
załóżmy że za 2 lata kurs akcji wyniesie 200 zł to wskaznik C/Z wyniesie 90. no i co można na tej podstawie wnioskować ? Biorąc pod uwage fakt że jest dużo spółek z jeszcze większym wskażnikiem C/Z ( CDPROJEKT aktualny C/Z 142) i to spólek z dobrymi perspektwami to jakos mnie ten probnozowany C/Z Selvity nie odstasza :) a wręcz przeciwnie :)
|
|
Również dziękuję za informacje i pozdrawiam :)
|
|
Witam po długiej ciszy na tym wątku :) Własnie otrzymałem wezwanie do złożenia oświadczenia o ilosci posiadanych obligacji z kancelarii kuratora z adnotacją o dołączeniu świadectw depozytowych i stad moje pytanie do forumowiczów: czy ktoś jeszcze pamięta kto prowadził depozyt obligacji serii B i G ? kto moze wystawić swiadectwo depozytowe? Pamietam że do serii B był to Secus Asset Management ale on juz nie istnieje, czy ktoś wie kto jest jego prawnym następcom? A seria G? ktoś może wie kto tam prowadził depozyt? Wdzięczny będę za jakąkolwiek podpowiedź :)
|
|
Czy jest jakas osoba z okolic Krakowa która wybiera się na rozprawę 12 kwietnia do Wrocławia? proszę o kontakt na priva.
|
|
No to mamy licytację zabezpieczenia serii G niedługo. Można trzymać kciuki żeby na waciki coś z tego zostało :)
|
|
wpłacaliśmy po około 400 zł o ile pamietam, grupa liczyła nieco ponad 40 osób. to się uzbierało przeszło 16 tysiaków. i co tu robić z tym fantem ?
|
|
no to zostaliśmy wydymani przez Koźlaka
|
|
No to super.... morze ktoś jest z tamtych okolic ????
|
|
Witam wszystkich :) Czy miał ktos ostatnio kontakt z kancelaria Nomad Partners ? Kiedyś przysyłali e-maile z informacją o rozwoju sprawy od jakiegoś czasu zaniechali informowania , nie mogłem się do nich tez dodzwonić i to mnie deczko niepokoi
|
|
hej sunday nie wiesz może coś o licytacji do serii B ? czy masz może jakiś kontakt z syndykiem? ja zawsze kontaktowałem się z kuratorem ale od jakiegoś czasu niewiadomo dlaczego nie odbiera telefonu :( bardzo prosze jezeli ktoś ma jakieś info odnośnie serii B prosze o kontakt>
|
|
ja tez dostałem taki list, nie wie ktoś czy spodziewane są jakies licytacje?
|
|
taaa..... zlicytowali..... do serii G przeszła już trzecia licytacja i chętnych na zakup nie było :(
|
|
Witam, czy to nie dziś jest termin posiedzenia sądu w sprawie zmiany trybu upadłości?
|
|
ja mam na poniedziałek wezwanie , czy to sa nowe przesłuchania czy sprawa poprostu powoli a zdecydowanie sie toczy tego nie wiem, w kazdym razie ja jeszcze nie byłem przesłuchiwany w tej sprawie , dopiero bede zeznawał.
|
|
he,he dobre, odrobina humoru nigdy nie zaszkodzi:)
|
|
czyżby złożyli wniosek o upadłośc układową?????? narazie to mi wyglada na granie na czas , chyba że przedstawią jakieś konkretne i rozsądne propozycje układowe to wtedy można będzie coś więcej powiedzieć.
|
|
Temat:
POLNORD
Chyba niemożliwe zeby wyniki działania nowego zarzadu było widać z miesiąca na miesiac, zeby ocenić skutecznosc działań nowego zarządy potrzeba dłuzszego czasu, najlepiej roku
|
|
czy to nie było tak że jakiś czas temu Religa zaproponował układ i co naiwniejsi obligatariusze uwierzyli mu i zawiesili egzekucję i teraz dłuznik o mało nie odzyskałby władzy nad nieruchomoscią gdyby nikt z wiezycieli nie złożył wniosku o podjęcie zawieszonego postępowania? niezły numer
zagospodarowaniu nieruchomości" [sprzedaż???], nic z tego nie wyszło
no nawet się nie dziwię , grunt z serii G też przeszedł 2 licytację i chetnych nie było na kupno.
|
|
czy mógłby ktoś naświetlic temat co tam się dzieje z tą serią E?? czy tam faktycznie postepowanie egzekucyjne zostało zawieszone????
|
|
Dokonana szczegolowa analiza pozwolila stwierdzic, ze emitent jest wyplacalny, a jego sytuacja finansowa stabilna. (...) z uwagi na ogolna dobra kondycje emitenta brak jest podstaw do zlozenia przez Pana/Pania zadania wczesniejszego wykupu obligacji. (...)
nie wiem czy dobrze jestem zapoznany z sytuacją obligatariuszy Kerdos ale z tego co pobieżnie przegladnąłem watek to wynika że nie wypłacili kuponu od obligacji a w takiej sytuacji kazdy obligatariusz ma prawo do złozenia żądania natychmiastowej wymagalnośći. Prawo takie daje obligatariuszom ustawa o obligacjach , zarówno ta stara z 1995 roku w artykule 24 jak i ta nowa ustawa nowelizowana w 2015 roku daje takie prawo w artykule 74 p2. Nie dajcie się wodzić za nos niedouczonym administratorom hipotek i innym oszustom. Akurat ten temat przerabiałem na własnej skórze kilka lat temu i nie mam wątpliwości ze niewypłacenie kuponu przez emitenta daje prawo do składania żądań natychmiastowego wykupu i to niezaleznie od zapisów warunków emisji w tym wzgledzie ani od warunków określonych w umowie o administrowanie hipoteki zawartej między emitentem a administratorem.
|
|
Temat:
POLNORD
racja, Budimex to raczej dobra marka, czyli narazie mozna byc spokojnym o przyszłość Polnordu.
|
|
Temat:
POLNORD
przy czym zaproponowane ceny są na zdecydowanie niższym poziomie
Oby tylko te niskie ceny nie odbiły się na jakości tak jak to często bywa przy przetargach gdzie jedynym kryterium jest cena. No ale ja mam nadzieję że nowy prezio wie co robi.
|
|
Temat:
POLNORD
dlaczego moje ostatnie wpisy zostały usunięte? właśnie przeczytałem regulamin i chyba go nienaruszyłem tymi wpisami.
|
|