ctckkymo
Advertisement
PARTNER SERWISU
xfwwogol
14 15 16 17 18
Amphibious
6
Wpisów: 495
Wysłane: 14 listopada 2013 15:18:14 przy kursie: 6,64 zł
Po przeanalizowaniu wypowiedzi Prezesa Farm51 też mam wrazenie że nie interesuje ich cena detaliczna tylko liczba sprzedanych kopii, Nordic Game wzieło prawdopodobnie całe ryzyko sprzedaży na siebie , farm51 dostała kasę na grę, mają również jakieś stałe pieniądze począwszy od września 2013, jak było przesunięcie ostatniego terminu premiery to wspominał coś o tym Siejka w komentarzu do tego komunikatu, dzisiaj chyba zresztą dowiemy się co i jak w raporcie .

,, Zgodnie z ustaleniami między Emitentem a Wydawcą dotychczasowy harmonogram rozliczeń wpływów z komercjalizacji Gry, zakładający m.in. rozpoczęcie wypłaty stałej części wynagrodzenia we wrześniu br., pozostaje w mocy.,,
Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!
Edytowany: 14 listopada 2013 15:19

games_analityk
0
Wpisów: 181
Wysłane: 14 listopada 2013 15:38:00 przy kursie: 6,64 zł
anty_teresa napisał(a):
pewny nie jestem. Natomiast możliwym jest, że taki mają np deal z NG

czyli opowieści i przypuszczenia
a może mają 20 zł ? a może 25 ?

gdzie wyczytałeś o tych 15 zł, podaj jakieś źródło
"Strasznie trudno będzie Panu Bogu zbawić człowieka, który nie jest wolny i nie jest rozumny. Ten człowiek wciąż jeszcze nie jest sobą. Więc co tu można zbawiać - skórę i kości? " JST

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 14 listopada 2013 15:42:33 przy kursie: 6,64 zł
Scarry napisał(a):
@anty_teresa

ale jesteś pewny że to padło dla ceny premierowej czy symulowanej ceny średnio-rocznej? (Bo takie symulacje na pewno robili). Jednak 15 zł od 150-200 zł to nie to samo co 15 zł od np 60-70 zł.

Czyli rozumiem, że jest to zwykła umowa wydawnicza? To w takim wypadku NG przejęło prawa do gry, ale także pokryło w większości koszty produkcji. FARM51 dostanie tylko ok 10-15% od przychodu wydawcy po odjęciu marż sklepów, VAT itp. Tak przynajmniej działają podobne umowy na rynku.

EDIT: Może sprecyzuję o co mi chodzi, bo mnie Scarry zaraz zje za niedokładność. Rozumiem, że z tego co piszecie to FARM51 został, w wyniku umowy z Nordic, deweloperem gry. Czyli w pewnym sensie zmniejszyli ryzyko straty na projekcie, ale przy dużym sukcesie gry wielkiej kasy nie zarobią.
Edytowany: 14 listopada 2013 15:52

Amphibious
6
Wysłane: 14 listopada 2013 15:59:47 przy kursie: 6,64 zł
games_analityk napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
pewny nie jestem. Natomiast możliwym jest, że taki mają np deal z NG

czyli opowieści i przypuszczenia
a może mają 20 zł ? a może 25 ?

gdzie wyczytałeś o tych 15 zł, podaj jakieś źródło

Podawali że koszt produkcji to 3 mln zł a także że żeby wyjść na zero potrzebują sprzedać 200 tyś więc stąd pewnie wzieła się kwota 15 zł

games_analityk
0
Wysłane: 14 listopada 2013 17:14:29 przy kursie: 6,64 zł
chimpo napisał(a):
Scarry napisał(a):
@anty_teresa

ale jesteś pewny że to padło dla ceny premierowej czy symulowanej ceny średnio-rocznej? (Bo takie symulacje na pewno robili). Jednak 15 zł od 150-200 zł to nie to samo co 15 zł od np 60-70 zł.

Czyli rozumiem, że jest to zwykła umowa wydawnicza? To w takim wypadku NG przejęło prawa do gry, ale także pokryło w większości koszty produkcji. FARM51 dostanie tylko ok 10-15% od przychodu wydawcy po odjęciu marż sklepów, VAT itp. Tak przynajmniej działają podobne umowy na rynku.

EDIT: Może sprecyzuję o co mi chodzi, bo mnie Scarry zaraz zje za niedokładność. Rozumiem, że z tego co piszecie to FARM51 został, w wyniku umowy z Nordic, deweloperem gry. Czyli w pewnym sensie zmniejszyli ryzyko straty na projekcie, ale przy dużym sukcesie gry wielkiej kasy nie zarobią.

nie przypominam sobie komunikatu ani też info w raportach kwartalnych aby spółka sprzedała prawa do Deadfall Adventures. Coś chyba złą drogą idziesz chimpo
"Strasznie trudno będzie Panu Bogu zbawić człowieka, który nie jest wolny i nie jest rozumny. Ten człowiek wciąż jeszcze nie jest sobą. Więc co tu można zbawiać - skórę i kości? " JST

Amphibious
6
Wysłane: 14 listopada 2013 17:42:00 przy kursie: 6,64 zł
Taka sobie recenzja na Gamezilla :

gamezilla.komputerswiat.pl/rec...

,,Czy bawiłem się przy Deadfall Adventures dobrze? Momentami tak i przyznam się szczerze, że to mnie właśnie zaskoczyło. Przed premierą prócz kilku screenów nie wiedziałem o tej grze nic, ponieważ zwyczajnie nie wierzyłem, że wyjdzie z tego coś dobrego. Ale wyszło. Nie będzie to hit czy gra roku, ale też nie wstydziłbym się bardzo pokazując tę polską produkcję na arenie międzynarodowej. To niezły kawał kodu z ambicjami na świetną kolejną część.,,
Edytowany: 14 listopada 2013 17:42

Amphibious
6
Wysłane: 14 listopada 2013 20:34:33 przy kursie: 6,64 zł
Mamy raport, najważniejsza informacja to taka że wersja na PS3 w pierwszym kwartale 2014 r - to chciałem usłyszeć ....szkoda że nie przed świętami .

Warto też zwrócić uwagę że założyciele Farm51 czyli Robert Siejka, Kamil Bilczyński oraz Wojciech Pazdur mają w sumie 51,9 % głosów tak więc informacje ( nawet na tym forum ) o większościowym akcjonariacie Veno, FinGero i innych należy włożyć między bajki bo to nie oni decydują kto i czym ma się dzielić z akcjonariuszami .
Edytowany: 14 listopada 2013 20:46

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 14 listopada 2013 22:16:35 przy kursie: 6,64 zł
@Amphibiuos
stan akcji sprawdzić przecież mozesz sobie sam, a między bajki to sobie wkładać nie powiem co i gdzie..

Go Fund 2 FIZ AN ma w tej chwili 37% akcji i jest największym dominującym akcjonariuszem.

Wojciech Pazdur ma 11,83 %
Kamil Biczyński ma 11,83 %
Siejka Robert ma 11,83 %

jakim cudem wychodzi Ci 51,9 % ?

Go Fund to sa Ci panowie którzy kupili Veno a Veno kupiło ich... jeśli ktoś lubi takich inwestorów to nic tylko Farmę kupować.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 14 listopada 2013 22:21

Amphibious
6
Wysłane: 14 listopada 2013 22:19:55 przy kursie: 6,64 zł

@Scarry ...3 strona raportu

biznes.pl/rynki/gielda/komunik...

Scarry
193
Wysłane: 14 listopada 2013 22:23:26 przy kursie: 6,64 zł
@Amphibiuos..

wychodzi że GO Fund spuścił sporo akcji w rynek blackeye

Widzę też już bezpośrednio Veno w akcjonaracie.. no wszystko tak jak myślałem. Czysto subiektywnie patrząc to gorzej trafić nie mogli ;) .. choć nie, zawsze pozostaje jeszcze Don Angel
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 14 listopada 2013 22:26

Amphibious
6
Wysłane: 14 listopada 2013 22:37:47 przy kursie: 6,64 zł
@Scarry ...przesłanie moje jest takie że nikt nigdy nie miał w Farm51 większości w głosach poza trójką założycieli, to co dzieje się z resztą to nieistotne , no przecież nie zabronisz Veno kupować akcji 11bit studio , czy się mylę ?

Scarry
193
Wysłane: 14 listopada 2013 23:29:28 przy kursie: 6,64 zł
Veno nic nie kupuje sensu stricte (za co? w kasie na ogół bywa parę tysięcy złotych), w zamian za wkłady niepieniężne wymienia się akcjami, certyfikatami i podobnymi papierkami znaczącymi cokolwiek tylko w rekach ich kolegów... inżynieria finansowa do kwadratu.

jeśli wyobrazasz sobie że ci goście kupili choć jedną akcję z rynku to mylisz się, oni tylko sprzedadzą na tymże rynku.

Dalej nie masz racji bo jeszcze niedawno trzej zalożyciele mieli razem 33% a Go fund 37%.

Edytowany: 14 listopada 2013 23:32

Amphibious
6
Wysłane: 14 listopada 2013 23:41:59 przy kursie: 6,64 zł
@Scarry ...albo ty albo ja za dużo wypiłem, oni ( Robert, Kamil, Wojtek ) dalej mają tyle samo akcji co mieli , tyle że 1% akcji daje im 1,46 % głosów na walnym , dla pozostałych akcjonariuszy w tym mi tobie i Veno 1% akcji daje 0,73% głosów na Walnym . Czyli te 35,52 % akcji daje założycielom Farm51 - 51,9 % głosów na Walnym.

games_analityk
0
Wysłane: 15 listopada 2013 00:01:48 przy kursie: 6,64 zł
Scarry a wiesz co to są akcje uprzywilejowane wave Założyciele takowe mają i to oni rozdają karty w tej spółce. Chyba że masz jakieś inne źródła to wrzuć je na forum chętnie zbadam sprawę.

games_analityk
0
Wysłane: 15 listopada 2013 00:03:41 przy kursie: 6,64 zł
Amphibious napisał(a):
@Scarry ...przesłanie moje jest takie że nikt nigdy nie miał w Farm51 większości w głosach poza trójką założycieli, to co dzieje się z resztą to nieistotne , no przecież nie zabronisz Veno kupować akcji 11bit studio , czy się mylę ?

to nie jest wątek 11Bit studio więc po co pisać takie rzeczy
swoją drogą byłoby śmiesznie gdyby Veno pokazało ze ma w portfelu CI Games, 11 Bit studio itd

Scarry
193
Wysłane: 15 listopada 2013 08:26:55 przy kursie: 6,64 zł
Amphibious napisał(a):
@Scarry ...albo ty albo ja za dużo wypiłem, oni ( Robert, Kamil, Wojtek ) dalej mają tyle samo akcji co mieli , tyle że 1% akcji daje im 1,46 % głosów na walnym , dla pozostałych akcjonariuszy w tym mi tobie i Veno 1% akcji daje 0,73% głosów na Walnym . Czyli te 35,52 % akcji daje założycielom Farm51 - 51,9 % głosów na Walnym.

słuchaj, sorry ale ja w to nie wnikam, obejrzałem tylko na szybko strukturę akcjonariatu i GO FIZ przywalił mi w oczy. Jeśli w akcjonariacie widzę duży udział GO TFI, Veno i podobnych podmiotów to już wiem co będzie. I mogę się założyc o najlepszą whisky że akcjonariusze mniejszościowi tutaj zysków, nawet jakby takowe były, nie zobaczą i za 100 lat (to oczywiście moje czysto subiektywne zdanie).

Patrowicz tez często jest w swojej grupie kapitałowej mniejszościowym udziałowcem ale i tak rozdaje karty.

Pewnie nasze posty na ten temat i tak znikną za pare dni bo z tego co wiem to Veno przeczesuje fora i żąda kasowania postów stawiających ich jakkolwiek w niekorzystnym świetle (nawet moje posty z wywiadami Pana Kuicha z 2011 zostały wywalone z watku Veno z info że to na żądanie pana Kuicha, mimo że nie zawierały nic więcej jak przypomnienie jego własnych słów o prototypach w 2012 i produkcji seryjnej w 2013)

btw:
byłoby mi całkowicie obojętne jakie akcje posiada i kupuje Veno, GO TFI czy podobni inwestorzy, czy to jest FARM51, 1BIT, CIG, CDP czy KGHM.... jeśli kupowaliby je w uczciwej grze rynkowej - jako akcje z wolnego rynku giełdowego, tak jak my kupujemy. Problem w tym że oni akcje pozyskują inaczej.
Edytowany: 15 listopada 2013 08:31

Amphibious
6
Wysłane: 15 listopada 2013 09:16:37 przy kursie: 6,91 zł
Na pewno każdy kto inwestuje w Farm51 powinien wiedzieć że GOFiz i Veno ( Veno od GoFiz ma akcje - był komunikat ) nie mają akcji po 3-7 zł tylko po bodajże 10 gr i gdzie dla nas 50-100% zarobku to kosmos to oni już 6000% zarobili . Na pewno jednak nie oni decydują o takich sprawach jak np emisje akcji i całe te inżynierie finansowe z tym związane ( patrz Bioto czy Petrol ) - bo to jest dla nas najważniejsze . Jedyne czego możemy się obawiać to dużej podaży akcji , no ale bez przesady to nie KGHM jeżeli gra się obroni to ta ilość akcji którą mają nie ma kompletnie żadnego znaczenia .

Na pewno też akcje mają też fundusze ( poniżej 5% ) , w ,,milionie w portfelu ,, mówił o tym m.in. Piotr Sawala z W.Investment SA i ktoś jeszcze ( często te portfele odzwierciedlają faktyczne inwestycje )

A tym czasem na Steamie mamy miejsce 18 w bestsellerach , niezmiennie z ceną 40 euro ...niestety.

Edytowany: 15 listopada 2013 09:23

games_analityk
0
Wysłane: 15 listopada 2013 10:16:55 przy kursie: 6,91 zł
Scarry napisał(a):
Amphibious napisał(a):

słuchaj, sorry ale ja w to nie wnikam, obejrzałem tylko na szybko strukturę akcjonariatu i GO FIZ przywalił mi w oczy. Jeśli w akcjonariacie widzę duży udział GO TFI, Veno i podobnych podmiotów to już wiem co będzie. I mogę się założyc o najlepszą whisky że akcjonariusze mniejszościowi tutaj zysków, nawet jakby takowe były, nie zobaczą i za 100 lat (to oczywiście moje czysto subiektywne zdanie).

Patrowicz tez często jest w swojej grupie kapitałowej mniejszościowym udziałowcem ale i tak rozdaje karty.

Pewnie nasze posty na ten temat i tak znikną za pare dni bo z tego co wiem to Veno przeczesuje fora i żąda kasowania postów stawiających ich jakkolwiek w niekorzystnym świetle (nawet moje posty z wywiadami Pana Kuicha z 2011 zostały wywalone z watku Veno z info że to na żądanie pana Kuicha, mimo że nie zawierały nic więcej jak przypomnienie jego własnych słów o prototypach w 2012 i produkcji seryjnej w 2013)

btw:
byłoby mi całkowicie obojętne jakie akcje posiada i kupuje Veno, GO TFI czy podobni inwestorzy, czy to jest FARM51, 1BIT, CIG, CDP czy KGHM.... jeśli kupowaliby je w uczciwej grze rynkowej - jako akcje z wolnego rynku giełdowego, tak jak my kupujemy. Problem w tym że oni akcje pozyskują inaczej.

Widzę nowa teorię ma scarry że spółki inwestycyjne mają kupować "w uczciwiej grze rynkowej" Dancing
Człowiek uczy się całe życie. A ja myślałem że spółki inwestycyjne inwestują np w taki startup jakim (była / jest nadal TF51) ryzykują i czekają na ponad przeciętne zyski albo ponadprzeciętne straty.

Jeżeli jest inaczej to wyprowadź mnie z błędu.

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 15 listopada 2013 10:50:25 przy kursie: 6,91 zł
Kolego prawie-jak-analityk, scarry miał na myśli ni mniej ni więcej tylko tyle, że dobrze wiedzieć z kim siadasz do stołu (tu: kim są ludzie, którzy kontrolują spółkę, w którą inwestujesz, gdyby poprzedni fragment zdania był niejasny) i po jakiej cenie. Bo nagle może się okazać, że cena leci na 1 zł nie dlatego, że gierka jest średnia, a dlatego, że ci panowie mają do zrealizowania 6000% zysku. Jeśli ignorujesz ten fakt, to rynek prędzej czy później cie przekona, że popełniasz błąd. Nierówne zasady gry (tu: fakt, że ci panowie mają dostęp do akcji za kilka gr, a ty jedynie do tych za kilka zł, wyjaśniam gdyby poprzedni fragment zdania był niejasny) są elementem ryzyka inwestycyjnego, które albo bierzesz na siebie albo rezygnujesz z inwestycji. Scarry wskazywał tylko, które to zapatrywanie podzielam, że w przypadku F51 skład akcjonariatu może być kolejnym elementem ryzyka. Nie odnosił się natomiast do cen, po których należy kupować spółki...

P.S. Masz do tego błąd w napisie na obrazku. Jedno r za dużo. Chyba, że chodzi o wyraz scarred, jako opis doświadczeń inwestycyjnych...

Amphibious
6
Wysłane: 15 listopada 2013 10:54:23 przy kursie: 6,91 zł
@piotrch ....ale nam chodzi o to że właśnie ci panowie właśnie nie kontrolują spółki , tylko o to chodzi , spółkę kontrolują chłopaki z Farm51.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE farm51
  • Spadki na GPW po wtargnięciu rosyjskich dronów, w grze Lubawa, Zremb i Protektor
    Spadki na GPW po wtargnięciu rosyjskich dronów, w grze Lubawa, Zremb i Protektor

Środowa sesja na giełdzie w Warszawie rozpoczęła się od spadków. Nie mogło być inaczej. Zestrzelenie rosyjskich dronów nad Polską przypomniało inwestorom (szczególnie zagranicznym) o ryzyku geopolitycznym, wpisując się jednocześnie w korekcyjną sekwencję jaką obserwujemy na GPW od końca sierpnia. To nie koniec hossy na warszawskim parkiecie, bo jest jeszcze daleko do końca hossy na światowych giełdach, ale niewątpliwie pojawił się kolejny pretekst do realizacji zysków. 

• The Farm 51: Gra „Chernobylite 2” w pełnej wersji najpóźniej na początku 2026 roku
    The Farm 51: Gra „Chernobylite 2” w pełnej wersji najpóźniej na początku 2026 roku

The Farm 51 zakłada, że maksymalnie 10 miesięcy trybu early access pozwoli dopracować grę "Chernobylite 2: Exclusion Zone" do wersji gotowej do pełnej premiery. Studio koncentruje się obecnie na zbieraniu opinii graczy i przygotowaniu dużych aktualizacji zawartości.

14 15 16 17 18

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,454 sek.

ywrgluvn
sbcutoav
awrcrtdk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yhnfbomk
jasszsfa
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat