PARTNER SERWISU
itydxopu

Tak sobie myślę...

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 23 października 2008 00:26:44
Większość spółek jest na swoich historycznych minimach. Zastanawia mnie więc w takim przypadku gdzie się ludziom spieszy że oddają ze stratą? Czy idzie koniec świata że brakuje większośći wiary że kiedyś się trend zmieni i znowu zaczniemy piąć się do góry?
Nie rozumiem tego... pędzimy do przodu z zasadą nim więcej straciłem tym mi na sumieniu lepiej?
Lewary, kredyty, pożyczki... muszą się pożegnać z giełdą właśnie tacy, wtedy możemy myśleć o zastopowaniu, a co dalej już sam nie wiem.
Macie jakieś przemyślenia?

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 23 października 2008 01:05:22
Nom mam tak, że na giełdzie nie znam słowa "kredyt". Ale generalnie to co opisujesz się dzieje. Zamykane są pozycje funduszy, są to pozycje x razy większe niż inwestorów indywidualnych, stąd ciężko im się przebić przy skali zamykanych pozycji, ale też po prawdzie trzeba napisać, że skala tych pozycji właśnie wywindowała hossę. Teraz wracamy, na jakiś czas do normalności, czyli do sytuacji skali pozycji inwestorów nie instytucjonalnych, a skoro skala ta jest mniejsza to i rynek siłą rzeczy musi być odpowiednio mniejszy. To było w stanach widać na ostatnich sesjach. Były naprawdę próby walki na wybicie, widać było, że inwestorzy mają ochotę i chcą bardzo odbić, wierzą w spółki, które zainwestowali, tyle że na przeciw siebie mają rynek xx razy większy, a aby być ścisłym xx razy zlewarowany, rynek którym rządzą i tworzą go fundusze inwestycyjne, które bądź chcą bądź muszą zamknąć pozycję. Warto poczekać na dane o sakli wycofania funduszy we październiku i wtedy będzie jasne. Nie mniej jednak wierzę w jakby to nazwać "ducha rynku" booty , bo jeśli ryzykujesz swoje pieniądze i wbrew rynkowi napierasz w górę, a to właśnie było widać, to coś w tym jest, a na pewno nie była to paniczna ucieczka, ucieczki tak nie wyglądają. A gdy idzie o tę myśl "im więcej straciłem tym mi lżej" to ma to jakiś sens psychologiczny. Robiono badania, na graczach gier komputerowych i wychodziło, że byli w najlepszej kondycji psychicznej w chwili gdy ich postacie ginęły. Wytłumaczenie było proste, gdy grali czy wygrywali czy przegrywali zawsze towarzyszyło im napięcie, odetchnienie dopiero gdy już nie mogli grać i równocześnie czuli ulgę. Na giełdzie z tego co widzę jest to samo, nawet gdy wygrywasz, ciągle masz w głowie, że przy następnej transakcji możesz stracić. Stąd pewnie niektórzy, którzy w tym napięciu tkwią od długiego już czasu się poddają, mówią dość, rezygnuję ze wszystkiego po ile się da, ale chcę mieć święty spokój. To nie jest brak wiary, to zmęczenie materiału. W każdej grze występuje po pewnym czasie, więc co jakiś czas przydaje się odpoczynek by trzeźwo na to spojrzeć. To chyba nie normalne mieć przy tylu spadkach w miesiącu tak dużych tyle optymizmu :binky: blob3 . angel4
Edytowany: 23 października 2008 01:35

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 23 października 2008 07:26:44
Dobre angel4
Mnie rynek nie złamie. Zawsze akceptuję stratę 100%.
Inwestycyjnie to głupie, ale daje spokojny sen i pozwala nie zwariować od własnego strachu.

opennetpr
0
Wysłane: 24 października 2008 19:58:38
Takich wniosków nie wyciągałem, ale tak odbieram powszechne wysprzedawanie, jako psychologicznie uzasadnione choć inwestycyjne nie koniecznie. Natomiast konkluzja jest ciekawa. Nawet chciałem napisać coś więcej na ten temat, ale ..... poczekam. book

Alexey
0
Wpisów: 489
Wysłane: 24 października 2008 22:32:51
ja mysle ze ludzie wieja w desperacji. "wychodze z tych funduszy, i juz nigdy nie wroce"
ci co wiali w 1. polowie roku, to jeszcze mogli racjonalnie, chociaz troche za pozno, zamykac pozycje z zyskiem. teraz to juz malo mozliwe.
bylo w innym watku o tym ze kogos koledzy kogos zalatwiaja sobie lewary pod zakupy... ja dzisiaj mialem 2 kontakty z ludzmi ktorzy na gieldzie bywali, ale dlugo ich nie bylo, i ktorzy wlasnie otwieraja rachunki maklerskie. obaj siedza na niezlych pieniadzach.
polaczenie obu faktow (ostateczna panika leszczyny i wejscie do gry twardych gosci), choc oczywisce widoczne na malej probie, statystycznie nic nie wartej, kaze mi przewidywac ze dno juz niedaleko. co oczywiscie moze znaczyc "np na 1350 punktach" ;)
In the name of all that which does not suck!

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 25 października 2008 07:47:55
Cholercia, ciągle się sypią, kruszą i pękają.
Wczoraj osoba, o której sądziłem że ma tytanowe jaja najwyższej próby, pękła i umorzyła swoje jednostki, które kupowała za grube kilka stów, i to lata temu. Zostało jej z tego grube kilka dziesiątek... a jednak wywaliła. Bez potrzeby i bez przymusu, nie jest też graczem ani spekulantem ani nawet naszym rodakiem, po prostu miała dosyć po tym co przeszła.

Zostaną tylko zimne dranie i niedorozwinięci cherry
Edytowany: 25 października 2008 07:48

Cheed
0
Wpisów: 136
Wysłane: 25 października 2008 12:09:54
To naprawdę nie jest zła wiadomość ;-) Oby więcej takich osób...
Inwestycje Giełdowe - blog o skutecznym pomnażaniu pieniędzy

opennetpr
0
Wysłane: 25 października 2008 12:55:15
Nie zostaną tylko zimne dranie i niedorozwinięci. Pokażesz tym którzy umorzyli pieniądze przed oczy i wrócą. Z mojego skromnego doświadczenia gracza: zawsze wracają 3some .

Alexey
0
Wpisów: 489
Wysłane: 25 października 2008 17:00:23
wroca na gorce :) i odkupia od nas akcje, na gorce angryfire . przynajmniej ode mnie. oj czegos mnie nauczy ta bessa!
DW ma racje, za chwile na parkiecie zostanie garstka ludzi. ci beda bogaci... albo przynajmniej wczesniej odrobia straty ;)
In the name of all that which does not suck!

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,207 sek.

cmmyctse
fdakgltb
ostokxwz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wlyavcud
xznaavju
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat