PARTNER SERWISU
zkjpvwza

Praca licencjacka na temat analizy technicznej

Jelo
0
Wpisów: 23
Wysłane: 22 lutego 2010 02:24:48
Witam,

Chciałbym się do was zwrócić z mała prośbą. Postanowiłem pisać pracę licencjacką na temat analizy technicznej, niestety mam pecha ponieważ mój promotor nie ma na ten temat zielonego pojęcia a sam jestem w tej materii zielony aczkolwiek chciałbym poznać to narzędzie. Mój problem wyglada mianowicie, jak każdy z was wie ze to temat rzeka, a ja jestem ograniczony jeżeli chodzi o długość, wiec musze się skupić na najważniejszych aspektach i wybrać jakieś konkretne zagadnienie. Moja praca będzie się składać z 3 rozdziałów, 1 pierwszy to ogólny wstęp, drugi to przegląd literatury a trzeci ma być praktyczny. Z pierwszym rozdziałem nie mam najmniejszego problemu, w drugim opisuje co to jest trend, teoria dowa, linie wparcia i oporu, tunele, wyznaczanie linii trendu oraz rodzaje wykresów wykorzystywane przy analizie technicznej. Największy problem mam z trzecim rozdziałem, chciałbym was prosić o jakieś szczegóły o czym mógłbym tutaj pisać, na dzień dzisiejszy zastanawiałem się nad efektywnością paternów cenowych na gpw w oparciu o spółki z wig20 albo może nawet w oparciu o któryś z indeksów wig. Bardzo będę wdzięczny za jakie kol wiek wskazówki.

Pozdrawiam
Piotrek

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 25 lutego 2010 12:26:06
Nie wiem jak Ci pomóc,bo teorię AT znam "z praktyki",a nigdy się jej nie uczyłem.
Praktycznie to możesz na przykład prześledzić historyczne notowania spólek z wig20,załóżmy,bo są najpłynniejsze,i wskazać zależność między obrotami,wolumenem "obróconych"(kupionych/sprzedanych akcji),a zmianą trendu,jeśli taka zależność jest do udowodnienia,albo jej się dopatrzysz.To Twoja praca domowa. :).Roboczy tytuł brzmiałby:wolumen(obrót)a zmiana trendu,najlepiej na wzrostowy.Czyli badanie wyprzedanych rynków,wtedy gdy budzi się byk Angel .
Było,nie było,w końcu jakiś optymizm w tych niepewnych czasach.salute
"Fortuna favet fortibus"

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 25 lutego 2010 12:32:45
Możesz wykazać że AT w średnim terminie nie działa na W20 który jest sterowany z zewnątrz.

A jak chcesz coś prostszego to kup książkę Armsa o wolumenie i zrób analizę efektywności systemu opartego o wskaźniki VEMA.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 25 lutego 2010 14:00:11
albo po majmniejszej lini oporu, wybiez sobie jakies formacje odwrocenia, pokaz przyklady kiedy zadzialaly, kiedy nie zadzialaly i policz jakies statystyki z tego. no chyba ze chcesz startowac w jakims konkursie na najlepsza prace.

swoja droga AT to nie nauka,jest niejednoznaczna. to raczej sztuka. z drugiej strony gdzie na polskich uczelniach uprawia sie jeszcze prawdziwa nauke wiec pewnie nikt sie nie zorientuje. wzystko to pic na wode, masowka za ktora bieze sie kase, przy totalnej anarchii i braku odpowiedzialnosci. nic tylko jakim doktorzyna byc.

sorry za offtopa

mathu
0
Wysłane: 25 lutego 2010 14:01:45
Formacje może i tak, ale systemy oparte o wskaźniki AT to całkiem poważna nauka.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

del-09032025v4
0
Wpisów: 180
Wysłane: 25 lutego 2010 15:25:33
Mnie sie tam formacje podobaja, jesli sa poparte jakims dodatkowym elementem.

mkozdon
0
Wpisów: 50
Wysłane: 25 lutego 2010 22:27:19
Analiza techniczna w praktyce daje niesamowite pole do popisu, a jezeli chodzi o mozliwe problemy badawcze i teoretyczne to mozna wymyslac cale tony :)

- porownanie skutecznosci wskaznikow oraz formacji swiec japonskich (wyniki moga zaskoczyc) - najlepiej metoda recznego backtestingu

- analiza techniczna, czy analiza portfelowa - dwie wykluczajace sie szkoly (praca bardziej statystyczno matematyczna niz czysto wykresowa) =) - w tym kierunku bede pisal magisterke :>

- zarzadzanie ryzykiem pozycji za pomoca narzedzi analizy technicznej - idealne na czesc teoretyczna - wszystko o AT, zarzadzaniu ryzykiem i zarzadzaniu pozycja moze sie zawrzec

- nowe wskazniki analizy technicznej (cos co powstalo po murphym)

- studium trendu - statystyczne opracowanie, ktore by sie przydalo nam wszystkim :P jak dlugo trwaja trendy, jak czesto zmieniaja kierunek itp.

- porownanie wynikow OFE z najprostszymi strategiami technicznymi =) (OFE jest dobre do badan ze wzgledu na to, ze ma bogate zaplecze ustawowe i stosunkowo wysokie wymogi publikacyjne - wyniki, portfele, raporty)

itd. itd.

mathu
0
Wysłane: 25 lutego 2010 22:31:20
Polecam poczytać ten blog:

cobrasmarketview.blogspot.com/...

Autor ma bardzo ciekawe, statystyczne podejście do AT. Praktycznie każdy sygnał analizuje z punktu widzenia danych historycznych dołączając zawsze odpowiednie obrazki.

Jelo
0
Wysłane: 27 lutego 2010 20:23:22
Hej, wielkie dzięki za wasze wskazówki. Postanowiłem że skupię się na sprawdzeniu użyteczności analizy technicznej na GPW analizując indeks WIG jako barometr tego parkietu. Zamierzam po prostu wyszukać poszczególne formacje na wykresie WIG'u i przeanalizować w ilu przypadkach badane formacje sygnalizowały to co miały sygnalizować, ponadto spróbuje sprawdzić dla jakiego okresu dane formacje spełniają swoja funkcje najlepiej. Swoje badanie chce wzorować na pracy Bulkowskiego wydanej w książce pod tytułem: Trading classic chart patterns. Mam nadzieje że będziecie skłonni ocenić moje małe wypociny, przynajmniej pod katem prawidłowego rozpoznania patternow.

konik napisał(a):

swoja droga AT to nie nauka,jest niejednoznaczna. to raczej sztuka. z drugiej strony gdzie na polskich uczelniach uprawia sie jeszcze prawdziwa nauke wiec pewnie nikt sie nie zorientuje. wzystko to pic na wode, masowka za ktora bieze sie kase, przy totalnej anarchii i braku odpowiedzialnosci. nic tylko jakim doktorzyna byc.

sorry za offtopa

Nie zgodzę się z tobą i wydaje mi się ze analiza techniczna jest dobrym temat na prace dyplomowa jak każdy inny temat który chcemy zagłębić. Ponad to jest to moja druga praca dyplomowa, poprzednia pisałem na temat analizy ekonomiczno-finansowej, i analize techniczna chce traktować jako swego rodzaju uzupełnienie oraz narzędzie które będzie mi pomagało minimalizować straty

Nie wypada mi się z tobą nie zgodzić jeżeli chodzi o jakość wykładowców w Polsce, aczkolwiek chciałbym zastrzec sobie że prace piszę na Szkockiej uczelni. Z moich subiektywnych odczuć głównym problemem polskiego szkolnictwa jest ilość studentów przypadająca na jednego wykładowca, a co za tym idzie fakt ze student pozostaje anonimowa osoba.

Pozdrawiam

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 1 marca 2010 00:17:12
Jelo napisał(a):
Zamierzam po prostu wyszukać poszczególne formacje na wykresie WIG'u i przeanalizować w ilu przypadkach badane formacje sygnalizowały to co miały sygnalizować, ponadto spróbuje sprawdzić dla jakiego okresu dane formacje spełniają swoja funkcje najlepiej.
Pozdrawiam

Po co się męczyć sprawdź wpisy i analizy techniczne następujacych osobników z tego forum:
imć Joker, Owner tudzież Addi. Wszyscy to wytrawni technicy, których sprawdzalność nieomal przekracza 100%.Angel
a oszczędzisz sobie sporej roboty.

Jelo
0
Wysłane: 1 marca 2010 01:42:00
buldi napisał(a):

Po co się męczyć sprawdź wpisy i analizy techniczne następujacych osobników z tego forum:
imć Joker, Owner tudzież Addi. Wszyscy to wytrawni technicy, których sprawdzalność nieomal przekracza 100%.Angel
a oszczędzisz sobie sporej roboty.

Myślę że warto się pomęczyć żeby czegoś się nauczyć:] Jak bym chciał isć po najmniejszej linie oporu to bym po prostu przetłumaczył swoją prace z polski albo wybrał jakiś banalny temat. W każdym bądź razie wielkie dzięki na pewno przyda się w nauce albo jako ewentualny benchmark.

Pozdrawiam

Jelo
0
Wysłane: 2 marca 2010 00:55:51
Witam raz jeszcze,

Obecnie jestem na etapie wyszukiwania patternow head and shoulder bottom, załączam trzy obrazki i proszę was o ocenę czy dobrze je rozpoznałem. Wydaje mi się również że mam problem ze znalezieniem tych formacji po tym jak dały fałszywe sygnały, chodzi mi o sytuacje kiedy się pojawiły a mimo to można było obserwować dalsze spadki.

media.stockwatch.pl/data/2010/...

Wielkie dzięki za słowa należnej mi krytyki:]

mathu
0
Wysłane: 2 marca 2010 01:00:39
Na żadnym z obrazków nie ma głowy z ramionami.

ORGR to dołek, głęboki dołek, dołek i potem przebicie linii oporu.

Jelo
0
Wysłane: 2 marca 2010 01:15:47
Kurcze wydawało mi się że na drugim obrazu jest do dosyć dobrze widoczne i założenia co do wolumenu zostały również spełnione. Możesz mi wytłumaczyć dlaczego formacja podana w tym temacie odwrócona głowa i ramiona spełnia założenia tego patternu?

mathu
0
Wysłane: 2 marca 2010 01:29:36
Drugi obrazek to trójkąt zwyżkujący.

Pierwszy dołek nie może być niższy niż drugi.

Żeby zrozumieć dlaczego ORGR wygląda jak wygląda i dlaczego działa, musisz sobie wyobrazić co się dzieje z psychiką rynku podczas powstawania tej formacji.

Najpierw powstaje lewe ramię, czyli zwykły dołek. Kurs idzie trochę do góry i znowu zaczyna spadać, czyli trend jest zachowany. Powstaje nowe, niższe dno, ale teraz kurs idzie trochę wyżej niż to by wynikało z linii trendu spadkowego - ponownie podchodzi do poprzedniego poziomu, który teraz okazuje się poziomem oporu, a nie zwykłym punktem na linii trendu. Kurs odbija się i zaczyna ponownie spadać, ale tym razem nie udaje mu się już nawet pogłębić ostatniego dna. Znowu zawraca pod opór i tym razem przebija go na zwiększonym wolumenie - dla każdego kto patrzy na notowania oznacza to, że trend spadkowy się właśnie skończył, bo najpierw została przebita linia trendu spadkowego, a potem dodatkowo opór znajdujący się na lokalnych szczytach.

Jak widzisz tę formację można wyjaśnić opierając się wyłącznie o linie trendu i linie oporów i wsparć.

Na żadnym z pokazanych obrazków taka sytuacja nie występuje.

Jelo
0
Wysłane: 2 marca 2010 03:16:12
Wielkie dzięki za wyczerpująca odpowiedz, myślę ze na chwile obecna wezmę się za testowanie sygnałów generowanych przez średnie kroczące.

Jelo
0
Wysłane: 2 marca 2010 18:55:54
Witam próbuje zbadać efektywność średnich kroczących na podstawie głównych indeksów, na chwile obezna robię to trochę metodą chałupniczą, która polega na ręcznym wyszukiwaniu sygnałów. Mam pytanie czy da się w amibrokerze otrzymać informacje zbiorczą z wygenerowanymi sygnałami kupna sprzedaży które podają datę i cenę otwarcia na dzień po pojawieniu się sygnału?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,292 sek.

ptfysrpf
gshcpqwu
jctdabep
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qxipqfdd
ollvbbsl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat