PARTNER SERWISU
ocflhwui
1 2 3
Lus
Lus
1
Wpisów: 27
Wysłane: 28 listopada 2020 14:37:35 przy kursie: 4,64 zł
I jeszcze jedno obliczenie po wzroscie do 6,5-7 DY będzie 10% i tak ma być w mocnych spółkach. Czasowo liczyłbym na dywidendę jeszcze w. 2021 po powrocie do normalności czyli plus minus za jakieś 6-9 miesięcy przy wariancie opty (szczepionki działają a system finansowy utrzymuje się na powierzchni mimo dodruków, bankructwa firm nie przybierają formy tsunami)
Edytowany: 28 listopada 2020 14:38

Lus
Lus
1
Wysłane: 8 grudnia 2020 23:16:20 przy kursie: 4,695 zł
Pojawiła się świeża analiza na stockpedii, sedno sprawy i link poniżej
By our calculations (which use a range of financial quality metrics) International Personal Finance has a Quality Rank of 76 (where zero is poor and 100 is excellent).
By our calculations (which look at several valuation metrics) International Personal Finance has a Value Rank of 92.
By our calculations (which look at both price and earnings momentum) International Personal Finance has a Momentum Rank of 70
Całość
www.stockopedia.com/articles/t...

U nas provi ma łatkę krwiopijcy ale ośmielam się przypomnieć że provi w odróżnieniu od banków :
Obraca kapitałem pożyczonym od instytucji a nie depozytami klientów
Nie sprzedawał franków, Getbacka ubezpieczeń kredytów itp szemranych towarów więc w skali przewinien nie wypada źle choć ma za uszami wiadomo.
Tu karty rozdaje Londyn i tam patrzymy na technikę, analizy i wątki. Moja opinia to silne kupuj mimo wzrostów spółka jest dalej tania, a nawet bardzo tania z potencjałem na dziś i na za pięć lat.
Czy nikt nie widzi tu szansy na solidny zarobek?

albertoooz
0
Wpisów: 8
Wysłane: 10 grudnia 2020 13:11:41 przy kursie: 4,55 zł
Widzę tutaj niezły potencjał ale kurs utknął pod 5.0. Jakiś duży wolumen przy ostatnich spadkach się nie pojawił więc raczej nikt bardzo nie chce pozbywać się swoich akcji. Tutaj trzeba czekać na popyt z uk który mam nadzieję pojawi się jak zaczną spływać lepsze wyniki. Problemu ze spłatą obligacji nie ma, kapitał będzie tani, część konkurencji wyciął początek coronavirusa - nic tylko czekać aż rynek pożyczkowy znów zacznie się kręcić po dającym zarobić oprocentowaniu - swoją drogą nie wiem do kiedy te ograniczenia w oprocentowaniu wynikajace z tarczy maja trwać a może zostaną z nami na dłużej - to jest chyba największe zagrożenie dla providenta. Jeśli nic złego po drodzę się nie wydarzy iczę na powrót kursu w okolice 8-10zł w 2021.

Przemtrad
10
Wpisów: 157
Wysłane: 10 grudnia 2020 17:55:25 przy kursie: 4,55 zł
Ja tam widze spadek dziś o ponad 6% i zastanawiam sie czemu. Niestety londyńska giełda wyłączyła możliwość obserwowania ich forum niezarejestrowanym :-/ więc nie wiem skąd teraz czerpać info o aktywach z LSE.
Kto może ma jakiś pomysł?

Przemtrad
10
Wysłane: 10 grudnia 2020 18:16:54 przy kursie: 4,55 zł
Chyba chodzi o Brexit. Chociaż FTSE100 jest 0,5% na plusie dzisiaj.
Edytowany: 10 grudnia 2020 18:19

albertoooz
0
Wysłane: 5 marca 2021 23:13:45 przy kursie: 5,27 zł
Już myślałem, że marazm na tym papierze na dobrze a tu proszę wyniki z 3 marca na granicy rentowności pobudziły chyba do zakupów. Według mnie wciąż jest tanio zwłaszcza gdy porówna się to jaki wzrost zaliczył cały sektor bankowy, pożyczkowy np w USA. w ostatnich dniach wybicie powyżej 5zł przy dużym wolumenie według mnie z potencjałem do odrobienia większości cowidowych strat. Co myślicie, skąd taki ruch? wyniki zaskoczyły pozytywnie?

Lus
Lus
1
Wysłane: 5 marca 2021 23:18:12 przy kursie: 5,27 zł
Witam ponownie, mam sporą satysfakcję z analizy j. W. Aktualnie sytuacja nie tylko potwierdziła moje poprzednie analizy dotyczące zaniżonej wyceny tej spółki ale także technicznie przyniosła walor zupełnie inne okolice i konotacje. Pokonaliśmy bardzo ważne średnioterminowe opory. Aktualnie średnie kroczące zarówno tygodniowe jak dzienna wskazują na dominacja kupujących i krótkim tempie spodziewam się powrotu do okolic 7 do 8 zł to jest to miejsce od którego zaczął się spadek wiosną 2020 roku. Z uwagi na optymistyczne zakończenie sesji w Londynie gdzie kurs poszedł w okolicę 103 pensów Co daje ekwiwalent 5,50 spodziewam się otwarcie luką w poniedziałek i być może nawet szaleństwo na tym papierze, wielokrotnie widać było że papier jest w niewielu w rękach, tutaj niewielki popyt może spowodować nieprawdopodobne ruchy.

Lus
Lus
1
Wysłane: 17 kwietnia 2021 18:02:22 przy kursie: 6,60 zł
Witam ponownie nielicznych czytelników tego wątku i pozdrawiam cały stockwatch!
Przestawiam mały update. Doszliśmy do ekstremalnie ważnego punktu, w najbliższych dniach rozstrzygnie się przyszłość na najbliższe kilka miesięcy lub nawet lat. Aktualnie papier doszedł do długoterminowej linii trendu przełamał uprzednio na dużym wolumenie piękną ładną białą świecą średnią 100 sesyjną a aktualnie dochodzi do z jednej strony długoletniej linii trendu spadkowego głównego a jednocześnie tuż powyżej znajduje się średnia 200 sesyjna. Pytanie Co jest bardziej prawdopodobne czy odbicie się od tych że oporów a zwłaszcza długoterminowej linii spadku czy też pójście za ciosem i spektakularne jej złamanie. Jest sporo za optymistycznym scenariuszem, Po pierwsze od strony fundamentalnej spółka pokazała znakomite wyniki na tle sektora pokazując 18 milionów funtów zysku w drugiej połowie 2020. Przypominam słabe wyniki wszystkich banków oraz ryzyka w postaci frankowiczów. Z kolei w niszy Providenta sytuacja konkurencji jest dramatyczna, około 25% biznesów pozamykało się z powodu pandemii, a zatem na rynku powstaje pustka do wypełnienia dla silniejszych graczy takich jak Provident a z drugiej strony pojawia się sytuacja bez precedensu w postaci dodatkowej znaczącej puli klientów którzy zostaną odrzuceni od tradycyjnej bankowości z powodu niespełniania kryteriów. Nawet jeśli ograniczenia prowizji zostaną utrzymane do końca roku te dwa czynniki powinny skutkować powrotem do trwałej rentowności i dywidendy. Do tego sytuacja finansowa jest stabilna. Mają zagwarantowane długoterminowe finansowanie a gotówkowo są nadpłynni., moim zdaniem jest to być może wystarczające paliwo aby sforsować aktualne opory i zwyczajnie powrócić do poziomów sprzed pandemi. Wyjście i powrót do poziomów sprzed dwóch 3 lat wymagałoby dodatkowego paliwa ale i to nie jest źle bo cały czas rozstrzyga się kwestia Meksyku. Tam sytuacja jest absolutnie Bez precedensu w historii spółki albowiem Meksyk to ponad 40 milionów docelowych klientów a zatem więcej niż wszystko razem do tej pory. Tutaj sytuacja wymaga jeszcze czasu. Ale sygnały poprawy sytuacji w odległym Meksyku dochodzą systematycznie i są spore szanse że biznes zacznie po wielu latach inwestowania regularne zyski a zatem może to być otwarcie nowego bardzo dobrego okresu działalności spółki. Jeśli Meksyk okaże się faktycznie rentownym i rozwijającym się przedsięwzięciem to powrót do okolic 25 30 zł jest jak najbardziej fundamentalnie realny i w zasadzie w pozytywnym w scenariuszu nieunikniony.
Edytowany: 17 kwietnia 2021 18:18

albertoooz
0
Wysłane: 18 maja 2021 12:15:46 przy kursie: 7,30 zł
No i dotarliśmy praktycznie do miejsca z którego odbywał się covidowy spadek. Pytanie co dalej. Dotychczasowe paliwo do dalszych wzrostów przynajmniej z mojego punktu widzenia się wyczerpuje. Z ciekawością czekam na wyniki i powrót dywidendy. Prognozowałem powrót do poziomu 8-10zł w w 2021 i najprawdopodobniej ten pułap w najbliższej przyszłości zostanie osiągnięty ale no właśnie co dalej? Meksyk, poprawa wyników, wyższa dywidenda i dalszy wzrost? czy powrót marazmu i kręcenie się kursu w wąskim przedziale?

Lus
Lus
1
Wysłane: 4 czerwca 2021 16:05:59
Ja zrobiłem ewakuację na wieść o rezygnacji CFO, trochęssie pospieszyłem ale miałemtego trochęi wolałemnnie czekać. Do tego zaniepokoiły mnie drobne infa o sprzedaży akcji przez głównego prezia i właśnie CFO. Nie były to porażające ilości ale w kontekście całości dające do myslemia. Do tego odejście CFO w dniu publikacji danych za 1q21 bez należytego raportu. I teraz afera z zawieszeniem.

Przemtrad
10
Wysłane: 5 czerwca 2021 11:02:22
Przy dużych wzrostach spółek dywidendowych i potencjalnym zarobku ponad 100% chyba zawsze następuje pytanie sprzedać czy zostawić i co roku czekać na spora dywidendę.
Bo gdy kupiłeś za te 3zł dywidenda może w następnych latach oscylować ponad 20%.
Sam też mam taką zagwostkę przy niektórych akcjach.
Teraz provident może i spadnie o te kilka % ale za rok poziomy będą pewnie podobne a kasa z dywidendy będzie. Wszystko zależy od tego czy działasz agresywnie czy pasywnie.

Lus
Lus
1
Wysłane: 5 czerwca 2021 11:19:41
Zamierzałem zrobić to long term ze srednią 2,81 . Odejście CFO w tym momencie było dla mnie szokiem. Bo co w takiej sytuacji myśleć o perspektywach spółki skoro odchodzi w takim stylu człowiek z wieloletnim stażem i z takiego stanowiska . Może zbyt panicznie zareagowałem ale uznałem ten fakt za rekomendacje sprzedaży wydaną przez osobę z pełnym know-how

albertoooz
0
Wysłane: 9 czerwca 2021 13:20:03
Lus pewnie masz sporo racji, że odejście CFO to spory znak zapytania. Dodatkowo to zawieszenie... Ja siedzę cały czas ze średnia 3.15. Wcześniej z myślą o ewentualnym zamknięciu pozycji w okolicy 8-10zł teraz przejrzę dokładniej raporty i zobaczę czy nie siedzą tam jakieś kwiatki. A wy macie jakieś spostrzeżenia dotyczące raportów?

Lus
Lus
1
Wysłane: 9 czerwca 2021 13:30:42
Nie do końca wiem co sądzić o bilansie, czy obligi 2mld pln są należycie bilansowane przez aktywa w postaci kasy pożyczonej i do ściągnięcia, czy tu nie ma nadmiernego optymizmu. Przyjąłem więc że może być tu potencjalnie problem ale uczciwie powiem że nie potrafię tego policzyć, ktoś próbował to oszacować na forum
www.lse.co.uk/ShareChat.asp?Sh...
i też wychodziło koło zera lub w plecy

Przemtrad
10
Wysłane: 23 czerwca 2021 00:39:17
Od pierwszego czerwca została wyłączona możliwość handlowania PLC na GPW

Cytat:
W związku z żądaniem zgłoszonym przez Komisję Nadzoru Finansowego na podstawie art. 20 ust. 2 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi, Zarząd Giełdy postanawia zawiesić obrót akcjami spółki INTERNATIONAL PERSONAL FINANCE PLC, oznaczonymi kodem "GB00B1YKG049".

Powód zawieszenia: www.knf.gov.pl/komunikacja/kom...

"International Personal Finance plc w związku z nieprzekazaniem do publicznej wiadomości raportu kwartalnego za I kwartał 2021 r. w terminie określonym przepisami prawa. "

Najbliższego raportu można sie spodziewać dopiero 27 Jul 2021: www.ipfin.co.uk/en/investors/f...

Kursowi PLC w UK to nie zaszkodziło.
1 czerwca to kurs 132,40 GBX a na dziś dzień (po małej korekcie na rynkach światowych) mamy wzrost do 144
thumbright
Edytowany: 23 czerwca 2021 00:51

Przemtrad
10
Wysłane: 30 czerwca 2021 16:24:16
www.independent.ie/business/pe...
Provident wycofuje się z Irlandii i ... anuluje wszystkie długi swoim klientom na tamtym rynku.

Cytat:
“We stopped collecting payments at 9.30am on June 28, 2021.

“Any remaining balance you have after that date is now paid off. There are no more repayments to make to your agent or Provident. This is because our loans business closes in Ireland on July 1.”
Edytowany: 30 czerwca 2021 16:25

majster
0
Wpisów: 15
Wysłane: 7 września 2021 17:21:06 przy kursie: 7,50 zł
Witam Forumowiczów, mam pytanie odnośnie zwołanego WZ i wycofania spółki z obrotu na GPW (www.stockwatch.pl/komunikaty-s...). Jak rozumiem spółka i akcjonariusze mogą zdecydować się na wycofanie z GPW. Pytanie jest czy w związku z powyższym wszystkie notowane akcje muszą zostać wykupione (na drodze wezwań i zapisów bądź przymusowo jeżeli główny akcjonariusz osiągnie wymagany próg, to jest 95% jeżeli się nie mylę)? Czy mogą wycofać się z obrotu a ja zostanę z akcjami bez możliwości ich łatwego zbycia? Czy jest szansa/możliwość aby akcje notowane na GPW zostały przekształcone na akcje notowane w UK (za moją zgodą lub jakoś automatycznie)?

No i również inne ważne pytanie, czy skoro aktualne wezwanie jest/było po 8,25 to czy kolejne mogą być po niższej cenie? Czy jednoznacznie 8,25 to określenie ceny "nie niższej niż"?

1337
0
Wpisów: 20
Wysłane: 1 października 2021 09:22:55 przy kursie: 7,85 zł
Cześć,
jak tam planujecie sprzedaż akcji w wezwaniu czy nie?

Pzdr

albertoooz
0
Wysłane: 1 października 2021 10:54:10 przy kursie: 7,85 zł
Ja się zapisałem, ale szczerze to nie wiem jaka będzie procedura w przypadku nieosiągnięcia 95%.Miałem dużo znaków zapytania więc postanowiłem się nie martwić i wyjść.

1337
0
Wpisów: 20
Wysłane: 3 października 2021 19:54:10 przy kursie: 7,85 zł
Właśnie wiesz co tu nie będzie żadnego progu 95% ;) Spółka po prostu skupuje 0,92% akcji, tak aby osiągnąć łącznie trochę ponad 5%.

A ten niecały % to akcje które zostały na GPW. W razie ich nie skupienia, inwestorzy będą musieli je przenieść samodzielnie na LSE. Więc każdy musi podjąć decyzję we własnym zakresie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,392 sek.

cseizami
asqhhcxi
phfstvfb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nfsspkal
gfflxzuh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat