PARTNER SERWISU
xskvcghu
1 2 3

nasze bledy w inwestowaniu

del-09032025v4
0
Wpisów: 180
Wysłane: 6 października 2009 20:50:03
Aha, buldi pisal do addiego... no wlasnie addi, jak u Ciebie z zamykaniem pozycji?

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 6 października 2009 20:59:45
buldi napisał(a):
A jak u Ciebie z zamykaniem pozycji, jeżeli to nie tajemnica?wave

To temat znacznie bardziej złożony niż otwarcie pozycji. W skrócie ... liczę zasięg wybicia i realizuję zysk w 1/3 pozycji (licząc na odkupienie tej 1/3 w korekcie), Po b. silnym wybiciu stawiam krótkiego stopa (pod ostatnią świeczką wzrostową, analizuję podobne sytuacje w przeszłości) na całą pozycję. Po wyjściu dołem z kanału wzrostowego ... zasłaniam oczy i ... walę PKC. To tak w wieeeelkim skrócie.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 6 października 2009 21:23:15
Czyli 1/3 pozycji grasz w trakcie trwania inwestycji, aż do zamknięcia - po wyjściu dołem z kanału?
Ja kombinuje podobnie ale z połową pozycji bo jestem zbyt łakomy zysków na giełdzie (to apropo błędów w inwestowaniu) i nie zawsze na tym dobrze wychodzę. Potem żałuję, że za dużo gmeram przy papierach.
I jeszcze jedno pytanie jeżeli ustawiasz tego stopa po silnym wybiciu w jakim interwale tę świeczkę rozpatrujesz?
Czy uzależniasz go od płynności waloru, czy też masz jakiś sztywny model?

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 6 października 2009 21:47:10
buldi napisał(a):
Czyli 1/3 pozycji grasz w trakcie trwania inwestycji, aż do zamknięcia - po wyjściu dołem z kanału?

Nie! W silnym trendzie wzrostowym realizuję następne 1/3 pozycji na kolejnym oporze ... itd
buldi napisał(a):
Ja kombinuje podobnie ale z połową pozycji bo jestem zbyt łakomy zysków na giełdzie (to apropo błędów w inwestowaniu) i nie zawsze na tym dobrze wychodzę. Potem żałuję, że za dużo gmeram przy papierach.
I jeszcze jedno pytanie jeżeli ustawiasz tego stopa po silnym wybiciu w jakim interwale tę świeczkę rozpatrujesz?
Czy uzależniasz go od płynności waloru, czy też masz jakiś sztywny model?

Generalnie analizuję świeczki w interwale dziennym.
W przeszłości unikałem walorów o niskiej płynności a ostatnio zauważyłem, że tylko na spread można pyknąć w ciągu 1 dnia to co inni usiłują zarobić na lokatach w ciągu ... 1 roku.
Edytowany: 6 października 2009 21:53

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 9 października 2009 19:08:44
U mnie najpopularniejszym błędem była/jest mylna ocena załamania trendu. Od początku hossy próbowałem łapać korektę i odkupować taniej. To wielka sztuka surfować na krótkoterminowych korektach i tylko najbardziej doświadczeni gracze powinni się tego podejmować. Efektem mojego kombinowania była sprzedaż IDM po 94 grosze (ze stratą) oraz GNT po 13,50zł (nawet sobie nie wyobrażacie jaki byłem z siebie dumny w momencie sprzedawania;-) )

Bardzo pomocne okazały się dwa wskaźniki analizy technicznej: RSI oraz Macd. Do RSI warto spróbować samemu ustalić parametry linii sygnału, w oparciu o poprzednie sygnały kupna/sprzedaży. Przy Macd nie czekam na sygnał, ponieważ zazwyczaj nadchodzi on z opóźnieniem. Gdy widzę że sinusoidy zawracają, lub zbliżają się do siebie nie potrzeba czekać na wyraźny sygnał, zwłaszcza że dzień wyemitowania sygnału jest dniem gwałtownych wzrostów/spadków i dobrze zawczasu podjąć decyzję. Warto też obudzić czujność gdy linie Macd zbliżają się do poziomu 0 lub ostatniego ekstremum.

To są moje osobiste spostrzeżenia, jak na razie udało mi się skutecznie wyjść z wieltonu i odkupić go 20% taniej, oraz wyjść z Boryszewia, co prawda nie na szczycie ale po zadowalającej mnie cenie.

W długoterminowej perspektywie nie widzę jednak większego sensu w polowaniu na korekty. Czasami się uda, czasami nie. Bywa że korekta trendu ma charakter konsolidacji a nie spadków i wtedy wyskakiwanie jest absolutnie bezcelowe. Vide: obecna sytuacja na giełdzieThink
Aktualnie: MRB(100%)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,180 sek.

aqbawqig
kjkxzszw
pvmfxhco
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
exgmozei
eymyiamq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat