PARTNER SERWISU
hegflvcy
20 21 22 23 24
TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 31 sierpnia 2009 22:46:18 przy kursie: 2,95 zł
Jest raport. Jakby ktoś biegły w czytaniu mógł przeprowadzić szybką analizę Pray byłoby super.
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 1 września 2009 00:00:38 przy kursie: 2,95 zł
Analiza nie jest prosta, bo porównywanie do zeszłego roku nie ma sensu - wtedy jeszcze nie było wchłoniętego Kruka. No i Galeria Centrum była konsolidowana w wyniku. Chociaż może i ma to kawałek sensu żeby zauważyć, iż w ta operacja jednak nie poprawiła rentowności grupy. Mimo kryzysu konsumpcyjnego (przychody w samym II kwartale nieprzyjemnie niskie), łączne przychody wzrosły o kilka procent, marża o kilka procent spadła, ale pojawił się zysk operacyjny. Na razie niewielki i zawdzięczamy go "Pozostałym przychodom" - pół słowa nie ma, skąd się to wzięło, mam cień poszlaki, że z odwrócenia odpisów aktualizujących aktywa oraz z rozwiązania rezerw. Traktuję to więc jak jednorazówkę i ocena jest taka, że za I półrocze grupa jest operacyjnie na minusie. I nie tylko operacyjnie - pojawiły się duże koszty finansowe obsługi zadłużenia - to jest to, na czym bank zarabia i do czego potrzebuje tej spółki.
Mimo mieszanego obrazu I półrocza, sam II kwartał jest dużo lepszy niż poprzedni. Zredukowano ujemny kapitał obrotowy, w tym zadłużenie u dostawców, wstrzymano zakupy obniżając poziom zapasów, ale przede wszystkim wygenerowaną gotówką spłacono kawałek kredytów, a nie tylko odsetki. Te ruchy spowodowały delikatną poprawę ratingu, który wyszedł z poziomu D na CCC-.
Grupa jest w bardzo trudnej sytuacji, ale ma zadatki na poprawę. Spadek sprzedaży zawdzięcza wyłączeniu Galerii Centrum, zaś oprócz niej, sprzedaż Vistuli, Wólczanki i Deni Cler jest niewiele większa, zaś sprzedaż Kruka ma ladny kilkunastoprocentowy wzrost. Siadł trochę eksport. Marżę buduje Kruk i Vistula, reszta zero albo minus. Topiącej marżę Galerii Centrum już się pozbyli. Wyciągnięcie marżowości na lepsze poziomy i poprawa przychodów, która nadejdzie krótkoterminowo w IV kwartale, a potem dopiero wraz z kończącym się kryzysem, da grupie zyski. Teraz jest dobrze zarządzana i przeczyszczona z nieefektywnych biznesów, a do tego postawiona do pionu przez bank. Pierwsze sprawdzenie już za 2,5 roku, trzeba będzie spłacić 50 mln zł, a na kolejne 200 mln zł jest prawie 9 lat. Cuda można przez ten czas uczynić ciężką pracą.

TheBlackHorse
1
Wysłane: 1 września 2009 09:14:35 przy kursie: 3,02 zł
Dzięki WD thumbright , Ty jak zawsze spojrzysz trochę szerszym łukiem.

Jack_Be
0
Wpisów: 256
Wysłane: 2 września 2009 23:19:15 przy kursie: 2,68 zł
The BlackHose dlaczego tutaj jest tak cichutko.
Ja mam trochę weny twórczej i piszę gdzie się da. Tak się wyładowuję po padaczkowej sesji.
I napisałem trochę na immo, sky a teraz na vistuli.
Chyba już mi lżej.
:|

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 2 września 2009 23:28:17 przy kursie: 2,68 zł
Cichutko trzeba czekać. VST nie wyskoczy w górę, bez zwyżki na ogólnym rynku. 2,68 nie musi być wcale okazją na dokupienie. Ale za 2 lata, gdy kryzys już będzie całkowicie za nami to może wróci na poziom 13-14 zł ?
Też żaluje, że spadła.

TheBlackHorse
1
Wysłane: 3 września 2009 08:21:18 przy kursie: 2,68 zł
Jack_Be napisał(a):
The BlackHose dlaczego tutaj jest tak cichutko.
Ja mam trochę weny twórczej i piszę gdzie się da. Tak się wyładowuję po padaczkowej sesji.
I napisałem trochę na immo, sky a teraz na vistuli.
Chyba już mi lżej.
:|

Cichutko, bo wszyscy wpierdziel dostali. Nie tak miało być... Wyniki lepsze od oczekiwanych a tu dupka blada. Rynek ściągnął papier w dół ale jestem dobrej myśli... Czas pokaże king .

Jack_Be
0
Wysłane: 3 września 2009 23:15:41 przy kursie: 2,66 zł
Oby jak najszybciej rynek ruszył. A już tak ładnie vistulka odpalała do przodu.
Edytowany: 3 września 2009 23:16

Jack_Be
0
Wysłane: 6 września 2009 14:46:22 przy kursie: 2,65 zł
"Czarny Ogierze" co w poniedziałek będzie na GPW po tak "sympatycznym" ogłoszeniu naszego deficytu.
Może pójdzie w górę w ślad po USiA-kach, a może zagraniczne fundusze pomalutku będą zwijać swoje zabawki i przemieszczać się
na nowe rynki. ????

del-20130531
0
Wpisów: 757
Wysłane: 6 września 2009 17:36:33 przy kursie: 2,65 zł
Jack_Be napisał(a):
"Czarny Ogierze" co w poniedziałek będzie na GPW po tak "sympatycznym" ogłoszeniu naszego deficytu.
Może pójdzie w górę w ślad po USiA-kach, a może zagraniczne fundusze pomalutku będą zwijać swoje zabawki i przemieszczać się
na nowe rynki. ????

Otóż to, ta informacja o deficycie może trochę martwić (ale tylko nasz grajdołek). Niepokoi mnie zakończenie notowań dzisiaj w izraelu - otwarcie ok.+2% a na koniec -1.3% zwłaszcza że stany dały powód do wzrostów w piątek

TheBlackHorse
1
Wysłane: 7 września 2009 20:34:53 przy kursie: 2,73 zł
Generalnie cały czas ktoś zbiera. Mielą i mielą. Były dobre wyniki a kurs zanurkował. Czy ściągnął go rynek? Czy ktoś celowo oddał papier w tych dniach? Think Wiem, wiem... Zaraz Sławek powie, że znów kombinuję z teorią dziejów blackeye .
Niemniej jednak uważam, że nie oddała tego leszczyna.

Wczoraj chyba nie logowałem się do SW tak więc sorki Jack, za brak odpowiedzi.

Jack_Be
0
Wysłane: 7 września 2009 21:15:52 przy kursie: 2,73 zł
Witam w poniedziałkowy wieczór
No nie powiem, że nie jestem zadowolony z dzisiejszej sesji. Ale tu pragnę podkreślić słowo sesji. Nie dotyczy to zadowolenia ze wzrostów na Vistuli, ale ......... cóż, jak sie nie ma co się lubi, to się lubi co się ma .
Niech idzie po te 3% up, ale niech idzie. Dusi mnie fakt, że akurat musiałem być w Wieliczce jak VW był po 3,20 zetka. Mogłem z komórki opchnąć akcje a potem dokupić po 2.65 i wyglądć w lustrze jak bohater. A tak kilka sesji bez kompa i du.a z ładnego zysku. Teraz juz jestem non stop przy notowaniach i nic - viśta stoi. Czy Wy też jadąc samochodem macie do siebie taki żal i wypowiadacie go do przedniej szyby i radia ?
"Co źle zrobiłem, że nie zarobiłem" (taki mój sloganik).

obi011
0
Wpisów: 106
Wysłane: 9 września 2009 09:56:22 przy kursie: 2,68 zł
wczoraj wieczorem pojawiło się informacja o zakupie akcji przez "przez osobę blisko związaną z osobą obowiązaną"
Faktem, że jakaś mega wielka transakcja to to nie była ok 17 000 sztuk po 2,70, no ale kupują.

TheBlackHorse
1
Wysłane: 14 września 2009 22:59:39 przy kursie: 2,50 zł
Mam nadzieję Koledzy, że nie daliście dzisiaj się zaszlachtować?

Jack_Be
0
Wysłane: 15 września 2009 21:51:01 przy kursie: 2,62 zł
TheBlackHorse napisał(a):
Mam nadzieję Koledzy, że nie daliście dzisiaj się zaszlachtować?

Ja nie dałem. Spokojnie. Już dzisiaj jest lepiej a po tym co dostał BYTOM to nieźle przynajmniej brzmi.
Więcej taki pozytywnych info wokół Vistuli, a będzie dobrze.
Damy radę Czarny Ogierze.
My wszyscy akcjonariusze vistuli trzymamy razem
wav
Edytowany: 15 września 2009 22:22

TheBlackHorse
1
Wysłane: 15 września 2009 22:56:34 przy kursie: 2,62 zł
Jest ładnie to trzeba przyznać. Wczoraj dotknęliśmy dolnego ograniczenia kanału wzrostowego i dodatkowo Bolka więc dzisiejsze odbicie było pewne. Cieszę się, że nie wszyscy wymiękli blackeye .

ezechiel2517
0
Wpisów: 112
Wysłane: 17 września 2009 20:00:31 przy kursie: 2,71 zł
Ja tez nie wymieklem. W ogole nie wymieklem przez ostatnie 2 tygodnie i nie wysiadlem z zadnej pozycji z portfela.
W zeszlym jeszcze gryzlem paznokcie,a w tym mialem szkolenie wpracy wiec postanowliem nie ogladac notowan.
ZERO stresu :)

Polecam ta metode, juz nie raz dobrze na tym wyszedlem (polecam oczywiscie tym ktorzy trzymaja na LONG/MEDIUM ;) )thumbright

TomKo
0
Wpisów: 139
Wysłane: 18 września 2009 20:55:50 przy kursie: 2,70 zł
"Spółka Vistula Group S.A. z siedzibą w Krakowie („Spółka”) niniejszym informuje, że w dniu 18 września 2009 r. Sąd Rejonowy dla Krakowa – Śródmieścia w Krakowie, Wydział VIII Gospodarczy dla spraw upadłościowych i naprawczych wydał w odniesieniu do Galerii Centrum Sp. z o.o. w upadłości układowej postanowienie o zmianie postanowienia o ogłoszeniu upadłości z możliwością zawarcia układu na postanowienie o ogłoszeniu upadłości obejmującej likwidację majątku dłużnika. Postanowienie zostało wydane na podstawie art. 17 Ustawy Prawo Upadłościowe i Naprawcze, z uwagi na fakt, że okoliczności uzasadniające postępowanie likwidacyjne ujawniły się po wydaniu postanowienia o ogłoszeniu upadłości z możliwością zawarcia układu. Jako podstawę wydanego postanowienia podano w szczególności utratę płynności finansowej, rosnącą sumę zadłużenia, brak porozumienia z głównym wierzycielem co do dalszego finansowania spółki oraz niepewność co do długoterminowych najmów dla podstawowych placówek handlowych"

TheBlackHorse
1
Wysłane: 19 września 2009 10:00:11 przy kursie: 2,70 zł
Jak dla mnie bardzo dobra wiadomość. W końcu pozbyli się trupa. Do tego można by dodać wczorajszego newsa w gazecie.pl jakoby analitycy mieliby podnieść cenę docelową VW o 547%.
Pray

TheBlackHorse
1
Wysłane: 20 września 2009 21:34:12 przy kursie: 2,70 zł
Prawie na wszystkich forach dominuje opinia, że wyrzucenie balastu w postaci GC przyniesie korzyści VST. Bardzo jestem ciekaw czy tym razem większość będzie się mylić?

TheBlackHorse
1
Wysłane: 21 września 2009 20:01:53 przy kursie: 2,58 zł
TheBlackHorse napisał(a):
Prawie na wszystkich forach dominuje opinia, że wyrzucenie balastu w postaci GC przyniesie korzyści VST. Bardzo jestem ciekaw czy tym razem większość będzie się mylić?

Mylili się? angry3
Nie wiem o co chodzi w tej grze ale dla mnie info dalej jest pozytywne. Jak na razie konsekwentne przyduszanie torebką foliową, co by życie uszło.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE VRG

20 21 22 23 24

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,343 sek.

bgldvddg
ohgfmxrb
guyqnibp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 430,89 zł +382,15% 96 430,89 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jzkymvrj
vhljbmrk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat