PARTNER SERWISU
xhnizjrd
Lus

Lus

Ostatnie 10 wpisów
Doomsday. Albo masakra albo co najmniej solidne odbicie. Wysłuchawszy się w bełkot polityczny w temacie energii wynika a tego że mają być rekompensaty dla spółek więc aktualne zamieszanie nie ma większego znaczenia. Liczy się udział w rynku, sieć dystrybucji i potencjał w razie KPO.
Moderator:
...

Co sądzicie o ostatnich spadkach? Patrząc na dzienne obroty wygląda to na ostrą rzeź szorciarzy z systematycznym odkupem pod koniec i na zamknięcie. Z drugiej strony perspektywa zamrożenia cen zbytu energii może teoretycznie nawet doprowadzić do bankructwa choć byłoby to absurdalne. Technchnicznie blisko silnego wsparcia 7,4-7, 5 więc albo przetnie w locie i będzie jazda bez trzymanki albo będzie lada moment mocne odbicie

Polecam do odsłuchania prezentację z 2017 roku z Londynu dla zainteresowanych inwestorów gdzie jeden z ludzi zarządu pokazywał podstawy ekonomicznego rachunku oraz finansowania inwestycji. Z bardzo dużym prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością Można przyjąć że gdyby nie blokada ze strony administracji mielibyśmy już dzisiaj gotowe do otwarcia lub może nawet pracujące dwie pierwsze chińskie kopalnie Rzeczypospolitej Polskiej. Obserwuję Ponadto a nawet coś tam zarobiłem na wzroście litigation Capital Management,, Byłem pod niebywały wrażeniem gdy dotarł do mnie fakt że kasa jaką Postawili na proces stanowią równowartość około 20% kapitalizacji giełdowej spółki w tym czasie, spółka ma otwarte możliwości finansowania pomostowego więc nie grozi jej tutaj brak płynności ale jednak w razie przegranej pokrywają koszty więc moim zdaniem jest to wręcz niemożliwe żeby postawili taką kasę na proces który mógłby mieć większe szanse przegranej. Co więcej śledziłem uważnie komentarze na forum dyskusyjnym oraz wywiady ze spółką artykuły recenzję wypowiedzi wszelakie Szukając wzmianki o tym konkretnym procesie ale wszystko to jest jednak podawany w sposób niejawny. Bardzo na okrągło podają informacje o wielomilionowych czy wielo miliardowych procesach ale trzeba się wczytać tak naprawdę żeby wyłowić to z szumu informacyjnego kropka wzrost cen akcji spółki mniej więcej na rozpoczął się na dobre Po wejściu w arbitraż naszej perełki, LIT kisił się w przedziale około 70 sześćdziesiąt kilku a obecnie jest prawie drugie tyle. Ogólnie mają bardzo dobre opinie oraz rekomendacje. Spółka niezależna od pandemi poza tym są to specjaliści więc prawdopodobieństwo że specjaliści wyrzucają do kosza taką kasę jest bardzo mało prawdopodobne a w każdym bądź razie dużo mniej prawdopodobne niż jest bardzo mało prawdopodobne a w każdym bądź razie dużo mniej prawdopodobne niż przegrana. przyznam że co skłoniło mnie do ponownego zajęcia pozycji po dwukrotnym całkiem przyzwoitym skasowaniu profitów z zamknięcia dużych pozycji.

Nie do końca wiem co sądzić o bilansie, czy obligi 2mld pln są należycie bilansowane przez aktywa w postaci kasy pożyczonej i do ściągnięcia, czy tu nie ma nadmiernego optymizmu. Przyjąłem więc że może być tu potencjalnie problem ale uczciwie powiem że nie potrafię tego policzyć, ktoś próbował to oszacować na forum
www.lse.co.uk/ShareChat.asp?Sh...
i też wychodziło koło zera lub w plecy

Zamierzałem zrobić to long term ze srednią 2,81 . Odejście CFO w tym momencie było dla mnie szokiem. Bo co w takiej sytuacji myśleć o perspektywach spółki skoro odchodzi w takim stylu człowiek z wieloletnim stażem i z takiego stanowiska . Może zbyt panicznie zareagowałem ale uznałem ten fakt za rekomendacje sprzedaży wydaną przez osobę z pełnym know-how

Ja zrobiłem ewakuację na wieść o rezygnacji CFO, trochęssie pospieszyłem ale miałemtego trochęi wolałemnnie czekać. Do tego zaniepokoiły mnie drobne infa o sprzedaży akcji przez głównego prezia i właśnie CFO. Nie były to porażające ilości ale w kontekście całości dające do myslemia. Do tego odejście CFO w dniu publikacji danych za 1q21 bez należytego raportu. I teraz afera z zawieszeniem.

Może by tak policzyć wskaźniki dla nowych cen węgla. Brudny bo brudny ale to konkretne paliwo surowiec energia
Więc jeśli hossa surowcowa nie ominie wungla to i spółki górnicze i okołogornicze dadzą zarobić.
przy kosztach wydobycia na poziomie 45/t aż strach liczyć

Jest protest Buczka , prawie na pewno zaskarżą oprotestowany punkt czyli piłka w grze

Witam ponownie nielicznych czytelników tego wątku i pozdrawiam cały stockwatch!
Przestawiam mały update. Doszliśmy do ekstremalnie ważnego punktu, w najbliższych dniach rozstrzygnie się przyszłość na najbliższe kilka miesięcy lub nawet lat. Aktualnie papier doszedł do długoterminowej linii trendu przełamał uprzednio na dużym wolumenie piękną ładną białą świecą średnią 100 sesyjną a aktualnie dochodzi do z jednej strony długoletniej linii trendu spadkowego głównego a jednocześnie tuż powyżej znajduje się średnia 200 sesyjna. Pytanie Co jest bardziej prawdopodobne czy odbicie się od tych że oporów a zwłaszcza długoterminowej linii spadku czy też pójście za ciosem i spektakularne jej złamanie. Jest sporo za optymistycznym scenariuszem, Po pierwsze od strony fundamentalnej spółka pokazała znakomite wyniki na tle sektora pokazując 18 milionów funtów zysku w drugiej połowie 2020. Przypominam słabe wyniki wszystkich banków oraz ryzyka w postaci frankowiczów. Z kolei w niszy Providenta sytuacja konkurencji jest dramatyczna, około 25% biznesów pozamykało się z powodu pandemii, a zatem na rynku powstaje pustka do wypełnienia dla silniejszych graczy takich jak Provident a z drugiej strony pojawia się sytuacja bez precedensu w postaci dodatkowej znaczącej puli klientów którzy zostaną odrzuceni od tradycyjnej bankowości z powodu niespełniania kryteriów. Nawet jeśli ograniczenia prowizji zostaną utrzymane do końca roku te dwa czynniki powinny skutkować powrotem do trwałej rentowności i dywidendy. Do tego sytuacja finansowa jest stabilna. Mają zagwarantowane długoterminowe finansowanie a gotówkowo są nadpłynni., moim zdaniem jest to być może wystarczające paliwo aby sforsować aktualne opory i zwyczajnie powrócić do poziomów sprzed pandemi. Wyjście i powrót do poziomów sprzed dwóch 3 lat wymagałoby dodatkowego paliwa ale i to nie jest źle bo cały czas rozstrzyga się kwestia Meksyku. Tam sytuacja jest absolutnie Bez precedensu w historii spółki albowiem Meksyk to ponad 40 milionów docelowych klientów a zatem więcej niż wszystko razem do tej pory. Tutaj sytuacja wymaga jeszcze czasu. Ale sygnały poprawy sytuacji w odległym Meksyku dochodzą systematycznie i są spore szanse że biznes zacznie po wielu latach inwestowania regularne zyski a zatem może to być otwarcie nowego bardzo dobrego okresu działalności spółki. Jeśli Meksyk okaże się faktycznie rentownym i rozwijającym się przedsięwzięciem to powrót do okolic 25 30 zł jest jak najbardziej fundamentalnie realny i w zasadzie w pozytywnym w scenariuszu nieunikniony.

Witam ponownie, mam sporą satysfakcję z analizy j. W. Aktualnie sytuacja nie tylko potwierdziła moje poprzednie analizy dotyczące zaniżonej wyceny tej spółki ale także technicznie przyniosła walor zupełnie inne okolice i konotacje. Pokonaliśmy bardzo ważne średnioterminowe opory. Aktualnie średnie kroczące zarówno tygodniowe jak dzienna wskazują na dominacja kupujących i krótkim tempie spodziewam się powrotu do okolic 7 do 8 zł to jest to miejsce od którego zaczął się spadek wiosną 2020 roku. Z uwagi na optymistyczne zakończenie sesji w Londynie gdzie kurs poszedł w okolicę 103 pensów Co daje ekwiwalent 5,50 spodziewam się otwarcie luką w poniedziałek i być może nawet szaleństwo na tym papierze, wielokrotnie widać było że papier jest w niewielu w rękach, tutaj niewielki popyt może spowodować nieprawdopodobne ruchy.

Prośba bo chcę w tym roku rozliczyć GetBack wreszcie go odrobiłem gada i pytanie moje jest takie czy aby rozliczyć straty wystarczy sama umowa cywilna czy też akcje muszą być przeniesione na rachunek w biurze maklerskim nabywcy i wtedy mamy datę transakcji . Biuro maklerskie wymaga weryfikacji poprawności umowy przez dział prawny i wszstko może się przeciągnąć na tyle że nie zdążę w tym roku. A może wystarczy sama umowa cywilna sprzedaży akcji w której akcje są sprzedane dla osoby x mimo że znajdują się one dalej na moim rachunku i wtedy BM nie jest niezbędne albo można to spokojnie zrobić bez stresu ze się nie zdąży w starym roku.
Czy może wystarczy sama umowa i o dacie sprzedaży decyduje data umowy czy umowa wymaga zatwierdzenia przez biuro maklerskie i dopiero jak akcje są na rachunku osoby ktorej sprzedajemy mamy date sprzedaży.
Prośbą o wsparcie bo czas nagli

Prośba Serdeczna bo też chcę w tym roku rozliczyć GetBack wreszcie go odrobiłem gada i pytanie moje jest takie czy aby rozliczyć straty wystarczy sama umowa cywilna czy też akcje muszą być przeniesione na rachunek w biurze Maklerski nabywcy i wtedy mamy datę transakcji . Biuro maklerskie wymaga weryfikacji poprawności umowy przez dział prawny i wszstko może się przeciągnąć na tyle że nie zdążę w tym roku. A może wystarczy sama umowa cywilna sprzedaży akcji w której akcje są sprzedane dla osoby x mimo że znajdują się one dalej na moim rachunku i wtedy BM nie jest niezbędne albo można to spokojnie zrobić bez stresu ze się nie zdąży w starym roku.
Czy wystarczy sama umowa i o dacie sprzedaży decyduje data umowy czy umowa wymaga zatwierdzenia przez biuro maklerskie i dopiero jak akcje są na rachunku osoby ktorej sprzedajemy mamy date sprzedaży.
Prośbą o wsparcie bo czas nagli.

Pojawiła się świeża analiza na stockpedii, sedno sprawy i link poniżej
By our calculations (which use a range of financial quality metrics) International Personal Finance has a Quality Rank of 76 (where zero is poor and 100 is excellent).
By our calculations (which look at several valuation metrics) International Personal Finance has a Value Rank of 92.
By our calculations (which look at both price and earnings momentum) International Personal Finance has a Momentum Rank of 70
Całość
www.stockopedia.com/articles/t...

U nas provi ma łatkę krwiopijcy ale ośmielam się przypomnieć że provi w odróżnieniu od banków :
Obraca kapitałem pożyczonym od instytucji a nie depozytami klientów
Nie sprzedawał franków, Getbacka ubezpieczeń kredytów itp szemranych towarów więc w skali przewinien nie wypada źle choć ma za uszami wiadomo.
Tu karty rozdaje Londyn i tam patrzymy na technikę, analizy i wątki. Moja opinia to silne kupuj mimo wzrostów spółka jest dalej tania, a nawet bardzo tania z potencjałem na dziś i na za pięć lat.
Czy nikt nie widzi tu szansy na solidny zarobek?

Dokładnie. Sprawcy afery getback mają się dobrze i śmieją się w twarz ludziom i instytucjom. KNF jest skompromitowaną instytucją na tyle że właściwy jest rebranding zmiana nazwy zmiana kadr do szeregowych pracowników włącznie

Tu w pierwszej kolejności należy sprawdzić
dość długą listę która oprócz zarządu zawiera właściciela firmy czytaj Abris, KNF i audytorów.
Instytucje i osoby odpowiedzialne za.wprowadzenie GBK na GPW. Czy ktoś wie czy śledztwo jest w sprawie czy też przeciwko komuś czy instytucjom?

Sprawa jest prowadzona tu
Prokuratura Regionalna w Warszawie Wydział I ds. Przestępczości Gospodarczej RP I Ds. 11.2018

Komunikacja z SII pozostawia wiele do życzenia, pamiętam że tuż na początku afery zgłaszalem się do nich. Natomiast odpowiem od razu że w trakcie trwającego śledztwa wszyscy pokrzywdzeni mogą i mają pełne prawo zgłaszać się do prowadzącego postępowania organu bez jakichkolwiek ograniczeń ( inaczej byłoby w przypadku sprawy cywilnej, ale tu jest postępowanie karne) więc jeszcze raz prośba o krótką informację : kto prowadzi w sprawie dochodzenie i dla ułatwienia sygnatura sprawy - ujawnienie tego typu informacji nie narusza żadnego przepisu a ułatwi mniej rozgarniętym( jak nie chwaląc się ja) działanie :)

Dzięki za info, chętnie dołączę do tego postępowania, chyba wystarczy gdybyś mi powiedział gdzie toczy się sprawa w sensie w jakiej lokalizacji i np. Sygnaturę sprawy, z góry dziękuje. Był to dla mnie taki szok że do dziś nie mogę się z tego otrząsnąć, choć szczęśliwie udało mi się odrobić całkiem spore straty
Pozdrawiam
Lus

Moje pytanie trochę będzie odbiegać od aktualnego wątku i sorki że nie na chwilowy temat ale zastanawiam się czy ze strony akcjonariuszy indywidualnych są jakieś zorganizowane ruchy w kierunku pozwu zbiorowego pytanie przeciwko komu i w jaki sposób chyba przeciwko instytucjom nadzorującym i opiniujących spółkę audytorom lub /i też abrisowi

Poprawcie mnie jeśli coś źle liczę.
WK spółki wynosi 5mln ( nie wnikam ile jest prawdy w tym szacunku, dla uproszczenia przyjmuję, że jest to prawda i tylko prawda)
W wyniku NE dopływa 20mnl usd = 20x3,75= 75M
WK po NE = 80M pln
Akcji będzie 1 028 mln
Dla C/WK = 1 mamy
80:1028= 0,077zet, w zaokrągleniu 8gr
C/WK przez pierwsze kilka lat była ok 1 okresowo nawet 0,5

I jeszcze jedno obliczenie po wzroscie do 6,5-7 DY będzie 10% i tak ma być w mocnych spółkach. Czasowo liczyłbym na dywidendę jeszcze w. 2021 po powrocie do normalności czyli plus minus za jakieś 6-9 miesięcy przy wariancie opty (szczepionki działają a system finansowy utrzymuje się na powierzchni mimo dodruków, bankructwa firm nie przybierają formy tsunami)

Oprócz technicznych zachęt przypomnę tylko że jest to klasyczna spółka dywidendową. Z zapowiedzi spółki można liczyć na co najmniej sporą szansę dywidendy w najbliższym czasie rzędu 13 p co daje 18% aktualnej ceny. Najzwyczajniej w świecie spółka dalej jest wyceniona znacznie poniżej godziwej wartości. Korekta ale krótka raczej jest bardzo pożądana i właśnie trwa, pytanie czy 90p się obroni jest ważne Jeśli tak to liczyłbym tu na szybkie odbicie od tego poziomu wsparcia i dalej marsz do okolic głównej linii trendu spadkowego czyli w okolice sześć i pół złotego. Dodam jeszcze że wskaźnikowo wykres bardziej miarodajny jest w wersji brytyjskiej z racji znacznie większego obrotu i tam też technicznie jest jednak lepsza sytuacja bo kurs spółki przebił wyraźnie między innymi średnią SMA 55

Hi again
Tak jak pisałem odzywam się po wzroscie 50% w górę teraz mamy sytuację odwrócone RGR zasięg co najmniej do 6 zł 50 gr i dotyczy to krótkiego terminu. Na tygodniowym mocne średnioterminowe sygnały zajęcia pozycji, fundamentalnie kolejne znakomite raporty, do tego wysyp pozytywnych rekomendacji, Kolejni znaczący akcjonariusze instytucjonalni, jest szansa na zakończenie długoletniego trendu spadkowego A co to oznacza - wystarczy zobaczyć na kurs w maksymalnym zakresie ;bez odbioru.

Kto posłuchał jest do przodu o 50%. Dziś mega info o refinansowaniu obligacji. obstawiam że w post-covid age będzie hossa głównie na finansach ale tu rodzi się prawdopodobnie mega star tego trendu .
Link do refinansowania
www.bankier.pl/static/att/emit...
Odezwę się po kolejnym 50% up , pozdro dla fundamentalistów finansowych :)

Bardzo ciekawe zmiany w akcjonariacie. Aberforth dokupił jeszcze w 2019 5% a ostatnio kolejne 2%
Goldman Sachs mały pakiet powiększył 11*(Jedenaście razy) w ostatnim czasie, tak więc widocznie na wykresie spore obroty pokazały swoją twarz.
Oczywiście C19 rządzi i nie ma przeproś , łatwo nie będzie

.
Ownership
Name
Shares
Current Value
Change %
Portfolio %

12.12%
Aberforth Partners LLP
26,908,246
£12.3m
-3.98%
0.92%

12.09%
Standard Life Aberdeen plc
26,857,976
£12.2m
0.53%
0.01%

9.55%
Marathon Asset Management, LLP
21,215,895
£9.7m
-4.52%
0.05%

9.03%
Schroder Investment Management Limited
20,053,054
£9.1m
2.73%
0.01%

4.09%
Artemis Investment Management LLP
9,075,000
£4.1m
0%
0.02%

3.2%
The Vanguard Group, Inc.
7,107,998
£3.2m
-3.27%
no data

2.79%
Janus Henderson Group plc
6,199,402
£2.8m
-30.12%
no data

2.5%
Aviva Investors Global Services Limited
5,557,198
£2.5m
33.54%
0.01%

2.29%
Dimensional Fund Advisors L.P.
5,077,205
£2.3m
-17.91%
no data

2.2%
Norges Bank Investment Management
4,888,970
£2.2m
-33.8%
no data

2.08%
Legal & General Investment Management Limited
4,622,236
£2.1m
-9.21%
no data

2.01%
Goldman Sachs Group, Investment Banking and Securities Investments
4,456,153
£2.0m
1132.13%
no data

1.78%
BlackRock, Inc.
3,947,783
£1.8m
-53.84%
no data

1.69%
Hof Hoorneman Bankiers N.V.
3,745,000
£1.7m
0%
0.55%

1.51%
Thompson, Siegel & Walmsley LLC
3,350,136
£1.5m
-10.52%
0.03%

1.25%
International Personal Finance Plc, Employee Benefit Trust
2,774,815
£1.3m
-6.75%
no data

1.14%
Acadian Asset Management LLC
2,541,025
£1.2m
150.16%
no data

1.09%
Teviot Partners LLP
2,410,000
£1.1m
290.82%
1.11%

0.82%
Barclays Bank PLC, Wealth and Investment Management Division
1,811,987
£825.4k
92.87%
0.01%

0.81%
River and Mercantile Asset Management LLP
1,804,747
£822.1k
84.34%
0.02%

0.74%
Transamerica Asset Management, Inc.
1,646,750
£750.1k
9.55%
0.01%

0.7%
HBOS Investment Fund Managers Limited
1,557,521
£709.5k
210.32%
0.01%

0.7%
A J Bell Holdings Limited, Asset Management Arm
1,549,604
£705.8k
236.83%
0.01%

0.69%
UBS Asset Management
1,539,876
£701.4k
55.13%
no data

0.67%
BNP Paribas Securities Corp, Asset Management Arm
1,483,139
£675.6k
0%
no data

Spore zmianyt w ostatnich miesiącach spółka pozbawiona pozwoleń i na ścieżce wojennej ze sp. Wygląda na to że zapowiadany arbitraż krok po kroku staje się faktem. Mimo zapewnionego finansowania w kwocie 18mln$ , mimo zastrzyku gotówki w postaci udanej NE kurs zdaje się sceptycznie oceniać perspektywy spółki a być może należałoby zrewidować fundamentalną analizę spółki - wszak szanse dużej (jak dużej?) wygranej są spore.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 29 sierpnia 2022 11:53:12
Liczba wpisów: 27
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 1

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,364 sek.

xlrkrdlc
vpfeuefb
dhcznnms
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mxvzhjrc
isheyqxx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat