0 Dołączył: 2011-06-27 Wpisów: 93
Wysłane:
3 marca 2014 14:49:20
Też się właśnie zastanawiam co robić, ale póki co wydaje mi się, że na sprzedawanie jest już za późno, stoplossy nie postawione, na niektórych papierach jesteśmy powyżej dziennych minimów - jak do nich wrócimy to będzie na pewno dość ciekawie. Obserwuje sytuacje i rozważam zarówno kupno jak i sprzedaż.
Edytowany: 3 marca 2014 14:51
|
|
0 Dołączył: 2012-01-05 Wpisów: 361
Wysłane:
3 marca 2014 15:17:24
nie jest to najwieksza tragedia (jeszcze) reakcja moze sie okazac przsadzona - z wyjatkiem spolek ukrainskich i tych z duza ekspozycja na tamten region - u nas za wiele sie nie zmienia. Poza zachwianiem poczucia bezpieczenstwa ludzie dalej beda kupowac, wydawac, pracowac, zarabiac, narzkac itd... Pamietam sesje po krachowaniu hangsenga (chyba '97roku) gdzie wig 20 skonczyl na -9,xx % tylko po to aby w kolejnym dniu tyle samo zyskac. Panika byla jak z ksiazki. Zanim makler wbil mi zlecenie na K po -7% to juz chodzilo po -12%.
Kazdy inwestuje w zaleznosci od swojej akceptacji ryzyka. Jesli kupujesz badziewie to i w hossie nie mozesz czuc sie bezpiecznie a jesli znasz mniej wiecej cyfry spolki i jej biznes to taki sesje okazac sie moga okazja na powiekszanie pozycji.
|
|
Wysłane:
11 marca 2014 16:17:27
w okolicy 2,9 - 3 dokupiony zostal IPX (usredniony w dol - nielubie tego ale przy takiej wycenie i wyprzedniu powinno wrocic w okolice 3,2-3,5. licze takze na 20gr dywidendy :) srednia dla ipx to 3,3
Edytowany: 11 marca 2014 16:18
|
|
|
|
Wysłane:
12 marca 2014 08:33:09
wyniki podal DUON - wg prognoz mialo byc 10mln netto jest 10,7 na ten rok prognoza zaklada 12,6mln co daje ponad 12 gr EPS. kolejny raport raczej pozytywny chociaz watpliwosc budzi fakt z w 4w miali 107mln przychodu a zysk na poziomie ok 2,7mln vs 84 i 7zysk netto
|
|
Wysłane:
14 maja 2014 19:48:06
minelo prawie 2miesiace od ostatniego wpisu, ale brak czasu i kolejny pobyt w azji (prawie 3tygodnie) wykluczyl mnie z prowadzenia kroniki. Dla porzadku podam kilka (chyba wszystkie) transakcji jakie wykonalem w portfelu. - w tym czasie wykonalem male kolko (niestety za male) na IPX caly pakiet dal mi 40gr na akcji. Stan sie nie zmienil. - dokupiona zostala duda na fali paniki ASF dokupione bylo 12 % stanu poczatkowego - w okolicy ok 61gr. - sprzedany caly DUON po 1,62zl - na tej pozycji skasowalem strate 1gr na akcji - ale potrzebowalem plynnosci i padlo na to - skasowalem pokazna strate na skotanie po 1,8 - mentalny stop - bez komentarza. - do portfela weszlo ORco - 3% wartosci portfela cena za szt 2,49zl - dokupione zoostalo troche mercora po 16zl
Reszta raczej bez zmian. Ciesza wyniki KPX, DUD, MLP(mniej), IPX (+/- jesli brac pod uwage przestoj to wynik niezly ale ja liczylem na wiecej), o FaMie nie napisze slowa bo sytuacja mnie zaskoczyla - i wyglada na to ze moze byc jeszcze gorzej. Nadwyzka gotowki z tych transakcji zostala wyplacona - zostawilem sobie 3% na jakies szybkie ruchy. Na oku mam cudaka z NC.
generalnie portfel jest na minusie - pytanie na dzis: czy zostac w kontrze do majowej przepowiedni czy czekac na dalszy rozwoj hossy???
|
|
Wysłane:
14 maja 2014 19:56:13
zapomnielem o sprzedazy calego grajewa zadzialal trailing stop - poszlo po ok 28zl na poczatku troche zalowalem, ale zawsze mozna wrocic, chociaz uwazam ze rosnace ceny drewna moga nieco zaburzyc wyniki. Zobaczymy po 1q i wtedy zadecyduje co dalej??
|
|
Wysłane:
12 sierpnia 2014 19:07:11
Troche zaniechalem wspominki - ale dlugie wakacje no i w sumie brak tematow do opisywania. Troche zkeszowany zostal portfel. Niemniej wciaz mam nastawienie pro wzrostowe - powinna sie rozpoczac gra pod obnizke stop (powinna byc) no i OFE - ktore zakladalo ze ocaleje 1mln rachunkow a jest prawie 2,5mln
Do lapania noza: ZETKAMA (dosc mocno, za mocno wyprzedane) na te kilka oczek uwazam ze mozna zaryzykowac
Zastanawiam sie nad powiekszeniem pozycji na VISTULI (kolejna fala >2,5 przychody rosna wycena maleje, koniec napinania sprezyny), Ciekawie technicznie wyglada ARCTIC. Libet - zaliczyl dosc gleboka korekte - po czesci to gra menedzerow pod wykup. Do wyborow zostal jeszcze 3q - firma powinna pokazac mocny wynik juz w 2q. IPX - cienko - Kark - gra z drobnymi w Gamboni. Niestety.
|
|
Wysłane:
19 lutego 2015 15:26:36
wpadam na chwile podbic liste obecnosci, w skladzie portfela nic sie nie zmienia. Troche obraca sie tymi papierami ktore posiadam, a lista pozostaje "zelazna" jej sklad to: BRASTER-Nc - dzieki temu moj portfel znaczaco wzrosl (zakupy powiekszajace stan od 4 do 7zl) DUDA - czekamy na wyjscie ponad wezwanie - po wynikach powinno ruszyc IMPEXMET- dobry do robienia 10-20gr kolek KOPEX - jak wyzej LIBET - wynik za 1q beda dobre wiec jakis trend powinien sie wyrysowac LUBAWA - podobnie jak IPX/kpx MERCOR - spolka buy&hold MLPGROUP - jak wyzej - mala plynnosc ale od ipo po 24 wykonalem 2 kolka po 10% ORCOGROUP - zgnile jajo od 2zl POLIMEXMS-FIX - ten rok bedzie PXM VISTULA - spolka dobra do kolek no i core biznes powinien dac historyczne maxy.
na koniec wrzucam ciekawe zdania - tzw grzechy tradera 1. Pieniądze robi się siedząc, nie handlując
2. Aby zarobić pieniądze, potrzeba czasu
3. Nigdy nie zarabiałem pieniędzy dzięki myśleniu, zawsze dzięki siedzeniu
4. Nikt nie wyłapie wszystkich wahań cen
5. Potrzeba nieustannego działania, niezależnie od panujących warunków, to przyczyna wielu strat, nawet u profesjonalistów. Oni myślą, że codziennie muszą coś zarobić, tak jakby płacono im od godziny
6. Dobrze kup, stój jak słup
7. Ci, którzy potrafią dobrze kupić i stać jak słup, należą do rzadkości
8. To nie moment jest ważny, ale czas
9. Jest odpowiedni czas na wszystko, ale ja tego nie wiedziałem. I to jest właśnie to, co uderza w tak wielu ludzi na giełdzie, którzy przecież wcale nie są frajerami. Są głupcy, którzy robią niewłaściwe rzeczy wszędzie i cały czas, ale są też niemądrzy traderzy, którzy myślą, że muszą handlować cały czas. Niewielu może zawsze dysponować właściwymi argumentami, by kupować i sprzedawać każdego dnia, albo też dostatecznie dużo wiedzy, żeby stworzyć przemyślaną strategię.
musialo uplynac wiele czasu aby dojzec i dostrzec to u siebie - ale warto bylo
|
|
Wysłane:
25 lutego 2015 17:30:05
przed sesja KPX podal wyniki - liczylem na wiecej - wczorajsza rura dawala nadzieje ze tak moze byc. Pytanie czy wracamy do boczniaka czy moze cos sie wykluje. Wolski twierdzi ze wkrotce dopna kolejny kontrakt w argentynie - wiec marchewka juz wisi.
Generalnie na ciezkich spolkach w moim portfelu widac oznaki wykupienia - pewnie do piatku - konca miesiaca jeszcze podejdziemy pare szczebelkow wyzej. Ja zakladam wyjscie. Po 2,23 oddalem cala Vistule. A dzis troche juz odkupilem (20%).
|
|
Wysłane:
2 marca 2015 17:25:34
dzis dwie zmiany sprzedana cala vistula - 2,29 5,5%netto zysku skasowane kupiona hygenika udzial w portfelu 1,5% - powrot do papieru po dluzszej przerwie. Jesli linia trendu zostanie pokonana wejde na dluzej - z udzialem do 10% calego portfela. obserwuje mabion - dzis byloby zajecie pozycji ale taka dzida w swiecy bez podparcia obrotami - pachnie mi falszywym wybiciem. Nie znam specyfiki handlowania na tym papierze wiec popatrzymy. przy cofce moze bedzie pozycja. w papierowym parkiecie wysmazony piekny art wywiad z wesolowskim - m.in na temnat brastera - co potwierdza slusznosc zajetej pozycji. Mimo nc zaczynam rozwazac jeszcze wieksze zajecie pozycji.
Jeszcze refleksja na temat odziezowki - wykupienie, walenie w sufit, wlasciwie wszystko w cenach, to moim zdaniem powinno zachecac do keszowania pozycji. Do vistuli chetnie wroce po wychlodzeniu wskaznikow dla calej branzy.
|
|
|
|
1 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 1 207
Wysłane:
2 marca 2015 19:06:23
Sygnał kupna, a może inaczej przebicie linii trendu spadkowego było w ubiegłym tygodniu na świecy tygodniowej ze zdecydowanie wyższym wolumenem niż średnia we wcześniejszych tygodniach. "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
|
|
Wysłane:
3 marca 2015 18:21:39
@ucofb byc moze ale patrzac na 24lutego ktora zrobila volumen mam wrazenie ze to wymiany pakietow - na plasko. obserwuje kurs i nie wykluczam wejscia - niemniej uwazam ze cofka bedzie.
dzis na portfelu ike dokupiony zostal mercor. Tak jak pisalem poprzednio spolka buy&hold limit tegorocznego ike w calosci wykorzystany po 50% mcr i bra. Tu zakupy nie stanowia wiekszej wagi wzgledem calosci.
|
|
1 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 1 207
Wysłane:
3 marca 2015 20:50:43
Na mabionie widzę zmianę trendu, która została poprzedzona formacją orgr. Uważam, że prawdopodobieństwo cofki do poziomu 43-45 zł jest spore. "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 3 marca 2015 20:51
|
|
Wysłane:
10 marca 2015 20:15:37
zastanwaiam sie czy i kiedy MLP dokona aktualizacji wyceny posiadanych nieruchomosci, wieluinwestorow z branzy w swoich modelach akceptuje teraz nizsza stopy kapitalizacji niz te brane przy ostatniej aktualizacji wycen (w zaleznosci od projektu wyceniali od 8 do 10%). Zejscie w dol o 1% to kilkadziesiat milionow. Czy zobaczymy to dopiero w raporcie rocznym czy moze polrocznym? Warto miec to na uwadze. Czas na wykonanie kolejnego skoku o pare szczebli a to moze byc dobry powod.
Zastanawiajace jest to co dzieje sie na IPX - wyglada na to ze ktos wchodzi AD wariuje. Wyniki wg tego co pisze parkiet jutrzejszy beda dobre - caly rok 2015 takze (poza tym moze wkoncu opochna dzialke). Przeciaganie liny trwa, ale te 3,25 - 3,45 kurs do wynikow 17/03 moglby liznac. [art str 1 i 3 z parkietu moze pomoc jutro]
Na stronie 1 tazke leed Brastera a wsrodku - kilka slow halickiego (min rozmawiamy z tfi, emisja na pelna pule 2,6mln akcji bez pp dla instytucji i drobnych, po cenie wyzszej niz dzis na rynku, nowe srodki z programu unijnego i takie tam). Jutro bedzie goraco. Moja ocena - chyba czas na przekroczenie kolejnego pulapu zaangazowania.
VST czekam na swoja kolej na odkup. Mabion na razie odpuszcze.
|
|
Wysłane:
11 marca 2015 11:56:30
za 4% wartosci portfela kupione ACP(57zl) - powod - 23marca wchodzi do indeksu FTSE EM, po drodze wyniki, czy ta strategia zaprocentuje? zobaczymy 23marca - wtedy zamykam pozycje.
|
|
Wysłane:
14 marca 2015 13:03:15
w czwartek wynikipodalo MLG - zysk rdr praktycznie bez zmian, za to w bilansie widac poprawe, aktualizacja wyceny dala spory plus, kolejna bedzie wykonywana na koniec 2q. Widac powoli odwrocenie trendu ROE na poziomie 10,2%. a rentownosc operacyjna 103%. Czekam na kolejny ruch w gore. W tym roku perspektywy b.dobre (wibor wplynie na wynik finansowy, kolejne otwracia powierzchni)
Asseco nie anzalizowalem zbyt powaznie - wynik na pierwszy rzut oka troche rozczarowujacy - zrobili odpis na spolke w rosji i na jakis fundusz nieruchomosci - odpisali w wyniku 30mln. Szkoda bo pewnie w poniedzialek bedzie minus - a do 23 chce trzymac pod ftse em.
w reszcie nic sie nie zmienilo. Poza dodaniem do obserwowanych eurocash - spekulacyjnie.
|
|
Wysłane:
16 marca 2015 17:18:59
dzis kupione za cala gotowke po vistuli plus otp - Eurocash po 32 zl Dodam ze nigdy nie interesowalem sie zbytnio spolka - jest dosc mocno wyprzedana, w perspektywie dywidenda (pewnie nie dotrzymam). Mimo wszystko niezle zachowalo sie ACP.
|
|
Wysłane:
18 marca 2015 09:45:40
wczoraj wyniki podal IPX (wyniki super) dlatego dzis sprzedalem caly pakiet sr po 3,3 troche wygrzane wskazniki, no i luka 4% - na pewno bedzie proba jej domkniecia i wtedy bedzie czas na ponowne wejscie. Na razie ciesze sie ladnym zyskiem. Odorobina pojdzie na pokrycie OTP na EUR.
|
|
Wysłane:
18 marca 2015 19:07:47
dopiero teraz wczytalem sie w roczny raport vistuli - wlasciwie tak jak przewidywalem wszystko w cenie tj pilch juz w styczniu mowil ze liczyc nalezy na 20mln netto. Ladny cash flow, malo sie w raporcie pisze o negatywnych skutkach USD - ktore dosc znaczaco wplywac beda na marze. Smutne jest w tym raporcie to ze VST nie moze znaczaco poprawic ROE. Na tle Monari, lpp, btm czy gino rossi - wynik jest blady. Niestety. Dlatego na razie odpuszczam VST.
Dosc szybko zgaszona luka na IPx, patrzac na zachowanie romana na swoich spolkach - moge smialo powiedziec ze zasypuje kazdy popyt nie dajac szans na wyjscie wyzej.
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
18 marca 2015 19:45:58
Vistula nie zbliży się do ROE Monnari, bo Monnari nie ma 250 baniek goodwilla z przejęcia Kruka. Nie wiem ile to powinno w rzeczywistości wynosić, ale coś mi się zdaje, że mniej niż 250. Dlatego też C/WK wygląda tak jak wygląda - bardzo blado. Co do dolara, to czy przypadkiem Vistula nie szyje dużej części swoich garniturów w Polsce?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.