anjyziad
Advertisement
PARTNER SERWISU
hoofuhfo
del-09032025v4

del-09032025v4

Ostatnie 10 wpisów
Co do IDM SA, to firma miała problemy przez nadmierne dywersyfikowanie działalności w kierunkach odbiegających od core businesu.

Tutaj fajnie jest opisana procedura odzyskiwania środków w praktyce, ale ja sam nie miałem tam konta -> www.polskieradio.pl/42/273/Art...

Jeszcze fragment na temat wrażliwości kursu pewnych typów spółek na sentyment inwestorów:

Cytat:
Recent behavioural literature (Baker and Wurgler 2006; Kumar and Lee 2006; Tetlock 2007) suggests evidence of investor sentiment affecting stock returns. The effect is most pronounced for stocks that are difficult to value and/or hard to arbitrage. This category includes small stocks, young stocks, unprofitable stocks, and extreme growth stocks. When investor sentiment is high, subsequent returns for these types of stocks tend to be relatively low, and vice versa.

Źródło: Byrne A., Brooks M., “Behavioral Finance: Theories and Evidence”, The Research Foundation of CFA Institute Literature Review: 3.

To co nie podoba mi się w spółce, to ogromna wrażliwość kursu na powodzenie lub porażkę jednego produktu. Dodatkowo ciężko przewidywać z wyprzedzeniem reakcję graczy. Jak sądzę, niezależnie od jakości gry potrzeba zawsze trochę szczęścia by spodobała się ona graczom bardziej niż masa innych, substytucyjnych produktów. Mocno wątpię, czy sektor gamingowy jest optymalnym wyborem do inwestowania długoterminowego.

Obligacje są zdaje się zabezpieczone na 150% wartości emisji wierzytelnościami abonamentowymi. Ciekawe, na ile takie zabezpieczenie jest skuteczne?

"Zarząd Columbus Energy Spółka Akcyjna siedzibą w Krakowie (Emitent, Spółka) informuje, iż w dniu 10 kwietnia 2017 r. został złożony wniosek o wpis zastawu rejestrowego do rejestru zastawów na zbiorze istniejących oraz przyszłych wierzytelności Spółki jako zastawcy, wynikających z umów z tytułu realizowanej przez zastawcę usługi „Abonament na Słońce” (umowy sprzedaży przez Columbus Energy S.A. kompletnej instalacji fotowoltaicznej wraz z dostawą i montażem powiązane z umowami na 15-letnie finansowanie) do kwoty zabezpieczenia 6.502.500,00 zł (słownie: sześć milionów pięćset dwa tysiące pięćset złotych). Wartość zbioru na dzień 10.03.2017 r. zgodnie z wyceną niezależnej firmy doradczej wynosi 9.207.000,00 zł (słownie: dziewięć milionów dwieście siedem tysięcy złotych)."

Chętnie poznałbym więcej szczegółów co do "zbioru istniejących i przyszłych wierzytelności Spółki".

Masz konkretny przykład jakiejś spółki?

thorin61 napisał(a):
Widzę że kurs spółki w trendzie w dół. Powoli zastanawiam się czy sprzedać pakiet. Czy może doradzacie trzymać do raportu ? Tylko czy to już nie w cenie??
Jeśli przy takim "trendzie w dół" chcesz sprzedawać, to co dopiero będzie przy większej korekcie? laughing5 Osobiście czekam na korektę by akumulować.

Z banków notowanych na GPW tylko UNICREDIT oferuje wyższą dywidendę (stopa 9,10%).

Witam,

Czy ktoś jest subskrybentem abonamentu na codzienne komentarze giełdowe oferowanego na stronie longterm.pl? W ramach abonamentu prowadzone są dwa portfele indywidualne, które można we własnym zakresie replikować. Interesowałoby mnie wykupienie rocznego abonamentu – jest to koszt 380 zł. Wystąpienia Alberta Rokickiego podobają mi się, wydaje się że mówi z sensem, a jego strategia inwestycyjna, której zarysy przedstawia w swoich wystąpieniach, moim zdaniem „trzyma się kupy”. Czy ktoś nabywał abonament i może potwierdzić, że nie były to stracone pieniądze?

Stopa procentowa to nie jedyne kryterium przy doborze kraju do lokowania kapitalu, np. z Mozambiku jest wysoka, ale kapital nie naplywa masowo. Na kurs waluty wplywaja jeszcze: PKB, sprzedaz detaliczna i hurtowa, bilans handlowy, saldo obrotow biezacych, produkcja przemyslowa, zamowienia na dobra trwalego uzytku, indeks cen producentow, indeks cen konsumentow, stopa bezrobocia, zmiana zatrudnienia, wnioski o zasilki dla bezrobotnych, pozwolenia na budowe, sprzedaz domow, rozpoczecie budow domow, rozne wskazniki nastrojow w biznesie na calym swiecie i wskazniki nastrojow konsumentow, emisje panstwowych obligacji, raporty bankow centralnych, wystapienia waznych osob, dane o zapasach surowcow.

Zrodlo:
Bre Forex

Witam! Czy ktos z forumowiczow spotkal sie z jakimis polskimi pozycjami o inwestowaniu w surowce? Chodzi o kazdy ich typ, energię, metale, rolnictwo... Sa dostepne wydawnictwa po angielsku, np. Hot commodities Jima Rogersa czy inne, do kupienia na Amazonie lub brytyjskim e-bay'u. Po polsku natomiast nie spotkalem sie z zadna ksiazkad'oh!

Ja rowniez korzystam ze zlecen specjalnych w ING i jestem bardzo zadowolony.

Link do wywiadu z wiceprezesem KOV na TVN CNBC, gdyby ktos jeszcze nie widzial
KOV

Adamek na poczatku spiety, poznej sie rozluznil ale od pierwszych rund strasznie zbieral od Kliczki. Ciezko walczyc w dystansie z tak wysokim przeciwnikiem; nie bardzo mogl sie do niego dostac dolem, bo Kliczko trzymal opuszczone rece. A jego glowa byla za wysoko i za daleko by ciosy A. mialy wiekszy efekt.
Kliczko mial lepsze warunku fizyczne i szybsze ciosy.
Bardzo jednostronna byla ta walka, dziwilem sie, ze Polak ustal po kilku bombachsleepy2. Ale ogladalem ja z ogromnym zainteresowaniem, byla dla mnie o wiele ciekawsza od Kliczko/Haye. Na filmiku ostatnia runda walki:

Hehe Marginal Cost i Marginal Return to juz nie analiza fundamentalna, to teoria podaży.Angel

buldi napisał(a):
Postanowiłem trochę odświeżyć wątek.
Bezposrednim powodem tego kroku jest obecna sytuacja z jaką mamy doczynienia na Techmexie. W tym wypadku wskaźnik Altmana nie ostrzegł Nas w wystarczającym stopniu przed zbliżającą się upadłością.
Zastanawiam się, czy analiza przepływów, która ponoć dla wprawionego ekonoma nie ma tajemnic była by w stanie wysłać jakieś sygnały ostrzegawcze.
Jako że ze mnie ani ekonom, ani tym bardziej wprawiony, postanowiłem przeanalizować w skrócie i po fakcie - bo tak najłatwiej - ogólno dostępny wykres przepływów tej spółki.

kliknij, aby powiększyć

Pobieżnie można by to ująć tak (stan na koniec czerwca):
1 gotówką Techmex nie śmierdział
2 przepływy inwestycyjne które zamarły już kwartał wcześniej świadczą o cięciach lub całkowitym zaniechaniu takowych, co w obecnej sytuacji makroekonomicznej nie jest czymś nagannym.
3 przepływy finansowe pomimo że ujemne świadczyć mogą z jednej strony o stopniowym wychodzeniu z długów, czyli spłacają więcej niż "zaciągają" ale z dugiej strony mogą też świadczyć o braku możliwości pozyskania dalszego finansowania z zewnątrz.
4. Przepływy operacyjne stały się ujemne co oznacza, że koszty wytworzenia "produktu" przewyższyły przychód z jego sprzedaży. Tu jednak, przynajmniej na tym wykresie zauważalna jest pewna cylkiczność. Widać, że IVQ - przynajmniej tak było w 2007 i 2008 roku jest okresem realizacji zysków wytworzonych w poprzednich miesiącach. Być może wiąże się to z płatnościami wynikającymi z umów na roboty z zamówień publicznych, których najwięcej zawiera się po 1Q? Nie wiem, nie wnikałem, ale czasowo pasuje.
Reasumując dla mnie ten wykres nie świadczył jednoznacznie o zagładzie którą jest obecny wniosek o upadłość. Wręcz wydaje mi się, że jest o co powalczyć, szczególnie, że patrząc na wykres już 4Q powinien przynieść odbicie w "operacyjnej". Zasadniczym mankamentem, jaki być może był pretekstem uruchomienia procedury upadłościowej wydaje się być permanentny brak gotówki, którą jak wspomniałem w pkt 1 Techmex nie śmierdzi. I jeszcze jedno - gdybym chciał przejąć Techmex obecna chwila wydaje się dobrym momentem na podkręcanie czarnego PRu by zaniżyć kurs, ale to już tylko moje chore przypuszczenia.

Dla porównania przepływy Monnari

kliknij, aby powiększyć

Dodatnie przepływy finansowe mogą świadczyć o coraz większym zadłużeniu - więcej pożyczają niż spłacają. W tej sytuacji pojawiła się jakaś gotówka, ale proporcjonalnie mniejsza gdyż działalność operacyjna czyli to co jest solą działaności tej firmy, czyli sprzedaż "ciuchów" generuje straty. Niezmiennie od połowy 2007 (zakres wykresu) Monnari generuje straty w przepływach inwestycyjnych. Żenada. Dziwi tylko, że w tym wypadku wierzyciele tak późno złożyli wniosek o upadłość.

Wiem, że za chwilę dostanie mi się tu za zbytnie upraszczanie tematu lub nie zrozumienie tematu przepływów wogóle, ale chętnie przyjmę wszelkie uwagi które naprostują moje "skrzywione" myślenie.Angel

W ogóle przydało by się na SW parę wskaźników cash flow, które by można wrzucić do screenera.Silenced

Buldi pisze a propos drugiego wykresu, spolki Monnari: "Niezmiennie od połowy 2007 (zakres wykresu) Monnari generuje straty w przepływach inwestycyjnych. [...]" Ale czy to nie jest tak, ze wykres inwestycji pod osia opisuje sytuacje w ktorej Monnari inwestowalo i to dlatego przeplyw z dzialalnosci inwestycyjnej byl ujemny? Ja to tak rozumiem. Jesli niebieska linia jest nad osia X, oznacza to, ze przedsiębiorstwo gromadzi środki pieniężne na koncie aby np. przeznaczyć je na przyszłe inwestycje.

I ja sie powstrzymuje z zakupem OIL... Nie ma nic pewnego, co przekonaloby mnie do nabycia tych akcji i nie chce wchodzic nawet za drobna kwote. Kurs moglby kiedys wystrzelic ale ja nie widze ku temu podstaw. Jak to mowia, lepiej stracic okazje niz kapital. Gra na gieldzie to nie hazard.

Nigdy nie widzialem szybszego boksera od Roya Jonesa Jr, prawdopodobnie nie bylo takiegoApplause.

Watek bardzo mi sie podoba. Sam jestem amatorskim bokserem i pozdrawiam wszystkich milosnikow tego wspanialego sportuAngel

Bardzo ciekawy watek.

Interesujace wydaje sie rozroznienie miedzy typami inwestor/przedsiebiorca, ktore rysuje sie dosc wyraznie w wypowiedziach niektorych Forumowiczow. Ja osobiscie ustawiam sie po stronie inwestorow.

Do Kamila Gemry – nie slyszalem wczesniej o richie pl ani o grupie inwestorskiej centre. Thanks for sharing! To mnie pewnie przekona do inwestowania w SL, bo do tej pory balem sie problemow zwiazanych z windykacja. A tutaj wyglada, ze w zamian za procent od pozyczki richie pl bierze czesc z tych problemow na siebieAngel

Co do inwestowania w instrumenty gieldowe: stowarzyszenie Inwestorow Indywidualnych prowadzi w swoim podcascie portfel inwestycyjny, jak dla mnie o wiele ciekawszy od miliona w portfelu z tvn biznes, poniewaz uwagi sa bardziej merytoryczne i konkretne. Zasady inwestowania sa tez dobrze wytlumaczone od strony technicznej. Oto link:
http://www.echarynku.pl/

Wedlug GPWInfoStrefa spolka debiutuje 18 stycznia.

Branza jest narazona na wahania koniunktury, nie zdziwilbym sie, gdyby teraz kurs spadl o kilka groszy. Ale dorzucam do obserwowanych, bo spoleczka wyglada ciekawieAngel

Nie no, ciezko byloby wyczuc ze na koncu piatkowej sesji tak wystrzeli, a zysk i tak masz... A przypuszczam, ze w poniedzialek SFG bedzie sie korekcilThink

Uff, ale wystrzelil. Wzrost ogromny, ale wolumen sredni. Zastanawiam sie, co stoi za tym wzrostem i czy sie bardzo w poniedzialek zwali.

Spolka jest niezla dla spekulantow, dzisiaj byla czwarta pod wzgledem obrotow na GPW, po TPS, KGH i PKO. I ogromne dzienne skoki.iroc

Spoko, trzeba po prostu bylo poprosic o dodatkowy aneks do gry na New Connect. Teraz czekam na wysylkeAngel

Ja niestety nie znam zadnych skrotow do Sidomy...

A co do mojego zlecenia to dalej nie wchodzi. Zauwazylem, ze jak chce kupic walor, ktory jest w obrocie na platformie ASO, to nie moge, podczas gdy zlecenia na akcje notowane na rynku glownym wchodza bezproblemowo. Wychodzi na to, ze nie mam dostepu do spolek z New Connectd'oh!

Jutro puszcze maila do serwisu Sidomy, moze mi to wyjasnia.

Dzieki wielkie buldi! salute
Na jutrzejszej sesji sprobuje ponowniePray

Mam pytanie do uzytkownikow Sidomy 8. Kiedy chce wybrac papier w oknie wprowadzanie zlecenia, wpisuje pierwsze litery spolki w okienku Papier, klikam F1 i wowczas pojawia sie lista spolek.

Niektore z nich sa na bialym tle, inne na rozowym, jeszcze inne na czerwonym. Probuje ostatnio bezskutecznie kupic EUI, ktory jest wlasnie podswietlony na czerwono. Co oznaczaja te podswietlenia? Niski obrot czy co? Z gory dzieki za pomoc!dark1

Ronson Europe publikuje wyniki finansowe za 2009 r. Pomimo burzliwej sytuacji rynkowej, Spółka realizuje wszystkie cele, a także przekracza założenia w wielu obszarach.

Podpisane umowy sprzedaży 263 mieszkań i tym samym realizacja celu sprzedażowego na 2009 r.;

Wzrost wartości akcji Ronson Europe notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie w 2009 r. o ponad 200% z 0,54 złotych na koniec 2008 roku do 1,73 złotych na koniec ubiegłego roku;

Zwiększenie przychodów o ponad 50% z 77 mln zł do 116 mln zł (w wyniku przekazania większej liczby lokali klientom; w ubiegłym roku ta liczba wyniosła 181 – rok wcześniej 103.

Wzrost zysku netto o 40% z 15 mln zł do 21 mln zł;

Utrzymanie marży na działalności operacyjnej na wysokim poziomie 34,6%;

Dobre wyniki finansowe osiągnięte w 2009r. to przede wszystkim efekt: rentowności projektów Galileo w Poznaniu oraz Imaginarium na warszawskich Bielanach, gdzie przekazano odpowiednio 124 oraz 49 lokali, jak również warunków transakcji zrealizowanej przez Ronson polegającej na wykupieniu długoterminowej umowy wynajmu posiadanego budynku biurowego, w wyniku której Spółka wykazała rynkową wartość posiadanego obiektu,

Skuteczne poprawienie struktury bilansu poprzez emisję nowych akcji w formie oferty prywatnej skierowanej do wybranych inwestorów i zapewnienie wpływów brutto w wysokości 72,6 miliona złotych. Dzięki emisji istotne zwiększenie możliwości Spółki w zakresie uruchamiania nowych projektów w 2010 roku;

Poprawa jakości banku ziemi Spółki dzięki uzyskaniu warunków zabudowy, jak również poprzez postęp w pracach architektonicznych, w celu umożliwienia rozpoczęcia nowych projektów;

Wprowadzenie nowego znaku firmowego Ronson oraz znaczne polepszenie rozpoznawalności marki.

Rok 2010 powinien przynieść dalszą, znaczącą poprawę wyników finansowych, dzięki planowanemu zakończeniu ursynowskich projektów Gemini i Nautica w br. Na koniec lutego 2010 spółka sprzedała 57 lokali netto we wszystkich swoich projektach. W 2010 roku Ronson planuje rozpoczęcie sprzedaży kolejnych sześciu inwestycji.

W ocenie zarządu, Spółka znajduje się w korzystnej sytuacji umożliwiającej wykorzystanie obecnych warunków rynkowych. Do zalet Spółki należą:
- silna struktura kapitałowa umożliwiająca rozpoczęcie oraz finansowanie nowych projektów,
- bank ziemi zapewniający szereg projektów w atrakcyjnych lokalizacjach,
- wysoko wykwalifikowany personel,
- znana marka w Warszawie stająca się również rozpoznawalna także w innych polskich miastach.

Wymienione wyżej atuty dają Spółce możliwość znaczącego rozszerzenia skali zarówno działalności jak sprzedaży, a także dołączenia do grona największych deweloperów mieszkaniowych w Polsce.

Zrodlo bankier.pl 11.03.2010

Jaki macie ranking na kurniku? Moj oscyluje w granicach 1550, jest wiec co poprawic. Maksimus wydaje mi sie, ze Cie kiedys widzialem na serwerzeAngel

Applause

Mnie sie tam formacje podobaja, jesli sa poparte jakims dodatkowym elementem.

Nie mam pojecia, gdzie Wigi pomkna w najblizszej przyszlosci. W gore, w dol, poziomo?
Jaki jest wplyw ostatnich danych z gospodarki na obecna sytuacje na polskim parkiecie i w jakim czasie da sie on odczuc?
Ciemnosc widze...

Mam akcje kupione juz dosc dawno i trzymam. Gdybym nie mial, nie kupowalbym teraz bo to loteria. Nie gralbym teraz na fut na W20 bo to jak rzut moneta.

Ciekawe czy podwyzszenie stopy dyskontowej bedzie mialo wplyw na poniedzialkowa sesje w USA.

W sumie ksztalty wszystkich Wigow na wykresie sa podobne...

Ich strona zostala zamknieta, ale wg tvn cnbc pracownicy Plus 500 wciaz dzwonia w poszukiwaniu klientow.

Moze byc ciezko dojsc do 3zl, poniewaz kurs wydaje sie przewartosciowany.
Przed chwila byl wywiad z prezesem IZO w TVN CNBC, ktory swierdzil, ze wysokie poziomy z przed kilku miesiecy byly napedzane sentymentem rynkowym, a nie fundamentami. Jak to na gieldzie...

Dzis kurs spada po obublikowaniu kiepskich wynikow spolki. Ale pierwszy kwartal jest dla materialow izolacyjnych zawsze najtrudniejszy (ciezko zakladac elementy izol. na pokrytych sniegiem dachach, zreszta nie robi sie tego nawet gdy temperatura spadnie ponizej +5°C). II i III kw. powinien byc lepszy.

Cytat:
The basic ideas of investing are to look at stocks as businesses,
use market fluctuations to your advantage, and seek a margin
of safety. That’s what Ben Graham taught us. A hundred years
from now they will still be the cornerstones of investing.

WARREN BUFFETTking , 1994

Cytat:
Ja! Trzymam od 3,30! Już jest nieźle :). Ktoś coś wie a propos raportu? Przy 5 pln sprzedaje :)

I ja:) trzymam juz od okolo pol roku a sprzedaje przed Euro 2012:) Gdzie Ci sie tak spieszy iie?

Kiedys chcialem nabyc troche akcji Elkopu i mi polecenie nie weszlo... oj przydaloby sie plynnosc troche poprawicd'oh!

Moim zdaniem sie wybroni. Spolka nie jest jeszcze bardzo droga, ponadto rozwija sie. Nie sadze zeby "zwala" miala miejsce w blizszej czy dalszej przyszlosci. Czesto wtedy, gdy sprzedaja ci, ktorzy sie boja, kupuja ci, ktorzy wiedza co robia. Ja zdecydowanie trzymam akcje.

Wiem ze np we Francji jest tylko jedna uczelnia ktora proponuje studia o profilu "Gielda&rynki finansowe". O ile sie nie myle w Polsce takiego kierunku nie ma. To tylko taka ciekawostkawave

Nie jestem przeciwnikiem teorii fal Elliotta, ale przeciez nie sposob przewidziec czy wlasnie zaczyna sie 3 fala. Moze juz mamy ja za soba?occasion7

Witam, aby bylo szybciej przytocze definicje po ang.:

Value investing has come to mean the purchase of shares that look cheap according to particular criteria. Historically, this has meant the purchase of shares in companies that have low price earnings ratios (P/Es), a high level of asset backing, or high dividend yields, or a mixture of all three.
This is in contrast to growth investing, where the investor focuses on the potential for future earnings growth and is prepared to pay a much higher P/E multiple.

No wlasnie. Akcje pewnych spolek na polskiej GPW moglbyby odpowiadac pierwszej definicji (np. Hardex - wszystko niedowartosciowane), akcje innych podeszlyby pod druga (np. Ronson, drogi jest dosc ale ma perspektywy rozwoju). Do dwoch wymienionych typow dochodza akcje cykliczne (np. budownictwo), defensywne (energia)... moze ktos zna jakies inne?

Czy myslicie, ze podzialy akcji na rozne segmenty maja sens i praktyczne zastosowanie? I czy zawsze da sie dana akcje zaszufladkowac w danej kategorii (do jakiej kategorii np zakwalifikowac spolki z New Connect?) I czy kierujecie sie tymi kryteriami podzialu akcji w momencie zakupu udzialow?

Pytanie do buldiego: opisales system, ale czy uwazasz (tak jak usatrader), ze jedynie niewielka czesc spolek na GPW nadaje sie do gry krotkoterminowej? (dla niego bylo to tak 10%-20%).

Pomyslmy troszke bardziej dlugoterminowo. Polska wyszla z kryzysu obronna reka, teraz sie podnosimy (potwierdzaja to liczby). W Rosjii tez sytuacja sie poprawia, z tego co slyszalem w CNBC. Mysle, ze dobrze to wrozy kursowi na 2010r. 3some

Moze jeszcze bedzie jakis nieracjonalny wzrostBoo hoo! przed korekta. Ale osobiscie wolalbym, zeby korekty nie bylo hehe.

Polecam Ci taki artykul, bardzo obszerny, zaopatrzony w liczne odniesienia.
en.wikipedia.org/wiki/Subprime...

Wiadomo ile jest warta Wikipedia, ale czasem mozna tam znalezc wartosciowe rzeczy.

pzdr

Cytat:
to szarpanie górek które kiedyś skończy się źle.
No nie wiem. Przy ostrej spekulacji liczy sie glownie psychologia, a nie sztywne wskazania systemow w stylu "nie wchodz na gorki".

Stop arguing. To dobry watek. Osobiscie nie gram daytradingowo, ale podoba mi sie sposob przedstawiania strategii przez usatradera. A wracajac do wspolczynnika udanych transakcji ok 50%, jest on reprezentatywny dla dobrych (day)traderow: jesli suma zyskow znacznie przewyzsza sume strat, nie chodzi o to, aby zawsze trafic w dobra transakcje. Nie zapominaj o stop losach usatraderAngel thumbright

Hmm ciekawe, czy dane w takim serwisie sa absolutnie obiektywne. Ja wolalbym osobiscie sprawdzac na stronach spolek, ale to oczywiscie wymaga wiecej pracy. Jak myslicie?

Hmm spoko. Gratuluje wynikow! Zaciekawiles mnie tym systemem, nawet jesli normalnie gram dlugoterminowo, kupuje i trzymam. Mam m.in. SFG od 2.08, ostatnio ladnie roslo.
Powiedz co daje Ci sygnaly kupna, korzystasz, z RSI, MACD itp.? Pozdrawiam

Jaki masz procent udanych transakcji usatrader?

Ja posiedziałem u siebie, też było okWhistle.

Dużo zdrowia i przyzwoitych zysków w roku 2010!!!

Ładnie, nowe maksimum.

Komunikat
Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A.
z dnia 15 grudnia 2009 r.
(Główny Rynek GPW)

Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie informuje, że zgodnie z uchwałą nr 42/2007 Zarządu GPW z dnia 16 stycznia 2007 r. z późn. zm. oraz wcześniejszymi zapowiedziami po sesji 15 grudnia została przeprowadzona analiza kursu zamknięcia akcji spółki PGE w relacji do parametrów rankingu indeksów WIG20, mWIG40 oraz sWIG80 według stanu na 30 października 2009 roku.

Na podstawie powyższej analizy stwierdzono, że spółka PGE nie spełnia kryterium kwalifikacji do indeksu WIG20 w trybie nadzwyczajnym. W związku z tym procedura kwalifikacji PGE do indeksu WIG20 przeprowadzona zostanie w trybie zwyczajnym podczas rewizji rocznej indeksów w marcu 2010.

Natomiast akcje spółki PGE na listach uczestników indeksów WIG oraz WIG-PL znajdą się w trybie standardowym tj. po trzech sesjach od pierwszego dnia obrotu akcjami.

Cytat:
wywaliłem polimka o 14 po 3,73

A po ile kupowałeś?

Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie informuje, że na podstawie uchwały nr 42/2007 Zarządu GPW z dnia 16 stycznia 2007 r. z późn. zm.,
akcje spółki TECHMEX po sesji w dniu 3 grudnia 2009 roku zostaną wykreślone z list uczestników indeksów WIG, WIG-PL, WIG-informatyka oraz sWIG80. Jednocześnie nowym uczestnikiem indeksu sWIG80 zostanie spółka ATLANTIS z pakietem
11 030 000 akcji.

Operacja wykreślenia akcji spółki TECHMEX z portfeli wyżej wymienionych indeksów wynika z metodologii indeksów, zgodnie z którą w indeksach giełdowych nie mogą uczestniczyć spółki oznaczone w sposób szczególny.

Vox na co chciales zwrocic uwage publikujac ten link, czy chodzilo Ci o wskazniki fundamentalne, czy o notowania w Tallinie?

Gratulujemy majtkom wyniku!!wav

Mamy dzis testowanie waznego oporu na poziomie 3,34. Jego pokonanie daloby szanse do dalszych wzrostowWhistle.

Dżuma Alberta Camus; piękny cytat w świetnym tłumaczeniu.

Uff, jestem w polowie opowiadania... calkiem dlugie. Ale fajnie sie czytathumbright.

Hehe, spoko ten wpis rzeczywisciethumbright toothy10 toothy10 toothy10 toothy10 toothy10 toothy10 Nie kupujcie akcji dlatego, ze "kolega poradzil"!!!

Teraz, kiedy wycena obligacji jest takze rynkowa, moglyby pojawic sie jakies internetowe symulatory:)

Obligacje korporacyjne? Spoko, tylko trzeba pamietac ze sa bardziej ryzykowne od innych rodzajow obligacji, chociazby samorzadowych. Powinny wiec dawac wyzsza stope zwrotu. Np tutaj mamy newsa z ostatniej chwili z Financial Times:

"EFG-Hermes, a local investment bank, (...) said that the estimates of Dubai’s $80bn debt burden, consisting of bonds and syndicated loans, could rise to $120bn-$150bn if bilateral loans and other missing information were included."
(moje podkreslenie).

Nie wiem, czy chodzilo tutaj dokladnie o obligacje samorzadowe, ale przyklad pokazuje, ze ten instrument moze byc dosyc niebezpieczny w pewnych warunkach.

Hmm, sorry, pospieszylem sie z tworzeniem nowego watku. Moze WD moglby go zmazac i przeniesc wiadomosc do watku "GPW w Warszawie" ?

30.11. Warszawa (PAP) - Deutsche Boerse nie złożyła poprawionej oferty na zakup większościowego pakietu warszawskiej Giełdy Papierów Wartościowych - powiedziała w poniedziałek PAP wiceminister skarbu Joanna Schmid. Zapowiedziała, że resort przygotowuje teraz nową strategię prywatyzacji GPW.

Ofertę wiążącą na zakup większościowego pakietu warszawskiej giełdy złożyła jako jedyna Deutsche Boerse; miała czas do piątku na przesłanie do MSP uzupełnionej oferty. Resort oczekiwał od Deutsche Boerse uzupełnienia oferty wiążącej w sprawie zobowiązań pozacenowych. Chodziło m.in. o przedstawienie szczegółowego programu rozwoju giełdy, a także zobowiązanie inwestora do wzmocnienia jej pozycji w regionie Europy Środkowo-Wschodniej.

"Resort skarbu przygotowuje nową strategię prywatyzacji, której założenia są zbliżone do strategii z 2008 roku, gdzie jedną z podstawowych propozycji jest wprowadzenie GPW na giełdę" - podkreśliła wiceminister skarbu. Dodała, że realizacja tej strategii była niemożliwa w 2008 roku ze względu na "destabilizację rynków finansowych".(PAP)

Panika, panika... Wywalają PKCpale

Swietna jest Grupa WD: bus driver. iroc

Dzieki bardzo za szczegolowe wyjasnieniethumbright

Obejrzalem rozmowe z analitykiem Espirito Santo Investment w Tvncnbc (z 26 listopada, tytul „Prognozy dla budowlanki”). Mowil miedzy innymi o Budimexie. Cytuje: „Jesli chodzi o wskazniki finansowe, patrzymy przede wszystkim na C/Z i EV/EBIT. C/Z dla sektora jest okolo 14, BUDIMEX ma okolo 13, natomiast EV/EBIT jest okolo 9, a BDX ma okolo 8”. Skad te rozbieznosci ze wskaznikami ze Stockwatch (zwlaszcza dla EV/EBIT)? Czy mozna te wskazniki wyliczac dla roznych okresow czasu?

thumbright dzieki bardzo!!!wave

Aha, jest tez raport po angielsku na stronie http://www.silvanofashion.com

Napisz prosze jeszcze razPray. Otworzylem raport ze strony stockwatch i bankiera, ale w ogole nie wyswietla zadnych cyfr!

Analitycy UniCredit w raporcie z dnia 2009.11.20 pozostawili bez zmian rekomendację dla akcji Ronson Europe na poziomie "kupuj". Cena docelowa jednej akcji Ronson Europe została podwyższona do 2.10 zł z 1.30 zł. W dniu wydania rekomendacji cena akcji Ronson Europe wynosiła 1.66 zł.

I jeszcze taka informacja: www.bankier.pl/wiadomosc/Ronso...

Cytat:
dostępna wiedza (w tym literatura!) wprowadzają często w błąd co nie jest proste do odfiltrowania dla początkującego.

Dokładnie tak, przecież często nawet porady na tym forum są sprzeczne...salute
Trzeba się jakoś odnaleźc w tym gąszczu.

Dzienny zakres kursu 2.96-3.14? Trochę dużo...angry3

Cytat:
A tak pozatym to podejrzewam ze nikt z obecnie posiadajacych akcje nie liczyl na nic innego jak wystrzal w gore.

Ja liczyłem się nawet z kursem po 1gr... Na szczęście akcje posiadam wirtualnie.

Może byc problem ze sprzedażą przy tak małym obrocie. Be careful!

Cytat:
Dobra przejdę do tematu ostatnio czytałem książkę Jima Cremera o jego sposobie inwestowania.
Pisałał w niej, że inwestuje w cykle koniukturalne np. na górce w firmy informatyczne, na dole w spożywke itd.

Czy mógłbyś sprecyzowac, kraul?

Cytat:
Ciekawe czemu nie było żadnej informacji dotyczącej otrzymania dofinansowania.

Co to za dofinansowanie? Napisz coś o tymbook.

Hmm kurs szoruje po dnie kanału wzrostowego. Nie powinien się wybic dołem.

IDM po 2,20? Uu, to chyba nie prędkoLiar.

Cytat:
czekanie na info fundamentale, kiedy widac po cenie ze cos sie zle dzieje, moze doprowadzic do strat

Dokładnie! Jak to mówią nie łap brzytwy w locie!bandhead

kliknij, aby powiększyć

Mam nadzieję, że Hardex wychodzi z konsolidacjiPray.

Ben Bernanke oświadczył, że Fed będzie trzymał niskie stopy procentowe jeszcze przez dłuższy czas. To dobra wiadomośc dla rynku akcji.

PS. Gratulujemy Wigom nowych maksimów!!

Cytat:
W srategii ucinania strat nie zamyka sie pozycji gdy tylko pojawi sie minus tylko wtedy, gdy strata jest wieksza od maksymalnej straty jaka zalozylismy sobie przed wejsciem na rynek poniesc.

Dobrze, tylko jak ją sobie założyc? Wydaje mi się to bardzo trudne, bez względu na to, czy jakis mechaniczny system włączy nam założony wcześniej stop loss, czy też sami sprzedamy akcje, gdy spadną poniżej pewnego założonego poziomu. Problem jest właśnie z wyborem tego poziomu.

W debacie stoję po stronie Taurusa. Czuło się jakąś odwilż na wiosnęviolent3.

angry8 angry6 angry5 angryfire tutaj jest link img694.imageshack.us/img694/69...">http://img694.imageshack.us/img694/69...
Mam nadzieję, że zadziała.

A czemu nie widac rysunku? Załadowałem za pomocą imageshack, tak jak robiłem wcześniej z innymi obrazkami...dark1

happy11 Moim zdaniem to wygląda trochę jak formacja spodkaEh?. Na dole RSI.

img694.imageshack.us/img694/69..." title="Otwórz w nowym oknie" target='_blank'>img694.imageshack.us/img694/69..."/>
kliknij, aby powiększyć

Hardex odpala... Mam nadzieję, że tym razem definitywnie. Ten walor od tygodni szykował się do eksplozji, a tym czasem jakis fundusz z niego niedawno wyszedł. No ale akcjonariusze mniejszościowi nie fundusz, mają czas!clock

U mnie też do bani, Sidoma się nie otwieraprotest. Ktoś wie od kiedy będzie działac?

Cytat:
akcje na rynku pozagieldowym moga byc warte grube pieniadze...

Hmm, a jak obraca się akcjami na rynku pozagiełdowym, slow2006? Pytam bo nie wiem.

Aha, Wy chyba mówiliście o oglądaniu stacji live... ja myślałem o oglądaniu programów, które są zamieszczane na stronie już po ukazaniu się na wizji... Dzięki za tego linka!

Cytat:
Może odnajdziesz pasję i zapał w wyszukiwaniu i zmienianiu emblematu? :)

Emblemat jest pierwsza klasaAngel.

TVN CNBC biznes chodzi normalnieAngel
W niedawnym ogólnopolskim badaniu inwestorów ta telewizja zdobyła miażdżącą przewagę nad innymi (chyba około 70%). Oglądam non-stop.

toothy7 Come on, baby!Applause Podoba mi sie ta biala swiecajoker.

Dzis wypatrzylem dwa nowe fajne gadzety:

1. Gadżet systemów Widows Vista / 7, wyświetlający na pulpicie komputera notowania pięciu wybranych walorów. Kliknięcie w jeden z nich powoduje wyświetlenie okna z wykresami oraz dodatkowymi informacjami. Dane opóźnione są co najmniej o 15 minut i aktualizowane co 30 sekund.

2. Gadżet systemów Widows Vista / 7, wyświetlający na pulpicie komputera kalendarium makroekonomiczne. Dane odświeżają się automatycznie, kilka sekund po ich publikacji.

Gadzety wraz z instrukcja sa do pobrania tutaj: www.ingsecurities.pl/ing_gadze...

No coz, pewnie ten raport za rozowy rzeczywiscie nie bedzie... producenci ubran cieli marze jak mogli... mam nadzieje, ze od wiosny majtki beda sie lepiej sprzedawacSick.

Milo by im sie zrobilo gdyby przeczytali ten watek... Wierze, ze jeszcze wrocaAngel

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 2 lipca 2020 16:07:58
Liczba wpisów: 180
[0,04% wszystkich postów / 0,03 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 3,266 sek.

fennariy
pkgqfukr
whkxmjih
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
esdplpwz
uyschaya
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat