PARTNER SERWISU
yogovdsl
931 932 933 934 935

Kiedy dno bessy?

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 23 marca 2025 09:24:18
1ketjoW napisał(a):

Powstanie ciało gdzie będzie obowiązywać większość. Tyle w temacie.

Nic w tym momencie nie powstanie bo rezolucje EU nie mają żadnej mocy prawnej. W Białej Księdze, nie ma ani słowa ani o Radzie Ministrów Obrony ani odejściu od zasady jednomyślności. Co więcej nigdzie nie jest sprecyzowany zakres decyzyjny tej hipotetycznej Rady Ministrów Obrony. Co oznacza, że nie ma najmniejszych podstaw do bredzenia o zakupach sprzętu podejmowanych w drodze głosowania. I zresztą nikt poza Uniwersum Sakiewicza i jego wesołej kompani takich bredni nie powtarza. A nie sądzisz, że coś takiego powinno wywołać ostrą reakcję ze środowisk wojskowych zarówno w Polsce jak i innych państwach członkowskich. Żadnemu powiedzmy generałowi w całej EU nie przeszkadza, że nie dostanie sprzętu który potrzebuje ale taki, który został przegłosowany .... w sumie to nie wiadomo przez kogo i gdzie ? :D Poza Niemcami i Francją w EU jest jeszcze 25 państw. :D

Cytat:

Co to znaczy że stworzysz rynek. Według mnie to że stworzysz popyt na produkty przemysłu obronnego. Zamiar jasno i wyraźnie opisany.

A może przeczytaj wreszcie tą Białą Księgę zamiast wymyślać cuda na kiju lub powtarzać polityczny przekaz dnia.

Cytat:

A truly functioning EU-wide Market for Defence equipment would be one of the largest domestic defence markets in the world. Such a market would help achieve key objectives such as global competitiveness, readiness and greater industrial scale. EDTIB firms could have alarger defence industrial footprint throughout the EU, including in those Member States that are close to the most pressing security threat. (czyli Rosji, bo Biała Księga Rosję jako główne zagrożenie definiuje dop. mój) It would also boost market opportunities across Member States through cross-border industrial collaborations, mergers and acquisitions orstart-ups, thereby prompting more EU-made defence products.
Regulatory simplification and harmonisation must focus on rules and procedures for defence procurement, intra-EU transfers of defence-related products, mutual recognition of nationalcertification permits and permit granting. In addition, the impact on the defence industry of EU policies and regulations that are not defence-specific needs to be reviewed.

Dodam tylko, że jednolity rynek obronny jest szczególnym przypadkiem jednolitego rynku ogólnego który działa od wielu lat. I nikt o żadnych zakupach dokonywanych przez państwa członkowskie w drodze głosowania nie decyduje.

Cytat:

Preferencja europejska. Innymi słowy nakaz zakupu broni kupowanej w Europie.

Preferencja to nie nakaz. To preferencja. Dodatkowo dotyczy to jedynie kasy unijnej. Czyli np 150 mld z programu SAFE ale już nie 800 mld kasy uwolnionej przez zniesienie reguły deficytu na zbrojenia, który siłą rzeczy jest długiem państw członkowskich a nie długiem unijnym.

Cytat:

I prawo do wspólnych zakupów, dotyczące wyłącznie europejskiego sprzętu obronnego, co jasno wskazuje na generowanie popytu.

Nie mogę nigdzie znaleźć czy prawo do wspólnych zakupów dotyczy wyłącznie sprzętu europejskiego. Wykluczenia wprost takich zamówień tam nie ma. Nawet jeżeli tak to nie uniemożliwia to państwom członkowskim w ramach własnego budżetu kupować poza Europą.

Cytat:

Czy nadzwyczajne środki na Tarcze Wschód są możliwe? Pytanie retoryczne.

Tak są możliwe. To jeden z priorytetowych obszarów zdefiniowanych w Białej Księdze.

Cytat:

The defence of all EU land, air and maritime borders is important, in particular as regards the EU Eastern border. The project for an Eastern Border Shield is a noteworthy exercise by a number of Member States to confront the growing challenges in that region. It would establish an integrated land border management system that is designed to strengthen the EU’s external land border with Russia and Belarus against military and hybrid threats. That would include acomprehensive mix of physical barriers, infrastructure development and modern surveillance systems.

Następnie jest tam zobowiązanie utworzenia do czerwca 2025 roku wiążących wytycznych które miedzy innymi w tym obszarze pozwolą na
Cytat:

-the streamlining of EU defence industrial programmes to reduce the delivery time, simplify the management of EU-funded projects and simplify the treatment of Member States’ cofunding

Ale większość z tego co powyżej już kilkukrotnie tłumaczyłem, więc nie sądzę aby kolejna próba przyniosła jakiekolwiek rezultaty :)

Cytat:

USA mają w Polsce swoje wojska. Pisanie, że poświęca swoich żołnierzy bez reakcji z ich strony nie znajduje pokrycia w historii konfliktów zbrojnych z udziałem USA. Kwestionując zapisy paktu NATO wskazujesz, że wierzysz w to, że Rosja zaatakuje Europę.

USA na mocy różnych zobowiązań mają swoje wojska w 80 krajach na świecie. W razie większej awantury gdzieś coś będą musiały poświęcić. A zapisy paktu NATO kwestionują akurat same Stany Zjednoczone do kliku miesięcy jakbyś nie zauważył.

Cytat:

A Europa jest nieprzygotowana. Jak chcesz się więc bronić bez USA z niedoinwestowana Bundeswehra na 300-400 mld Euro. Może Francja nam pomoże? Taka sama sytuacja jak w Niemczech. Armia niedoinwestowana. Nie ma armii w Europie, która jest odpowiednio doinwestowana. Przy konflikcie o większej intensywności Europa się nie obroni. Bez USA dziś Europy nie ma w konflikcie zbrojnym z Rosją.

Tu w pewnym zakresie się zgadzam. Tym bardziej niepokoją mnie motywy tych środowisk politycznych w Polsce, które próbują storpedować działania zmierzające do zmiany tego stanu rzeczy.

Edytowany: 23 marca 2025 09:43

szarlej81
178
Wysłane: 23 marca 2025 10:10:21
I jeszcze jedno. Znalazłem rozporządzenie dotyczące programu SAFE <--- to jego dotyczy ten zapis o preferencjach

Z tych 150 mld obowiązek wydania pieniędzy w krajach EU, Norwegii lub na Ukrainie dotyczy jedynie 65% środków. Czyli nawet w ramach tego unijnego finansowania bazującego w całości na unijnej kasie wciąż jest możliwość kupowania w USA. Jeżeli chodzi o Polskę to gdyby chciała może wspomóc w ten sposób amerykański przemysł kwotą około 30 mld złotych.

defence-industry-space.ec.euro... Regulation.pdf

Cytat:

Therefore, common procurement contracts should contain a requirement that the costs of the components originating in the Union, EEA EFTA States or Ukraine are not lower than 65% of the estimated costs of the end-product.
Edytowany: 23 marca 2025 10:11

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 23 marca 2025 10:46:02
Specjalnie dla Ciebie szarlej powtórzę mój wpis.

Cytat:

Zresztą temat tej rezolucji i uchwały jest tematem sztucznym. Jest kampania wyborcza i Tusk przykrył tym temat śmierci Barbary Skrzypek. Aż dziw, że tak oczywista sprawa nie jest komentowana w mediach tj. nikt nie mówi jasno o co chodzi D.Tuskowi i jaki był cel uchwały. Pani Wrzosek z racji swoich przekonań nie powinna jej przesłuchiwać itd. Widać wyraźnie na przykładzie tej śmierci, że granicę zostały przekroczone.

szarlej81
178
Wysłane: 23 marca 2025 11:16:53
Może być i tak. Osobiście mam tutaj nieco inną teorię, ale nie będę się spierał.
Edytowany: 23 marca 2025 11:16

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 958
Wysłane: 23 marca 2025 11:33:14
Jeżeli rezolucja miałaby za cel przykryć temat śmierci Pani Skrzypek, to przypominałoby to strzelanie z armaty do muchy. Zresztą, tam niewiele jest do przykrycia, po prostu tragiczny zbieg okoliczności. Media nie podejmują tematu, bo nie ma co podejmować - przykładowo, Jacek Nizinkiewicz zadał kilka prostych pytań w tym temacie (śmierci), na które nie otrzymał odpowiedzi. Z prostego powodu - wówczas trzeba byłoby przyznać absurdalność zarzutów.

szarlej81
178
Wysłane: 23 marca 2025 11:44:38
krewa napisał(a):
Jacek Nizinkiewicz zadał kilka prostych pytań w tym temacie (śmierci), na które nie otrzymał odpowiedzi. Z prostego powodu - wówczas trzeba byłoby przyznać absurdalność zarzutów.

Pomijając zasadność tego na co zwrócił uwagę Nizinkiewicz w Rzeczpospolitej, to złośliwi twierdzą, że przecież pani Barbara Skrzypek zmarła nie bezpośrednio po przesłuchaniu przez prokuraturę ale zaledwie dzień po rozmowie z Jarosławem Kaczyńskim na temat tego co prokuraturze zeznała. Ja tą teorię traktuję raczej w ramach czarnego humoru - jednak niektórzy jak się zdaje traktują to na poważnie. Kampania wyborcza i rozum rzadko idą ze sobą w parze.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 23 marca 2025 12:41:36
Już nie raz pisałem, że rezolucja pokazuje kierunek zmian. Idąc Twoim tokiem myślenia Soko nie powstanie ciało gdzie większość będzie podejmowała decyzje to nic nie powstanie.

Plan z opublikowanych dokumentów jest taki, że tworzymy rynek w ramach UE dla broni jaka będzie produkowała UE. Wydatki na broń mają być równomierne. O tym kto będzie produkował uzbrojenie nie znalazłem informacji. Twierdzenie że produkcja sprzętu i bronili będzie rozłożona również równomiernie to pobożne życzenie. Wspólne zakupy a celu obniżenia ceny to słuszna idea, ale tylko pod warunkiem, że wszystkie kraje uczestniczące w tym zakupie wyraża taką wolę a nie że będzie to wola większości. Co więcej takie zakupy możliwe są już dziś. Wracając do budżetu 800 mld EUR zobaczymy, gdzie powstaną fabryki sprzętu i bronili. Wtedy będziesz wiedział kto będzie beneficjentem programu. Ja nie mam złudzeń podobnie jak po programach jakie wspierały gospodarki po Covid. To tyle ode mnie.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 23 marca 2025 12:55:44
1ketjoW napisał(a):

Cytat:

Zresztą temat tej rezolucji i uchwały jest tematem sztucznym. Jest kampania wyborcza i Tusk przykrył tym temat śmierci Barbary Skrzypek. Aż dziw, że tak oczywista sprawa nie jest komentowana w mediach tj. nikt nie mówi jasno o co chodzi D.Tuskowi i jaki był cel uchwały. Pani Wrzosek z racji swoich przekonań nie powinna jej przesłuchiwać itd. Widać wyraźnie na przykładzie tej śmierci, że granicę zostały przekroczone.

Poniżej wypowiedźi Tuska o zakryciu hańby zdradzie itd. Granie na emocjach i dzielenie Polaków. Jeżeli przegra wybory prezydenckie nie będzie miał popełni władzy w Polsce. Każdy to rozumie dlatego nie jest to strzelanie do muchy z armaty. To walka o władzę.

youtu.be/RovactlP8gA?si=_KSysv...

www.facebook.com/sokzburaka/po...

szarlej81
178
Wysłane: 23 marca 2025 13:01:00
Poddaję się.bandhead Wszystko już kilkukrotnie tutaj wyjaśniałem. Po cholerę mam cokolwiek tu pisać skoro Ty i tak to zignorujesz i w kółko będziesz powtarzał "swoje" luźne interpretacje i przemyślenia na ten temat. Niestety weryfikacja tego co rzeczywiście jest w przyjętych dokumentach wymaga dużo więcej nakładów czasu i pracy niż powtarzanie dezinformacji rozpowszechnianych w sieci w celu bicia politycznej piany.

Zostawię tylko jeszcze to. Nawet pogrubili co trzeba specjalnie jak dla Ciebie.
defence24.pl/polityka-obronna/...
Edytowany: 23 marca 2025 13:03

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 23 marca 2025 13:47:37
Szarlej podałem Ci konkretne punkty z rezulucji. Ty je ignorujesz. To sobie ignoruj. Ja podałem cytaty z dokumentu. Jak ty to interpretujesz np. punkt 20. Nie wiem. Co to znaczy według Ciebie wspólny rynek? Nie wiem. Co mi po Białej księdze jak widzę rezolucję? Jako kierunek przyszłych zmian.

Preferencja polega na tym, że jak będziesz chciał dostać jakiekolwiek pieniądze będziesz musiał spełnić określone warunki. Nikt nie będzie pytał o co czego ci faktycznie potrzeba tylko zdecyduje za ciebie co masz kupić. Dokładnie taki sam mechanizm jak w przypadku KPO i kamieni milowych.

Masz rację ignoruje twoje zdanie, ponieważ odstaje od rzeczywistości i opiera się nie na doświadczeniach z przeszłości tylko na życzliwości.

USA nie kwestionuje swoich zobowiązań wobec Polski. To kłamstwo. Trump zmusza Europę do wydatków na armię a europejskie elity się burza. Przez lata nie robili nic i nagle oburzeniem. Czy Francja albo Niemcy wypełniali swoje zobowiązania? Oczywiście nie i dlatego muszą nadrabiać zaległości. Pisanie że jest inaczej to niestety brednie.

Niech unia da nam niskooprocentowane kredyty na budowę przemysłu obronnego i Tarczy wschód. To wystarczy. Zbudujemy przemysł i Tarcze. Nie potrzeba budować wspólnego rynku obronnego.

Propozycja zawarta w punkcie 20 równych wydatków to bzdura do kwadratu. Jakich wrogów mają Włochy czy Hiszpanie typu Rosja. Brednia, ale my te brednie tj rezolucję popieramy.

Edytowany: 23 marca 2025 14:02

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 23 marca 2025 14:06:00
1ketjoW napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

Cytat:

Poniżej wypowiedźi Tuska o zakryciu hańby zdradzie itd. Granie na emocjach i dzielenie Polaków. Jeżeli przegra wybory prezydenckie nie będzie miał popełni władzy w Polsce. Każdy to rozumie dlatego nie jest to strzelanie do muchy z armaty. To walka o władzę.

youtu.be/RovactlP8gA?si=_KSysv...

www.facebook.com/sokzburaka/po...

Kolejne granie na emocjach D. Tuska

youtube.com/shorts/oKM-2yRa_dY...

Edytowany: 23 marca 2025 14:05

szarlej81
178
Wysłane: 23 marca 2025 14:44:50
Ja podaję źródło wprost wskazujące

Cytat:

W treści Białej Księgi wymieniono kilka obszarów priorytetowych takim jak amunicja i pociski kierowane, systemy artyleryjskie, drony różnych kategorii i systemy antydronowe, systemy służące ochronie infrastruktury krytycznej, cyberbezpieczeństwu i mobilności wojsk. Wsparcie finansowe będzie przysługiwać także na obronę powietrzną, systemy ochrony obiektów kosmicznych sztuczną inteligencję i walkę elektroniczną. W odpowiedzi na pytanie dziennikarza Defence24.pl przedstawiciel Komisji Europejskiej stwierdził podczas briefingu prasoweg, że to państwa członkowskie będą decydować na jakie obszary będzie kierowane dofinansowanie. Można będzie zatem korzystać również z dofinansowania w innych obszarach, takich jak choćby pojazdy opancerzone, o ile wnioski zostaną rozpatrzone pozytywnie.

Na co 1kejtoW
1kejtow napisał(a):

Preferencja polega na tym, że jak będziesz chciał dostać jakiekolwiek pieniądze będziesz musiał spełnić określone warunki. Nikt nie będzie pytał o co czego ci faktycznie potrzeba tylko zdecyduje za ciebie co masz kupić. Dokładnie taki sam mechanizm jak w przypadku KPO i kamieni milowych.

I tak wygląda cała ta nasza dyskusja.

Jeżeli to faktycznie sam wymyślasz a nie powielasz przekaz z prawicowych mediów to może powinieneś zająć się pisaniem beletrystyki. Z taką wyobraźnią sukces gwarantowany. "Donald Tusk i niemiecki kamień filozoficzny" mógłby być bestsellerem. ;)

Jan Paweł
PREMIUM
0
Wpisów: 4
Wysłane: 23 marca 2025 18:03:25
Cytat:
Ja podaję źródło wprost wskazujące

Cytat:

W treści Białej Księgi wymieniono kilka obszarów priorytetowych takim jak amunicja i pociski kierowane, systemy artyleryjskie, drony różnych kategorii i systemy antydronowe, systemy służące ochronie infrastruktury krytycznej, cyberbezpieczeństwu i mobilności wojsk. Wsparcie finansowe będzie przysługiwać także na obronę powietrzną, systemy ochrony obiektów kosmicznych sztuczną inteligencję i walkę elektroniczną. W odpowiedzi na pytanie dziennikarza Defence24.pl przedstawiciel Komisji Europejskiej stwierdził podczas briefingu prasoweg, że to państwa członkowskie będą decydować na jakie obszary będzie kierowane dofinansowanie. Można będzie zatem korzystać również z dofinansowania w innych obszarach, takich jak choćby pojazdy opancerzone, o ile wnioski zostaną rozpatrzone pozytywnie.

W cytacie, który podałeś powinno być jeszcze pogrubione "o ile wnioski zostaną rozpatrzone pozytywnie."

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 23 marca 2025 18:31:02
Szarlej,

Punkt 66. Ty twierdzisz że nie powstanie Rada Ministrów Obrony wbrew temu co jest napisane w rezolucji. Oczywiście wbrew temu co jest napisane w rezolucji i to ja mam się tłumaczyć. Żart.

Cytat:
66. podkreśla potrzebę zwiększenia spójności w zarządzaniu, wskazując, że WPBiO (Wspólna polityka bezpieczeństwa i Obrony) musi stać się kluczowym narzędziem silnej Europy; jest zdania, że w tym celu konieczne jest stworzenie realnego powiązania w zarządzaniu pomiędzy państwami członkowskimi, wiceprzewodniczącym Komisji / wysokim przedstawicielem Unii do spraw zagranicznych i polityki bezpieczeństwa w sprawie unijnej polityki zagranicznej i komisarzami; wzywa państwa członkowskie do rozwiązania problemu, jakim jest złożoność procesów decyzyjnych w zakresie zarządzania europejską obronnością; wzywa do utworzenia Rady Ministrów Obrony i odejścia od wymogu jednomyślności na rzecz głosowania większością kwalifikowaną przy podejmowaniu decyzji w Radzie Europejskiej, Radzie Ministrów i agencjach UE, takich jak EDA, z wyjątkiem decyzji dotyczących operacji wojskowych objętych mandatem wykonawczym; tymczasem wzywa do skorzystania z art. 44 TUE i utworzenia w Komisji horyzontalnej grupy zadaniowej ds. obronności; apeluje o zwiększenie demokratycznej rozliczalności poprzez lepszy nadzór ze strony Parlamentu;

Zwiększenie spójności poprzez oddanie decyzyjności..Można pisać, że tego ciała nie będzie, a potem można sprawdzić czy rezolucja została przyjęta i czy większość Sejmowa przegłosuje mając prezydenta uchwalenie tego mechanizmu.
Edytowany: 23 marca 2025 18:32

szarlej81
178
Wysłane: 23 marca 2025 19:15:16
Odsyłam:
21 marca 2025 08:49:30 (obszerniej)
23 marca 2025 07:26:30
23 marca 2025 09:24:18

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 23 marca 2025 19:47:51
szarlej81 napisał(a):
Odsyłam:
21 marca 2025 08:49:30 (obszerniej)
23 marca 2025 07:26:30
23 marca 2025 09:24:18

Wydaje mi się że słowo pisane z dokumentu ma większe znaczenie. Ale to moje zdanie. Traktaty można zmieniać i się zmienia. Przymus ekonomiczny jak w przypadku KPO jest możliwy. Zresztą pakt migracyjny to kolejny dowód na to że można w ramach UE czekać na zmianę władzy aby forsować pewne rozwiązania. Polska dziś musi (chyba że chce płacić) przyjmować uchodźców. Wojna na Ukrainie może się skończyć niebawem, a wtedy sytuacja będzie jasna i Polska przyjmie uchodźców. Można oczywiście być przekonanym że uchwała się dokumenty jakie nigdy nie wejdą w życie w Europarlamencie. To oczywiście życzeniowe myślenie.
Edytowany: 23 marca 2025 19:57

szarlej81
178
Wysłane: 23 marca 2025 19:55:36
Jeszcze jakby w tym dokumencie nie mającym żadnej mocy prawnej były gdziekolwiek wskazane kompetencje owej Rady Ministrów Obrony pozwalające na decydowanie przez głosowanie większościowe kto i co ma sobie od kogo kupić :)

Przecież takie rady ministrów już działają:

Rada ds. Gospodarczych i Finansowych
Rada ds. Wymiaru Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrznych
Rada ds. Zatrudnienia, Polityki Społecznej
Rada ds. Rolnictwa i Rybołówstwa
Rada do Spraw Zagranicznych

W niektórych decyzjach głosują jednomyślnie, w innych większością zwykłą lub kwalifikowaną. Czy rząd PIS obniżając podatki w 2022 musiał mieć jednomyślną zgodę Rady ds Gospodarczych i Finansowych zrzeszającą ministrów finansów wszystkich państw Unii. Czy może ta rada przegłosowała to większością zwykłą i mu to nakazała? Bo sam rząd chwalił się, że to oni obniżyli podatki. A tu wychodzi, że musiała to zrobić jakaś rada - skoro taka rada jest powołana i istnieje :D

www.consilium.europa.eu/pl/cou...
Edytowany: 23 marca 2025 19:56

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 23 marca 2025 21:02:46
Tak pisałem kilka razy że dokumenty wskazują na kierunek zmian. Nic w tej sprawie się nie zmieniło.

Można a nawet te dokumenty analizować aby wiedzieć co na czeka tj. co jest planowane w ramach UE. A będzie podobnie jak w przypadku KPO przymus rezygnacji z części praw aby korzystać ze środków jakie zostaną zabudżetowane na obronności. Kierunek jest jasny. Chcemy wydać 800 mld Euro ale przy okazji tworzymy rynek zbytu na sprzęt i broń jaka będzie produkowana. Jeżeli chcesz więc skorzystać z tych środków musisz spełnić określone warunki. Obecna koalicja rządząca już się na nie zgodziła, skoro poparła w Sejmie rezolucje, która nie ma mocy prawnej.

Można również twierdzić, że jeszcze nic nie jest pewne. W takim razie po co popierać rezolucję. Dochodzimy do powodów o jakich już pisałem naszej kampanii wyborczej i kandydata, który twierdził że Note Stream dwa to projekt komercyjny.
Edytowany: 23 marca 2025 21:05

szarlej81
178
Wysłane: 23 marca 2025 21:39:53
Ale ja nie twierdzę, że tam nie będzie żadnych warunków. Każde finansowanie unijne jest i było takimi warunkami obwarowane. Tu masz na przykład warunek, że nie więcej niż 35% tych środków trafi do zewnętrznych wobec Unii dostawców oraz, całkowity zakaz kupowania od państw takich jak np Rosja. Co nie oznacza, że ktoś tam będzie w głosowaniu decydował o tym co ma kupić sobie Polska, Francja czy Hiszpania, bo tego w tych dokumentach nigdzie nie ma. No i wreszcie jak komuś te warunki nie pasują to przecież sięganie po środki Unijne obowiązkowe nie jest. Może kupować za swoje.
Edytowany: 23 marca 2025 21:40

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 23 marca 2025 22:11:47
Przecież sam pisałeś, że dobrze że odchodzą od zasady jednomyślności.

Poza tym. Nie wiesz co zostanie ustalone i czy aby realizować jakieś zakupy nie będziemy kupować czegoś co nie jest nam niezbędne. Dziś kupujemy trzy łodzie podwodne. Sam dałeś linka. Czy nie lepiej kupić broń przeciwpancerna lub przeciwrakietowa za te pieniądze? To tylko przykład.
Edytowany: 23 marca 2025 22:14

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

931 932 933 934 935

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,535 sek.

jtrsdlfh
rxhfrrur
gzypfeos
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zackqlfz
tmnzstps
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat