PARTNER SERWISU
zdbvzfjy
investorek87
0
Wpisów: 3
Wysłane: 13 września 2010 18:03:16
Oferta akcji Polmed SA
W dniu 15 lipca 2010 roku Komisja Nadzoru Finansowego zatwierdziła Prospekt Emisyjny („Prospekt”) POLMED SA („Spółka”), sporządzony w związku z Ofertą publiczną Akcji Serii H POLMED SA oraz dopuszczeniem Akcji Serii B, Serii D, Serii E, Serii F, Praw do Akcji Serii H oraz Akcji Serii H Spółki POLMED SA do obrotu na rynku regulowanym prowadzonym przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie SA.

Wszelkie informacje na temat spółki można łatwo znaleźć na stronie
http://www.polmed.pl/polmed.php
Oraz prospekt emisyjny:
www.polmed.pl/prospekt_emisyjn...

Spółka zajmująca się naszym zdrowiem, czyli wartością bezcenną. Spółce stale rośnie przychód ze sprzedaży, oraz zyski. Sama strona świadczy o tym, że spółka jest "poukładana" i jeśli taka jest w rzeczywistości to moim zdaniem jest bardzo warta głębszej analizie. Osobiście nie miałem z firmą do czynienia, ale na liście placówek partnerskich znalazłem jedną którą ostatnio miałem przyjemność, tak przyjemność odwiedzić, ponieważ mimo iż aby zapłacić za usługę musiałem rozmienić pieniądze w sklepie, to poza tym cała wizyta przebiegła dość komfortowo i jej wynik był bardziej zadowalający niż 3-krotna wizyta w szpitalnej przychodni.
Na stronie chwalą się sięganiem po pieniądze z funduszy europejskich, to dobrze świadczy, tym bardziej, że taka spółka może pozyskiwać pieniądze z wielu programów.

Zachęcam do przyjrzenia się spółce, działającej w bardzo perspektywicznej branży i dyskusji na jej temat.

P.S. Ustalenie Przedziału Cenowego i podanie go do publicznej wiadomości do 17.09.2010

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 6 lipca 2012 18:28:29 przy kursie: 1,79 zł
Cytat:
Ministerstwo Gospodarki przeznaczy 4 mln zł na promocję polskiej turystyki medycznej.

Źródło: podatki.biz

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 25 grudnia 2014 21:09:27 przy kursie: 1,97 zł
Mój swiąteczny prezent smilebox to ciekawy przykład spółki o dobrych fundamentach, od wielu kwartałów każdy kolejny jest lepszy od poprzedniego, FF to ca 3% confused2 a mimo to spółka w skali roku zalicza ponad -20% i AT wskazuje, że będzie jeszcze niżej. Wniosek: w inwestowaniu należy łączyć AF z AT salute.
Edytowany: 25 grudnia 2014 21:11

Ponek
6
Wpisów: 213
Wysłane: 6 września 2016 18:56:00 przy kursie: 2,82 zł
Dawno nie poruszana spółka. Poproszę o analizę raportu, komentarz do wyników.

Tomasz Nawrocki
PREMIUM
7
Wpisów: 739
Wysłane: 11 września 2016 13:19:37 przy kursie: 2,94 zł
OMÓWIENIE SYTUACJI FINANSOWEJ ORAZ WYNIKÓW GK POLMED S.A. (GKP) NA PODSTAWIE RAPORTU OKRESOWEGO ZA 1 PÓŁROCZE 2016 ROKU

Zmiany w zakresie rachunku zysków i strat oraz sprawozdania z przepływów pieniężnych
Po słabszym wcześniejszym okresie sprawozdawczym w 2kw 2016 r. GK Polmed zaraportowała r/r poprawę na wszystkich poziomach wynikowych rachunku zysków i strat, choć jednocześnie nie można tego powiedzieć o efektywności działania. Skonsolidowane przychody wzrosły o 39%, zysk brutto na sprzedaży o 21% (marża brutto wyniosła 11,7 wobec 13,4% przed rokiem), zysk netto na sprzedaży o 15% (wzrost kosztów ogólnego zarządu o 32%), zysk operacyjny o 16% (nieco większe wartościowo przychody netto na działalności pozostałej; głównie dotacje), zysk brutto o 17% (nieco mniejsze wartościowo finansowe koszty netto), a zysk netto o 14%.

Po wspomnianym już wcześniej słabszym 1kw w wykonaniu Grupy, wyniki w skali całego 1-go półrocza 2016 r. nie prezentują się szczególnie. Co prawda w przypadku przychodów mamy r/r solidny wzrost o 34%, lecz w odniesieniu do kolejnych pozycji wynikowych pojawiają się już spadki – zysku brutto na sprzedaży o 1%, zysk netto na sprzedaży o 15%, zysk operacyjny i brutto o 7%, a zysk netto o 6%.

Opisaną wyżej sytuację zobrazowano od strony wartościowej na wykresach poniżej [jednostka – tys. zł].

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

W zakresie rachunku segmentowego GKP (wykres poniżej, jednostka – tys. zł) w rozpatrywanym okresie ponownie główny wpływ na odnotowany wzrost sprzedaży miała działalność w zakresie usług medycznych dot. medycyny pracy (+17% w 2kw oraz +20% w 1p; udział w przychodach ogółem ok 36%) oraz na rzecz firm ubezpieczeniowych (+123% w 2kw oraz +102% w 1p; udział w przychodach ogółem odpowiednio 38% i 35%). Pozytywne zmiany przychodów wystąpiły również w obszarze działalności dot. pacjentów indywidualnych gdzie odnotowano wzrost o 60% w 2kw i 14% w 1p, przy czym udział tego segmentu w przychodach ogółem jest nieznaczny i wynosi obecnie ok 8%. Relatywnie niewielkie zmiany wystąpiły natomiast w odniesieniu do segmentu kojarzonego z NFZ (spadek przychodów o 3% w 2kw oraz wzrost o 2% w 1p), którego udział w przychodach ogółem zmniejszył się do 19-20%.

kliknij, aby powiększyć

Patrząc się na tendencje wynikowe i efektywnościowe GKP w szerszej perspektywie czasowej [wykresy poniżej; ujęcie narastające za 12m; jednostka – tys. zł oraz %] z jednej strony widzimy systematyczny wzrost skali działalności utożsamiany z rosnącymi przychodami, a z drugiej pewne problemy w podobną tendencją w zakresie wyników finansowych oraz rentowności (w tym zwłaszcza rentowności brutto na sprzedaży – na wykresie rentowność sprzedaży – która ostatnio systematycznie zniżkuje).

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Komentarz Zarządu do przedstawionego sprawozdania finansowego nie jest zbyt treściwy. Problemy w zakresie rentowności tłumaczone są wysokimi kosztami działalności dwóch nowych Centrów Medycznych w Warszawie, które zgodnie z założeniami powinny osiągnąć swoje progi rentowności w 2017 r.

W okresie sprawozdawczym Grupa podpisała nowe umowy z NFZ (18,2 mln zł w 2016 r.) oraz Z PGNiG Obrót Detaliczny (7,5 mln zł w 2016 r.). Jednocześnie, już po okresie sprawozdawczym, umowę Polmedowi wypowiedziała Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych (na dzień rozwiązania umowy jej wartość Polmed szacował na 5,5 mln zł).

Warto również odnotować, że w rozpatrywanym okresie sprawozdawczym Polmed zdecydował się rozwijać swoją działalność również w obszarze informatyki poprzez spółkę zależną Polmed Innovation Sp. z o.o., która ma tworzyć innowacyjne aplikacje informatyczne możliwe do wykorzystania przez Emitenta w relacjach z klientami.

Pod względem sprawozdania z przepływów pieniężnych GKP w analizowanym okresie zaprezentowała się słabo. Na poziomie salda ogólnego Grupa ponownie odnotowała r/r odpływ gotówki – -2,2 wobec 0,8 mln zł. Zmiana taka była co prawda głównie efektem zdecydowanie większych finansowych wydatków netto (-2,5 wobec -0,5 mln zł; dywidenda plus spłata długu oprocentowanego), lecz jednocześnie słabo wypadła gotówka w obszarze operacyjnym (0,3 wobec 2 mln zł przed rokiem; efekt większych potrzeb w zakresie kapitału obrotowego). Obszar inwestycyjny wpłynął in plus (-0 wobec 0,6 mln zł wydatków netto), przy czym nie był w stanie przeważyć negatywnego oddziaływania sfery finansowej i operacyjnej.

Tym samym w ujęciu narastającym za 12m (wykres poniżej, jednostka – tys. zł), w porównaniu ze stanem na koniec poprzedniego okresu sprawozdawczego, mamy wyraźne pogorszenie ogólnego salda gotówkowego z jednoczesnym nieznacznym przejściem w obszar wartości ujemnych. Należy mieć tu jednak na uwadze, że zmiana ta to w dużym stopniu efekt wypłaconej dywidendy (blisko 4 mln zł); struktura przepływów mimo pewnych niekorzystnych zmian nadal prezentuje się dobrze (główną kategorią wpływów jest nadwyżka finansowa netto, która w większości okresów co najmniej równoważyła łączne wydatki netto).

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Ocena sytuacji finansowej
Biorąc pod uwagę analizę sprawozdania finansowego GKP za 1p 2016r można stwierdzić pewne pogorszenie, przy czym nadal w ramach strefy bezpiecznej. Serwisowy rating bazujący na modelu Altmana spadł do poziomu A, co znalazło swój wyraz w pewnym pogorszeniu wartości szeregu wskaźników dot. płynności finansowej i zadłużenia (choć zarazem w obrębie poziomów bezpiecznych).

Szczegóły dotyczące poszczególnych wskaźników znajdują się pod linkiem: www.stockwatch.pl/gpw/polmed,w...

Z punktu widzenia bilansu GKP w ostatnim okresie sprawozdawczym nastąpiła względna stabilizacja sumy bilansowej na poziomie nieco poniżej 60 mln zł, co po stronie aktywów wiązało się ze spadkiem wartości aktywów trwałych o 1% (głównie w obszarze środków trwałych) i wzrostem obrotowych o 2% (należności), a po stronie pasywów ze zmniejszeniem kapitału własnego o 6% (dywidenda z zysku z lat ubiegłych) i wzrostem zobowiązań ogółem o 13% (zobowiązania krótkoterminowe wzrosły o 22%, a długoterminowe zmniejszyły się o 1%; jednocześnie dług oprocentowany zwiększył się o 27% i osiągnął poziom 41% zobowiązań ogółem).

Przedstawione zmiany wpłynęły nieco in minus na strukturę kapitałowo-majątkową GKP, która jednakże mimo wszystko w ogólnym ujęciu nadal prezentuje się dość korzystnie – nadwyżkowe pokrycie aktywów trwałych kapitałem stałym, w tym blisko w pełni własnym.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Ocena sytuacji rynkowej
Serwisowe automaty wycen wskazują jako wypadkowa na optymalną (z lekkim potencjałem spadkowym) wycenę akcji Polmedu na GPW. Pod względem metod dochodowych i majątkowych otrzymujemy wskazania znacznie poniżej wyceny rynkowej. Z kolei z punktu widzenia mnożników miejscami są wskazania niedowartościowania. Kluczem do poprawy wyceny Grupy jest rentowność jej podstawowej działalności, która w ostatnim czasie kuleje i przekłada się tym samym na ograniczony wzrost wyników finansowych względem uzyskiwanych przyrostów przychodów ze sprzedaży.

Link do wskaźników www.stockwatch.pl/gpw/polmed,w... oraz...
wycen www.stockwatch.pl/gpw/polmed,w...

>> …więcej analiz najnowszych raportów finansowych innych spółek jest tutaj

Przy okazji, na potrzeby badań naukowych, chciałbym prosić o wypełnienie prostej (mam przy najmniej taką nadzieję) ankiety dotyczącej kryteriów oceny reputacji spółek notowanych na giełdzie – link goo.gl/forms/oMFdtU8FmRpYy4zH2... Zróżnicowanie ocen poszczególnych kryteriów mile widziane:). Z góry dziękuję!
Powyższa treść przez 150 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,356 sek.

fvldbwac
vtmtmujx
yvaxiqsw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 567,19 zł +382,84% 96 567,19 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nixpiktq
fhakxsbi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat