PARTNER SERWISU
grmnwftq
1 2

POMOC PRZY OBLIGACJACH

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 26 stycznia 2016 22:08:41
Cytat:
Natomiast wtórny charakteryzuje sie prowizjami i tym że nie zawsze kupie za 100% + dochodzi kiepska płynność.Czy wiec on ma jakieś plusy?

Ma. Jeśli zmieni się Twoje postrzeganie ryzyka, możesz na wtórnym sprzedać papiery. Ponadto niektóre emisję mają próg nawet 100 tys. zł, a to dla detalicznych portfeli bardzo wysoki próg. Dlatego nie chcąc przeważyć jakiegoś waloru można papiery zbyć na rynku wtórnym.

Cytat:
Napisałeś ze po to kupuje sie obligacje na rynku pierwotnym aby trzymać je do wykupu. Wiec skąd biorą sie na wtórnym?

JW

Cytat:
tak jak czytałem biorą kredyt na miesiąc max kwartał,czyli rozumie ze az do wypłaty pierwszych odsetek następnie sprzedają obligacje.O ile po kwartale jestem to zrozumieć to po miesiącu jak oni wychodzą na swoje juz nie. Możesz pomóc mi to zrozumieć? Przecież oni nie czekają do końca na wykup obligacji. Poza tym muszą oni inwestować w obligacje dajace duże gwarancje bezpieczeństwa o stopie zwrotu na poziome 2-3%.

Nie rozumiem.

gauss
0
Wpisów: 111
Wysłane: 27 stycznia 2016 00:16:14
hank4 napisał(a):
Pytam ponieważ chce wypracować jakaś strategie,przewagę na rynku.

Dam Ci dobrą radę: jeśli jesteś początkujący i nie jeszcze nawet technicznych aspektów tego rynku, to daruj sobie szukanie przewagi, bo skończy się to płaczem, tylko kup sobie na początek trzy sztuki robyga albo kruka, obserwuj rynek przez najbliższe tygodnie i ucz się. Później pomyślisz nad szukaniem przewagi.

hank4
0
Wpisów: 42
Wysłane: 6 lutego 2016 15:53:56

Cytat:
tak jak czytałem biorą kredyt na miesiąc max kwartał,czyli rozumie ze az do wypłaty pierwszych odsetek następnie sprzedają obligacje.O ile po kwartale jestem to zrozumieć to po miesiącu jak oni wychodzą na swoje juz nie. Możesz pomóc mi to zrozumieć? Przecież oni nie czekają do końca na wykup obligacji. Poza tym muszą oni inwestować w obligacje dajace duże gwarancje bezpieczeństwa o stopie zwrotu na poziome 2-3%.

Nie rozumiem. [/quote]

Mam na mysli CARRY TRADE. Przeczytałem że instytucje finansowe zapożyczają sie na miesiąc na stepnie inwestują pieniądze w kraju z wyższa stopa zwrotu(obligacje) i oddają.
Jeżeli chodzi o obligacje zastanawiam sie jak to jest możliwe ze po miesiacu zwraca sie im koszt i zarabiaj na tym? Jezeli w większości kupon jest wypłacany co kwartał bądź 6 miesiecy czy rok.

pozdrawiam

Marc0101
0
Wpisów: 237
Wysłane: 9 lutego 2016 10:22:21
Instytucje finansowe dostają kasę z banku centralnego na niski procent.
Generalnie im się wszystko opłaca - DO CZASU - później jest krach, kryzys, załamanie i za ich OPŁACA płacą wszyscy.
Nie jesteś instytucją finansową i nie próbuj zarabiać tak jak one.

A od catalyst do czasu wyjaśnienia się sytuacji z GNB - JAK NAJDALEJ to nie jest czas na obligacje.
No chyba że lubisz RYZYKO i nie straszna Ci strata 100% kasy.

greg20
0
Wpisów: 16
Wysłane: 2 marca 2016 12:49:12
"Instytucje finansowe dostają kasę z banku centralnego na niski procent.
Generalnie im się wszystko opłaca - DO CZASU - później jest krach, kryzys, załamanie i za ich OPŁACA płacą wszyscy.
Nie jesteś instytucją finansową i nie próbuj zarabiać tak jak one.

A od catalyst do czasu wyjaśnienia się sytuacji z GNB - JAK NAJDALEJ to nie jest czas na obligacje.
No chyba że lubisz RYZYKO i nie straszna Ci strata 100% kasy. "

zgadam się z kolega w 100%..niestety obligacje w PL to zabawa w "rosyjska ruletkę"

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,238 sek.

qnlvcfan
cbocagrd
zmqkdckk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
iivianzi
xsfvpapv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat