PARTNER SERWISU
wuvqtced
89 90 91 92 93

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 22 maja 2025 07:48:16
Z tego co kojarzę istnieją przepisy zakazujące agitacji wyborczej fundacjom. Wystarczy je stosować. Chodzi o ustawę dotyczącą organizacji pożytku publicznego.

Ciekawa publikacja w sprawie wydatków

www.prawo.pl/samorzad/prowadze...
Edytowany: 22 maja 2025 07:54

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 22 maja 2025 09:36:13
Odnośnie finansowania przez fundacje i inne podmioty.

pkw.gov.pl/uploaded_files/1613...

Cytat:

konieczne jest ograniczenie możliwości ponoszenia kosztów prowadzenia agitacji wyborczej przez podmioty inne, niż komitety wyborcze (usunięcie rozbieżności art. 84 zd. drugie, art. 106 § 1, art. 126 Kodeksu wyborczego). Powołane przepisy z jednej strony ustanawiają wyłączność komitetów wyborczych na prowadzenie kampanii wyborczej i zasadę finansowania kampanii ze środków własnych komitetu, z drugiej jednak zaś pozwalają każdemu wyborcy na prowadzenie agitacji wyborczej bez uprzedniej zgody pełnomocnika komitetu. Konsekwencją jest możliwość prowadzenia przez dowolne podmioty (przez wyborców – legalnie, przez inne podmioty – nielegalnie, ale bez zagrożenia żadnymi sankcjami) agitacji wyborczej i finansowanie jej bez ograniczeń , co może prowadzić do obejścia przepisówokreślających dozwolone źródła środków finansowych komitetów, terminy ich pozyskiwania i wydatkowania oraz limity wydatków, a także pozostawia taką działalność poza jakąkolwiek kontrolą. Doświadczenia z kampanii wyborczych prowadzonych w latach 2018-2020 wskazują na rosnący udział w kampanii wyborczej takich podmiotów, co stało się przedmiotem licznych wystąpień i zapytań kierowanych do Państwowej Komisji Wyborczej m.in. przez komitety wyborcze.

Dziura w prawie powstała w 2018 roku. Nikt przez ten czas nie dał rady rozwiązać tego jakże skomplikowanego problemu prawnego. :)

A tu treść artykułu, który się "zgubił" w trakcie tej nowelizacji.
Cytat:

Art. 499. Kto, w związku z wyborami, bez pisemnej zgody pełnomocnika wyborczego prowadzi agitację wyborczą — podlega karze grzywny albo aresztu.

Tego w aktualnej wersji przepisów już nie ma.
Edytowany: 22 maja 2025 09:43

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 22 maja 2025 10:01:20
W ustawie o fundacjach jest wyraźnie zakreślony zakres działania fundacji. Właściwy minister może zawiesić działanie fundacji niezgodne z ustawą i/lub statutem a sąd może zdecydować o wykreśleniu fundacji z rejestru.

Cytat:

Art. 1. Fundacja może być ustanowiona dla realizacji zgodnych z podstawowymi interesami Rzeczypospolitej Polskiej celów społecznie lub
gospodarczo użytecznych, w szczególności takich, jak: ochrona zdrowia, rozwój gospodarki i nauki, oświata i wychowanie, kultura i sztuka, opieka i pomoc społeczna, ochrona środowiska oraz opieka nad zabytkami.

Działasz niegodnie z prawem i minister powinien działać. Przepisy są.
Edytowany: 22 maja 2025 10:13

szarlej81
178
Wysłane: 22 maja 2025 10:25:37
Minister może zawiesić tylko te fundacje, które są w części finansowane bezpośrednio z budżetu państwa. Jeżeli fundacja ma określone działania w statucie to decyzja o tym czy statut jest zgodny z ustawą decydują sądy, które jak wiadomo działają w Polsce błyskawicznie ;) Ile to już toczy się sprawa Fundacji KGHM oskarżanej o analogiczne praktyki w 2023?

Natomiast przywrócenie artykułu 499 który w 2018 został usunięty dokładnie po to aby ułatwić dopalanie kampanii wyborczej przez fundacje zamyka sprawę definitywnie.

Jeżeli komitet wyraża zgodę na agitację przez fundację, bierze za to odpowiedzialność, również finansową. Nie ma żadnego gadania "ja nie wiedziałem, to nie my". Natomiast jeżeli fundacja działa bez (formalnej) zgody komitetu, jak zapewne jest w tym przypadku to karę nakłada się bezpośrednio na fundację. Proste szybkie i sprawne.

Wiemy już, że PO tego przepisu pomimo obietnic nie przywróciła. Od tych którzy te działania obecnie słusznie krytykują, oczekuję jasnej deklaracji, że ta furtka zrobiona w celu ciągnięcia lewej kasy na kampanię zostanie zamknięta jeżeli dojdą do władzy.
Edytowany: 22 maja 2025 10:26

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 22 maja 2025 10:41:25
Minister może do sądu wystąpić o ustanowienie kuratora jeżeli jego zdaniem fundacja nie działa zgodnie z prawem lub statutem. Gdy ma kuratora wstrzymuje jej działalność. Sprawa do załatwienia w 7 dni.
Edytowany: 22 maja 2025 10:43

janiołek
PREMIUM
20
Wpisów: 62
Wysłane: 22 maja 2025 11:04:01
Konfederacja pod wodzą Bosaka nigdy nie stanie się partią wiodącą na prawicy. On jest ograniczony mentalnie do roli małej partyjki w cieniu PISu. Oby Mentzen jak najszybciej przejął całkowite kierownictwo w Konfederacji. Bosak siedzi już tyle lat w Sejmie i niczego się nie nauczył. Historia koalicji PISu z Samoobroną i jej tragiczny koniec są chyba dla niego zbyt odległe. Zadowala się jak to mu sugerują z PISu " kandydowaniem na prezydenta ...........za dwie kadencje." Wczoraj widziałem i słuchałem wypowiedzi Kaczyńskiego z przed kilku miesięcy na temat ewentualnej koalicji z Konfederacją. ( w skrócie .....NIGDY ) W domyśle jeśli już to załatwię ich jak Samoobronę .Dziś wbrew długofalowym interesom Konfederacji nawołuje do głosowania przeciwko Trzaskowskiemu , czyli na MORALNE ZERO. ( Tak jakby nie można wstrzymać się od głosowania. ) Przypomnę słowa Donalda Tuska skierowane do Konfederacji.: My z wami konkurujemy a oni ( PIS ) chcą was zniszczyć.

szarlej81
178
Wysłane: 22 maja 2025 11:04:40
Może :) Czyli nie musi. Znajdź mi przykład z ostatnich 20 lat w którym jakiś minister wykorzystał to, że może i uderzył tym w "swoich"compress
Jeżeli ktoś chciałby ukrócić takie praktyki w sposób niezależny od "widzi mi się" aktualnego ministra to powyżej masz napisane co należy zrobić. Problem w tym, że to ukracanie jest bardzo dobrym pomysłem gdy jest się w opozycji i nie ma możliwości dojenia w swoją stronę, a bardzo złym pomysłem gdy się rządzi i doić w swoją stronę można. Czego skutki właśnie obserwujemy.
Edytowany: 22 maja 2025 11:07

grum
PREMIUM
101
Wpisów: 916
Wysłane: 22 maja 2025 11:22:23
1ketjoW napisał(a):
Minister może do sądu wystąpić o ustanowienie kuratora jeżeli jego zdaniem fundacja nie działa zgodnie z prawem lub statutem. Gdy ma kuratora wstrzymuje jej działalność. Sprawa do załatwienia w 7 dni.

7 dni to max w przypadku .... rosyjskich standardów

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 22 maja 2025 11:36:52
Nie jestem prawnikiem, ale z KRS-em mam trochę do czynienia. Zgodnie z kpc kuratora ustanawia sąd rejestrowy - KRS.

Cytat:
Art. 20a. KRS
Termin rozpoznania przez sąd wniosku o wpis do Rejestru
1. Wniosek o wpis sąd rejestrowy rozpoznaje nie później niż w terminie 7 dni od daty jego wpływu do sądu.

https://lexlege.pl/krs/art-20a/

Grum - pudło kolejny raz.
Edytowany: 22 maja 2025 11:44

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 22 maja 2025 11:41:23
szarlej81 napisał(a):
Może :) Czyli nie musi. Znajdź mi przykład z ostatnich 20 lat w którym jakiś minister wykorzystał to, że może i uderzył tym w "swoich"compress
Jeżeli ktoś chciałby ukrócić takie praktyki w sposób niezależny od "widzi mi się" aktualnego ministra to powyżej masz napisane co należy zrobić. Problem w tym, że to ukracanie jest bardzo dobrym pomysłem gdy jest się w opozycji i nie ma możliwości dojenia w swoją stronę, a bardzo złym pomysłem gdy się rządzi i doić w swoją stronę można. Czego skutki właśnie obserwujemy.

Ja twierdziłem, że są możliwości prawne działania, a nie że się z nich korzysta.

Innymi słowy: Jeżeli chcesz coś zrobić szukasz sposobu, jeżeli nie chcesz szukasz powodu. Ty szukasz powodu a moja intencja to szukanie sposobu.

Zmiany w prawie jeżeli chce się coś zrobić nie wykluczyły działań w kierunku zastopowania niewłaściwych praktyk w czasie wyborów.

Zacytuje Twoje wpisy, bo są trafne dla Twojej argumentacji w obecnej sytuacji (kupno mieszkania to bezinteresowna transakcja - śmiechu warte)

Cytat:
a bardzo złym pomysłem gdy się rządzi i doić w swoją stronę można.

Cytat:
Gdyby to była rozprawa w sądzie a ja byłbym sędzią to zarządziłbym przerwę abyś skonsultował tą linię obrony z adwokatem :)

Tak właśnie rozumiesz prawo - dojenie w swoją stronę, plus celowe oszukiwanie wyborców o czym pisałeś przed wyborami parlamentarnymi.
Moralizowanie jeżeli chodzi o Ciebie wygląda nieco dziwnie jak dla mnie.
Edytowany: 22 maja 2025 11:52

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 22 maja 2025 11:54:34
1ketjoW napisał(a):
Nie jestem prawnikiem, ale z KRS-em mam trochę do czynienia. Zgodnie z kpc kuratora ustanawia sąd rejestrowy - KRS.

Cytat:
Art. 20a. KRS
Termin rozpoznania przez sąd wniosku o wpis do Rejestru
1. Wniosek o wpis sąd rejestrowy rozpoznaje nie później niż w terminie 7 dni od daty jego wpływu do sądu.

https://lexlege.pl/krs/art-20a/

Grum - pudło kolejny raz.

Dwuinstancyjność kolego, chyba że zakładasz zgodność stron.
Edytowany: 22 maja 2025 11:54

szarlej81
178
Wysłane: 22 maja 2025 12:02:05
Ty już nie psychologizuj bo Ci nie wychodzi. Moją intencją jest to aby przepisy były takie, aby uniemożliwić takie działania niezależnie od opinii ministra na ten temat. Trzeba się urodzić wczoraj aby spodziewać się, że minister partii aktualnie rządzącej uderzy w swoje własne ugrupowanie bo przepisy mu na to pozwalają. Serio myślisz, że minister z rządu PO zareaguje w tej sprawie "bo może" ??? Tylko nie pisz mi, że uczciwość wymaga aby zareagował. Przecież w polityce to sami "uczciwi" siedzą :D

Ponadto mam poważne i obawy, że po kolejnych wyborach będzie tak jak w obecnych i jak było w poprzednich. Tylko sprawcy zamienią się w oburzonych i odwrotnie, po raz kolejny zresztą, bo to wszystko już przerabialiśmy. W interesie opozycji jest grzać temat ale jak się już dochodzi do koryta to nagle perspektywa się zmienia. Popraw mnie jeżeli się mylę ale nie widzę aby ktokolwiek zgłaszał postulaty aby dziurę w Kodeksie Wyborczym, która jest główną przyczyną tej patologii usunąć.

Proponuję spojrzeć na temat szerzej niż tylko perspektywa naparzanki przed drugą turą wyborów.
Edytowany: 22 maja 2025 12:04

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 22 maja 2025 12:06:37
Termin 7-dniowy jest maksymalny. Zakładając, że mielibyśmy ingerencję z zewnątrz (obce finansowanie kampanii wyborczej), zakładam, że całe postępowanie gdyby minister złożył odpowiedni wniosek trwałoby maksymalnie 7 dni wraz z odwołaniem (jeżeli nie krócej).

To nie są standardy moskiewskie, jak wiesz.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 22 maja 2025 12:16:38
szarlej81 napisał(a):
Ty już nie psychologizuj bo Ci nie wychodzi. Moją intencją jest to aby przepisy były takie, aby uniemożliwić takie działania niezależnie od opinii ministra na ten temat. Trzeba się urodzić wczoraj aby spodziewać się, że minister partii aktualnie rządzącej uderzy w swoje własne ugrupowanie bo przepisy mu na to pozwalają. Serio myślisz, że minister z rządu PO zareaguje w tej sprawie "bo może" ??? Tylko nie pisz mi, że uczciwość wymaga aby zareagował. Przecież w polityce to sami "uczciwi" siedzą :D

Ponadto mam poważne i obawy, że po kolejnych wyborach będzie tak jak w obecnych i jak było w poprzednich. Tylko sprawcy zamienią się w oburzonych i odwrotnie, po raz kolejny zresztą, bo to wszystko już przerabialiśmy. W interesie opozycji jest grzać temat ale jak się już dochodzi do koryta to nagle perspektywa się zmienia. Popraw mnie jeżeli się mylę ale nie widzę aby ktokolwiek zgłaszał postulaty aby dziurę w Kodeksie Wyborczym, która jest główną przyczyną tej patologii usunąć.

Proponuję spojrzeć na temat szerzej niż tylko perspektywa naparzanki przed drugą turą wyborów.

Świetna narracja (szczególnie co do mojej osoby) – ale pusta w argumentacji merytorycznej.

Sugerujesz, że w polityce są sami nieuczciwi? Grubo.

Prawo daje pole do działania. Chcesz działasz, nie chcesz nie działasz, ale jak to pisałeś, o oburzeniu społecznym - ono pozostaje i może mieć wpływ na wybory.
Czy brak działania nie będzie miał wpływu na wybory? Niedługo będzie wiadomo, a chodzi o wyborców z poza KO i PiS więc piłka w grze.

Przyszła mi jeszcze jedna myśl do głowy. Skoro minister nie reaguje a wie że są podejmowane działania wyborcze poza wiedzą komitetu wyborczego. To czy nie jest to aprobata tych działań i jak w tym kontekście PKW podejdzie do takich wydatków. Przypuszczam, że inny komitet może złożyć wniosek o nielegalne finansowanie (np. wydatki fundacji na agitację), PKW będzie musiała wtedy wszcząć postępowanie wyjaśniające i podjąć działania, niezależnie od woli ministra czy partii rządzącej. Może być grubo.
Edytowany: 22 maja 2025 12:26

szarlej81
178
Wysłane: 22 maja 2025 12:21:17
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem bo patrząc na Twój ostatni post mam wrażenie, że ja o niebie Ty o chlebie.
Edytowany: 22 maja 2025 12:21

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 22 maja 2025 12:28:28
szarlej81 napisał(a):
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem bo patrząc na Twój ostatni post mam wrażenie, że ja o niebie Ty o chlebie.

Odpowiem cytatem Twojego wpisu z powietrza:

Cytat:
Chcesz powiedzieć, że Nawrocki przejął to mieszkanie nie płacąc panu Jerzemu kwoty o której mowa w akcie notarialnym i nie zobowiązując się absolutnie do żadnych świadczeń na jego korzyść?

szarlej81
178
Wysłane: 22 maja 2025 12:36:51
No tak napisałem. Nie odpowiedziałeś mi na to pytanie ani nie wyjaśniłeś co miałeś na myśli pisząc:

Cytat:

Dziś wiemy, że kwestia mieszkania zakończyła się w 2017 r. W 2021 r. Nawrocki zobowiązań się do opieki. Nie ma związku przyczynowo skutkowego między tymi wydarzeniami. Jeżeli jest inaczej udowodnij to szarlej. Zakładam jednak ciszę - w mojej subiektywnej ocenie Twojej osoby.

Nie chciałem drążyć sprawy, no ale skoro sam do tego wracasz...

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 22 maja 2025 12:48:12
szarlej81 napisał(a):
No tak napisałem. Nie odpowiedziałeś mi na to pytanie ani nie wyjaśniłeś co miałeś na myśli pisząc:

Cytat:

Dziś wiemy, że kwestia mieszkania zakończyła się w 2017 r. W 2021 r. Nawrocki zobowiązań się do opieki. Nie ma związku przyczynowo skutkowego między tymi wydarzeniami. Jeżeli jest inaczej udowodnij to szarlej. Zakładam jednak ciszę - w mojej subiektywnej ocenie Twojej osoby.

Nie chciałem drążyć sprawy, no ale skoro sam do tego wracasz...

Przeczytaj mój wpis z 21 maja 2025 14:07:36

szarlej81
178
Wysłane: 22 maja 2025 13:07:51
Przeczytałem. Skoro twierdzisz, że Nawrocki zobowiązał się do opieki i utrzymania dopiero w 2021 to ja nie będę się z tym kłócił. Niech będzie, że tak faktycznie było. W takim razie jednak wyjaśnij mi skoro pan Jerzy tych pieniędzy w 2012 nie dostał to jakie zobowiązania formalnie wobec niego wziął Nawrocki przy "zakupie" tego mieszkania. Przecież jakieś musiał wziąć, bo taką umowę w której jedna ze stron przekazuje drugiej mienie znacznej wartości, a druga nie bierze na siebie wobec niej żadnych powinności których można by dochodzić prawnie, a jedynie jakieś tam luźne zobowiązania ustne, ciężko nazwać uczciwą i sprawiedliwą.
Edytowany: 22 maja 2025 13:09

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 22 maja 2025 13:08:04
Prawdopodobny jest taki stan faktyczny.
2017 r. - "sprzedaż mieszkania" - Nawrocki reprezentując siebie i jednocześnie pana Jerzego podpisuje u notariusza akt notarialny sprzedaży mieszkania, w którym potwierdza, że zapłacił całą kwotę za mieszkanie
Nawrocki w 2017 r. - płaci 10% wkładu za Pana Jerzego do banku.
W związku z nadchodzącą kontrolą oświadczeń majątkowych (powołanie na IPN i procedura z tym związana) i koniecznością "spięcia" dotychczasowych dochodów Nawrockiego i jego żony z wydatkiem na zakup mieszkania - przekładają oświadczenie dot. opieki nad panem Jerzym jako element "transakcji zakupu mieszkania"

No i się posypała historia. Możliwy strzał w Nawrockiego na drugą turę .... dochody
Edytowany: 22 maja 2025 13:11

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

89 90 91 92 93

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,302 sek.

tydvwnjw
bghgnumv
jwqerdok
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
syamyqyy
qgegklwl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat