PREMIUM
505 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 288
Wysłane:
26 października 2013 09:37:06
@rozrabiaka77 Bardzo interesujące typy. DUD tyg  kliknij, aby powiększyćJakiś czas temu Dudę już analizowałem (nie tutaj), kiedy na poziomach 0,50 zł dała sygnał kupna. Wtedy jako docelowy wskazywałem opór na 0,9 zł - jak widać kurs prawie tam doszedł (max na 0,84). Walor jest w trendzie wzrostowym, w ostatnim czasie wykonał korektę i możliwe, że dalsze wzrosty przed nim. Na wykresie wskazałem strefę oporu (0,84-0,91 zł) z którą kurs musi sobie poradzić jeśli miałby dalej rosnąć. RSI w ostatnim czasie lekko zwyżkuje, ostatni tydzien to podwyższone obroty więc bardzo możliwe że atak na tą strefę niedługo obejrzymy. Optymiści mogą spróbować doszukiwać się dużej formacji oRGR, jednak trzeba sobie zdawać sprawę z faktu, że duże formacje rzadko się sprawdzają. Oczywiście minusem spółki jest fakt, że jej kurs jest groszowy (co podwyższa mocno ryzyko). KPX tyg  kliknij, aby powiększyćKopex w porównaniu do Dudy jest w znacznie cięższej sytuacji. Ciągle aktywna jest linia trendu spadkowego, nie został utworzony nowy HH (higher high czyli po naszemu wyższy szczyt). RSI co prawda daje sygnał zakończenia trendu spadkowego a na wykresie można też doszukiwać się małego oRGR. Nie ma niestety potwierdzenia wzrostów większymi obrotami. Spodziewam się, że kurs urośnie w okolice LT spadkowego i od niej się odbije (czyli okolic 12,50-13,60). Podsumowując na zajmowanie pozycji tutaj jest raczej za wcześnie - chyba że spekulacyjnie z TP. Odnośnie obu spółek - trzeba przyjrzeć się również ich fundamentom, gdyż są w ich przypadku istotne i w ostatnim czasie mocno się zmieniały. W szczególności w przypadku Dudy wyniki mogą spowodować istotne ruchy kursu.
|
|
0 Dołączył: 2013-09-19 Wpisów: 31
Wysłane:
26 października 2013 12:02:39
@ Wojetek
Dude tez od jakiegos czasu obserwuje, ale chce poczekac az przestanie byc groszowa. Dzisiaj przegladalem wykresy i natknalem sie na kilka interesujacych moim oczywiscie amatorskim zdaniem walorow.
Delko, Armatura, Hygienika. Delko co prawda troche wykupione, Armatura raczej pod tym katem stabilna a hygienika z kolei ze spadajacym RSI, ale odbieram to jako lokalna korekte, a nie zmiane trendu. Obroty raczej dosc spore u wszystkich.
Bede wdzieczny za Twoje opinie czy warto je wlozyc dlugoterminowo do portfela, bo chce go powiekszyc o 2-3 spolki.
Badzo dziekuje i pozdrawiam.
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
26 października 2013 16:44:03
@ mishtall Cytat:hygienika z kolei ze spadajacym RSI, ale odbieram to jako lokalna korekte, a nie zmiane trendu. Uważaj na hiperbole, bo one czasami kończą trendy. A taka HGN nie wygląda mi na długoterminowy trend wzrostowy typu np. LPP, więc tu ostrożność jest wskazana. Nim kupisz coś, co przedtem wyszło z hiperboli, poczekaj na jasne i wyjątkowo dobre sygnały kupna, inaczej się nie pakuj. Poza tym ja osobiście nie lekceważyłbym tego, że mamy akurat 261 tydzień od dna z października 2008 na HGN. Nawet jeśli to tylko korekta, to może być albo głębsza, albo dłuższa czasowo, niż większość sądzi. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
|
|
0 Dołączył: 2012-01-05 Wpisów: 361
Wysłane:
26 października 2013 16:59:21
@szutnik co do hgn ma miejscie jeszcze inna prawidlowosc. Jak tylko na kursie zaczyna pojawiac sie chec realizacji ogromnych zyskow - zaraz pojawia sie kiniewski (tvncnbc i zawsze parkiet i czaruje - efekt kurs rosnie - chyba oderwanie od rzeczywistosci) Ja troche zazdroszcze bo zabraklo mi cierpliwosci do tego papieru wszedlem w niego dokladnie rok temu w okolicy 1,4 - oddalem po 2,2 i cieszylem sie zyskiem - a w miedzyczasie prezes robil objazd po redakcjach i kurs rosl. Wydaje sie ze to byla takze strategia obronna majaca zniechecic do wiekszego wejscia wlodarskiego. Teraz czas zaczac pokazywac wyniki tych wizji prezesa. Czy sie uda to juz teraz powinno byc widoczne.
@wojtek Mam kopexa z TP na 12,4 z zalozeniem ze nowy prezes (dawny cfo) bedzie chcial pokazac dobry wynik. Spolka ma jeden problem - wyniki jakie osiaga konkurencja - ROE famuru to ok 25% vs roe KPX 2,5%. Na tle spolek z sektora wyglada to blado (stad spolka jest niedowazona w portfelach). Stad niska wycena. Ten minus jest takze pewna nadzieja na przyszlosc - pokazuje jak ogromny potencjal jest w spolce. Zakladam odbitke od lini trendu i jesli wynik bedzie dawal nadzieje odwrocenia trendu - zajmuje pozycje.
Co do Dudy ktora tez mam to uwazam ze niskie ceny zboza i co za tym idzie materialu do produkcji poprawia operacyjnie DUDe. A to moze prowadzic do pojawienia sie jedynki na przedzie.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 października 2013 17:10:04
@mishtall Z podanych spółek interesująco wygląda Armatura (tak na marginesie Ferro też jest ciekawe - czyżby moda na krany;) ? ARM tyg  kliknij, aby powiększyćKurs jest w trakcie korekty - pytanie gdzie ta się skończy. Argumenty jednak do szukania wsparcia są solidne - średnia 30tyg goni, na 1,55 jest linia trendu wzrostowego, 1,68 to dawny szczyt z czerwca. Na obecną chwilę trochę daleko jest logiczny SL (1,40 dołek z lipca), ale możliwe że kurs się przybliży jeszcze do niego, ew zobaczymy świecę kończącą korektę na której dołku będzie można próbować się wspierać. Odnośnie HGN Szutnik ma rację - wygląda to na hiperbolę, ostatnia świeca tygodniowa to klasyczna spadająca gwiazda (i to na sporych obrotach więc możliwa dystrybucja). Spodziewam się na HGN co najmniej głębszej korekty do ok poziomów 2,70. Delko dość podobnie wygląda - wykupione, należy poczekać na korektę w celu zajęcia pozycji.
Edytowany: 26 października 2013 17:14
|
|
Wysłane:
26 października 2013 21:16:17
@ Wojetek
Bardzo dziekuje, ciesze sie dobrze dostrzeglem potencjal Armatury, bo faktycznie do niej z ze wspomnianej trojki mialem najwieksze przekonanie, ale poczekam jeszcze chwile.
Podoba mi sie tez ATMGrupa, osiagnela poziom 3 pln, ale chyba tez warto jeszcze poobserwowac czy na nim zostanie. Polsat bije rekordy, wiec moze i ATG pojdzie podobna droga.
Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzieki za wsparcie:))
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
26 października 2013 21:26:07
@mishtall pisałeś w poprzednim poście, że szukasz spółki na długi termin. Z Armaturą średnio to może wyjść, bo jeden z funduszy zamkniętych PZU chce ją wycofać z giełdy. Po przeprowadzeniu ostatniego wezwania mają już 83% akcji i pewnie w końcu dopną swego, więc o długi termin inwestycji może być ciężko :). www.parkiet.com/artykul/7,1344...
Edytowany: 26 października 2013 21:26
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 października 2013 21:52:47
@mrk Dzięki za informację - nie śledziłem sytuacji na ARM bo nigdy jej w portfelu nie miałem. Powyższe informacje o wezwaniu znacznie komplikują życie. Zwłaszcza, że cena wezwania wynosiła 1,7 zł. stooq.pl/n/?f=781335&searc...Możliwe, że wzrosty były trochę pod podwyższenie ceny na wezwaniu więc nie były zbyt wiarygodne.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 października 2013 17:45:26
Mocne otwarcie tygodnia - oby tak dalej.
Podnoszę SL na APT na 34,79 zł.
|
|
PREMIUM
7 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
28 października 2013 18:20:08
wojtek co myslisz o Mennicy? czy juz jest czas na kupowanie?
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 października 2013 19:27:25
@kolega Ponieważ mamy końcówkę miesiąca (oczywiście kształt ostatniej świecy może jeszcze ulec zmianie więc należy ją obserwować) wykres miesięczny na którym można coś ciekawego zobaczyć: MNC miesiące  kliknij, aby powiększyćPatrząc z długoterminowego punktu widzenia - widoczna jest formacja objęcia hossy. Oczywiście wymaga potwierdzenia na świecy kolejnej - ale możliwe że trend spadkowy na walorze się odwraca. Odbicie nie nastąpiło w przypadkowym miejscu - widoczna linia wsparcia łączy dawny opór (listopad 2009) jak i wsparcie(sierpien 2012), niedaleko jest też zniesienie 61,8% fibo całej fali wzrostowej. Obecnie jest to pozycja dla osób o mocnych nerwach i dużej akceptacji ryzyka (negacja tego układu to wybicie dołem 13 zł więc ponad 20% ryzyka). Krótkoterminowo mamy wykupienie i opór ok 17zł. Średnioterminowo trend spadkowy ciągle jest aktualny, nie ma wyższego dołka ani wyższego szczytu - dla mnie to trochę za wcześnie i poczekam na rozwój sytuacji i ew wybicie 18 zł.
Edytowany: 28 października 2013 19:27
|
|
Wysłane:
28 października 2013 19:55:09
@ Wojetek
Mam troche wyrzuty, ze tak Cie tu wszyscy bombardujemy zapytaniami o nasze typy i mam nadzieje ze nie masz nam tego za zle:))
Bede wdzieczny gdybys w wolnej chwili mogl podzielic sie opinia nt APN i CNG, myslisze ze mozna sie jeszcze podlaczyc pod wzrosty, ktore sa w sumie juz od dluzszego czasu? RSI wg mnie wygladaja dosc obiecujaco i ciekaw jestem czy dobrze mysle.
Bardzo wielie dzieki :)
Pozdrawiam
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 października 2013 20:33:07
@mishtall
W miarę możliwości odpowiadam ;)
APN - wysoka korelacja z APT (ze względu na branżę), generalnie wolę APT z racji płynności, APN jest bardziej zmienny i trochę silniejszy. Wielkiej analizy tu nie trzeba robić - trend wzrostowy, analogia do APT.
CNG - ja takich rzeczy nie ruszam. Trend spadkowy od dawna. Ostatnio rośnie (nawet jakiejś obroty są) ale nie widzę tutaj w średnim czy długim terminie wyższych szczytów czy wyższych dołków. Trochę podobny temat jak analizowana MNC (ale gorszy imo). Jeśli ktoś lubi grać kontrariańsko, szukać zmian trendu to oczywiście może próbować.
Edytowany: 28 października 2013 20:35
|
|
Wysłane:
28 października 2013 21:06:38
@ Wojetek
Wielkie dzieki :)) Moze sie skusze na APN. Mysle tez o PRC na zasadzie buy@hold. Wiem, ze jest strasznie groszowa i Ty bys pewnie w to nie wszedl, ale za niewielka kwote moze warto trzymac w portfelu i troche jak przy funduszach inwestycyjnych zapomniec :) Mozna myslisz zaryzykowac?
Juz nie zawracam i pozdrawiam
Dziekuje
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 października 2013 21:28:38
@mishtall Cytat:ale za niewielka kwote moze warto trzymac w portfelu i troche jak przy funduszach inwestycyjnych zapomniec :) Bardzo niebezpieczny sposób myślenia. Mała pozycja = mniejsze wymagania wobec niej. To się potrafi źle skończyć. Podobnie działają osoby grając w Lotto - kupon jest tani więc grają mimo małego prawdopodobieństwa wygranej. Część swojego gameplanu już tutaj opisałem - jeśli spółka rośnie, pokazuje jakiś ciekawy setup na wejście ale nie spełnia któregoś z założeń planu nie wchodzę w nią. Trzeba być asertywnym :) Na przykładzie: PRC 1. Groszówka - więc out już w tym miejscu 2. Trendu wzrostowego to na tym nie widzę (brak nowego wyższego szczytu) Papier nie spełnia więc kryteriów planu gry - nie ma mowy o wejściu. Nie naginam do niego reguł - na naszej giełdzie jest ponad 400 spółek więc okazje praktycznie trafiają się w każdym tygodniu.
Edytowany: 28 października 2013 21:34
|
|
Wysłane:
28 października 2013 21:56:00
@ Wojetek
Czyli konsekwencja, konsekwencja i jeszcze raz konsekwencja. Kolejna wiec lekcja za mna :) Nie zaprzatam wiec sobie PRC glowy :))Dobry przyklad z tym lotto :))
Dziekuje i pozdrawiam
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
29 października 2013 17:31:13
@Wojetek
skoro inni podsuwają Ci spółki do analizy, i ja to uczynię.
rzuć proszę okiem na PBO ANIOŁA i opowiedz, co widzisz :)
dzięki :)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
29 października 2013 18:03:26
@flesz Jeśli spółka jest ciekawa to ją tutaj wrzucam, spółek nie spełniających moich wymogów tutaj raczej nie ma. PBO jest ciekawe :) PBO tyg  kliknij, aby powiększyćSpółka w ostatnim tygodniu silnie rośnie co widać po świecy (w 2 dni 26% !), oczywiście jest to świeca niedokończona więc nie ma pełnej wartości prognostycznej. Kurs zrobił nowy wyższy szczyt wybijając opór na 2,20, dzieje się to na niezłym obrocie. Wcześniej została wybita LT spadkowego (po czym obroty delikatnie zaczęły rosnąć). Niestety obecnie walor jest jak dla mnie zbyt wykupiony - wejście będzie możliwe dopiero w korekcie. Bardzo możliwe, że okolice 2,20 kurs jeszcze odwiedzi. Oczywiście kolejnym oporem jest 3 zł. Podsumowując bardzo ciekawy walor tyle, że trzeba poczekać na jego korektę. Minusami są dość świeże opory z 2011 i 2012 oraz słaba płynność. Ponieważ to budowlanka należy przyjrzeć się wnikliwie fundamentom spółki.
Edytowany: 29 października 2013 18:03
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
30 października 2013 15:59:13
...no i dzisiejsza świeca na PBO wygląda paskudnie. jestem w kropce, czy uznać to za korektę i dobrać, czy to klasyczna dystrybucja...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
31 października 2013 17:57:01
Wycena portfela na 31.10.2013  kliknij, aby powiększyćW tym miesiącu wynik portfela trochę poprawiła spekulacja na certyfikacie na cukier (+16%), w dalszym ciągu mocne zachowanie FTE, również rosły APT i SKA. Ta ostatnia wyszła chyba trochę z letargu ;). KAN niżej niż przed miesiącem ale miała na nim miejsce spora korekta, która chyba się zakończyła. Wartość portfela: 288 339,85 zł (było 270 961,91 zł), +17 377,94 zł Zysk kwotowo: 208 339,85 zł (było 190 961,91 zł) Zysk %: 260,42 % (było 238,7%) + 21,72% WIG 53 607 (27.09 było 50 819) +5,49% . WIG od początku (02.01.2012 było 38 318) % +39,9% 21% jak na październik uważam za dobry wynik. Jak na ten prospadkowy miesiąc bardzo dobrze wypadł WIG. Po takich wzrostach w listopadzie zapewne zobaczymy jakąś większą korektę na rynku. Podniesiono SL na ZKA, FTE i KAN. W następnym poście AT walorów z portfela.
Edytowany: 31 października 2013 18:14
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.