PARTNER SERWISU
vukrtils
games_analityk

games_analityk

Ostatnie 10 wpisów
Tak jak pisałem wcześniej Deadfall Adventures: Heart of Atlantis ujrzał konsolę SONY :)
thefarm51.com/?module=news&...

gra już trochę wygrzana na innych platformach stąd i cena ciekawsza na start

"Strasznie trudno będzie Panu Bogu zbawić człowieka, który nie jest wolny i nie jest rozumny. Ten człowiek wciąż jeszcze nie jest sobą. Więc co tu można zbawiać - skórę i kości? " JST

Get Even First Look: Quantum Break meets Inception
We’ve seen gameplay presentation of this intriguing game. It seems that quite an unique shooter is on its way.

www.gamepressure.com/e.asp?ID=...

Unfortunately, after a few dozen minutes, the presentation had to come to an end. All of the game’s elements that I have got to experience, awoke incontrollable awe, and after additional scrutiny, it’s hard to ignore the amount of work and innovative ideas the team at The Farm 51 has put in their game. Will they be able to successfully implement all of those elements into the rest of the game? Get Even has proven at gamescom that it can aspire to be something more than just a technological masterpiece. One cannot have enough of convoluted and niche games. We can only hope and keep our fingers crossed that the developers were not over ambitious.

kliknij, aby powiększyć

"Strasznie trudno będzie Panu Bogu zbawić człowieka, który nie jest wolny i nie jest rozumny. Ten człowiek wciąż jeszcze nie jest sobą. Więc co tu można zbawiać - skórę i kości? " JST

kolejny pozytywny news

Premiera Deadfall Adventures: Heart of Atlantis będzie miała miejsce 28 października 2014 r. Gra będzie komercjalizowana wyłącznie kanałami cyfrowymi, bez pośrednictwa wydawcy. Wybrany model komercjalizacji pozwoli, w ocenie Zarządu Emitenta, osiągnąć wyższe dochody ze sprzedaży kopii gry.

newconnect.pl/?page=1045&p...

mam nadzieje ze z ceną gry nie przekombinują jak na xboxa i pc

Teraz najbliższe obligacje na początku przyszłego roku do spłaty.
Skoro jednak na tym etapie znaleźli chętnego to bliżej wydania gry GET EVEN i pokazania nazwy wydawcy będzie łatwiej o kolejną rolkę.

jak widać ludzie z branży także w tej spółce widzą cały czas potencjał i progres. kilkudziesięciu ludzi, którzy dążą do sukcesu

GRAM.pl
Kamil Ostrowski 07 września 2014 13:00

The Farm 51

Ostatnia gra tego studia, czyli Deadfall: Adventures, nie spotkała się ze szczególnie ciepłym przyjęciem. Mam jednak wrażenie, że z The Farm 51, jest trochę jak z CI Games. Każda ich kolejna gra to krok ku wyższej jakości i bardziej ambitnym projektom. Get Even bez wątpienia zapowiada się ciekawie. Strzelanina z intrygującą fabułą, z naciskiem na eksplorację i poznawanie historii? Intryga, wątpliwy moralnie bohater, nieszablonowe podejście do strzelania i akcji? Komu ta koncepcja może się nie podobać?

Gra ukaże się w 2015 roku, również na Xboksa One. Trochę martwi fakt, że nie zobaczyliśmy jeszcze żadnego fragmentu faktycznej zabawy, ale dajmy twórcom nieco czasu. Na pewno wypada trzymać rękę na pulsie, bo Get Even może być punktem zwrotnym w historii The Farm 51, do którego dotarcia firma tak uporczywie dąży.

www.gram.pl/artykul/2014/09/03...

Parkiet Dariusz Wolak 01-09-2014

The Farm 51 przetrwa i dokończy grę

„Wynegocjowane warunki porozumienia pozwolą na sfinansowanie całości prac przy projekcie oraz zrefinansowanie wydatków poniesionych przez spółkę na dotychczasową realizację gry, finansowanych ze środków pozyskanych z emisji obligacji" – pisze spółka. "Get Even" (gra z gatunku first person shooter) ma być największą i najdroższą produkcją The Farm 51. Budżet tytułu, razem z nakładami na marketing, może sięgnąć nawet 5 mln euro. Gra wzbudza spore zainteresowanie w branży gier dzięki realistycznemu podejściu do kwestii mechaniki rozgrywki. Wyróżnikiem gry ma być oprawa graficzna dzięki zastosowaniu na szeroką skalę nowych technik skanowania 3D. Tytuł ma zadebiutować w 2015 r. Dokładna data premiery nie jest znana. Prawdopodobnie będzie to II półrocze.

www.parkiet.com/artykul/7,1387...

dziękujemy ci za cenne wskazówki wyjścia lub wejścia
jak widać dziś wiele osób z nich skorzystało

Po E3 napisali

E3 to dla nas jednak nie tylko prezentacje Get Even, ale również sporo spotkań biznesowych, tym razem bardzo konkretnych i dających nadzieję na ciekawą współpracę w najbliższej przyszłości. Widzieliśmy się między innymi z Bandai Namco, NVidia, Ubisoftem, Microsoftem i Sony. Może się okazać, że w najbliższych dniach będziemy mogli podać ciekawe informacje dotyczące nawiązania współpracy technologicznej i dystrybucji naszej gry.

www.thefarm51.com/?module=news...

liczę na jakiś wywiad z zarządem i więcej info w tym temacie

Amphibious nie bądź złośliwy :)
Przecież ta spółka od początku była i jest jedną z ciekawszych na rynku Newconnect

Emitent otrzymał podpisany przez drugą stronę egzemplarz umowy ramowej (dalej: „Umowa”) z jednym z największych wydawców gier komputerowych na świecie.

Co to znaczy z jednym z największych ? Może ktoś z redakcji stockwatch dopyta zarząd TF51 ?

a tu link
newconnect.pl/?page=1045&p...

Scarry napisał(a):
@Gordon_Gecko
mam takie pytanie - widziałeś siedzibę firmy? Wiesz ile osób tam pracuje? Ja widziałem, a Ty ?

Scarry przestań kłamać !

Kod:
mod: dalsza eskalacja konfliktu personalnego Użytkowników spowoduje zablokowanie obu kont w serwisie.

może jeszcze raz jak nie zrozumiałeś :

Jeżeli ta spółka spłaci najbliższe obligi i pozyska tego tajemniczego wydawce i zamknie budzet GET EVEN to podpisuje sie, będze to jedna z najciekawszych spółek na rynku newconnect

Pamiętaj ze możesz mieć argumenty ale nie możesz mieć swoich faktów. A to powyżej jak się zrealizuje to będą fakty a nie wywody scarego czy innego forumowicza.

ps. prośba o nie wyzywanie kogos od naciagaczy bo nie chce mi sie ctowac twoich peanow na temat innej pewnej spolki

1. Scarry znów się mylisz -
W analizowanym okresie Spółka zatrudniała średnio ok. 60 pracowników na podstawie umów cywilno-
prawnych.
www.thefarm51.com/reports_file...

2. z tego co się orientuję to nie są to ludzie z łapanki
ludzie z łapanki nie mają takiego portfolia jak ta spółka oraz współpracy przy kilku zewnęrznych produktach jak choćby Two Worlds II i Wiedźmin 1

3. Masz rację pomysł jest skrajnie fantastyczny (tak samo jak wiele innych gier, które były krokiem milowym dla przemysłu rozrywki).

4. U mnie ta spółka nadal jest na liście jeden z najciekawszych spółek na NewConnect
Tak zgadza się są zadłużeni na maxa ale jakoś ktoś cały czas im daje tą kasę i oni cały czas robią ta grę GET EVEN. Ciekawe jak oni to robią ? Sam jestem ciekaw

5. Twoj argument ze ktos kto nigdy nie zrobił mega gry, nie zrobi nigdy mega gry jest jak kulą w płot nie trafiony. Patrz krajowe podwórko i case CI Games. (wiecej przykladow u wujka google)

6. Nowe produkty - GET EVEN - finansowanie ? W raporcie jest zajawka o tajemniczym wydawcy. Zakladam że zarząd wie co pisze i nie puszcza takich komunikatów pod publiczkę.

OBRUM - projekt strategicznej gry

7. zysk, rezerwy, zobowiązania - zgadza się. to jest argument z którym nie ma co dyskutować.

ps. z tego co pamietam twoje "wywody" także były moderowane i niektóre usuwane przez moderatora więc chyba jest remis jezeli masz na mysli pisanie swoich przemysleń w temacie tej spolki

ps2. gratulacje za zmiane fotki. widze ze troche mnie nasladujesz albo razem lubimy kultowe filmy z holywood.

dzień dobry po wakacjach, widzę że scarry już przyjmuje zakłady na bankruta 2015 roku :)
rzeczywiście jak na razie informacje płynące ze spółki nie są za ciekawe delikatnie mówiąc

ciekawe jednak co w temacie GET EVEN i tajemniczym wydawcą ?
"Na dzień publikacji raportu jesteśmy na końcowym etapie negocjacji kontraktu ze światowej klasy wydawcą gier komputerowych, zainteresowanego znaczącym zaangażowaniem kapitałowym w projekt. I
choć osiągnięcie finalnego porozumienia nie jest przesądzone, mamy podstawy by sądzić,
że do końca III kwartału budżet projektu GET EVEN zostanie zamknięty, pozwalając na
sfinalizowanie gry w 2015 r. "

thefarm51.com/reports_files/12...

nie przekonuj mnie bo ja mam swoje zdanie na ten temat

może lepiej niech osoby ze spółki się wypowiedzą jak to jest z tą sprzedażą DA
na forum widzę,że jest ktoś z PR i IR

druga sprawa do PR i IR to może jakiś komentarz do tej sprawy poprosimy
Top Independent Creators, New ID@Xbox Games Storm E3
news.xbox.com/2014/06/events-i...
www.gram.pl/news/2014/06/10/e3...

krewa napisał(a):
Miguel de Cervantes napisał niegdyś, że człowiek bez honoru to gorsze niż śmierć.

a słyszałeś że "miauczenie jest srebrem" ?

rzecz w tym że wyniki są tylko cząstkowe
chyba że masz jakiś kontakt z zarządem lub wydawcą ?

to co zamykamy wątek tej spółki ?
skoro tylko scarry i ja tu pisze

nagrody już rozdaliście ?

a co już krzyżyk na spółce postawiliście ?
czyli miałem jednak rację z tym "bezinteresownym" bytem na tym forum :)

widzę, że bez zmian :) scary jak zawsze w formie :)
już zaczeliście ten wasz chochooli taniec ?

na razie zapraszam do poczytania :

Top Independent Creators, New ID@Xbox Games Storm E3
news.xbox.com/2014/06/events-i...

“Get Even” by The Farm 51 – “Get Even” is a fast paced first person action game for PC and next generation of gaming platforms. It tells two very dark stories of ultimate foes whose lives were bond in some accident that led them both to tragic situations and put them at opposite sides of destructive conflict.

Fotorealistyczna grafika i nowoczesna narracja w Get Even - przyglądamy się intrygującej polskiej strzelaninie

Nad Gliwicami pojawiły się drony – to ekipa z The Farm 51 skanuje obiekty do gry Get Even. Po autorach NecroVision i Painkiller: Hell & Damnation spodziewalibyśmy się zwykłej strzelanki. Ten projekt ma jednak kilka ukrytych atutów.
Zapowiadana premiera gry: 2015.

kliknij, aby powiększyć

Chcemy to zobaczyć

Jadąc na spotkanie do siedziby The Farm 51 spodziewałem się usłyszeć, że studio robi strzelankę z domieszką eksploracji i narracji środowiskowej. Usłyszałem, że Get Even jest grą o eksploracji i odczytywaniu fabuły z dodatkiem strzelania. Raz jeszcze wspomnę, że samej rozgrywki nie widziałem, bo jest na to za wcześnie – Get Even ma wyjść w 2015 roku na pecetach i konsolach Xbox One oraz PlayStation 4 (dodałbym, że autorzy celują w dystrybucję cyfrową, chociaż edycje pudełkowe nie są wykluczone). Wszystko, co wiem o tej produkcji, opieram więc na zapewnieniach Wojtka Pazdura i wczesnych zapowiedziach. W Gliwicach powstaje potencjalnie intrygująca gra, która równie dobrze może stać się przedmiotem ludologicznego wykładu na Digital Dragons czy innym festiwalu branżowym. Mam tylko nadzieję, że The Farm 51 wie, co robi i będzie potrafiło odpowiednio wyważyć różne akcenty: powagę, środki narracyjne, tempo akcji oraz same elementy dynamiczne.

Szymon Liebert

www.gry-online.pl/S022.asp?ID=...

The Farm 51 spłaca i emituje obligacje

obligacje.pl/news/2749/the-far...

Farmerzy widać robią coraz ciekawsze projekty
Ten dla OBRUM to może być duży temat.

kliknij, aby powiększyć

POLYGAMIA.PL
polygamia.pl/Polygamia/1,10716...

NEWSWEEK.PL
stylzycia.newsweek.pl/czolg-pl...

GRAM.PL
www.gram.pl/news/2014/04/17/po...

CHIP.PL
www.chip.pl/news/rozrywka/gry-...

scarry mam do ciebie prośbę
możesz oddać głos na polską spółkę na steam greenlight ?

Polskie studio The Farm 51 prosi o głosy na Get Even w Steam Greenlight
Autor: Daniel Kłosiński Data: Czwartek, 3 kwietnia 2014

www.eurogamer.pl/articles/2014...

Gry.Interia.pl - 4 kwietnia 2014

Get Even jedną z pierwszych polskich gier kompatybilnych z VR

VR zainteresowali się także nasi twórcy - rodzime The Farm 51 jako jedno z pierwszych polskich studiów postanowiło przyjrzeć się bliżej tej technologii. Ekipa chce ją wykorzystać w powstającym Get Even. Get Even ma charakteryzować się realistyczną oprawą wizualną, która tworzona jest w oparciu o rozwiązanie skanowania obiektów 3D.

gry.interia.pl/newsy/news-get-...

Gryonline.pl
28 marca 2014

Gorky 21 odroczone, ale z dużą szansą na ukończenie

Choć o grze Gorky 21 słuch zaginął, to udało się nam uzyskać odpowiedź na pytanie o to, czy projekt nadal powstaje. Trudno było nie mieć wątpliwości, skoro od ogłoszenia współpracy pomiędzy firmą TopWare Interactive a polskim studiem The Farm 51 minęły już prawie trzy lata, zaś nowych szczegółów na temat turowej strategii z elementami RPG jak nie było, tak nie ma. Aż do teraz.

www.gry-online.pl/S013.asp?ID=...

kliknij, aby powiększyć

Gamezilla.pl
Michał Mielcarek 29.03.2014 16:30

Wojciech Pazdur dla GZ: „Pierwsze gry, pokazujące w pełni możliwości fotogrametrii, zmienią sposób patrzenia branży na tę technologię”

Po wpisie na blogu The Astronauts dotyczącym fotogrametrii zapytaliśmy kilku polskich developerów co myślą o tej technologii. Pytania wysłaliśmy między innymi do The Farm 51, które wykorzystuje tę technologię przy produkcji Get Even. Kto jak kto, ale oni mają sporą wiedzę na ten temat. Nie spodziewaliśmy się jednak, że udzielą aż tak długich, wyczerpujących odpowiedzi. Postanowiliśmy opublikować to w nieco innej formie. Odpowiedzi udzielił nam Wojciech Pazdur, szef The Farm 51.

gamezilla.komputerswiat.pl/pub...

kliknij, aby powiększyć

Maciej Kabat z Invista Dom Maklerski zachwala TF51
biznes.pl/wiadomosci/raporty/,...

tak a świstak zawija te twoje mądrości w papierki itd hello1
pamiętaj możesz mieć swoje argumenty ale nie możesz mieć swoich faktów

Get Even to jest marka którą zauważyła już branża growa
Według mnie to duża szansa dla tej spółki. Do wydania gry jeszcze kawał czasu.
Jednak jak na razie robią świetna robotę z tym tytułem na świecie.

A ja dokładnie myślę, że GET EVEN jest już marką na rynku, którą zauważyła branża growa na największych i najważniejszych targach growych B2B Game Connection 2014 w San Francisco.
Nominacja do nagrody BEST PR Campaign

www.game-connection.com/gameco...

To co zrobił Quixel Megascan nie jest niczym innym jak narzędziem do budowy gier wykorzystujących technologię, którą farmerzy już od długiego czasu mają i wdrażaja w GET EVEN.
Jedno jest pewne, że muszą się spieszyć aby być pierwszym na rynku.

Get EVEN jest grą na którą czeka rynek co widać po licznych komentarzach na swiecie

Wydaje mi się, że rynek jest roczarowany tym c zobacył na nowych konsolach. Proponuję wam włączyć na PS4 Assasin Creed IV i to samo na PS3. Szału nie ma. I tutaj GET EVEN pokazuje, że moża zrobić coś co w połączeniu z Oculus VR daje mega wizulane odczucia prawdziwego świata.

Przewaga techonologiczna zawsze jest w cenie i nie ma sensu nad tym dyskutować czy polskie firmy odniosą sukces "z" czy "bez".
Ja uważam, że przewaga techonlogiczna i trafiony pomysł na grę dają sukces na długi czas.
Jak widać po Anomaly 2 rynek tej gry nie zauważył co widać było po wynikach 11Bit.

Ciekawy artykuł po targach w San Francisco
www.onlysp.com/get-even-could-...

zgadzam się z tymi pre-orderami, chociaż z chęcią zobaczyłbym kawałek gameplaya

kliknij, aby powiększyć

No i mamy nominację hello1 na Game Connection America 2014 Marketing Awards - Nominees Unveiled

Best PR Campaign:
- The Farm 51 - Get Even (The Farm 51)
- Neology and The Redner Group - Seeing is Believing - Best PR Campaign (Oculus VR)
- Image & Form - SteamWorld Dig (Image & Form)

The winners of each category will be announced at the special awards ceremony on the afternoon of March 17th, from 4:00 pm - 6:00 pm.

Farmerzy są na liście wystawców

z polskich firm będą tam :
CDP.pl Sp. z o.o. (ex. CD PROJEKT)
Flying Wild Hog
QubicGames
Vivid Games S.A

Joystiq.com

Get Even aims to give the new generation a reality check
by Sinan Kubba Writer RSS on Mar 3rd 2014 2:30PM

www.joystiq.com/2014/03/03/get...

PCGamesHardware.com - 17.02.2014

Get Even: info blowout with exclusive interview - 3D scanning in games

After the announcement of Get Even, most people were overwhelmed by the jaw-drapping graphics and the insane amount of detail. How is it possible that a small developer team that is using the somehow rusty Unreal Engine 3 can achieve this level of detail? PC Games Hardware talked to Wojciech Pazdur from Get Even developer Farm 51.

anty_teresa napisał(a):

W przypadku F51 na oceny jeszcze za wcześnie, a sam wynik nic nie mówi. Subiektywnie rzecz ujmując, a w branży gier siedzę już trochę(ale tylko jedną spółkę miałem kiedyś w portfelu) to sprzedaż z pierwszego miesiąca jest raczej słaba. Przecież wtedy schodzą preordery. Poczekamy na wyniki kolejnych miesięcy.

dzięki, że to ty to napisałeś
ZA WCZEŚNIE dokładnie tak jest

Metoda księgowania nie zmienia faktu, że nadal jest to jedna z ciekawszych spółek na rynku NewConnect. Oraz wśród polskich deweloperów gier komputerowych

BTW: zapewne pamiętasz CDRED i ich pierwszego Wiedzmina i ile czasu trwało pokrycie kosztów produkcji

anty_teresa napisał(a):
Ad2) Wyliczyłem 4 lata przypisując całą amortyzację do gry, mimo że amortyzowane są inne środki. 5 lat amortyzacji to odpowiedź spółki.
Ad3) Przepraszam, ale Twój wpis pokazuje, że zupełnie nie rozumiesz o czym piszesz. Wiadomo, że gra sprzedaje się ca rok czasu(max 1,5) i w tym czasie należy rozpoznać jej koszt. Oczywiście można stymulować sprzedaż wydając DLC, ale DLC ma także swój koszt. Ergo - > CDR księguje tak jak to powinno się zasadniczo robić. CIG koszty rozpoznaje 3-5 razy krócej niż F51. Natomiast przychody szybciej. Dlaczego? Ano dlatego, że to jest także dystrybutor i nie potrzebuje raportów sprzedażowych, bo gros przychodów osiąga z pudełek. Wstawi do sieci i cześć. Z raportami czeka tylko w sprzedaży elektronicznej. Ponadto zwroty od sieci, dostaje pewnie koło roku od wystawienia na półkę i całego cyklu obniżek cen. To i tak znacznie krócej niż 5 lat jak w przypadku F51.

jeżeli szacowanie sprzedaży i przypisywanie kosztów jest dla ciebie mniej agresywne to rzeczywiście nie rozumiemy się.

anty_teresa napisał(a):
Skontaktowałem się ze spółką i zasadniczo moje spostrzeżenia zostały potwierdzone, prócz może dyskusyjnego punktu pierwszego.

1. Tak do kosztów gry została dołożone koszty silnika, ale także parę set tysięcy kosztów "technologii", które nie zostały uznane za koszty produkcyjne. Mocno się nie czepiam.

2. Okres amortyzacji gry jest nawet dłuższy niż wyliczyłem i wynosi 5 lat. Czyli dokładnie taka sama część kosztów produkcji jest wykazana teraz(miesięcznie) jak będzie w przyszłym kwartale i za 4,5 roku... CIA ma okres amortyzacji gier 1,5 roku, a i tak zdarza im się odpisywać koszty produkcji, bo projekty już umarły.

3. Takiego modelu nikt nie zastosował i jest model rozchodu kosztów pisania najbardziej agresywny na rynku. Podstawowe podejście UOR to kapitalizowanie kosztów na zapasie i liczenie rozchodu z zerową marżą aż do momentu pełnego pokrycia kosztu gry. Taką ma 11Bit, i3d, taką miał do zeszłego roku CDRED. To podejście konserwatywne i zgodne z zasadą ostrożnej wyceny. Może nawet zbyt zachowawcze. Kasi Stefanskiej się nie podobało, ale mnie i owszem. Nieco inny model ma CDRED. Szacuje sprzedaż i przypisuje koszt jednostkowy. Jeśli sprzedaż się rozjeżdża z planem to zmiana idzie przez wynik. Najbardziej agresywne, poza F51 jest CIA. Także kapitalizują koszty na wnip, ale amortyzują maksymalnie 1,5 roku. Do tego szybko uznają przychody, bez raportów sprzedażowych, a po dostarczeniu do sklepu, czy dystrybutora.

AD2. nie wiem jak wyliczyłeś te 5 lat amortyzacji

AD3. cdred jest moim zdaniem bardziej agresywny - szacuje sprzedaz i przypisuje koszt
cia - księguje sprzedaż bez raportów sprzedażowych bardzo agresywne

anty_teresa napisał(a):
To niegrzecznie odpowiadać pytaniem na pytanie...

Ustosunkuj się do poruszonych przeze mnie kwestii a ja Ci napiszę jak robią to inni.

mój stosunek do wyników nic nie zmieni na tym forum
chciałbym aby stockwatch przepytał zarząd i zrobił jakiś fajny wywiad
mielibyśmy czarno na białym jak spółka rozlicza DA

Scarry napisał(a):

A mi się wydaje że games_analityk nie odpowie nigdy, bo nie ma o tym zielonego pojęcia. Nie masz co go męczyć. Wczesniej wychwalał NicolasGames za 300 000 sprzedanych gier. Nie po to tu jest żeby pokazywać że firma ukrywa koszty i zawyża zyski ;)

a mi się wydaje, że scary jest tu z innego powodu o którym juz kilka razy pisałem ale posty znikały

z nicolasem prosba abys nie kłamał, napisane były tylko stwierdzenie faktu który spółka zakomunikowała, wychwalanie pewnej spolki to jest twoja domena :) grabki i piasek

anty_teresa napisał(a):
Ja wiem jak ten komentarz będzie wyglądał... Nie widzę sensu.
Ciekawsze jest jednak Twoje zdanie. Wygrzebałeś z raportu dwie pozytywne informacje, pomijając to co napisałem. Dlatego pytam o Twój komentarz.

a jak to robią najwięksi na rynku ? CDRED i CI GAMES ?

The Farm 51 błysnął zyskami

www.parkiet.com/artykul/136149...

Scarry napisał(a):

porównanie trailera W2 do trailera Get even jest jak porównanie historii Titanica do lotu na księżyc - czytaj: nie ma ze sobą nic wspólnego.

scaryy znów twoje kosmiczne porównania mają się nijak do rzeczywistości

1. Łukasz Mach - Dyrektor Marketingu w TF51 (jeden z ojców sukcesu brendów Wiedźmin i Sniper)
thefarm51.com/?module=investor...

2. Farmerzy z tego co pamiętam pracowali przy Wiedźminie 1

może Stockwatch powinien poprosić o komentarz zarząd spółki ?

regisek napisał(a):
Pojawił się raport, jest bardzo dobrze.

Scarry zejdź na ziemię.

scarry jest długoterminowym "analitykiem" hello1 więc zostawmy go w spokoju
scarry dla ciebie jakbyś nie zauważył dwie "mało" istotne rzeczy :

1. "do momentu wydania raportu za IV kwartał Spółka nie otrzymała raportów sprzedażowych za grudzień,"

2. "Spółka planuje zakończenie w I kwartale 2014 r. prac nad wersją Deadfall Adventures przeznaczoną na platformę PS3 oraz rozpoczęcie jej
komercjalizacji w II kwartale br."

Scarry napisał(a):
@games_analityk
Udzieliłem się poważnie przy 5.85, zwracajac uwage na to że trailer nowej zapowiadanej gry, DA, wygląda fatalnie, co okazało się prawdą i wyszła fuszerka na całej linii. Co w sumie po tym trailerze było już oczywiste. Od mojego alertu o fatalnym trailerze do teraz, kurs wzrósł o ok. 9%. Dużo? hm... Anxious

scary to już zaczyna być namolne z twojej strony, piszesz po prostu nieprawdę
znów pokażę Ci fakty jak wyglądają w przypadku GET EVEN i porównam to może z WIEDŹMINEM 2 (tą grę chyba wszyscy w Polsce znają)

WIEDŹMIN 2 - 330 000 odsłon w 2 dni
"To jest absolutnie oszałamiająca ilość" - Michał Kiciński
TVNCNBC wywiad z Michałem Kicińskim

GET EVEN - 700 000 odsłon w 3 dni"
Globalny sukces marketingowy GET EVEN
Get Even 'What Is Real' Teaser

rozumiesz przed jaką szansą stoją teraz farmerzy ? oczywiście jak tego nie spi..... albo ktoś inny nie zrobi tego lepiej przed nimi

anty_teresa napisał(a):
Dziś podatek od marzeń płaci kolejna spółka z branży gier notowana na NC - Vivid. Kurs momentami -30%. thumbright

ale tutaj kapitalizacja była powyżej 100 mln zł !!!!
farmerom jeszcze kawał drogi do takiej kapitalizacji

a to przepraszam, skoro długoterminowe to nie do sprawdzenia teraz

jak na razie patrząc po kursie się nie sprawdzają
ale jak to bywa na rynku zapewne kiedyś się sprawdzą

profesor Rybiński także obstawia w druga stronę, stopa zwrotu -50% funduszu armagedon

trochę doświadczenia farmerzy mają, firma jest budowana małymi krokami co widać poniżej
www.thefarm51.com/?module=inve...

scarry fakty są takie że od 3-4 zł wklejasz te swoje bajki a kurs rośnie

zastanawiam się czy osoby które są forum chcą zarabiać czy wolą czytać nietrafione twoje pseudo analizy

w oczekiwaniu na raport świeży wywiad

Is This the Real Life?: We Talk to The Farm 51′s Wojciech Pazdur about Get Even

Scarry napisał(a):

co tu więcej pisać? Za pół roku, max rok, bo jakiś czas pojadą jeszcze na gadce-szmatce o skanowaniu itd, przy okolicach 1-2 złotówek porozmawiamy. NicolasGames też pisze grę. Dla mnie temat tej firmy jest skończony tak jak Nicolasa.

skarry ty naprawdę piszesz bajki !
nie wiem co jest tego powodem ale raczej nie fakty które spółka przedstawia
jeszcze raz ci to powtórzę każdy może mieć swoje argumenty ale nie każdy może mieć swoje fakty

ho ho ale cisza po pierwszych konkretach Dancing nawet scarry się nie udziela

PARKIET - The Farm 51 najdroższe od połowy listopada

The Farm 51 dość długo nie prezentował żadnych informacji o sprzedaży „Deadfall Adventures" a przedstawiciele spółki nie ukrywali, że liczyli, że ich pozycja spotka się z cieplejszym przyjęciem. Tymczasem w ciągu pierwszych dwóch tygodni sprzedaży, czyli do końca listopada, polską grę kupiło 51 tys. fanów.
www.parkiet.com/artykul/7,1358...

NEWCONNECTOR - THE FARM51 GROUP - Wyniki sprzedaży Deadfall Adventures zgodne z planem

- Jesteśmy usatysfakcjonowani pierwszymi wynikami sprzedaży Deadfall Adventures, są one zgodne z naszymi założeniami biznesowymi – komentuje Robert Siejka, prezes The Farm 51 Group. Prezes producenta gry zwraca uwagę, że listopadzie 2013 r. gra, w wersji na PC i Xbox 360, dostępna była tylko na części rynków i platform dystrybucyjnych, globalny zasięg osiągając na przełomie 2013 i 2014 r. – Mamy wszelkie podstawy by sądzić, że zarówno wyniki sprzedaży za grudzień minionego roku, jak i rezultaty osiągnięte w I połowie 2014 r. dostarczą nam kolejnych powodów do zadowolenia - analizuje Siejka.
www.newconnector.pl/farm51-gro...

w 15 dni 51.400 sztuk hello1
przed premiera w USA na XBOX`a to zacny wynik

www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...

spółka ponosiła także koszty rozwijania projektów Get Even oraz Demons of War

Amphibious napisał(a):
cad_man napisał(a):
czy ktoś może napisać jak finansowane było DA?

@Scarry
Ile mogą zapłacić za te dwie licencje, o których wspomniałeś?

Głównie Nordic Game sfinansował grę , dlatego ok 15 zł mają tylko na jednym sprzedanym egzemplarzu .

Amphibious coś chyba pomyliłeś, a co zrobili z kasą z emisji ?

anty_teresa napisał(a):
Kiedys na parkiecie był wywiad z siejka, gdzie mówił o budżecie GE 2-3 razy większym od DA, w zależności od sukcesu DA. Na razie ten sukces jest... watpliwy raczej. A więc i watpliwe jest zrealizowanie założeń co do GE.

Na czacie inwestorskim Zarząd mówił niedawno odnośnie GET EVEN :

Czy nie ma ryzyka wykupu obligacji F51 na czas, Jak spółka zamierza finansować produkcje GE oraz DA na inne platformy?

Obligacje zostaną spłacone z nadwyżki z działalności operacyjnej. W 2014 r. będziemy generować wpływy ze sprzedaży Deadfall Adventures i Painkiller HD, jak również z realizacji prac na zlecenie OBRUM. Konserwatywne szacunki pozwalają nam założyć, że z tych źródeł spółka osiągnie wpływy pozwalające nie tylko wykupić dług ale i sfinansować dalsze prace nad kolejną własną grą Farm 51 – Get Even.

Panie Prezesie. Budżet DA wyniósł ~3M. Na GE chcielibyście przeznaczyć wielokrotność tej kwoty. Jeśli czas pracy nad nimi ma wynieść tyle samo (2 lata) to z czego wynika wyższy koszt – nowi ludzie, technologia, outsource ? Dziękuję.

Budżet Get Even kształtować się będzie na poziomie 5 mln zł. Zakładamy, że na poziomie graficznym GE będzie grą mogącą rywalizować z czołowymi produkcjami tego typu, a to za zasługą zastosowanych przy jej produkcji technologii. Wyższy budżet to pochodna wykorzystania tych nowatorskich rozwiązań, jesteśmy jednak przekonani, że wydatek ten przyniesie nam imponujący zwrot na kapitale.

Jaką strukturę finansowania gry Get Even Państwo przewidują - czy jest brane pod uwagę dalsze finansowanie dłużne spółki?

Na obecnym etapie rozważamy różne warianty, w tym emisję długu. Szczegółowe ustalenia w tej sprawie planujemy poczynić w I połowie 2014 r., wcześniej prace nad grą będziemy finansować ze środków własnych pochodzących z nadwyżki z działalności operacyjnej.

poniżej trafne podsumowanie naszych dywagacji w temacie GET EVEN

New Shooter ‘Get Even’ Promises Photo-Realistic Graphics

Whether it's a significant jump in graphical fidelity you're looking for or tense gameplay that blurs the line between AI and player characters, Get Even is shaping up to be a title that could find its way into most-anticipated lists. If the Thorskan technology is as sophisticated as the teaser trailer makes it out to be, it could quickly become an integral part of the new console generation's growing phase.

The Get Even Problem: Should developers be aiming for photorealism?

Hyper-realistic graphics are a good goal, but they shouldn't be the only goal. It's not enough for backgrounds to look like something out of a live-action movie. Characters need to move in a believable way. Hair shouldn't be stiff, and water should splash the way real water does. When the little details aren't right, the illusion of realism is broken, and the flashy graphics don't feel so flashy anymore.

In addition, a game's visuals need to be impressive for reasons beyond realism. Developers need to create a world gamers will be eager to explore, and deliver graphics that perfectly suit a game's tone. Games need great design, a solid color palette, and most importantly, atmosphere.

It's too early to tell if there'll be more to Get Even than its admittedly impressive graphics. Still, I sincerely hope that developers focus on more than photorealism when it comes to making games look "next-gen" Realistic graphics are part of gaming's future, but they shouldn't be all of it.

Scarry napisał(a):
@krewa

zresztą Deadfall chyba najlepiej pokazał jak daleko im jeszcze do światowej jakości.

a światowa jakość to za jaką kasę jest robiona ?
co masz na myśli ? jak wiesz ogólniki nic nie wnoszą do dyskusji na forum

Scarry napisał(a):
@anty_teresa
no tak, ale wyżej games analityk wstawił właśnie link do reklamówki BR3D a nie Farmy.

Zresztą ten film doskonale pokazuje ograniczenia technologii skanowania i takiego obrazowania. Wystarczy obejrzeć od 11 do 30 sekundy jazdę przy ścianie z oknami, co się dzieje z oknami właśnie.

Całe wrażenie realizmu pryska. Wszystko przy takim skanowaniu opiera się o odpowiednie ujęcia kamery.

Z tego co czytałem Farmerzy bedą robić grę na engine Unreal Engine 3 z tylko teksturami high-res uzyskanymi przez Thorscan. Czyli 2 licencje na starcie. Dalej licencja na realistyczny motion-capture (dla firmy to też będzie zupełnie nowe zagadnienie). I bez porównania większy sztab programistów i grafików.

Hmm... ciekawe jak to sfinansują? Przecież nie mają gotówki lub mają jej mało. Na mój chłopski rozum to gra wyjdzie powyżej 10 mln na pewno. Gdybym miał strzelać to raczej przedział 20 mln obstawiam, na pewno powyżej 10.

Trochę znów bajki piszesz nie poparte żadnymi argumentami. Skąd u Ciebie ta wiedza że trzeba zatrudnić więcej programistów i grafików ?

Skąd wiesz że 2 licencje Unreal 3 i Thorscan będą np droższe od Unreal 4 lub innego nowego silnika ? Prośba o konkret.

Jak zapewne wiesz spółki będące na rynku mają różne możliwości pozyskania kapitału

No właśnie piszesz na "mój chłopski rozum". Poczekajmy na następne konkrety zamiast pisać takie dyrdymały.

ps. wstawiłem także film z reklamówki BR3D (nie napisałem że to jest film TF51). Ale jak łatwo się domyśleć to widać że są obydwa filmy z tej samej scenerii.

ten film ma już ponad 400 tys odsłon

Tak ten film i akcja marketingowa to w porównaniu z początkiem promocji DA majstersztyk :)

Na fejsie jest już 3 tys lajków po tym filmiku, fanpage Farmerów także zyskuje dziennie rekordowe ilości polubień :) komentarze userów na największych portalach growych na świecie typu IGN, OXM, VG247, EUROGAMER także pokazują, że trafili w coś ciekawego.

Czyżby Pan Łukasz Mach (pracował przy powstawaniu brendów Wiedźmina i Snipera) był aż tak skuteczny ?
www.thefarm51.com/?module=inve...

Oczywiście do gry jeszcze długa droga ale widać, że nowe konsole i gry które są na rynku okazały się tylko kolejnym etapem ewolucji (a jeszcze rok temu były ochy i achy ze to będzie rewolucja wprowadzenie nowych konsol). Niestety kto grał na PS3 i PS4 np. w Assassin's Creed IV wie o czym piszę

Get Even pozwala inaczej spojrzeć na rozrywkę. Think Zastanawiam się czy coraz to nowsze silniki gier są wstanie tak przybliżyć nas do rzeczywistości ?

Czy może właśnie taki prosty pomysł z GET EVEN i digitalizacją większości środowiska to jest właśnie to. Dowiemy się już niedługo w 2015

Amphibious napisał(a):
Za 8-10 miesięcy można będzie rozmawiać o GE , teraz to nie ma znaczenia bo nie wiemy z czego będzie sfinansowany , nie wiemy nic o sprzedaży DA i o pomyśle na sfinansowanie przyszłych projektów.

dokładnie zgadzam się ale gdyby na giełdzie byli tylko inwestorzy fundamentalni to zapewne fora dyskusyjne nie miałyby sensu

Scarry napisał(a):
@Amphibiuos

nie znamy, ale np VCP sugeruje jakies zastosowania komercyjne (dla wojska) tych grafik, a to jest grube nieporozumienie bo FARM51 korzysta z systemu na potrzeby gry, który nie jest ich, tylko skorzystali z Better Reality 3D Scan w technologii Thorskan.

Jeśli już to wojsko poprosi o współprace przy takich photo-realistycznych prezentacjach bezpośrednio Better Reality a nie F51.

Poczytaj czym zajmuje się Better Reality 3D Scan to zrozumiesz dlaczego bez Farmy (lub innego dewelopera gier) są jedną z wielu firm na swoim rynku na którym działają.

kliknij, aby powiększyć

KOTAKU.COM - In 2015, We Might Finally Get Next-Gen Visuals

Coś nowego dziś pokazali odnośnie Get Even

Get Even 'What Is Real' Teaser

kliknij, aby powiększyć

1. Get Even: The Farm 51 officially announces its next-gen shooter, trailer inside

2. New shooter Get Even announced for Xbox One - first trailer Out 2015, mixes online and solo play

3. Get Even: Where Next-Gen Shooting Meets Dark Souls Coming to PS4, Xbox One and PC in 2015.

4. What Is Real ?

5. This is Get Even, the next-gen FPS from Painkiller dev The Farm 51

wyjdzie OFE wejdzie TFI

Ugonio napisał(a):
cetnar -> W dalszym ciągu uważam, że spółka ma ogromny potencjał (oraz jest obecnie dość nisko przez rynek wyceniana),

wycena jest jak najbardziej adekwatna do wyników tej spółki
wszyscy zrozumieli że na rynku gier mobilnych jest mega konkurencja i aby zrobić spektakularny skok na kasę trzeba mieć jakiegoś mega hiciora

dlaczego ma nie wejść ? sprzedaż była w 2013
US się nie obrazi na spółkę :) więc mogą to pokazać w wyniku za 2013 r

wynik 2013 na tle innych spółek growych z NC jest bardzo dobry
Kod:
mod: usunięto wycenę bez uzasadnienia

chimpo napisał(a):
Dwa miesiące od premiery, a Battlefield 4 jest wciąż betą. To, że ludzie kupili grę to zasługa ogromnej rzeszy fanów poprzedniej części i ogromne wydatki na marketing.

Pograj w nowego COD`a liniowy do bólu. A ludzie i tak to kupują. Chociaż na metacritic userzy dali zupełnie inna ocenę niż dziennikarze branżowi.

Scarry napisał(a):
@chimpo
Każdy, dosłownie każdy, z moich znajomych ma konto Steam bo wszyscy korzystają z promocji Humble Bundle. Płacąc co jakiś czas 1 dolara ma się dziesiątki całkiem fajnych gier sprzed roku-dwóch-trzech. Nie ma to jednak wiele wspólnego z monetyzacją biznesu i zarobkiem. Nikt z nich tam nic nie kupił.

Każdy z moich znajomych także korzysta ze staroci na Humble Bundle.
Jednak ich stać także na nowe gry które maja premiery. Nie czekają tylko kupują grę jak jest premiera. Nie będę uogólniać jak ty bo pachnie to amatorką na kilometr, chociaż wszyscy z moich znajomych chociaż raz lub więcej kupili już na steam grę po full price. Oczywiście to nie oznacza że tak robi 65 mln userów.

3citrony napisał(a):
Z komentarzy na stronie, której link dałem można wywnioskować, że wydali napewno ponad 7k kluczy. Więc 200 osób to raczej wynik słaby. W dłuższym terminie myślę, że się nie utrzyma. Grałem w A2. Wytrzymałem z 15min i myślałem, że puke_l taka ta gra dynamiczna. Jedyne co ma fajne to grafikę. Na dłuższą metę nie da się grać - przynajmniej na PC. To moja osobista opinia i nie chciałem urazić nikogo, kto lubi grać w gry tego typu.

coś w tym jest co piszesz
na ihponie super gra do której często wracam
na dużym screenie i konsoli jakoś nudą wieje na maxa

Scarry napisał(a):

Na metacritic, najlepszym agregatorze ocen, w tej chwili wersja PC ma średnią 55, wersja X-box 360 (jedyny wartościowy rynek) - 41 i wciąż spada. "

tu też się mylisz Steam z grami na PC także jest ciekawym kąskiem dla gry farmerów

Link 6

"Jeśli dane na temat liczby użytkowników platformy Steam, które Valve opublikowało pod koniec października są nadal aktualne, tj. aktualnie na platformie zarejestrowanych jest ok. 65 milionów kont, to wczoraj ze Steama jednocześnie korzystało ponad 10% jego użytkowników."

i tu się mylisz, jeżeli dla Ciebie spółka jest w tym samym miejscu to chyba ktoś tu jest amatorem teorii spiskowych,

w/g mnie potrafią robić średnie gry które mają małe budżety i zarabiają. może nie tak spektakularnie jak CIGAMES czy CDRED ale są na NC jedną z najlepszych spółek growych, cały czas z dużym potencjałem.

co do ocen gry to średnia z ponad 120 recenzji wynosi

scarry można mieć swoje argumenty ale nie można mieć swoich faktów.
fakty są takie że chłopaki z Gliwic są dobrymi rzemieślnikami

tu trochę ostatnich materiałów w tym temacie.
Link 1, Link 2, Link 3, Link 4

i tu jeszcze jeden abyśmy się dobrze zrozumieli
Link 5

Raport: Rok 2014 rokiem kolejnych dużych wezwań
www.stockwatch.pl/wiadomosci/r...

"- W tym kontekście dobrym przykładem do takiego przejęcia może być ACE. Jest to producent niszowego asortymentu – dostawca komponentów do samochodowych układów hamulcowych. Do tego po restrukturyzacji spółka powinna poprawiać wyniki. Swego czasu fundusze były zainteresowane sektorem medycznym. W przyszłym roku spodziewałbym się dalszej konsolidacji w tej branży, zwłaszcza, że spółki same informują o poszukiwaniu inwestorów w celu sfinansowania ich dalszego rozwoju. Poukładaną i ciekawą spółką do przejęcia wydaje się Enelmed. W mojej ocenie, innym segmentem, który można by rozpatrywać w kontekście wezwań jest branża producentów gier. Nie wiadomo, czy już teraz gra na kursie CD Projekt, giełdowego lidera tego sektora, nie odbywa się pod przejęcie ze strony zagranicznego inwestora. Z mniejszych spółek ciekawie wygląda The Farm51, której akcje notowane są na NewConnect. – mówi Maciej Kabat, Główny Analityk Invista Dom Maklerski."

Jak pisze branża growa Farmerzy są porządnymi rzemieślnikami ze średniej półki deweloperów.
Tak więc o sprzedaży 150-200 tys sztuk raczej można być spokojnym.

Zauważcie, że spółka jest dziś w zupełnie innym miejscu.

1) Wydała dwie gry Painkilera HD (PC, XBOX360, PS3) i Deadfall Adventurer (PC, XBOX360, PS3 w I kw 2014).

2) Nawiązała współpracę z wchodzącym w skład Polskiego Holdingu Obronnego Ośrodkiem Badawczo - Rozwojowym Urządzeń Mechanicznych "OBRUM" sp. z o. o. , w ramach której zostaną wykonane symulatory na potrzeby wojska.

3) Podpisała Programu "INNOTECH" w ścieżce programowej IN-TECH pt. "Nowe technologie wysokorozdzielczej akwizycji i animacji mimiki twarzy". Całkowity koszt realizacji projektu wynosi 2 443 092 zł (słownie: dwa miliony czterysta czterdzieści trzy tysiące dziewięćdziesiąt dwa złotych). Wysokość dofinansowania wynosi 2 308 714 zł (słownie: dwa miliony trzysta osiem tysięcy siedemset czternaście złotych), z czego 790 222 zł (słownie: siedemset dziewięćdziesiąt tysięcy dwieście dwadzieścia dwa złotych) zostanie przeznaczone na dofinansowanie realizacji fazy przygotowań do wdrożenia

Myślę, że ze sfinansowaniem Get Even nie będą mieli problemu

Get Even - wrażenia z pierwszej prezentacji
Gram.pl - Michał 'Myszasty' Nowicki 14. grudnia 2013 14:31

"... Z eksperymentami bywa tak, że zazwyczaj wybuchają w twarz. Czasem jednak dostaje się za nie Nobla."

kliknij, aby powiększyć

to było z przymróżeniem oka napisane :) dobrze że nie biorą się za inny format gry której jeszcze nie robili.

kliknij, aby powiększyć

Kolejny FPS od TF51, to już zaczyna być nudne

Choć z drugiej strony nie pamiętam już kiedy polscy dziennikarze growi pisali z takką świeżością i taką ekscytacją o jakiejś nowej grze, może zapowiedziany teaser gry pomoże mi także to poczuć.

Widzieliśmy Get Even, najnowszą grę The Farm 51. Strzelaninę inspirowaną "Incepcją" czy "Matriksem"

Get Even - gliwickie The Farm 51 szykuje FPS-a, jakiego jeszcze nie było

Niezłą Dżunglę mają w firmie :) The Farm 51 Team Foto Summer 2013

strona 15
download.xbox.com/content/3548...

Sporo tych pytań padło poza wizją

THE FARM 51 GROUP SA aktualizacja informacji nt. Deadfall Adventures
Raport Bieżący nr 29/2013

Zarząd The Farm 51 Group S.A. z siedzibą w Gliwicach (dalej: Spółka), dbając o równy dostęp do informacji o Spółce, niniejszym informuje, że na stronie korporacyjnej Spółki, pod adresem www.thefarm51.com/czat_inwesto... opublikowane zostały odpowiedzi na pytania zaadresowane do Spółki w toku czatu inwestorskiego przeprowadzonego w dniu 2 grudnia 2013 r. na portalu Stockwatch.pl.

Parkiet 28-11-2013
The Farm 51: „Get Even” będzie dużo droższy niż „Deadfall Adventures”

Cytat:
– Tytuł zbiera pozytywne opinie od graczy. Nieco słabiej wypada wśród krytyków zawodowo recenzujących gry – stwierdza. Nie zdradza, zasłaniając się brakiem danych, dotychczasowych wyników sprzedaży. Deklaruje, że premierowy nakład sięgnął kilkuset tysięcy sztuk.
.....
Nie zdecydowaliśmy się na jej wydanie równocześnie z wersjami z PC i Xbox 360 z braku środków
.....
zastrzyk gotówki pozwoli też na przyspieszenie prac nad kolejnym dużym tytułem, którego premiera planowana jest na 2015 r. – „Get Even" (strzelanka – red.) będzie droższy niż „Deadfall Adventures". To, czy budżet będzie dwa czy trzy razy większy, zdecydują posiadane środki, a to zależy od sukcesu „Deadfall Adventures"

www.parkiet.com/artykul/9,1349...

Kod:
mod:Dodawaj cytaty do linków!!!

Będzie dobrze Scarry w Google Play dostępna jest już AW2
komorkomania.pl/21,anomaly-2-n...

ktoś z was wie na jakiej podstawie są wyświetlane 3 okładki gier na stronie głównej METACRITIC ?
od wczoraj jest tam Deadfall Adventurer

http://www.metacritic.com/game/pc

też tak sądzę ale jak widać nie wszyscy z tym się zgadzają

racja porównałem duże gry z konsol Painkilera i Snipery z jakąś małą gierką na smartfony

Scarry napisał(a):
@Amphibious

spokojnie można porównywać - takie gry mają podobne "los" - Jest premiera, potem top-peak graczy a potem dość szybki spadek. Z top-peak zainteresowania na Steamie można dość luźno, ale można, ekstrapolować poziom zakupów gry.

all-time peak dla Deadfall-a był 206 graczy (7 dni temu), tydzień po szczycie gra 110 osób.
all time peak dla Anomaly 2 był 311 graczy, tydzień po szczycie grało 106 osób

możesz nam na forum zdradzić jak z top-peak graczy na steamcharts moża ekstrapolować poziom zakupów ?
nigdzie na żadnych forach zagranicznych nie spotkałem się z taką teorią ale jestem tu aby się czegoś nauczyć

all-time peak dla Painkiller Hell & Damnation był 1,899
all-time peak dla Anomaly Warzone Earth był 633
all-time peak dla Sniper: Ghost Warrior był 1,586
all-time peak dla Sniper: Ghost Warrior 2 był 3,629

czy to znaczy że Sniper 2 sprzedaje się lepiej od Sniper 1 ?

Amphibious napisał(a):
Żeby było jasne... To jeżeli kupie grę i mi się spodoba gra Deadfall Adventures i założę konto na.Metacriric i ocenie pozytywnie grę to jest to ściema?

Żeby było jasne w/g mnie jest to ściema Think
Chociaż przecież na metacritic każdy kiedyś musiał zacząć Angel

Janus Corvinus napisał(a):
Amphibious napisał(a):
Na metacritic na podstawie 70 opinii gracze wydali notę 7.3/10 ( PC ) całkiem niezle thumbright

Te oceny to kompletna ściema. Popatrz sobie ile gier ocenili ci niby "gracze". Mają ocenionych po kilka tytułów a najczęściej tylko jeden - Deadfall Adventures. Gdyby to byli prawdziwi użytkownicy Metacritic a nie fikcyjne konta założone tylko po to by podbić ocenę DA, to mieliby po kilkadziesiąt ocenionych gier i filmów.

Niestety potwierdziły się moje obawy. Cena gry jest za wysoka a gra wyszła w okresie premier nowych konsol. Średnia na Metacritic też jest dużo niższa niż się spodziewałem ale może jeszcze podskoczy w górę jak będzie więcej ocen. Gdyby gra wyszła na początku czerwca i miała niższą cenę to na pewno lepiej by się sprzedawała.

Może ma jakiś niewieleki wpływ debiut nowych konsol ale bez przesady.
Przecież na świecie jest około 150 mln konsol (Xbox360 i PS3) oraz 40 mln userów STEAM.

Myślisz że Ci ludzie wszyscy wymienili konsole ? :)
BTW: Gry na konsolę PS2 sprzedają się do tej pory

Mówimy o sprzedazy 200-300 tys sztuk w dłuższym okresie czasu. Przecież DA nie ma żadnej marki, nie wiem jak duża kasa na marketing została wydana. Widziałem na Gamescon oficjalną ich gazetę i tam DA było na tzw. jedynce. Na E3 Games pokazywali na żywo w kanale gamespot grę prezentowana przez Nordic.

Nie wiem czy to dużo czy mało. Jedno jest pewne gry na PS3 i XBOX360 będą się sprzedawały jeszcze parę ładnych lat. Między tymi obecnymi konsolami a nowymi nie ma takiego skoku jak np. między PS2 a PS3.

Gdybać dziś sobie można, jasne jakby wyszła w 2012 to zapewne byłoby jeszcze lepiej ze sprzedażą

scarry czytając twoje posty na temat TF51 mam pytanie
Czy ty widzisz w ogóle coś pozytywnego w tej spółce ?

Scarry napisał(a):
@chimpo
Jak najbardziej słuszne pretensje kierujesz do złej osoby. Miej je do FARM51. To Deadfall Adventures ma cenę ustaloną na tym samym poziomie co Assasin Creed 4.

To tak jakby polska firma ustaliła cenę Małego Fiata w cenie nowego dużego np. Audi, obydwa stoją w jednym sklepie, a Ty pretensje miałbyś do osób porównujących jedno z drugim a nie producenta samochodu.

Zastosowałem proste porównanie dwóch bardzo podobnych cenowo produktów wydanych w tym samym czasie, na te same platformy, i w dość podobnej (no relatywnie) konwencji.

Za takie pieniądze jakie sobie za grę życzą - Deadfall to niedorobiony gniot. Za 30 zł ocena gry w kategorii "spory projekty klasy indie" byłaby zdecydowanie bardziej stonowana. Zarówno moja jak i pewnie serwisów oceniających.

Scarry czy jesteś wydawcą albo deweloperem ? Z tego co się orientuję to NIE
Poczekaj na wyniki spółki.

Scarry napisał(a):
.. ale nie mamy. Zbudowanie nowoczesnego FPSa klasy AAA (no chociaż A), zgodnego ze standardami światowymi (wysokie AI botów, open-world, grafika z precyzyjną detekcją zderzeń, wysokiej klasy tekstury, profesjonalne efekty wolumetryczne i do tego niebanalna historia albo chociaż nie totalnie szablonowa), póki co leży wyraźnie poza zasięgiem polskich programistów.

jeśli chcesz śledzić games_analityk jaka jest realna popularność gry w wersji PC-Steam (z czego łatwo wywnioskować sprzedaż całości gry, i czy premiery dodatków, promocje itd mają jakiekolwiek przełożenie na cashowanie w firmie): nieocenione Steamcharts, podające ilość graczy na świecie grających w dany produkt.

Deadfall jest już drastycznie poza szczytem sprzed 5 dni. Popularność spada bardzo szybko.

Dla porównania dość chłodno przyjęte Anomaly 2 (wyraźnie słabiej przyjęte niż obecne wersje mobilne) w wersji PC-Steam miało 50% większy top-peak niż Deadfall.

No rzeczywiście Anomaly 2 to był strzał w 10 :)
Kupiłem pierwszą część pograłem na smartfonie i to wszystko, na dużej konsoli ta gra nudzi po kilkunastu minutach. Niestety nie wszystko da się przełożyć na duże konsole.

gamezilla.komputerswiat.pl/new...

Gdyby usunąć z Deadfall Adventures wszelkie elementy strzelanki, to w efekcie mielibyśmy do czynienia z całkiem udaną produkcją.

jeszcze raz dziękuję, przekonałeś mnie co do ilości UU
pozostanę jednak przy swoim zdaniu
ok może masz rację a może nie masz racji i spółka sprzeda tyle ile potrzebuje

rozumiem wagi serwisów jednak nie mam takiej wiedzy jak ty że Gamespot jest wart 20 serwisków
możesz mi podać jak rozgryzłeś sekretną formułę liczenia METASCORE w Metacritic ?

a ile serwisków liczy IGN Spain ?

Widzę, że niektórzy wklejają kawałki recenzji, to ja też wkleję kawałek z innej oceny 70/100 w Laserlemming.com

"The Farm 51 show an incredible proficiency with the UE3 engine, creating a title on a modest budget that puts some other larger titles to shame that really pushes the 360 to its limits at times, this is noticeable when you’re in a temple full of pots with lush dynamic lighting and a bastard SS officer chucks a hand grenade at you. It’s at this point that the frame rates hits the floor, from a solid thirty fps to about ten. It’s a pain in the arse, but a rare(ish) occurrence and one that doesn’t affect the PC version at all."

W sieci jest już ponad 40 recenzji gry w Metacritic jest ich 18
Jeżeli trzeba mogę wklejać więcej ciekawych wpisów na temat gry DA.
Jednak nie o to przecież tu chodzi abyśmy się wymieniali cytatami w różnych językach.
Aby zrozumieć recenzje trzeba ją przeczytać całą. Tak zgadza się jest kilka 30/100 ale jest też kilkanaście innych recenzji między 60-75/100

są też wyjątki 79/100 np bardzo znanej wśród graczy strony IGN Spain czy np 100/100 GamingShogun

Co to oznacza ? Nadal ciężko powiedzieć. Każdy decyduje przecież sam o swojej inwestycji

poczekajcie na wyniki, wtedy każdy zweryfikuje swoją wiedzę i "nosa" inwestora

Jakieś żarty ? Jak może zabraknąć gry w pierwszym dniu ? Przecież lokalni wydawcy znają rynek i wiedzą ile zamówić egzemplarzy.

chimpo napisał(a):
Ciekawi mnie ile Nordic wysłał kopii do sklepów w pierwszym nakładzie, skoro na Amazon.com wersja PC jest wyprzedana ( wersja na Xboxa 360 chyba też, bo jeszcze parę minut temu była dostępna, a teraz jest info, że dostępna od 29 listopada ), w UK zostało 5 kopii, a u Niemców została 1 kopia na Xbox 360 i 14 na PC. W Japonii zostało 16 sztuk na Xboxa.

Teraz pokazuje że w UK na XBOX jest In Stock
Może mają w Amazone Just-IN-Time Angel

piotrch napisał(a):
Kolego prawie-jak-analityk, scarry miał na myśli ni mniej ni więcej tylko tyle, że dobrze wiedzieć z kim siadasz do stołu (tu: kim są ludzie, którzy kontrolują spółkę, w którą inwestujesz, gdyby poprzedni fragment zdania był niejasny) i po jakiej cenie. Bo nagle może się okazać, że cena leci na 1 zł nie dlatego, że gierka jest średnia, a dlatego, że ci panowie mają do zrealizowania 6000% zysku. Jeśli ignorujesz ten fakt, to rynek prędzej czy później cie przekona, że popełniasz błąd. Nierówne zasady gry (tu: fakt, że ci panowie mają dostęp do akcji za kilka gr, a ty jedynie do tych za kilka zł, wyjaśniam gdyby poprzedni fragment zdania był niejasny) są elementem ryzyka inwestycyjnego, które albo bierzesz na siebie albo rezygnujesz z inwestycji. Scarry wskazywał tylko, które to zapatrywanie podzielam, że w przypadku F51 skład akcjonariatu może być kolejnym elementem ryzyka. Nie odnosił się natomiast do cen, po których należy kupować spółki...

P.S. Masz do tego błąd w napisie na obrazku. Jedno r za dużo. Chyba, że chodzi o wyraz scarred, jako opis doświadczeń inwestycyjnych...

OK, dzięki za info. Zgadzam się z Tobą "prawie-piotrch"

Ale to nie zmienia faktu że każdy z nas może znaleźć sobie startup i kupić po 10 albo po 1 groszu akcje jakiejś spółki :) Czy będzie z tego firma to inna para kaloszy
Kod:
mod:treść usunięta

Scarry napisał(a):
Amphibious napisał(a):
@Scarry ...albo ty albo ja za dużo wypiłem, oni ( Robert, Kamil, Wojtek ) dalej mają tyle samo akcji co mieli , tyle że 1% akcji daje im 1,46 % głosów na walnym , dla pozostałych akcjonariuszy w tym mi tobie i Veno 1% akcji daje 0,73% głosów na Walnym . Czyli te 35,52 % akcji daje założycielom Farm51 - 51,9 % głosów na Walnym.

słuchaj, sorry ale ja w to nie wnikam, obejrzałem tylko na szybko strukturę akcjonariatu i GO FIZ przywalił mi w oczy. Jeśli w akcjonariacie widzę duży udział GO TFI, Veno i podobnych podmiotów to już wiem co będzie. I mogę się założyc o najlepszą whisky że akcjonariusze mniejszościowi tutaj zysków, nawet jakby takowe były, nie zobaczą i za 100 lat (to oczywiście moje czysto subiektywne zdanie).

Patrowicz tez często jest w swojej grupie kapitałowej mniejszościowym udziałowcem ale i tak rozdaje karty.

Pewnie nasze posty na ten temat i tak znikną za pare dni bo z tego co wiem to Veno przeczesuje fora i żąda kasowania postów stawiających ich jakkolwiek w niekorzystnym świetle (nawet moje posty z wywiadami Pana Kuicha z 2011 zostały wywalone z watku Veno z info że to na żądanie pana Kuicha, mimo że nie zawierały nic więcej jak przypomnienie jego własnych słów o prototypach w 2012 i produkcji seryjnej w 2013)

btw:
byłoby mi całkowicie obojętne jakie akcje posiada i kupuje Veno, GO TFI czy podobni inwestorzy, czy to jest FARM51, 1BIT, CIG, CDP czy KGHM.... jeśli kupowaliby je w uczciwej grze rynkowej - jako akcje z wolnego rynku giełdowego, tak jak my kupujemy. Problem w tym że oni akcje pozyskują inaczej.

Widzę nowa teorię ma scarry że spółki inwestycyjne mają kupować "w uczciwiej grze rynkowej" Dancing
Człowiek uczy się całe życie. A ja myślałem że spółki inwestycyjne inwestują np w taki startup jakim (była / jest nadal TF51) ryzykują i czekają na ponad przeciętne zyski albo ponadprzeciętne straty.

Jeżeli jest inaczej to wyprowadź mnie z błędu.

Amphibious napisał(a):
@Scarry ...przesłanie moje jest takie że nikt nigdy nie miał w Farm51 większości w głosach poza trójką założycieli, to co dzieje się z resztą to nieistotne , no przecież nie zabronisz Veno kupować akcji 11bit studio , czy się mylę ?

to nie jest wątek 11Bit studio więc po co pisać takie rzeczy
swoją drogą byłoby śmiesznie gdyby Veno pokazało ze ma w portfelu CI Games, 11 Bit studio itd

Scarry a wiesz co to są akcje uprzywilejowane wave Założyciele takowe mają i to oni rozdają karty w tej spółce. Chyba że masz jakieś inne źródła to wrzuć je na forum chętnie zbadam sprawę.

chimpo napisał(a):
Scarry napisał(a):
@anty_teresa

ale jesteś pewny że to padło dla ceny premierowej czy symulowanej ceny średnio-rocznej? (Bo takie symulacje na pewno robili). Jednak 15 zł od 150-200 zł to nie to samo co 15 zł od np 60-70 zł.

Czyli rozumiem, że jest to zwykła umowa wydawnicza? To w takim wypadku NG przejęło prawa do gry, ale także pokryło w większości koszty produkcji. FARM51 dostanie tylko ok 10-15% od przychodu wydawcy po odjęciu marż sklepów, VAT itp. Tak przynajmniej działają podobne umowy na rynku.

EDIT: Może sprecyzuję o co mi chodzi, bo mnie Scarry zaraz zje za niedokładność. Rozumiem, że z tego co piszecie to FARM51 został, w wyniku umowy z Nordic, deweloperem gry. Czyli w pewnym sensie zmniejszyli ryzyko straty na projekcie, ale przy dużym sukcesie gry wielkiej kasy nie zarobią.

nie przypominam sobie komunikatu ani też info w raportach kwartalnych aby spółka sprzedała prawa do Deadfall Adventures. Coś chyba złą drogą idziesz chimpo

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 31 października 2014 15:24:39
Liczba wpisów: 181
[0,04% wszystkich postów / 0,04 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,152 sek.

ziprqckv
rnizkxdx
eechulxf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dybjeioz
lomznqra
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat