@ Wojetek
Witam po dluzszej nieobecnosci. Mam pytanie dot Groclinu, czy na chwile obecna jest to temat godny uwagi? Nie uwazasz ze jest szansa na wzrost w dluzszej perspektywnie patrzac na ostatnie jego wykresy?
Dziekuje
|
|
@ Wojetek
Witam, ABC obserwuje juz od jakiegos czasu, ladnie zaczelo odbijac RSI, obroty tez dosyc duze i zaliczona korekta, kontynuujaca marsz w gore zgodnie z trendem, Jak sadzisz, warto miec ja portfelu? Obserwowalem tez Action, ale wykres wyglada juz duzo gorzej i przebil pewnie wielu osobom SL, sle poobserwuje w celach edukacyjnych.
Dziekuje i bede wszeczny za ABC
|
|
@ Wojetek
Rajdu sw. mikolaja moze faktycznie w tym roku nie bedzie, aczkolwiek dzisiejsze wiesci o QE3 jakos nie zrobilo paniki, wiec zobaczymy ile potrwa korekta.
Wielkie dzieki za TRK, dodaje do obserwacji i czekam. Masz jakies typu branz na ktore warto zwrocic uwage, zwlaszcza teraz?
Pozdrawiam
|
|
@ Wojetek
Witaj Wojtku, mam pytanie dotyczace TRK, czy to dobry moment na wejscie po ostatniej lokalnej korekcie? Obroty sporawe, trend caly czas wzrostowy, tylko boje sie czy te ruchy nie sa spowodane duza spekulacja. Bede wdzieczny za Twoja opinie.
Bardzo dziekuje
|
|
@ Wojetek
Chcialem, wrocic na moment do DUDY, czy warto juz teraz ja kupic, czy czekac na wybicie 1 pln? Po obrotach widac, ze cos zaczyna sie dziac.
Drugie pytanie dotyczy Colianu, czy po zeszlotygodniowych szalenstwach z kursem i wybijaniu kolejnych szczytow sadzisz, ze dalej moze rosnac? Dzisiaj lekka korketa i tak sie zastanawiam, czy ta zwyzka kursu jest chwilowa przed sezonem swiatecznym po prostu wzrotsy zgodnie z trnendem. Wiem, ze ryzyko dosc spore, bo SL musialby byc dosc nisko, ale jestem ciekaw Twojej opinii.
Bede wdziczny za pomoc.
|
|
@ Wojetek
Czyli konsekwencja, konsekwencja i jeszcze raz konsekwencja. Kolejna wiec lekcja za mna :) Nie zaprzatam wiec sobie PRC glowy :))Dobry przyklad z tym lotto :))
Dziekuje i pozdrawiam
|
|
@ Wojetek
Wielkie dzieki :)) Moze sie skusze na APN. Mysle tez o PRC na zasadzie buy@hold. Wiem, ze jest strasznie groszowa i Ty bys pewnie w to nie wszedl, ale za niewielka kwote moze warto trzymac w portfelu i troche jak przy funduszach inwestycyjnych zapomniec :) Mozna myslisz zaryzykowac?
Juz nie zawracam i pozdrawiam
Dziekuje
|
|
@ Wojetek
Mam troche wyrzuty, ze tak Cie tu wszyscy bombardujemy zapytaniami o nasze typy i mam nadzieje ze nie masz nam tego za zle:))
Bede wdzieczny gdybys w wolnej chwili mogl podzielic sie opinia nt APN i CNG, myslisze ze mozna sie jeszcze podlaczyc pod wzrosty, ktore sa w sumie juz od dluzszego czasu? RSI wg mnie wygladaja dosc obiecujaco i ciekaw jestem czy dobrze mysle.
Bardzo wielie dzieki :)
Pozdrawiam
|
|
@ Wojetek
Bardzo dziekuje, ciesze sie dobrze dostrzeglem potencjal Armatury, bo faktycznie do niej z ze wspomnianej trojki mialem najwieksze przekonanie, ale poczekam jeszcze chwile.
Podoba mi sie tez ATMGrupa, osiagnela poziom 3 pln, ale chyba tez warto jeszcze poobserwowac czy na nim zostanie. Polsat bije rekordy, wiec moze i ATG pojdzie podobna droga.
Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzieki za wsparcie:))
|
|
@ Wojetek
Dude tez od jakiegos czasu obserwuje, ale chce poczekac az przestanie byc groszowa. Dzisiaj przegladalem wykresy i natknalem sie na kilka interesujacych moim oczywiscie amatorskim zdaniem walorow.
Delko, Armatura, Hygienika. Delko co prawda troche wykupione, Armatura raczej pod tym katem stabilna a hygienika z kolei ze spadajacym RSI, ale odbieram to jako lokalna korekte, a nie zmiane trendu. Obroty raczej dosc spore u wszystkich.
Bede wdzieczny za Twoje opinie czy warto je wlozyc dlugoterminowo do portfela, bo chce go powiekszyc o 2-3 spolki.
Badzo dziekuje i pozdrawiam.
|
|
@ Wojetek
Po raz kolejny bardzo dziekuje za wyczerpujaca opinie. Z tym RNK to moze taki moj lokalny patriotyzm:) Poobserwuje go w dalszym ciagu czekajac na rozwoj wydarzen. Cieszy mnie w dalszym ciagu DUON i VISTULA ktore mam w portfelu i FORTE rzecz jasna, ktore tez ladnie uroslo w ostatnim tygodniu i ma swoj udzial w inwestycji. Czekam na Twoje podsumowanie pazdziernika.
Pozdrawiam
|
|
@ Wojetek
Chcialem na chwile wrocic do Rank Progreessu, o ktorego juz raz pytalem. Ze zmiana w akcjonaracie narazie cicho, ale kurs zaczal sie ladnie piac. Myslisz ze moze byc to sygnalem do zmiany trendu?
Pozdrawiam i dziekuje.
|
|
@ Wojetek
To wykupienie na HEL faktycznie dosc duze, czyli obserwuje i nic nie robie poki co. Z ETF na SP500 tez bede ostrozny, zwlaszcza ze kiedys odczulem na fuduszach denomiowanych w walutach, ktore kiedys mialem w portfleu i od tamtej pory wole byc ostrozny w inwestycje nie w PLN.
A masz ostatnio jakis swoich faworytow, ktore byc moze umiescisz w swoim portfleu, czy raczej nie planujesz nic w nim zmieniac?
Pozdrawiam
|
|
@ Wojetek
Chcialem wrocic na chwile do HELIO, czy myslisz ze to dzisiejsze przebicie 10 pln moze zpaoczatkowac maarsz w gore i kontunuowanie trendy i czy podtrzymujesz dobry moment na zakup ETFSP500?
Niezle dzisiaj banka pekla na ALR :) dobrze ze nie sluchalem tego co mowili analitycy, zeby kupowac. Kto by pzypuszcal ze taka kretywna ksiegowosc wyszla z worka.
Pozdrawiam
|
|
@ Wojetek
Bardzo dziekuje, brak konsolidacji - to przeoczylem:( Ile wg Ciebie powinna trwac, sa w ogole jakies zalecenia w tej kwesti? Czy konsolidacja trwajaca dluzej, wygeneruje potencjalnie wiekszy zysk i na odwrot?
Mam nadzieje, ze nie jestem jeszcze zbyt wscibski meczac Cie tymi pytaniami:))
Czytalem wiele roznych postow, na wielu forach, ale tak rzeczowej wiedzy jak Twoja nie spotkalem:)
Pozdrawiam i bardzo dziekuje
|
|
@ Wojetek
Witam , tradycyjnie zwracam sie o porade, nie wykorzystujac mam nadzieje uprzejmosci :)
Przegladalem dzisiaj kolejne spolki i mam pytanie, co sadzisz o przebiciu dzisiejszym poziomu 4 PLN na Makaronach Polskich (obrotu troche wyzsze niz ostatnio, RSI tez widac ze odbilo i jeszcze malo wykupione) oraz Ferro, przy czym Ferro juz faktycznie dosc mocno ostatnio uroslo i pewnie jak przy Helio i GRI warto poki co obserwowac i poczekac na lokalne korekty przed marszem w gore (co dzisiaj kurs GRI pokazal).
Dziekuje i pozdrawiam
|
|
@ Wojetek
Wielkie dzieki, z ta radocha z mojej strony to wiem ze za wczesnie:)), ciesze sie natomiast z tego, ze zaczynam powoli lapac jak to zaczyna funkcjonowac.
Wiem, ze mase przede mna, by dobrze reagowac podczas bycia na pozycjach i ze teraz nalezy zachowac spokoj i tak jak wielokrotnie pisales konsekwentnie trzymac sie strategii.
Z Helio i Gino poki co sie wstrzymam i zaczekam na korekty RSI by zajac je w lepszym momencie.
Dzieki za kolejne merytoryczne opinie:))
|
|
@ Wojetek
Mialem dzis troche czasu i przegladalem wykresy kilku spolek. Co sadzisz o Helio i Gino Rossi, wykresy wygladaj chyba obiecujaco.
Mam tez radoche z Duonu i Vistuli, ktore mam w portfelu bo ladnie wystrzelily:) teraz daje zyskom rosnac.
Pozdrawiam i z gory dziekuje.
|
|
@ Wojetek
Imponujace sa te Twoje analizy i obserwacje. Bezcenne przyklady dla kogos kto zaczyna swoja przygode z gielda. Jeszcze kilka tygodni temu nie wiedzialem jak to ogarnac, od czego zaczac. Nie chce kadzic, ale strasznie sie ciesze, ze trafilem na Twoj watek, bo jest skarbnica wiedzy.
Wielki szacunek.
Pozdrawiam
|
|
@ Wojetek
Fajnie ze pokazales te nowy poziomy, kolejna lekcja dla poczatkujacych graczy.
Wczoraj zajalem pozycje na Vistuli i Hawe tak krajoznawczo i zobaczymy jak to dalej bedzie wyglalo po tych dzisiejszych wzrostach. Obserwuje tez Duona i chyba sie skusze niebawem, bo zbliza sie do granicy 1,40, o ktorej pisales ze po przebicu jest szansa na marsz ku gorze.
Wrzucilem tez Forte i Apatora do portfela, ryzyko mysle ze niezbyt duze w dluzszej perspektywie i pozostaje spokojnie czekac i obserwowac szukajac okazji to wejscia w ciekawe spolki. Mam nadzieje ze w USA sie dogadaj i nie bedzie jakiejs paniki, zobaczymy.
Pozdrawiam sledzac uwaznie watek czekajac na kolejne lekcje.
|
|
cos mi jakas literowka sie pojawila, oczywiscie wydaje mi sie ze wykres wyglada obiecujaco chcialem napisac:)
|
|
@ Wojetek
Mam pytanie dotyczace Hawe, czy wedlug Ciebie ten ped po ostatnich rekomendacjach to dobry czas by zajac na nim pozycje? Spolka ma w sumie bardzo dobre perspektywy bo w wielu obszarach jest prawie monopolista. Obroty na niej dosc spore, ale czy faktycznie kurs sie wywinduje do prawie 6 pln? Wykres w sumie nie wyglada dosc obiecujaco ze stosunkowo nieduzym ryzyko przy SL przy ostanich minimach?
Dziekuje i pozdrawiam
|
|
@ Wojetek
Dzieki za kolejna lekcje. Pozostaje wiec czekac na rozwoj wydarzen. Szukam wiec dalej wkresow spolek, ktore warto obserwowac i zajac pozycje w poczatkowym ich fazach wzrostu.
|
|
@ Wojetek
Swietnie te Twoje przyklady obrazuja sytuacje na papierach. Mozesz nam powiedziec co sadzisz o DUON-nie? Trend od czerwca we wzroscie i wydaje sie byc dobry moment na zakupy. Oborty rowniez dosc duze, RSI w trendzie spadkowym, ale chyba zaczyna odbijac. Myslisz ze to dobry moment by w nie wejsc?
Z gory dziekuje
|
|
@Wojetek
Bardzo dziekuje za ten przyklad. Przeanalizuje go sobie jutro dokladnie na spokojnie na fibro i porownam do wczesniej opisanych przez Ciebie i zajmowanych pozycji oraz do tych spolek, ktore sam analizowalem.
Fajnie, ze zwrociles po raz kolejny uwage na wielkosc obrotow przy tych zmianach, bo z tego co czytalem na Twoim watku jest to jedna z wazniejszych rzeczy, ktora trzeba zawsze brac pod rozwage.
Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzieki
|
|
... znam doskonale jego portfel, bo watek przesledzilem dosc dokladnie, ale sam pisal, ze kupowanie po kilkudziesieciu % wzrostow niekoniecznie moze okazac sie dobrym pomyslem przez poziomy SL, ktore sa w ich wyniku stosunkowo niskie i papiery przez to troche bardziej ryzykowne(na przykladzie Forte m.in).
Poza tym on juz bardzo dokladnie opisal AT swojego portfela, a chcialem sprobowac z jakims nowym walorem, ktory wchodzi dopiero w trend.
Pozdrawiam
|
|
@Wojetek
Dziekuje za wskazowki i rady. Z tym polowaniem na trend u mnie jest tak, ze nie zamierzam zajmowac krotkich pozycji, by nie sledzic nerwowo kursow.
Chcialbym wybrac spolki z potencjalem do wzrostow z bezpiecznymi poziomami SL i w miare rozwoju sytuacji robic korekty dosc sporadycznie. Wiem, ze nie ma zadnego zlotego srodka do znajdywania takich walorow, bo w przeciwnym razie wszyscy by tylko pomnazali swoje zyski.
Teoria Dowa jest mi znana jeszcze ze studiow i wydaje sie byc najbardziej zrozumiala, natomiast znac ja a umiec wlasciwie odczytywac trend na wykresie i wlasciwe momenty wejscia to zupelnie inna bajka. Dlatego wiem, ze musza minac lata doswiadczen by moc wlasciwie ja wykorzystywac. Przejrze sobie ta literature, ktora zasugerowales.
Mialbys jakies inne wskazowki, na ktore spolki warto zwrocic uwage? Nie chodzi mi o wskazanie palcem, kup to czy to, tylko aby moc przejrzec ich wykresy i samemu to zrozumiec.
Pozdrawiam
|
|
@Wojetek
Chcialem poprosic o opinie nie naduzywajac Twojej uprzejmosci :)
Szykuje powoli swoj portfel i chcialbym podazac za zasada "trend is your friend" i wytypowalem uzywajac Fibrotradera uklad 5-6 spolek, mianowicie:
Vistula Unibep Impexmet AssecoPol GetinNoble (choc tutaj pewnie bedzie jakas chwilowa korekta) MCI
Bede wdzieczny za pomoc czy moje propozycje maja sens. Nie oczekuje rekomendacji rzecz jasna, tylko oceny czy przypuszczenia sa w miare wlasciwe.
Dziekuje
|
|
Dziekuje Panowie,
Skarbnica wiedzy i zachowan ten link "Czarno na bialym" :). Jestem na forum od niedawna i jest tyle informacji, ze nie wiem od czego zaczac. Gdybym mogl prosic o linki, ktore warto odwiedzic na poczatek bede bardzo wdzieczny. Chce podejsc powaznie do tematu i zaczac inwestowac i zarabiac. W casie banki internetowej poplynalem na tpsie i agorze m.in i od tamtej pory bardziej trzymam sie funduszy inwestycynych by nie robic nerwowych ruchow. Zczynam jednak dostrzegac bledy, ktore wtedy popelnilem, bo to najlepsza lekcja i wrocicna gpw.
PS. A poker to faktycznie dobry sposob na szukanie emocji i odreagowanie.
Pozdrawiam
|
|
Wielkie dzieki za RNK. Tez mi sie wydaje to wszystko podejrzane poki co.
Mam takie pytanie, czy faktycznie przy wyborze papierow kierowac sie tylko i wylacznie analiza techniczna oraz isc z trendem i nie zwracac uwagi na wskazniki (C/Z, C/Wk)? Wiem, ze wskazniki to tylko wskazniki, a analiza pokazuje to co sie dzialo na akcjach w czasie, ale czy faktycznie czy tak jest?
Pozdrawiam
|
|
Witam Wojtku,
Jestem na forum od niedawna i mam pytanie dotyczace spolki Rank Progress, czy warto ja kupic, biorac pod uwage dzisiejsze informacje dotyczace wyjscia ze spolki przez jednego z zalozycieli? Podobno jego pakietem jest zainteresowanych wiele podmiotow, ktore wg i formacji prezesa maja przejac udzialy i mocno ja dofinansowac. Kurs polecial w ciagu przeszlo roku o polowe i tak sie zastanawiam czy nie czas na zakupy. Mysle tez o Tellu, ale w sytuacji nadchodzacej dywidendy moze byc ryzykowne. Dziekuje i gratuluje wiedzy.
|
|