lgtshtzg
PARTNER SERWISU
hglnetzk
1ketjoW

1ketjoW

Ostatnie 10 wpisów
Zawsze będę uważam, że bycie konsumentem, to nie powinien być szczyt aspiracji Polski. Szczególnie jako 20 gospodarki świata.

Każdy, kto choć trochę rozumie wybór Chin i Polskę w tej układance wie, że jesteśmy pionkiem w grze między USA i Chinami. Chiny nas wybrały, ponieważ to ich najmniej kosztuje. Każda inna kombinacja czy to z Niemcami czy z Francją, Holandią itd. kosztowałaby ich dużo więcej.

Oczywiście cieszę się ale tak jak napisałem. To nie jest szczyt moich marzeń.

inkwizytorski napisał(a):

Cytat:
Nie należy tej kwoty oddzielnie opisywać. 120 mln zł to 2,29% przychodów ze sprzedaży za 1h2025 r.

Ooo, ale dlaczego określasz istotność w odniesieniu do całkowitej sprzedaży podczas gdy wyraźnie wskazałem że ta wartość jest problematyczna w podziale sprzedaży na segmenty i kategorie?

Nie wiedziałeś, że istotność może mieć różne punkty odniesienia? Czy wiedziałeś, ale... zainspirowałeś się ujęciem przychodu ze sprzedaży mebli? ;)

Istotność szczegółową liczy się dla konkretnej pozycji bilansowej lub wynikowej. Poza tym istnieje istotność ogólna dla całego bilansu lub rzis. To wynika ze standardów jakimi kierują się audytorzy. W przypadku przychodów ze sprzedaży ani istotność ogólna ani szczegółowa nie zostały przekroczone podczas przeglądu.

Rozumiem, że napisałeś "przegląd".

Cytat:
Zarząd uznał, że sprzedaż dość nietypowa dla CCC (chyba że zmienią profil na meblarstwo) w wysokości 120 milionów złotych to niematerialna wartość i nie należy jej opatrywać dodatkowym komentarzem?
Nie należy tej kwoty oddzielnie opisywać. 120 mln zł to 2,29% przychodów ze sprzedaży za 1h2025 r.
Cytat:
Audytor podobnież uznał, że to niematerialna wartość czy po prostu tego nie weryfikował, bo półrocze?
Wartość niematerialna bez istotnego wpływu na przychody ze sprzedaży Nie weryfikował jej, ponieważ dokonywał przeglądu. Przegląd głównie polega na wykonaniu procedur analitycznych oraz uzyskaniu informacji o powodach największych zmian. Ponadto dopytują o materialne nietypowe transakcje.

Półroczne sprawozdania finansowe podlegają przeglądowi, a nie badaniu przez biegłego rewidenta. Przegląd ma zupełnie inny zakres czynności atestacyjnych niż badanie. Głównie to przegląd analityczny czyli bez wchodzenia w szczegóły. Pomyliłem się i przegląd robił EY, a nie PwC.

Cytat z raportu z przeglądu:

Cytat:
Przegląd śródrocznego sprawozdania finansowego polega na kierowaniu zapytań, przede wszystkim do osób odpowiedzialnych za kwestie finansowe i księgowe, przeprowadzaniu procedur analitycznych oraz innych procedur przeglądu.

Przegląd ma istotnie węższy zakres niż badanie przeprowadzane zgodnie z Krajowymi Standardami Badania w brzmieniu Międzynarodowych Standardów Badania i na skutek tego przegląd nie wystarcza do uzyskania pewności, że wszystkie istotne kwestie, które zostałyby zidentyfikowane w trakcie
badania, zostały ujawnione. W związku z tym nie wyrażamy opinii z badania.

Z tego co widzę to zasadnicze pole sporu dotyczy tego co twierdzi Ningi t.j. 267,4 mln zł wpływu na EBITDA. Natomiast CCC twierdzi, że uzyskało jedynie 91 mln zł marży brutto na sprzedaży hurtowej do MKRI do połowy października 2025 r. Kto się myli? Patrząc na poziom należności 300 mln zł, te 267 mln zł wpływu na EBIDTA jakoś słabo się spina.

Generalnie jeżeli nie zaczną się sprawy o odszkodowanie (jeżeli Ningi podało nieprawdę), to takie sytuacje będą się powtarzać. PwC myślę, że będzie pomagać CCC w tej sprawie. Dla nich to byłaby spora porażka reputacyjna. Tam się już gotuje.

Rozumiem, że wtedy nie chcieli ludzie, że ZZ cięć w zatrudnieniu w związku z przerostami a teraz chcą i to są ci sami ludzie. Czy taki jest Twój wniosek po obejrzeniu filmiku?

StaryLis napisał(a):
1ketjoW napisał(a):
Chciałbym wiedzieć, czy na wszystkich transakcjach zarobiłeś.

To przecież oczywiste, że na dłuższą metę nie da się zarobić na wszystkich transakcjach (tu chyba Avocado nawet nie musi odpowiadać). Ważne, żeby zarobić więcej, niż się straciło. Satysfakcja w rodzaju "a nie mówiłem" jest gratis. Psychicznie "najzabawniejsze" do poradzenia sobie są sytuacje, w których miało się rację, ale w pozycję weszło się zbyt wcześnie i rynek postanowił najpierw wykonać dalszy absurdalny ruch w kierunku sprzecznym z Twoim rozumowaniem, jakby tylko po to, aby Cię z pozycji wyrzucić.

Więc nie ma sensu podawać jednej wybranej transakcji na poparcie swojej tezy. To chciałem pokazać.

Gratuluje dobrej inwestycji.

Z mojego punktu widzenia istotne jest co innego. Chciałbym wiedzieć, czy na wszystkich transakcjach zarobiłeś. Ja również mogę podać kilka transakcji ze stopą zwrotu około 1000%. Jednak wiem, że miałem i takie gdzie poniosłem stratę.

Podobnie w przypadku konkursu. Czym innym są hipotetyczne transakcje podczas konkursu, a czym innym realna inwestycja. W konkursie można ryzykować bez konsekwencji straty środków - mniejsza awersja do ryzyka. Dlatego nie jest to miarodajny przykład.

Mi chodzi o to że porównujesz rzeczy nieporównywalne. Mi to nie przeszkadza, że chcesz lub inwestujesz w CFD. Twoja decyzja. Ja zdecydowałem inaczej i tyle.

Kluczowe słowo to Traders. Spekulanci na dźwigni.

Trochę prawdy o JSW

youtube.com/shorts/-FxGLDOhGMM...

Nie znam takich przypadków jeżeli chodzi o wynajem centrów logistycznych.

To zależy co masz na myśli. Generalnie liczy się efektywna stawka czynszu, czyli po uwzględnieniu okresów bezczynszowych, wydatków na fitouty itd. Długość umowy najmu, jakość najemcy powierzchnia najmu. Czasem całe centra logistyczne buduje się pod konkretnego najemcę. Czasem montuje się chłodnie w centrum logistycznym na jakiejś powierzchni.

Wierz mi, że nie jest tak jak piszesz. Trochę mam z tą branżą do czynienia.

Jeżeli jesteś najemcą instytucjonalnym to zwykle masz niższe stawki ponieważ odpada ryzyko, że nie otrzymasz zapłaty za najem. Dla właściciela oznacza to większą stabilność przychodów, co często jest ważniejsze niż maksymalizacja stawek. Poza tym liczy się długość umowy najmu. W Polsce to zwykle 5 lat.

Co do polityki dywidendowej – to właśnie takie stabilne i przewidywalne umowy najmu są najlepszą podstawą w dłuższym horyzoncie.

Sporo danych z naszego podwórka:

Cytat:
Ceny towarów i usług konsumpcyjnych we wrześniu 2025 r. wzrosły rdr o 2,9 proc., a w porównaniu z poprzednim miesiącem ceny nie zmieniły się - podał Główny Urząd Statystyczny. Wcześniej w szybkim szacunku GUS podawał, że CPI we wrześniu wyniósł 2,9 proc. rdr i 0,0 proc. mdm.

www.pap.pl/aktualnosci/inflacj...

Cytat:
MF: deficyt budżetu po wrześniu wyniósł ponad 201,4 mld zł

www.money.pl/gospodarka/mf-def...

Nikt nie będzie przepłacał za najem. Stawki rynkowe są znane. Jedyny plus to taki, że jest popyt na ich powierzchnie i że potencjalny najemca jest stabilny finansowo. To się liczy.

Czy produkuje karabiny, drony itd. czy szyje ubrania dla stawki najmu centrum logistycznego nie ma znaczenia.

Kolego,

to nie ta spółka. Poza tym najemca to najemca. Czy z sektora obronnego, czy nie, płaci za najem powierzchni.

Wieled napisał(a):
"Oferta ma charakter niewiążący i uzależniona jest od spełnienia warunków zawieszających..." - to dopiero oferta nie transakcja, więc Orlen niczego jeszcze nie przejął a i Azoty odetchnąć na razie nie mogą.

Oceniam, że transakcja dojdzie do skutku. Rozmowy toczą się od dawana. Due diligence zostało przeprowadzone, o ile mnie pamięć nie myli, do końca marca 2025 r. Warunki zawieszające to standardowe określenie. Poza tym Orlen pożyczył np. GAP 28 mln USD w tym roku.

Jak doczytałem warunki transakcji są takie, że Orlen kupi spółkę GAP bez długów i bez środków pieniężnych. Jedyne ryzyko jakie widzę to, że nie uda się przeprowadzić restrukturyzacji do 30 czerwca 2026 r. np. w związku z konfliktem z wykonawcą instalacji.

Cytat:
ewentualnie wejście do MSCI Poland.

Ja szanse oceniam jako niskie, żeby Pepco weszło do indeksu, ale chętnie się pomylę.

Transakcja zgodnie z przewidywaniami.

Cytat:
ORLEN S.A. ( ORLEN , Spółka ) informuje, że 15 października 2025 roku złożył Grupie Azoty S.A. niewiążącą ofertę zakupu ( Oferta ) wszystkich akcji Grupy Azoty Polyolefins S.A. ( GAP ). ORLEN posiada obecnie 17,3% udziałów w GAP.
Oferta zakłada nabycie wszystkich akcji GAP, w tym majątku wchodzącego w skład GAP, wolnych od wszystkich obciążeń na zasadzie cash free debt free.
Oferta ma charakter niewiążący i uzależniona jest od spełnienia warunków zawieszających obejmujących m.in.: Przeprowadzenie przez spółkę GAP postępowania restrukturyzacyjnego GAP prowadzącego do spłacenia wszystkich wierzytelności i roszczeń zgodnie z wynikającą z tego postępowania redukcją oraz finalnego rozliczenia kontraktu wykonawczego EPC.
Uzgodnienie warunków nabycia akcji GAP przez ORLEN w ramach umowy sprzedaży akcji ze wszystkimi akcjonariuszami GAP.
Satysfakcjonującego dla ORLEN wyniku procesu badania spółki GAP (due diligence).
Uzyskanie wymaganych dla finalizacji transakcji zgód korporacyjnych oraz administracyjnych.

Złożona dzisiaj przez ORLEN Oferta obowiązuje do 31 grudnia 2025 roku, a finalizacja transakcji oczekiwana jest do 30 czerwca 2026 roku.
Oferta dotyczy dostarczenia przez ORLEN finansowania do GAP niezbędnego do zrestrukturyzowania wszystkich wierzytelności, roszczeń oraz zakupu wszystkich akcji GAP od pozostałych akcjonariuszy. Wartość Oferty opiewa na łączną kwotę 1,022 mld PLN.
Złożenie przez Spółkę Oferty wpisuje się w realizację Strategii ORLEN 2035 w zakresie selektywnych inwestycji w łańcuch wartości polimerów i produktów petrochemicznych.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Orlen przejął chyba spore zadłużenie ale Azoty odetchną.

Pisałem że to gorący kartofel.

Statystycznie się mylisz, ponieważ kobiet w Polsce jest więcej. Angel Pół żartem oczywiście.

Pół serio. Prawie 3/4 inwestorów CFD jest w plecy. Można się z tej informacji śmiać, a można zastanawiać, czy takie ryzyko jest zasadne. Ja podjąłem decyzję, że dziękuję. Ty inwestujesz CFD. To dla mnie ok. Twoja kasa, Twój cyrk. Ja w tym cyrku wolę oglądać spektakl z loży. Angel

Słowo uproszczenie w rozumieniu, że granie w totolotka nie jest tym samym co inwestycja CFD. CFD nie jest grą losową, gdzie z góry możesz określić szanse wygranej. W przypadku zakładu sportowego wiesz natomiast z góry ile możesz zyskać lub stracić. Mam nadzieję, że dobrze to wyjaśniłem.

Cytat:
Kontrakty różnicowe, niezależnie od tego, jakich aktywów dotyczą, nie powinny być traktowane jako narzędzia do szybkiego i łatwego zarabiania pieniędzy. Statystyki prowadzone przez brokerów pokazują, że około 74% traderów ponosi straty na handlu CFD.

www.etoro.com/pl/trading/cfd/w...

Mnie osobiście takie dane statystyczne skutecznie zniechęcają.

Moim zdaniem ten argument o grach losowych czy zakładach sportowych zawiera pewne uproszczenie.

Zgoda, że ludzie grają w totolotka, czy zakłady sportowe, ale zwykle za małe kwoty, więc strata nie zniechęca ich do dalszej gry. W przypadku CFD stawki bywają dużo wyższe, a poważna strata zniechęca na długo do ponownego udziału.

Poza tym gra się za wolne środki. Jeżeli rozporządzalny dochód maleje, grających jest mniej.

Do wiadomości. Pozostałe informacje w publikacji.

Cytat:

Orlen szuka oszczędności w Czechach. Jego spółka przeprowadzi zwolnienia grupowe. Złe wyniki finansowe postawiły firmę pod ścianą.

Czeska spółka Orlenu - Orlen Unipetrol przeprowadzi do końca roku zwolnienia grupowe. Redukcja obejmie ok. 3 proc. wszystkich zatrudnionych w Czechach, czyli ok. 105 osób. Firma przygotowała program dobrowolnych odejść na preferencyjnych warunkach oraz zapewnia personalnych doradców, którzy pomogą szukać nowej pracy. Rzecznik firmy Pavel Kaidl przekonuje, że wysokość odprawy przekracza ramy zobowiązań prawnych i układu zbiorowego ustalonego ze związkowcami.

Sytuacja makroekonomiczna na europejskim i czeskim rynku produktów rafineryjnych i petrochemicznych znacząco ograniczyła konkurencyjność spółki i negatywnie wpłynęła na wyniki finansowe. Orlen Unipetrol w I połowie roku odnotował stratę netto w wysokości 5 miliardów koron (ok. 878 mln zł) i sprzedaż na poziomie 74,3 miliarda koron (13 mln zł). - W odpowiedzi na te niekorzystne warunki, przystąpiliśmy do optymalizacji i restrukturyzacji naszej działalności, mając na celu zwiększenie efektywności i konkurencyjności, a tym samym zapewnienie długoterminowej stabilności naszej działalności - tłumaczył powód zwolnień Pavel Kaidl.

next.gazeta.pl/next/7,151003,3...

Ciekawy tydzień i sporo będzie się działo w USA. Dużo informacji spłynie w tym pierwsze wyniki kwartalne w USA.
Zawsze mnie to zastanawia, że oni są w stanie raportować około dwa tygodnie po zakończeniu kwartału, a my potrzebujemy miesięcy.

Moim zdaniem po reakcji Trumpa, widać że USA są mocne. Zdecydowana reakcja na negocjacyjne zagranie Chin. Pytanie co ustalą za kulisami. Moim zdaniem Chiny przegrywały negocjacje handlowe i stąd próba wykorzystania swojej przewagi w przypadku metali ziem rzadkich. 100% cła skutecznie to zablokują. Czy się dogadają? Obstawiam, że tak. Nie wiem tylko kiedy.

Mylisz działanie systemowe z przypadkiem. Tusk w sprawie cen benzyny nie zrobił nic. Nie zaproponował żadnych zmian.

Optymalnie. Nie mam pojęcia czy decyzję RPO są optymalne. Nie mam dostępu do tych informacji co RPP. Nie śledzę też informacji jak głosują poszczególni członkowie RPP. Ja tylko twierdzę, że na bazie dostępnych danych obniżki obecnie mogą być zasadne. Ty jedziesz z krytyka nie mając danych. To jest różnica w naszym podejściu. Dlatego jedyne co można zrobić to patrzeć z perspektywy roku lub więcej czy decyzje były zasadne czy nie.

Przecież rząd w sprawie mrożenia cen energii nic nie zrobił przed wyborami prezydenckimi, a to czynnik proinflacyjny, co RPP komunikowało wiele razy.

Poza tym obniżki stóp nie powodują na drugi dzień poprawy koniunktury. Nawet gdyby obniżki były przed wyborami prezydenckimi realnie żadnych zmian byś nie zobaczył. Tak jak teraz ich nie widzisz. Wpływ obniżek na wybory byłby więc zapewne zerowy. Dziś po obniżkach coś się diametralnie zmieniło? Wystarczy popatrzeć na Twój komentarza, aby zauważyć, że nie.

Inflacja dalej pozostaje powyżej celu NBP 2,5%, a trzeba pamiętać o zmianie koszyka na początku roku GUS.

Ciągle aktualna jest presja na wzrost płac.

Ciekawe jaki podałbyś argument za niezależnością RPP, gdyby podejmowała decyzję zgodne z oczekiwaniami rządu. Nie zapominajmy o zapowiedziach D. Tuska postawienia Galińskiego przed TS w tym kontekście.

Zresztą obstawiam brak tarczy w 2026 r. z powodu braku kasy.

Widzę, że mit politycznej decyzji RPP przed wyborami parlamentarnymi w zdarzeniu z rzeczywistymi danymi upadł. To dobrze.

Mam nadzieję że dobre źródło w sprawie prądu

Cytat:

Natomiast w tej chwili w kancelarii prezydenta trwają prace nad projektem ustawy obniżającej ceny energii elektrycznej o 33 procent. Mamy swoje wyliczenia i szacunki. W ciągu kilku tygodni pan prezydent czy kancelaria prezydenta przedstawi projekt ustawy obniżający, w sposób trwały, ceny energii elektrycznej — poinformował Leśkiewicz.

W sprawie ustawy wiatrakowej rządowej:

Cytat:

To jest projekt ustawy, który jest "jeden do jednego" tym samym fragmentem ustawy wiatrakowej, która trafiła na biurko pana prezydenta, a którą to wczoraj pan prezydent zawetował. Bowiem na 98 stronach ustawy, tylko 2 (strony) dotyczyły mrożenia cen energii — powiedział rzecznik prezydenta.

wiadomosci.onet.pl/kraj/prezyd...

Z tych rabinów to jeden doda, że jak ubiera się w ustawę wiatraki itd to każdy widzi o co chodzi.

Cytat:

Prezydent Nawrocki zawetował ustawę o tanim prądzie? Premier Tusk manipuluje.

demagog.org.pl/wypowiedzi/prez...

Dla mnie w sprawie prądu jest raczej tak jak z obietnicami Tuska w sprawie benzyny. Po 5 zł nikt nie widział.

Zarzut że Nawrocki nie jest długopisem to paradne. Dokument pewnie podlega ocenie i zmianom.

Póki co zdaje się, że złożył więcej istotnych projektów ustaw niż rząd Donalda Tuska w tym projekt ustawy mrożącej ceny prądu do 31 grudnia 2025 r.

Nie wiem w jaki sposób rząd Tuska miałby w sprytny sposób wykorzystać veto w sprawie podatku bankowego skoro to realizacja wyborczego zobowiązania Nawrockiego.

Deficyt budżetowy nie zależy od losów tej ustawy, ponieważ co innego go powoduje i trzeba zracjonalizować wydatki a nie podnosić podatki. Np. w administracji. Wprowadzać mechanizmy podwyżek np. w górnictwie. Ograniczać ulgi podatkowe, które nie przyniosły zamierzonych efektów.

Póki co na arenie międzynarodowej nikomu nie znany Nawrocki radzi sobie nadzwyczaj dobrze.

R. Trzaskowski nie nadawał się na urząd prezydenta RP i nigdy nie będzie się nadawał. Im więcej miał wystąpień tym bardziej było to widać. R. Sikorski po wejściu z wycieczka do Białego Domu i po jego podstawie wobec reparacji nie ma szans. On nie prezentuje polskiej racji stanu i zachowuje się jak dyletant.

Języki to dziś za mało aby ludzie uznali, że jesteś super kandydatem. To mogło działać w latach 90 tych za Wałęsy czy Kwaśniewskiego.

Wątpię aby jak to nazywasz prezydent ludu skoro wygrał o włos uzyskał jakąkolwiek rysę z powodu o jakim piszesz. Te dwa elementy są sobie przeciwne. Skoro wygrał o włos nie jest prezydentem ludu.

Obecnie to co robi to nie tylko efekt nowości ale faktycznej realizacji zapowiedzi z kampanii. Ja widzę dużo bardziej konkretne działania niż w przypadku PAD. Konkret w polityce zawsze jest ważny i buduje poparcie.

Być może wchodzimy w fazę korekty. Czy indeksy w USA obniżą się o 10% ? Pasuje mi szybka korekta.

Teraz masz trzy obniżki stóp a dalej twierdzisz że jest źle. Proinflacyjne czynniki np. odmrożenie cen prądu czy wysokie wydatki publiczne. W tym roku obniżka wynosi już 100 pp.

Co do decyzji RPP z września 2023 r. Sama decyzja nie była zaskoczeniem tylko poziom cięcia stóp procentowych. Inflacja po tej decyzji zdaje się do połowy 2024 r. dalej malała do około 3%. Stąd prosty wniosek że decyzja nie była przedwczesna ani przesadzona. Potem inflacja zaczęła rosnąć, co dowodzi, że brak dalszych obniżek był uzasadniony.

Gdyby decyzje RPO były wyłącznie polityczne w tym roku żadnych obniżek stóp by nie było. Dlatego warto zawsze sobie zrobić analizę ex post aby zobaczyć co się stało w rzeczywistości.

Wprowadzenie nowych kas w sklepach Pepco może generować oszczędności nawet rzędu 10 tys. zł rocznie na placówkę, co w skali całej sieci przekłada się na kilkadziesiąt milionów złotych oszczędności rocznie.

Wszystko to opisałem wcześniej skutkuje wzrostem wartości biznesu przed exitem.

Nie wiem czy pracują nad programem partnerskim obecnie. Wcześniej Stańko był raczej na nie, ale to wypowiedź z 2021 r.:

Cytat:

Dzisiaj na poziomie cen i marży, na których pracujemy, program lojalnościowy nie miałby sensu, ponieważ klient jest w Pepco, bo ma najlepszą ofertę w najlepszej cenie i dodatkowo nas lubi.

www.wiadomoscihandlowe.pl/wywi...

Jakieś plany są, ale widać, że temat jest trudny:

Cytat:
W pierwszej połowie 2026 r. uruchomimy w Polsce aplikację mobilną. W pierwszej kolejności posłuży nam do komunikacji z klientami, a dopiero w następnym kroku umożliwimy zakupy.

xyz.pl/obowiazkowy-e-commerce-...

Mi bardziej podoba się pomysł z automatycznymi kasami, ponieważ to są realne oszczędności kosztów na każdym sklepie.

Moim zdaniem trzeba rozpropagować informacje jakie opisałem na forum na różnych forach z zaznaczeniem, że to ze SW-a.

Cieszyłbym się gdyby spółka weszła do indeksu, ale uważam, że poprawa wyników finansowych spowoduje poprawę notowań tyle że w dłuższym terminie. Zobaczymy co z dywidendą w grudniu.

Na wzrost cen nie liczę. Niech tylko realizują swoje plany i spłacą/refinansuja resztę obligacji oprocentowanych na 7,25% p.a., bo to realnie obniża wyniki finansowe i pogarsza cash flow.

Nawrocki już dokonał wyboru. Patrząc na jego notowania wątpię aby brak podpisu cokolwiek zmienił. Banksterzy działają w ten sposób od lat. Podatek nie ma wpływu na sposób działania tylko wymogi prawne i regulacje. Wystarczy opisać jakie informacje i kalkulacje musi otrzymać klient podpisując umowę kredytu i jak ma zostać sprawdzone, że je rozumie.

Opinii obiegowej nie znam. Znam za to cel wprowadzenia KSeF. Głównie chodzi o uszczelnienie systemu podatkowego.

Prezydent podpisał u Mentzena, że nie podpisze ustawy zwiększającej podatki. Wątpię z tego powodu, aby ją podpisał.

Zadłużenie w stosunku do PKB osiągnęło 57,4% w 1q25 r.

Cytat:
Według najnowszych danych Ministerstwa Finansów, w pierwszym kwartale 2025 roku dług publiczny osiągnął 57,4 proc. wartości Produktu Krajowego Brutto, co stanowi najwyższy poziom od ponad dekady.

warszawawpigulce.pl/polska-na-...

Przynajmniej wiadomo skąd cięcia na naukę w 2026 r.

Wchodzimy w obostrzenia wynikające z ustawy o finansach publicznych - Art 86.

Budżet nie spina się nie z powodu braku wyższych podatków dla banków. Ta ustawa nie ma znaczenia z tego powodu. Tu potrzeba wysiłków na uszczelnianie systemu podatkowego i myślę, że KSeF swoje w tej sprawie spowoduje.

micmak napisał(a):
Z mojej strony brak zgody na to Państwo w Państwie. Górnicy okradają każdego Polaka. Zastraszają, grożą strajkami jak im nie dasz. Cyrk

Jak spółka nie ma pieniędzy na wynagrodzenia to ich nie wypłaca. Tylko Daj i Daj. Pazerni są oj Pazerni...

To nie górnicy są winni że politycy nie mają jaj. Poza tym na przykładzie JSW widać, że nie ma wypracowanych mechanizmów ustalających wysokość wynagrodzenia w zależności od sytuacji ekonomicznej. A mechanizm powinien być wypracowany i znany zarówno górnikom jak i politykom. Inaczej mamy ciągłe przeciąganie liny - a górnicy to chłopy od roboty, więc mocniej ciągną.

Cytat:
Sprawdź w jakich okresach były ujemne realne stopy. Zwróć uwagę jak bardzo w tej chwili one odbiegają od inflacji.

Obecna polityka NBP nie odbiega od polityki FED-u. Jest sporo czynników proinflacyjnych odłożonych w czasie. To znaczy, że te banki chcą zachować presję dezinflacyjną i utrzymać kontrolę nad oczekiwaniami inflacyjnymi.

Moim zdaniem ECB utrzymuje nienaturalnie tani pieniądz, ponieważ realne stopy procentowe są w okolicach zera. Wynika to jak przypuszczam z obaw o recesję w strefie euro (Niemcy) i wysokiego zadłużenia krajów PIGS. Jeżeli polityka celna UE będzie szła w zapowiedzianym kierunku, to wzrost inflacji w strefie euro jest pewny, a później wzrost stóp procentowych.

Ta panta rhei.

Zgodnie z informacją od spółki wykorzystują obecnie około 25 tys. wagonów wraz z pracującą rezerwą. Można więc spokojnie zakładać, że po realizacji sprzedaży pierwszej transzy 10 tys. wagonów będą sprzedawać następne.

Dlaczego zwolnili 500 osób mimo zapowiadanego 1.000? Poniższą informację dostałem ze spółki.

Cytat:
Zmniejszenie liczby pracowników objętych zwolnieniami grupowymi wynika z ustaleń podczas wcześniejszych konsultacji ze związkami zawodowymi jak również z uwzględnienia odejść pracowników w okresie od ogłoszenia przez Zarząd zamiaru przeprowadzenia zwolnień grupowych.

Moim zdaniem warto wrócić do historii, aby wyjaśnić w jakim punkcie obecnie jesteśmy jeżeli chodzi o Pepco i co może się stać. Perturbacje związane z Pepco nie dotyczą samej spółki, tylko Steinhoff/Ibex jej głównego akcjonariusza, który obecnie ma ponad 72% udziału w kapitale. Steinhoff/Ibex został przejęty przez wierzycieli, gdyż nie był w stanie spłacić swoich długów. W 2025 r. restrukturyzacja Pepco nabrała tempa i został ogłoszony skup akcji za 200 mln EUR (około 860 mln zł) oraz sprzedano spółkę zależną Poundland, która generowała straty. Ponadto zlikwidowano (lub likwiduje się) nierentowną działalność w Niemczech. W tej sytuacji spodziewam się poprawy rentowności Grupy Pepco w sposób trwały, co również potwierdza Zarząd spółki w tej publikacji: www.portalspozywczy.pl/handel/... Dodatkowo kilka dni temu spółka ogłosiła poza skupem akcji przedterminowy wykup obligacji za 175 mln EUR, oprocentowanych na 7,25% p.a. z terminem wykupu w lipcu 2028 r. (data nie jest bez znaczenia). Zarząd głównego akcjonariusza w ostatnim sprawozdaniu finansowym za rok finansowy zakończony 30 września 2024 r. stwierdził: „W dokumencie tym zarząd podkreśla, że zgodnie z planem restrukturyzacji WHOA celem grupy jest „optymalizacja uporządkowanej, sprawnej i wartościowotwórczej monetyzacji swoich inwestycji w celu spłaty zadłużenia Grupy. - As outlined in the WHOA Restructuring Plan, the purpose of the Group is to create a stable platform to optimise the orderly, expeditious and value enhancing monetisation of its investments for the repayment of the Group Services’ Debt.” Co więcej wdrożony plan restrukturyzacji WHOA wydłużył termin spłaty długu Group Services do co najmniej 30 czerwca 2026 r. (dostępne są dwie opcje przedłużenia o dwa kolejne lata do 30 czerwca 2028 r. (ostateczna data zbycia Pepco), które wymagają zgody wierzyciela większościowego w ramach każdej z linii kredytowych). Ponadto zgodnie z informacjami zawartymi w sprawozdaniu finansowym Ibex Pepco jest przeznaczone do sprzedaży (można spodziewać się delistingu moim zdaniem jeżeli wierzyciele sprzedadzą cały pakiet akcji, czego się spodziewam – ponieważ wtedy dostaną premię za przejście kontroli). Jedna ze spółek przeznaczonych do sprzedaży zostały sprzedana w 2025 r. - Pepkor Holdings za 1,5 mld USD. Druga spółka przeznaczona do sprzedaży Somnigroup International Inc. (wcześniej Tempur Sealy International) przejęła firmę Mattress w pierwszym kwartale 2025 roku za około 5 miliardów USD, z czego 2,7 miliarda USD zostało zapłacone gotówką, a pozostała część w akcjach. Ibex sprzedał akcje Somnigroup na giełdzie NYSE (miał 7,3%) za prawie 1 mld USD. Jak widać spore kwoty wchodzą w grę, a co ważniejsze sprzedaż aktywów jest faktycznie realizowana.

Poza tym dnia 25 września 2025 r. spółka opublikowała informację, że spodziewane jest osiągnięcie solidnego zysku netto w roku obrotowym 2025. „Zysk netto za 9 pierwszych miesięcy roku obrotowego 2025 wyniósł 196 mln euro i osiągnął już poziom z całego roku obrotowego 2024 (199 mln euro)”. Widać, że podjęta restrukturyzacja przynosi efekty. Spółka zmniejsza zadłużenie finansowe (wykup obligacji przed terminem – jak już pisałem) i zakładam, że spłaci również pozostałe obligacje lub je zrefinansuje, ponieważ oprocentowanie na poziomie 7,25% p.a. jest moim zdaniem wysokie. Ten przedterminowy wykup części obligacji stanowi wskazówkę na to jak poprawiły się przepływy pieniężne w grupie po sprzedaży Poundland. Likwidacja działalności w Niemczech również powinna dołożyć swoje do generowanego pozytywnego cash flow przez Pepco i poprawy rentowności.

Przychody nowej Grupy Pepco za okres 51 tygodni zakończonych 21 września 2025 r. wzrosły o 8,8% p.a. przy zachowaniu stałych kursów walutowych, napędzane otwarciami nowych sklepów oraz wzrostem przychodów LFL marki Pepco w tym samym okresie o 2,7%. W trakcie samego czwartego kwartału dynamika wzrostu wyników uległa dalszej poprawie, z przychodami LFL marki Pepco rosnącymi w bieżącym czwartym kwartale o 3,9%. Grupa spodziewa się uruchomić 84 nowe sklepy netto w trakcie czwartego kwartału i planuje zamknąć rok z 248 nowymi sklepami netto łącznie, zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami. Warto wspomnieć, że w sprawozdaniu finansowym Ibex zaznaczono kontynuację programów optymalizacji kosztów i sprzedaży Pepco, co powinno wzmocnić marżę netto i moim zdaniem sugeruje chęć uzyskania jak najwyższej ceny sprzedaży za posiadane akcje Pepco przez wierzycieli.

Na podstawie powyższych działań restrukturyzacyjnych, spłaty zadłużenia, skupu akcji oraz wyników operacyjnych Pepco w 2025 r., w tym poprawy rentowności LFL i planowanego otwarcia nowych sklepów ("W marce Pepco w regionie CEE planujemy około 500-600 nowych sklepów do końca roku fiskalnego 2027 (obecnie mają 3.763 sklepy w CEE). Uważamy, że do momentu osiągnięcia pełnej dojrzałości w dłuższym okresie opcją jest około 1000 sklepów. Po drugie, prowadzimy silne programy optymalizacji sprzedaży" - dodał prezes. biznes.pap.pl/wiadomosci/firmy...), wstępna wycena akcji spółki mieści się w przedziale 40–50 zł za akcję.
Zgodnie z analizą jednego z biur maklerskich cena wynosi około 40 zł obecnie, ale oni swoją wycenę robili nieco wcześniej.

Moim subiektywnym zdaniem jako akcjonariusza/inwestora powyższy zakres cen jest realny choć zakłada, trwałą poprawę wyników operacyjnych, redukcję zadłużenia oraz pozytywne efekty dotyczące biznesu i ekspansji w regionie CEE.
Nawet zakładając sprzedaż akcji Pepco w 2028 r. daje to interesującą roczną stopę zwrotu, w ciągu maksymalnie do 2,5 roku przy niskim ryzyku.

Poza tym skup akcji nie jest przypadkowy i widać, że wierzyciele chcą jak najwięcej wycisnąć, ze sprzedaży Pepco w krótkim terminie. Te 200 mln EUR przeznaczone na skup może prawie ulec prawie podwojeniu przy sprzedaży akcji przez obecnego dominującego akcjonariusza. Dodatkowo przeprowadzone skupy akcji będą działały stymulująco na kurs tj. pro-wzrostowo lub będą minimalizować wielkość ewentualnych korekt.

Spółka dodatkowo uruchomiła program emisji obligacji na 2 mld zł w ostatnich dniach.

Mam akcje Pepco, więc moja obiektywność jest zaburzona. Z drugiej strony akcji jest na rynku tyle, że dla wszystkich wystarczy. Drobny mój wkład w społeczność inwestorów, bo na to, aby polskie instytucje finansowe wykorzystały tę szansę inwestycyjną nie liczę. Bardzo jest ciekawy wyników spółki w 4q25 r. Trzeba jeszcze poczekać kilka ładnych miesięcy.

Na koniec wypowiedź prezesa:

Cytat:
Widzimy, że sytuacja wśród klientów na całym świecie naprawdę bardzo się poprawia. Polska wraca do pozytywnych wyników sprzedaży porównywalnej. W drugiej połowie roku Europa Zachodnia osiąga bardzo dobre wyniki. Tam również nasza oferta spotyka się z bardzo dobrym odbiorem, co znajduje odzwierciedlenie w dwucyfrowym wzroście wyników LFL - powiedział Borchert. -Jesteśmy zadowoleni z 2025 roku i pozytywnie patrzymy na 2026 rok. Czujemy się dobrze przygotowani do kontynuowania mocnych wyników - dodał.

www.portalspozywczy.pl/handel/...

FF spada.

To operacyjnie ciekawa informacja szczególnie w kontekście rozbudowy floty wagonów. Rozumiem, że są podstawy ekonomiczne do takich zakupów.

Cytat:
PKP Cargo rozpoczęło rozbudowę floty wagonów do przewozu kruszyw. Spółka wynajęła pierwsze 42 z planowanych 400 jednostek typu Eamnos, które mają zwiększyć jej konkurencyjność na rynku przewozów budowlanych.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...

W inwestycjach bazuj na swojej wiedzy. Zapisuj dlaczego zainwestowałaś i sprawdzaj, czy przesłanki są aktualne czy nie. Poszerzaj horyzonty i ucz się.

Świadomy inwestor nie podąża za tłumem – podąża za własnym rozumowaniem.Angel

Przejrzałem przepisy. Moim zdaniem ten wyrok nie przejdzie, ponieważ PKP Cargo powoła się na stan wyższej konieczności a prawo to dopuszcza.

Portal na którym została opublikowana informacja jeżeli jest prawdziwa nie ma znaczenia. Liczy się wyrok sądu w tym wypadku nieprawomocny i ryzyko jakie generuje. Sędzia zakładam nie dał wyroku z d..y. A nawet jeżeli dał to trzeba mieć pretensje do sędziego a nie do portalu

Dla mnie ta informacja jest istotna.

Cytat:

Zwolnienia grupowe w PKP Cargo zostały przeprowadzone wbrew przepisom prawa – takie wnioski płyną z wyroku wydanego 29 września przez Sąd Rejonowy Katowice–Zachód. Złamany został art. 314 prawa restrukturyzacyjnego, który stanowi, że planowane zwolnienia grupowe powinny zostać uwzględnione w planie restrukturyzacyjnym.

Jeżeli wierzyciele byli świadomi ryzyka wcześniej, a zakładam że mają swoje działu prawne to 2 dni nie mają znaczenia.

Widać, że konflikt jest i ta publikacja to potwierdza ponieważ podkopuje kompetencje obecnego zarządcy.
Wyrok jest nieprawomocny ale istotna jest kwestia czy podjęte działania były zgodne z prawem. Jeżeli nie to oznacza to kłopoty np. konieczność modyfikacji planu restrukturyzacji w wyniku pozwów zwolnionych pracowników o przywrócenie do pracy itd.

Ciekawe jaką decyzję podejmie sąd apelacyjny i kiedy w tej sprawie.

Poza tym nie wierzę w przypadkową zbieżność zdarzeń.

To może być powód uchwały Rady Wierzycieli.

Cytat:

PKP Cargo w ogóle nie mogło przeprowadzić zwolnień grupowych

www.tysol.pl/a147266-sad-uznal...

Obecnie konkurencja rośnie i dlatego ceny spadają. Nowi przewoźnicy wchodzą na rynek. Mali przewoźnicy urośli. To, że wstrzymują inwestycje wskazuje na konkurencyjny rynek. Ciekawe co zrobi PKP Cargo ze swoją nadpodażą lokomotyw w stosunku do popytu w tej sytuacji?

Ja opieram się na wywiadzie Pani prezes:

Cytat:
Budimex otwarcie przyznaje, że dla nich oznaczało to decyzję o zakupie lokomotywy i wagonów do przewozu kruszywa tak, żeby w pewnym zakresie samodzielnie obsługiwać przynajmniej część kluczowych dostaw. I to nie był tylko Budimex. Część klientów postawiła na własny transport, część przerzuciła się na drogi, a część uznała, że konieczna jest dywersyfikacja i że na przykład wszystkich kontraktów kolejowych nie może już realizować jeden przewoźnik. Wiemy, że w niektórych przypadkach firmy wprowadziły zasadę, że jeden przewoźnik może realizować tylko konkretny wolumen, i wpisały to w swoje polityki zarządzania ryzykiem operacyjnym.

Z tej sytuacji skorzystali bardzo szybko mali przewoźnicy kolejowi, którzy byli w stanie szybko i sprawnie przejąć obszar, który spółka PKP Cargo zostawiła. Wielu z nich urosło na kontraktach porzuconych przez PKP Cargo i teraz nie zamierza tego obszaru oddawać. Widać to bardzo dobrze po statystykach i na przykład porównaniu udziału w rynku PKP Cargo na przestrzeni ostatnich dwóch lat w korelacji ze wzrostem liczby aktywnych przewoźników.

Słowo mały ma szerokie znaczenie.

www.rynek-kolejowy.pl/wiadomos...

Sytuacja konfliktu wskazuje na to, że możesz mieć rację w sprawie tego, że redukcja zobowiązań ma być istotna.

Skoro Rada Wierzycieli podjęła taką uchwałę, to może to wskazywać, że nie wszystkim stopień umorzenia zobowiązań się podoba, w moim odczuciu. Stąd uchwała RW. Oczywistym dla mnie jest, że każda decyzja o umorzeniu części zobowiązań zostanie odebrana pozytywnie przez rynek.

Zarząd musi się spieszyć z restrukturyzacją z uwagi na inwestycje w akcje oraz ryzyko polityczne. Nie wiadomo, czy obecna ekipa wygra następne wybory, a to rodzi ryzyko dla ich inwestycji.

Sąd podejmuje decyzję, jak rozumiem, na podstawie uchwały Rady Wierzycieli. Skoro obecny zarządca wykazuje skuteczność (np. zwolnienia, cięcia kosztów, realne działania naprawcze - a tak jest moim zdaniem - i wynik finansowy dzięki rozwiązaniu rezerwy w2q25 r. jest dodatni), to sędzia będzie miał chyba podstawy, by utrzymać go mimo sprzeciwu części wierzycieli.

Obecnie jednak przychody spadają, udział w rynku również, ale obecny okres kalendarzowy z uwagi na strukturę przewozów powinien odwrócić tendencję. Choć wypowiedzi CFO o tym, że w przetargach na transport węgla jeden z oferentów zaoferował 47% ceny wyjściowej wskazują na ostrą walkę cenową na kurczącym się rynku.

Widać, że PKP Cargo nie może odzyskać klientów w takim stopniu jak by chcieli w związku z liberalizacją rynku i zwiększającą się liczbą małych firm, które są bardziej efektywne kosztowo.

Zapowiadają, że podwoją EBIDTA z 1h25 r. w br. Trzymam kciuki. Plany EBIDTA na poziomie 1 mld zł w 2031 r. oceniam jak obarczone nie tylko ryzykiem politycznym, ale i gospodarczym.

Ja widzę konflikt spowodowany rozbieżnymi interesami.

Nie wiem jakie to może mieć konsekwencje.

Może ktoś zna prawnika który poda ryzyka.

Dla zainteresowanych. Warto posłuchać.

youtu.be/u_D3YRjKjoo?si=vQoulM...

Coś się rozwija. Nowa marka. Udział w przychodach spółki Makrum rośnie.

youtube.com/shorts/YUFO4UqTD44...

To może być istotna zmiana dla spółki.

Cytat:

PKP Cargo spodziewa się zatwierdzenia planu restrukturyzacyjnego jeszcze w 2025 roku

strefainwestorow.pl/wiadomosci...

Z tego powodu postanowiłem wsiąść do tego pociągu.

Nie analizowałem tego szczegółowo, ale chyba główna część tych utworzonych rezerw o jakich piszesz, jest wykazywana w pozostałych dochodach, a nie w rzis. Czy to nie wynika z noty 5.9 i na stronie z rzis?

Z rynkiem nie będę dyskutował. Angel

Reakcja moim zdaniem przesadzona w kontekście rozwiązania rezerwy na ponad 109 mln zł w 2q25 r. Gdyby nie to rozwiązanie rezerwy dalej byliby na minusie na poziomie EBIT. Chylę czoła nad planowaniem finansowym i trzymam kciuki.

W przypadku lokomotyw rozumiem, że chodzi o poniższą informację:

Cytat:
PKP Cargo szuka rzeczoznawcy do wyceny nieużywanych lokomotyw

PKP Cargo ogłosiło postępowanie RFP w sprawie wyceny 337 lokomotyw wyłączonych z eksploatacji. Firmy zainteresowane realizacją usługi mogą składać oferty do 22 września 2025 roku.

kolejowyportal.pl/pkp-cargo-sz...

W przypadku przetargów zapewne chodzi o poniższą stronę:

ezakupy.pkpcargo.com/open-auct...

Nie mogę odszukać informacji o tym, że planują dalsze złomowanie wagonów.

Co do ostatniego złomowania to:

Cytat:
Z potwierdzonych informacji wynika, że firma OLMET z Tarnowskich Gór wygrała licytację na sprzedaż wycofanych z eksploatacji wagonów PKP Cargo. Przedmiotem transakcji jest 6 696 sztuk taboru, o łącznym tonażu przekraczającym 150 tysięcy ton.

www.zlom.info.pl/aktualnosci-i...

Poprosiłem o źródło i jak dokonałeś wyliczeń. To nie zbrodnia. Podobnie jak dyskusja co do inwestycji w PKP Cargo.

Rozumiem, że jak wszyscy będą mieli jedno zdanie na forum to wymiana zdań będzie lepsza. Przecież to niepoważne.

Zbij moje argumenty. Przekonasz innych do inwestycji.

Realista7201 napisał(a):

Poszukaj a znajdziesz, chca sprzedac teraz reszte z 10,000 wagonow, ktore zostaly z tej transzy. Dodatkowe 10,000 wagonow (druga transza) i teraz otworzyli wycene na lokomotywy, a to ciagle jest niewiele, warto sprawdzic ile maja. Na stronie mozesz zerknac.

Tu nie chodzi o brak chęci szukania tylko o pewność, że korzystamy z tych samych danych.

Poza tym w kalkulacji istotne są ilości jakie przyjąłeś do likwidacji i ceny za zezłomowanie. Tych danych nie ma na stronie PKP Cargo.

Z tego co kojarzę nie zaktualizowali danych o liczbę wagonów jakie już przeznaczyli na złom na stronie PKP Cargo.

Zakładam, że nie chcesz podać swoich wyliczeń, aby poddać je weryfikacji. Trudno.

W 3q25 r. liczba pociągów w trasie rośnie, bo zaczęli wozić węgiel. Pani prezes przyznała w wywiadzie, że odzyskiwanie klientów im ciężko idzie i że jest ostra konkurencja cenowa na rynku, a nie chcą walczyć ceną. Słuszna decyzja.

Obecnie tną koszty, więc ich spadek nie dziwi. Teraz skoro zaczęli wozić węgiel ich udział w rynku będzie rósł. Transport kruszyw podobno idzie słabo z uwagi na zastój w budowlance jak twierdzi Pani prezes.

Przypomnę że początkowo planowali zwolnić ponad 1000 osób. Finalnie zwalniają 500. Koszt zwolnień ma nie przekroczyć 35 mln zł.

Nawet przyjmują likwidację 20.000 wagonów wpływy z pozostałej likwidacji szacujesz na około 1,1 mld zł.

Ostatnio na złom sprzedali blisko 6,7 tys. wagonów za 123,3 mln zł. Złomować chcą 10,3 tys. wagonów w sumie.

Mi wychodzi około 18,4 tys. zł za wagon.

Jak policzyłem swoje prognozy wpływów za złom?

Rozwiązali jakieś odpisy, co widać w linii amortyzacji i odpisów w rzis.

Pomyliłem się w szacunku przychodów o 23 mln zł tj. jakieś 2,6%.

EBIT jest dodatnie głównie dzięki dodatniej amortyzacji.

To tak na szybko.

Poniżej wyjaśnienie lepszego wyniku segmentu hotelowego w 2q25 r.

Cytat:
W najbliższych latach spółka zamierza kontynuować swój rozwój poprzez dzierżawę kolejnych hoteli na terenie Polski, a także poprzez zarządzanie hotelami pod markami międzynarodowymi.Obłożenie hoteli wzrosło o 1,3%. Uwagę zwraca solidny wzrost średniej ceny sprzedanego pokoju ( 7,0%) a co za tym idzie również wskaźnik RevPar tj. przychód na dostępny pokój ( 8,7%).

www.biznesradar.pl/a/140091,mi...

Do tego doszedł hotel w Krakowie i we Wrocławiu:

Cytat:
„Rok 2025 zaczyna się dla nas wyjątkowo, gdyż miesiąc po miesiącu zadebiutujemy z pierwszymi obiektami na dwóch topowych rynkach hotelowych w Polsce, najpierw w kwietniu Kraków, a w maju Wrocław. Widzimy duży potencjał do dalszego rozwoju naszego portfolia w tych miastach.” – mówi Łukasz Płoszyński, Wiceprezes Zarządu Focus Hotels S.A.

immobile.com.pl/aktualnosci/fo...

Do tego w 4q2025 r. dojdzie Olsztyn:

Cytat:
Polska sieć Focus Hotels S.A., będąca częścią Grupy Kapitałowej IMMOBILE S.A., ma przyjemność ogłosić zawarcie umowy dzierżawy na swój pierwszy hotel w Olsztynie. Otwarcie obiektu planowane jest na czwarty kwartał 2025 r.

www.bankier.pl/wiadomosc/Focus...

Poprawa wyników widoczna. Wygląda na to że segment Pozostałe świadczył jakieś usługi dla segmentu mody, który został sprzedany. Obecnie robią fit outy dla nowych najemców więc przychody powinny się poprawić. Trochę to dziwnie wygląda gdy segment pozostałe ma aktywa 180 mln zł i jest trzeci co do wielkości

Może to będzie wyjaśnieniem:

Cytat:
Jak bardzo zmienił się w ostatnim okresie rynek? O co dokładnie chodzi?

Przede wszystkim nie prognozowaliśmy tak dużego spadku zapotrzebowania na przewozy towarów koleją. Niezależnie od tego, czy spojrzymy na dane Urzędu Transportu Kolejowego (UTK), czy zarządcy infrastruktury (PKP PLK SA), widać, że przez ostatni rok (od lipca do lipca) przewozy spadły o około 6-8% względem okresu poprzedniego. W spółce PKP Cargo było to około 10%. To jednak nie wszystko – wraz ze spadkiem masy przewozowej przyszło agresywne ofertowanie przez przewoźników i spadek cen za usługę przewozową. Średnie ceny spadły i są niższe niż zakładaliśmy.

www.rynek-kolejowy.pl/wiadomos...

Z jednej strony dobrze, że o tym myślą. Z drugiej te wydatki spowodują, że będą utrudnienia na kolei. Program modernizacji infrastruktury będzie trwała lata. Te 17 mld EUR ma dotyczyć infrastruktury w EU. Nie wiem, ile przypadnie na Polskę.

Cytat:
Dlatego Komisja Europejska, jak zapowiedział, zamierza przeznaczyć 17 mld euro na modernizację infrastruktury, tak aby zwiększyć mobilność wojskową. Z informacji PAP z nieoficjalnych źródeł wynika, że sektor transportowy obawia się, iż w wyniku negocjacji nad nowym projektem budżetu UE może to być ostatecznie kilka miliardów euro.

biznes.interia.pl/gospodarka/n...

Wyniki spółek zależnych notowanych na GPW lepsze niż w 2024 t. Działalność hotelowa w 2q25 r. powinna być lepsza niż w 1q25 r. z uwagi na sezonowość. Zresztą z tego co widzę 3q25r. był w tym segmencie bardzo dobry. Generalnie jestem dobrej myśli.

Ta spółka odzieżowa którą sprzedali w 1q2025 r. miała w 2023 r. 35 mln zł straty netto. W 2024 r. zakładam, że podobnie. Skoro ją sprzedali to można zakładać, że wyniki skonsolidowane GK Immobile powinny się poprawić mniej więcej o 30 mln zł rocznie i będzie to trwała zmiana. Wtedy sprzedaż biznesu odzieżowego ze stratą ponad 100 mln zł ma sens, ponieważ odrobią te straty relatywnie szybko. Pewności oczywiście nie ma, ale jest to ciekawa opcja inwestycyjna moim zdaniem.

Jutro publikacja wyników pierwszy raz bez spółki odzieżowej.

Sprzedaje Passu i kupuje Pepco. Mocne zachowanie papieru.

Tak nowa rekomendacja:

Cytat:
Noble Securities podniósł wycenę akcji Unibepu do 15 zł

www.bankier.pl/wiadomosc/Noble...

Zdaje się, że na wynikach zaważyła umowa z otomoto ze stycznia 2025 r. Niestety została zawarta tylko na rok. Przypuszczam, że nawet jeżeli zostanie przedłużona w styczniu 2026 r. to na innych warunkach nich obecna.

Gdy istniało liberum veto obce mocarstwa przekupywały magnatów, a Ci szlachtę aby sejmy były rwane.

Król Stanisław August Poniatowski brał pieniądze od Katarzyny II. To nie warcholstwo tylko zdrada.

Grum,

przeczytaj dwa zdania jakie zacytowałeś i zastanów się czy chodzi o "samokrytykę". Cytujesz poprawnie, teza błędna - mam nadzieję, że to nie norma u Ciebie.Angel

Która konkretnie zasada antropiczna? :)

Silna nie wyklucza inteligentnego projektanta.

Słaba operuje tylko na obserwacji bez wyjaśnienia stu faktycznego. Można oczywiście zakładać przypadek, że około 20 stałych fizycznych jakie muszą być w wąskich przedziałach akurat przypadkowo tak się przypadkowo uregulowało, że powstało życie na Ziemi.
Prawdopodobieństwo jakieś 0,0000000000000000000000000000000000000001. :) albo mniej.

Z tego wynika, że nawet jeśli Wszechświat miałby „próbować” losowo, prawdopodobieństwo, że wszystkie parametry ustawiają się idealnie dla życia, jest praktycznie zerowe. Te osoby jakie wierzą w przypadek miały więc bardzo dużo szczęścia.

W uzupełnieniu. W nauce pojęcie „teoria” oznacza najlepsze wyjaśnienie dostępne na podstawie dowodów, a nie dogmat czy ostateczną prawdę.

szarlej81 napisał(a):
Chrząszcz bombardier to n-ta wersja argumentu o nieredukowalnej złożoności, z którym ewolucjoniści już dawno się rozprawili. Szkoda czasu na te bzdury.

Co do braku poprawnej komunikacji w tym przypadku - zgoda, zawalili na pełnej linii. Natomiast do ataku na polskich żołnierzy to owszem widziałem w mediach społecznościowych wpisy które zaczęły z tego powodu oskarżać o niekompetencję polską armię, wojsko, sugerować, że to większe zagrożenie niż Rosjanie. Jako, że były to typowe konta no-name traktuję to jako element wojny informacyjnej, ale nie zdziwi mnie to jeżeli tą narrację podchwycą nasi rodzimi pożyteczni idioci.

Proponuje więc aby rozprawił się ze stałymi fizycznymi jeżeli chodzi o inteligentny projekt. Wiele z nich musi być w ekstremalnie wąskich przedziałach, co budzi pytanie: przypadek czy może projekt? :) Podkreślam to teoria i dla mnie ciekawa. Podobnie jak teoria ewolucji Darwina.

Teoria inteligentnego projektu to teoria teologiczna, a nie stricte naukowa. Ciekawym jej potwierdzeniem jest chrząszcz bombardier. Nie ma szans z ewolucyjnego punktu widzenia na powstanie takiego chrząszcza.Ten chrząszcz wyrzuca z odwłoka mieszankę chemiczną tworzącą mini wybuchy. Teoria ewolucji nie daje szans na rozwój takiego chrząszcza, ponieważ każda nieudana próba to jego śmierć.

Inteligenty projekt szuka „śladów Boga” w szczegółach biologii, a KK widzi ślady Boga w samym fakcie istnienia i racjonalności świata. Kościół nie akceptuje tej teorii, ale ma to podłoże teologiczne. Wiara nie potrzebuje dowodów na istnienie Boga.

Co do komunikacji rządu. Od dawana na braki komunikacyjne zwraca uwagę prezydent Nawrocki. Sytuacja mnie nie dziwi. Raczej dziwi mnie beztroska i twierdzenie D. Tuska "Łapy precz od polskich żołnierzy" w tej sytuacji. Kto atakuje w tej sprawie polskich żołnierzy?

Szelej, poczytaj o teorii inteligentnego projektu będziesz wiedział jak było z Adamem i Ewą.

Księga Rodzaju opisuje stworzenie człowieka „na obraz i podobieństwo Boga”, co tradycyjnie rozumie się jako obdarowanie duszą rozumną.

Można więc przyjąć, że hominidy (np. neandertalczycy) istnieli wcześniej jako biologiczne istoty, ale moment stworzenia Adama i Ewy to chwila, gdy Bóg obdarzył pierwszych ludzi duszą.

To jasne rozróżnienie na ciało (powstałe drogą ewolucji) i duszę (dar Boży). Kościół katolicki od dawna podkreśla, że opis stworzenia w Rdz 1–3 jest tekstem teologicznym i symbolicznym, a nie naukowym.

Cytat:
Nie traktuj alegorii dosłownie.... bo zaprzeczasz genetyce i zdrowemu rozsądkowi.... ;-)

Proponuję abyś nie wymyślałem swoich kolejnych tez, niczym nie popartych To, że Bóg mógł stworzyć innych ludzi np. po Adamie i Ewie jest oczywiste. Nie znaczy, że rasizm istniał przed nimi jak twierdzisz, ponieważ skoro ich nie było to jak mógł występować rasizm bez ludzi. Tym bardziej, że do chwili złamania zakazu nie znali grzechu. Zakładam jednak, że coś takiego jak grzech to dla ciebie alegoria.

Twój zdrowy rozsądek to tylko Twoje ograniczenie, ale wątpię abyś na to patrzył kiedykolwiek w ten sposób.

szarlej81 napisał(a):
Rasizm europejski swoje podstawowe źródła ma w europejskim kolonializmie. Następnie dostał podbudowę pseudonaukową w XIX wieku i został zaadaptowany przez partie antysemickie oraz nacjonalistyczne. Szukanie wroga którego można wskazać ludowi jako zagrożenie zawsze dobrze się sprzedawało. Hitler nie wymyślił tu nic nowego. Natomiast to odwołanie się do socjaldemokracji w nazwie NSDAP było głównie chwytem propagandowym. W ten sposób w początkach swojej działalności chciał po prostu przyciągnąć robotników i rywalizować o ten elektorat z socjalistami i komunistami. Ideologicznie NSDAP była partią skrajnie prawicową. Gospodarczo - owszem interwencjonizm państwowy ale od marksistów dzieliła ich przepaść.

Rasizm ma postawy w kolonialiźmie? To co powiesz o pogromach Żydów w średniowieczu w Europie. Religia była wtedy nierozerwalnie związana z rasą a Żydzi chrześcijanami nie byli jak wiesz.

Kolonializm od początku był projektem powiedzmy "gospodarczym".

grum napisał(a):
grum napisał(a):
1ketjoW napisał(a):
Rasizm europejski wywodzi się z narodowej socjaldemokracji

narodowa socjaldemokracja....??? toż to prawie oksymoron.... przecież socjaldemokracja dotyczy ruchów robotniczych .... To zespolenie przeciwstawnych znaczeń by udowodnić kolejną dziwną tezę. Chyba chodziło ci o narodową demokrację.

Chłopie rasizm jest starszy od Adama i Ewy.

Nie powołuj się na źródło, którego nie czytałeś lub którego nie rozumiesz. Adam i Ewa byli pierwszymi ludźmi. Wobec kogo mieli być rasistami? Chyba że chcesz twierdzić, że w raju istniały różne ‘rasy’, tylko redaktor Księgi Rodzaju o tym zapomniał.

Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP)

Narodowosocjalistyczna Niemiecka Partia Robotników.

Jak nic dziś socjaldemokracja.Angel NSDAP wygrała w demokratycznych wyborach.

Przy okazji. Twój kandydat na prezydenta RP nawet nie wiedział że był marszałkiem. A ty krytykujesz wyborców PiSu? Lepiej patrz uważnie na swoje "elity".

Ty i tak nie rozumiesz co napisałem. Napiszę teraz maksymalnie prosto.

Ludzie mogą nieświadomie zgadzać się z poglądami Piłsudskiego.

A ty i tak nie wiesz jak był nazywany gdy był mały, dlaczego nosił wąsy i dlaczego był rabusiem z Bezden.
Z tego powodu nie wywyższaj się nad innych.

Rasizm europejski wywodzi się z narodowej socjaldemokracji a program partii jaką była NSDAP był typowo socjalistyczny. Sama nazwa NSDAP odnosi się wprost do socjalizmu. Twierdzenie, że to radykalna partia prawicowa jest mocno naciągane.

Poza tym amerykańskie ruchy "prawicowe" odnoszą się do tradycji Południa. Przypominam że Abraham Linckoln był republikaninem i to republikańska północ prowadziła wojną secesyjną z południem. Twierdzenie, że republikanie są prawicowi, a demokracji lewicowi nie ma historycznego uzasadnienia.

Za chatem gpt:

Cytat:
Dlaczego FBI/DHS unikają słowa „right-wing” – amerykańskie agencje celowo używają neutralnych kategorii (np. RMVE, MVE), żeby uniknąć oskarżeń o stronniczość polityczną.

Granice etykiety „prawicowy” – to często bardziej kategoria analityczna w badaniach i mediach niż precyzyjna definicja operacyjna.

Cytat:
Po wyeliminowaniu:

więziennych zabójstw,

AGAAVE,

większość „prawicowych” zabójstw politycznych w USA pozostaje wciąż związana z rasistowską i antysemicką przemocą. Jednak ich udział w ogólnej liczbie zabójstw politycznych znacząco maleje, a statystyki przestają wskazywać, że to „prawica odpowiada za zdecydowaną większość”.

Szarlej a o jakiej liczbie zabójstw motywowanych politycznie piszesz? Za jaki okres? Jaki są kryteria oceny?

Poza tym jak traktujesz zamachy np. islamskich ekstremistów?

W USA ruchy typu Anti-Government / Anti-Authority Violent Extremists traktują jako prawicowe? Daleko im jednak do prawicowości rozumianej jak w Europie.
Może się mylę, ale w USA prawicowy ekstremizm to często bardziej antyrządowość, kult broni i indywidualizm.

Ponawiam tekst ze źródła jakie już cytowałem:

Cytat:
What he left were lists: politicians in Minnesota, lists of politicians in other states, lists of names of attorneys at national law firms.”

apnews.com/article/minnesota-l...

Z tego co czytam to był jakiś wariat, który wysłał list do FBI informując o teoriach spiskowych i swoich tajnych misjach. Bardziej mi to przypomina historię Adamowicza.

Cytat:
Thompson also disclosed new details at a news conference. He said investigators had found the handwritten letter, which was addressed to the FBI chief, in a car Boelter abandoned near his home.

Cytat:
“In the letter, Vance Boelter claims that he had been trained by the U.S. military off the books and he had conducted missions on behalf of the U.S. military in Asia, the Middle East and Africa,” Thompson said.

The letter doesn’t specifically say though why he targeted the Hortmans and Hoffmans.

www.wsaz.com/2025/07/15/federa...

Wydaje się, że kryterium wyboru ofiar była kwestia aborcji tj. wybierał osoby, które były za aborcją.

1ketjoW napisał(a):
Moim skromnym zdaniem, wycena akcji PHR miała decydujący wpływ na wyniki spółki. Czy spółka w jakikolwiek sposób kontroluje notowania? Nie. Dziś wynik jest na plus. Jutro jest niewiadomą, przy czym trzeba zwrócić uwagę, że rynek obecnie bardzo mocno wycenia przyszłość spółki PHR. Pamiętaj proszę o dyskoncie wyceniając pakiet jaki jest własnością Zrembu

Jej obecna kapitalizacja to 99 mln zl. Czy słusznie, czy nie? Nie mam pojęcia. Zakładam jednak, że podwajanie wartości w najbliższej przyszłości będzie trudne.

Proponuję spojrzeć jakie zyski generuje spółka na swojej podstawowej działalności a jakie na wycenie pakietu spółki PHR. Wtedy będzie wiadomo, co się stanie gdy kurs PHR przestanie rosnąć. PHR ma kapitały własne na poziomie 3,3 mln zł, a CAP to 138 mln zł.

Ad.1) Jak zinterpretujesz zdanie z początku źródła jakie podałeś?

Cytat:
Poparcie dla tej partii (PiS) jest wyraźnie związane z częstością praktyk religijnych (68% w grupie chodzących do kościoła kilka razy w tygodniu, 46% wśród praktykujących raz w tygodniu).

Dalej jeszcze nie przeczytałem, ale na socjal jako główny powód głosowania na PiS mi to nie wygląda. Tak jak napisałem. Częściowo masz rację. Tabelka na jaką się powołujesz jak widać na Twoim przykładzie wprowadza więc w błąd. Zresztą sprawność rządzenia i powodowanie, że ludzie więcej zarabiają nie jest związana wyłącznie ze zwiększaniem socjalu. Gdyby tak było to osoby które pobierają 800 , a wcześniej 500 głosowałyby na PiS, a tak nie jest. Nawet gdyby przyjąć, że jest jak piszesz, t.j, że w środowisku, gdzie PiS ma 70%, Piłsudski jest „na szarym końcu”, to nie wyklucza to, że inne elementy jego myśli (np. państwowy konserwatyzm, nacisk na suwerenność) działają jako motywacja. Trzeba by zadać pytanie kierunkowe, a nie otwarte.

Ad. 2) Agresywny kapitalizm w Nowym Jorku czy Houston nie skończył się identycznie, co pokazuje, że to nie jest jedyny czynnik. Nie masz więc w tej sprawie racji moim zdaniem.

Ad. 3) Badania genetyczne pokazują rozdzielenie linii – ale brak „konkretnego przodka” sprawia, że mówienie o „pewności” ma charakter hipotezy, nie niepodważalnego faktu. To tak jak liczenie ile jeszcze lat będzie świecić słońce. Nie ma jak sprawdzić tych wyliczeń w praktyce.

Ad. 4) W przypadku Norwegii surowce były kluczowym czynnikiem. Szwecja bazowała na wojnach np. z I RP i innych czynnikach. Nie jest socjologiem ale na pierwszy rzut oka myślę, że Rosjanie postrzegają swoje Państwo jako opresyjne a np. Szwedzi nie. Poza tym Szwedzi są indywidualistami i zdarz się jak czytałem, że umierają sami w domu a potem sąsiedzi po zapachu dowiadują się, że sąsiad zmarł. Postęp jak widać spowodował wyobcowanie.

Łączenie lewicy z komunizmem rzeczywiście może być pewnym uproszczeniem, ale nie znaczy to, że nie ma ciągłości symbolicznej czy personalnej (np. PZPR → SLD w Polsce). To nie jest „propagandowy młotek”, tylko analiza kontekstu historycznego i tego, kto faktycznie tworzył SLD w Polsce.

Cytat:

A jak w USA zabija się polityczkę demokratów wraz z jej mężem (Melissa Hortman) w ich własnym domu to o czym to świadczy?

Nawet posłanka Żukowska (która nie korzysta z prawa do milczenia jak ocenił ją Leszek Miller) stwierdziła, że był to cytuję: "prawdopodobnie mord motywowany politycznie". A to znaczy, że pewności nie ma.

Cytat:
There is little evidence showing why he turned to political violence and extremism,

apnews.com/article/minnesota-l...

Daleki jestem z tego powodu do stawiania równości między zdarzeniami na jakie się powołujesz za np. Onetem itd.

Może z naszego podwórka historia Marka Rosiaka będzie bardziej miarodajna.

Polityczka brzmi tragicznie moim zdaniem. Pani polityk ma dużo więcej powagi.

Ad. 1) Elektorat socjalny nie głosuje wyłącznie na PiS. Twoja teza jest więc tylko w części prawdziwa. Na PiS głosują głównie ludzie, którym bliskie są hasła niepodległościowe marszałka J. Piłsudskiego, konserwatyzmu i stąd sceptyczna postawa wobec Berlina, Moskwy czy Brukseli.
Ad. 2) Detroit nie upadło dlatego, że było „100% kapitalistyczne”, lecz głównie z powodu błędów zarządzania miastem.
Ad. 3) Co do wspólnych przodków. Nie ma jednoznacznego dowodu (chyba, że coś mi umknęło) - nie odszukano szczątków gatunku, który potwierdza tę tezę. Poza tym w drodze teorii ewolucji, widać jednak różnicę - mam nadzieję. Nawet idąc tym topem zanim socjaldemokracja wyewoluuje do "ludzkiej" postaci miną wieki.
Ad. 4) W przypadku Norwegii - to żyją dzięki surowcom i za te środki stworzyła państwo opiekuńcze.

Jeżeli w USA zabija się konserwatywnego aktywistę na kampusie uniwersyteckim (to oczywiście jednostkowy przykład - ale potwierdza, że hasło walka klas ciągle funkcjonuje w tych środowiskach), to świadczy o tym, że narzędzia rewolucyjne wiąż są wykorzystywane. Prawdopodobnie wynika to z frustracji tym, że nie są w stanie przyciągnąć mas, do swoich tez. Młodzieżowe Forum Lewicy, Młodzi Razem itd. używają dalej symboliki marksistowskiej itd. Poza tym trzeba pamiętać kto budował SLD w Polsce. Głównie ludzie z PZPR-u, a oni reprezentowali konkretne pogląd i nie jest tak, że budzisz się pewnego dnia i stwierdzasz, że jesteś socjaldemokratą i będziesz uczył innych demokracji - brakuje im wiarygodności w mojej ocenie. Dla mnie wygląda to na powierzchowną i koniunkturalną zmianę, ponieważ zmianie uległy okoliczności. Nie mam gwarancji, że gdy zmienia się okoliczności polityczne ponownie nie zmienią swoich poglądów na bardziej radykalne.

Bakterie są mimo że ich nie widzisz. To że o czymś nie wiesz nie znaczy że tego nie ma. Poza tym kluczowe elementy tej mentalności to:
1) Oczekiwanie, że państwo powinno zapewniać obywatelom bezpieczeństwo socjalne i podstawowe potrzeby (praca, mieszkanie, opieka zdrowotna).
2) Nieufność wobec mechanizmów wolnego rynku.
3) Skłonność do akceptacji silnej władzy centralnej, traktowanej jako „opiekuna” obywateli.
4) Niska wiara w sprawczość jednostki („od jednostki i tak nic nie zależy”).
5) Oczekiwanie „przywilejów” zamiast współodpowiedzialności.
6)Syndrom homo sovieticus – bierność, roszczeniowość.

Poza tym oczywiście negowanie dorobku historycznego i wskazywanie na konieczność budowania lepszego świata poprzez zmiany społeczne, mimo wiedzy jak ta budowa wyglądała za czasów ZSRR i ile ofiarą pochłonęła w jak krótkim czasie.

Jednym słowem popieranie utopii.

Szarej. Dzięki.

Te radary z tego co czytam to służą do wczesnego ostrzegania i śledzenia dużych, szybkich celów (samoloty, rakiety, większe obiekty latające).

System ASP jak wiesz jest antydronowy.

Deprecjonowanie adwersarza jest typowe dla postsowieckiej lewicowej mentalności, która pokazuje w ten sposób swój "liberalizm i otwartość", a dosłownie zaściankowość, stereotypowość i brak umiejętności na zmierzenie się z faktami.

Przykład jest miarodajny i pokazuje hipokryzję. Publicznie głosimy jedno a w życiu robimy drugie. Jeszcze Pani oskarżyła taksówkarza o atak gazem pieprzowym. Po jej tekstach mnie to nie dziwi jeżeli to prawda. Zawiadomienia na policję nie złożyła.

Ty sam się zgubiłeś i każdy Twój wpis tego dowodzi.
Deprecjonujesz adwersarzy, bez argumentów. Wystarczy poczytać Twoje wpisy aby to zauważyć. Nie masz w nich nic na poparcie Twoich tez poza ogólnikami np. fobiach, które sam komuś przypisujesz na bazie subiektywnej oceny.

W ten sposób dajesz "najlepsze" świadectwo środowisku, które reprezentujesz. Ja się cieszę z tego powodu, bo im więcej wpisów tego typu tym bardziej widać, że nie powinniśmy iść jako naród w tym kierunku.

Pańszczyzna miała taki wpływ na nieufność, za zarówno podczas Potopu szwedzkiego jak i Powstania Kościuszkowskiego chłopi walczyli dobrowolnie. Dodam jeszcze ochotniczy udział w 1918 r. czy w 1920 r. Niestety z historii jesteś mizerny.

Ciekawe informacje o Polskim systemie antydronowych ( przez wielkie P). Ciekawe czy go kupimy, ponieważ sprawdza się na Ukrainie czy będziemy potrzebować kilku lat na podjęcie decyzji. Albo kupomy niemiecki sprzęt.

Cytat:

Polski sprzęt kontra rosyjskie drony. „Ukraińcy uważają nasze radary za najlepsze"

defence24.pl/przemysl/polski-s...

Mentalność. Proszę przykład pani Sylwii Cisoń z PO z Gdańska wyzywającej taksówkarza z zagranicy. Tolerancja w pełnej krasie.

Jeżeli wspierasz Rosję swoją polityką zagraniczną to albo jesteś tak tępy, że tego nie rozumiesz, a wtedy nie powinieneś rządzić. Albo jest o element umowy i wtedy również nie powinieneś rządzić, bo zawierasz umowy, które w końcowym efekcie są szkodliwe.

Mentalność wschodnia to wchodzenie w układy z Moskwą i pisanie, że różnorodność jest dobra.

Weźmy mecz piłkarski. Jedna drużyna to zawodowi piłkarza a druga drużyna to kucharz, rowerzysta, kelner, dziennikarz itd. Która wygra?

Naród jako nacja aby był silny musi być jednością etniczną. Inaczej państwa narodowe idą w powietrze. Za kilkanaście lat zobaczymy jakie skutki będzie miała polityka migracyjna w Niemczech czy we Francji. Dziś to co się tam dzieje to niewinny wstęp. Szwecja już płaci aby cześć migrantów wyjechała.

Nie ma żadnego obozu europejskiego. Jest obóz niemiecko francuski i każdy, kto ma więcej rozumie już poziom piaskownicy rozumie, że przyjęcie tego "europejskiego obozu" oznacza podporządkowanie.

PiS ma tak wschodnia mentalność że wspomagał Ukrainę gdy ani Niemcy ani Francja o tym nie myślały.

Twoje twierdzenia są deprecjonujące i poparte niczym. Od lat czytam że liberalizm to postęp a konserwatyzm to średniowiecze.

Tylko ten liberalizm finansował Rosję i godził się na aneksję Krymu. Wcześniej na Czeczenię czy na Gruzję. To oni budowali Nord Stream 1 i 2. "Postępowa" polityka ale nie wschodnia mentalność.

Jak można było prowadzić tak debilną politykę i dziś twierdzić, że to druga strona ma wschodnia mentalność? Bieguny komuś się pozamieniały.

Do tego dodajmy lata niskich wydatków na zbrojenia i życie pod parasolem USA.

Dziś widać plony tej polityki która była wyraźnie prorosyjska.

Twoje oceny są błędne. Opieram się na rozmowach z Niemcami, a nie na fobiach. Niemcy uważają się za wiodącą siłę w UE. Potwierdził to też Scholz w Parlamencie Europejskim i prof. Legutko zwrócił na ten fakt uwagę.

Debata nie dzieli tylko to co robisz faktycznie potem.
Popatrz np. na zmianę polityki Ukrainy wobec Polski przed wyborami parlamentarnymi. Przestaliśmy być podmiotem. Ukraina woli rozmawiać bezpośrednio z Niemcami czy Francją. Tusk w oddzielnym wagonie itd. My obecnie nie nie prowadzimy polityki podmiotowej międzynarodowej i to bardzo osłabia naszą pozycję.

Mam prawie codziennie kontakt z Niemcami, bo z nimi pracuje. Poza tym pisałem o latach 90 XX w.

Nie widzisz różnicy między słowem symetryczne stosunki a fobia. Kolejna próba dyskredytowania poprzez przypisanie negatywnych cech.

Cytat:

I to jest ta wschodnia mentalność przyszyta podległością i uległością wobec ruskich..... pojedyńcze zdarzenie urastające do normy.... pod warunkiem, że służy podziałom i jest po linii ruskich

Pamiętam czasy gdy polak był synonimem złodzieja samochodów w niemczech. W argentynie prostytutkę do dzisiaj nazywa się "polaka". Chcesz tak definiować narody?? No tak, ale w tym przypadku to takie .... niezgodne z linią

Mnóstwo jest stron internetowych - prawicowych, które każde tego typu zdarzenie nagłaśnia by tworzyć "normę" - idziesz tą drogą.... podzielić, skłócić

Mentalność to szerokie pojęcie. Ten konkretny przypadek znam, a kolega mówił, że ten znajomy policjant twierdził, że taki dostali nieformalne wytyczne. Czy to jednostkowy przypadek? Nie wiem, ale w kontekście tych informacji wątpię.

Nie bardzo widzę związek pomiędzy polityką migracyjną Polski, równymi prawami, a tym co piszę i tym że jest to Twoim zdaniem po linii ruskich. Z tego co piszesz Rozumiem że symetria w relacjach nie ma racji bytu. Mam inne zdanie.

Tak się składa że byłem na granicy polsko niemieckiej kilka lat w latach 90-tych XX w. Widziałem co się dzieje na granicy jaki był przemyt papierosów elektroniki jak kradzione samochody na gazie przejeżdżały granicę.
Ten synonim Polaka złodzieja wynikał z niemieckiej mentalności (słowo klucz). Oni wtedy czuli się lepsi i tak czują się też dziś.

Teraz piłka po stronie UE po lisie Trumpa skoro 19 pakietów sankcji nie zadziałało, to może jednak cła i brak zakupu nawozów, marchewki (trzeci i czwarty kraj pod względem ilości to Rosja i Białoruś), wywrą presję.

Szarej podał że Ukraina dziennie zużywa 10.000 pocisków. D. Tusk twierdzi że nasza roczna produkcja to 30.000 pocisków. Ile to dni grum?

Rozumiem, że szarej też kłamie. Wygodny argument. Udowodnij proszę.

Potem zastanów się czy skoro zwiększany swoje moce produkcyjne razy 6 zgodnie z tym co powiedział D. Tusk to nasza obecna produkcja jest wystarczająca.

Podaj które źródła sugerują zaprzestanie pomocy militarnej dla Ukrainy i udowodnij cytując mnie że to sugeruję. Zwyczajnie kłamiesz.

O polityce historycznej napisałem raz, że nie rozumiem dlaczego nie chcą się zgodzić na ekshumacje ofiar rzezi wołyńskiej. Chyba każdy z nas chciałby pochować swoich bliskich. Co w tym dziwnego że my chcemy.

Co do przestępstw obcokrajowców. Rozmawiałem z kolegą który pracuje w samorządzie na zachodzie kraju przy granicy z Niemcami. Powiedział, że miał bijatykę pomiędzy Ukraińcami na imprezie plenerowej i policja sugerowała aby nie informować mediów. To był przykład cenzury informacji.

Piszesz nieprawdę na mój temat grum, ale to typowe gdy nie ma się argumentów np. w sprawie amunicji 150 mm. Przecież D. Tuska nie zakwestionujesz. Angel

Informacje
Stopień: Opętany
Ostatnia wizyta: 20 października 2025 21:38:11
Liczba wpisów: 5 378
[1,24% wszystkich postów / 1,11 postów dziennie]
Punkty respektu: 953

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,047 sek.

pexafrvj
ofvknlkm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 696,44 zł +378,48% 95 696,44 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +57 011,41 zł 230,07% 121 929,79 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 814,24 zł 23,97% 24 934,98 zł
umodzoxc
hwydlfkg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat