Witajcie,
Już od początku zeszłego roku nosiłem się z zamiarem dzielenia się swoimi przemyśleniami i typami inwestycyjnymi. Pokażę tu część portfela najbardziej spekulacyjnego (jakieś 5-10% całego zaangażowania w akcje), opartego głównie o kontrakty terminowe. Z dźwignią bywa różnie, ale dość mocno ją wykorzystuję w celu maksymalizacji ekspozycji (i zysków

). Oczywiście z pełną świadomością, że to broń obusieczna

Pozycje często zmniejszam/zamykam jak znajdę jakiś ciekawy setup w trakcie sesji

próbuję ograniczać emocje w trakcie sesji, ale z tym różnie bywa. Portfel z racji oparcia o kontrakty ma mocno ograniczony zakres spółek, dorzucam do tego jeszcze warunek niskiego spreadu (dobrej płynności). Nadwyżki ponad 15k wypłacam
Pozycje na spadek będą z ujemnym znakiem, np. FKGHH21 -2 oznacza w kontrakty terminowe na spadek.
Rok zaczynam z kapitałem 10 689,64 zł. Otwarte pozycje:
913 zł gotówki
-2 FKGHH21, ekspozycja 36,6k na spadek
Tutaj w ostatnim czasie kurs ma problemy z przebiciem 190 zł i spodziewam się korekty. Dodatkowo miedź nieśmiało w ostatnim czasie rysuje RGR - w przypadku niespełnienia się formacji ucieknę z pozycji. Pozycja otwarta po 185, ale na potrzeby kroniki biorę ostatni kurs, czyli 183.
SL 190 zł co kwotowo daje potencjalną stratę 1400 zł
TP 160 zł - okolice linii trendu

kliknij, aby powiększyć13 FXTBH21, ekspozycja 23,8k na wzrost
Kurs w konsolidacji od sierpnia, dogoniła go średnia MA30t i kurs od niej odbił. Spodziewam się kontynuacji ruchu w górę pod wstępne wyniki za Q4 2020.
SL 16 zł => 3000 zł (kupione po 16,72)
TP co najmniej 28

kliknij, aby powiększyćPodoba mi się też Merator, po przebiciu 460 zł pewnie zamknę jeden kontrakt KGH i otworzę na MRC.

kliknij, aby powiększyć