127 Dołączył: 2009-03-01 Wpisów: 2 050
Wysłane:
7 stycznia 2010 21:05:05
przy kursie: 1,96 zł
Cytat:JAGO - RB (1 / 2010 ) 20:59 07.01.2010 czwartek
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO Raport bieżący nr 1 Numer raportu / 2010 Rok Pole, w które można wprowadzić dodatkowe oznaczenie numeru raportu. Data sporządzenia: 2010-01-07 Skrócona nazwa emitenta JAGO Pole zostanie uzupełnione automatycznie po wypełnieniu arkusza z informacjami o podmiocie i ponownym otwarciu arkusza raportu. Temat Podpisanie listu intencyjnego Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne Treść raportu: Zarząd spółki JAGO S.A. z siedzibą w Krzeszowicach, niniejszym informuje iż w dniu dzisiejszym otrzymał podpisany przez drugą stronę list intencyjny z fińską spółką z ograniczoną odpowiedzialnością, jako podmiotem kontrolującym estońską spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością będącą udziałowcem w trzech litewskich spółkach z ograniczoną odpowiedzialnością. Wszystkie spółki działają w swoich krajach w branży logistyki żywności mrożonej. List intencyjny dotyczy rozpoczęcia negocjacji w przedmiocie nabycia 64 % udziałów w estońskiej spółce z ograniczoną odpowiedzialnością, a tym samym przejęcia kontroli nad podmiotem będącym udziałowcem w spółkach litewskich. Na mocy listu Emitent w okresie do 15 lutego 2010 roku ma wyłączność na prowadzenie negocjacji i w tym okresie przeprowadzać będzie audyty w/w spółek. Zgodnie z treścią listu, do dnia 15 lutego 2010 roku powinna zostać podpisana umowa nabycia udziałów pod rygorem wygaśnięcia listu i wyłączności na negocjacje. List nie zawiera postanowień dotyczących ew. kar umownych. Emitent postanowił o opóźnieniu przekazania do publicznej informacji nazw spółek, których dotyczy list intencyjny ze względu na słuszny interes Emitenta, do dnia 15 lutego 2010 roku.
RAPORT BIEŻĄCY PODPISY OSÓB REPREZENTUJĄCYCH SPÓŁKĘ
|
|
0 Dołączył: 2009-11-20 Wpisów: 3
Wysłane:
8 stycznia 2010 12:10:11
przy kursie: 2,07 zł
Oby nie szukali pieniędzy u akcjonariuszy. Jago sukcesywnie zyskuje na wartości od początku stycznia... oby tak dalej, chciałbym odzyskać to co utraciłem po falach spadków związanych z elektrimem.
|
|
Wysłane:
8 stycznia 2010 14:03:08
Gramy pro spadkowy scenariusz dopóki nie wrócą powyżej 2,20 Też mnie irytuję to co się dzieje z kursem.  kliknij, aby powiększyć
|
|
|
|
Wysłane:
9 stycznia 2010 10:54:29
Jago Litwa na celowniku 09.01.2010, Katarzyna Kucharczyk Nawet o 13 proc. rósł w piątek kurs akcji Jago. Powód? Informacja o tym, że spółka zamierza kupić 64 proc. udziałów w estońskiej firmie. Ta zaś jest właścicielem trzech litewskich podmiotów działających w branży logistyki żywności mrożonej. Strony uzgodniły, że do 15 lutego Jago ma wyłączność na negocjacje i na przeprowadzenie audytów w tych podmiotach. Jeśli do tego dnia umowy zakupu nie zostaną podpisane, list intencyjny wygasa.Jago nie zdradza nazw spółek, które chce przejąć. – Ich łączne obroty wynoszą około 30 mln zł (przychody ze sprzedaży Jago na koniec III kwartału 2009 r. wyniosły 160 mln zł – red.). Te firmy nie mają strat. Ich wyniki finansowe oscylują w okolicach zera – mówi Sylwester Wojtaczka, członek zarządu giełdowej spółki. Wojtaczka przyznaje, że firmy, które Jago chce kupić, nie są duże. Podkreśla jednak, żeby nie sugerować się obrotami, ponieważ dużo zależy od tego, w jakiej formule się działa. Jeśli w logistycznej (tak jest w przypadku litewskich firm), to nie jest się właścicielem towaru, a przychodem jest tylko wartość świadczonej usługi. Z kolei podmioty, które działają w formule handlowej (jak niegdyś Jago), mają na własność towar, a przychodem jest wartość sprzedanych produktów. W jaki sposób Jago zapłaci za litewskie firmy? – Rozważamy kilka możliwości. Mamy m.in. akcje własne – wskazuje Wojtaczka. Gdyby do transakcji doszło, byłaby to pierwsza zagraniczna akwizycja krzeszowickiej spółki. Na zamknięciu piątkowej sesji jej akcje wyceniono na 2,07 zł (+5,6 proc.). 09.01.2010
|
|
Wysłane:
11 stycznia 2010 08:30:33
Jago kupuje nad Bałtykiem Dystrybutor mrożonek szykuje się do pierwszego w historii zagranicznego przejęcia. Chce kupić firmę z Estonii. Zamiary Jago wyraźnie podekscytowały inwestorów, co przełożyło się na reakcję kursu - na piątkowej sesji rósł nawet o 13 proc. Nic dziwnego. Jago nie afiszowało się dotąd z planami dotyczącymi ekspansji zagranicznej. - Trafiła nam się okazja, ponieważ zagraniczny partner sam się do nas zgłosił z propozycją transakcji - mówi Sylwester Wojtaczka, członek zarządu Jago. Jago podpisało list intencyjny ze spółką z Finlandii, która jest właścicielem firmy z Estonii, która z kolei kontroluje trzy spółki litewskie. Polska spółka chce kupić 64 proc. udziałów w spółce z Estonii, a do 15 lutego ma wyłączność na prowadzenie negocjacji i czas na gruntowne przebadanie tych spółek. - Zamierzamy kupić głównego gracza na rynku logistyki żywności mrożonej, z rocznymi obrotami na poziomie 30 mln zł. Jego mocnym punktem jest infrastruktura magazynowa. Nie należy jednak oczekiwać znaczących synergii między Jago a bałtycką grupą. Dla nas będzie to po prostu zdobycie nowego terenu - wyjaśnia Sylwester Wojtaczka. Jeśli chodzi o finansowanie transakcji, to Jago raczej nie sięgnie po kredyty. - Trudno dziś namówić banki na finansowanie przejęć. Rozważymy wykorzystanie do tego celu akcji własnych [firma ma 14 proc. akcji własnych - red.] - zapowiada Sylwester Wojtaczka. Poza transakcją "bałtycką" Jago nie zaplanowało na ten rok żadnych akwizycji. - Skupimy się na poprawie obrotów i rentowności - twierdzi Sylwester Wojtaczka.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-31 Wpisów: 757
Wysłane:
12 stycznia 2010 20:08:42
przy kursie: 1,99 zł
chyba macie rację i nie ruszy w najbliższych dniach, coś ciężko się wyrwać kursowi z tego kanału spadkowego
|
|
Wysłane:
1 lutego 2010 20:38:57
przy kursie: 1,81 zł
Nie wszyscy ;) Kilku niepoczytalnych pozostało.(piszę o sobie ;) Był czas na sprzedawanie, jak ktoś go przegapił to wydaję się że przy obecnych poziomach lepiej zagryźć zęby i przeczekać niż sypać.
|
|
Wysłane:
2 lutego 2010 13:44:08
A tu obrazek, bardziej życzeniowy ale wciąż możliwy do zrealizowania. Należałoby wyjść powyżej 2 zł do połowy lutego i dopiero wówczas dostaniemy sygnał do odwrotu. Na poziomy Fibo nie zwracać uwagi, chodzi o (zielone) linie trendu.  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 28 listopada 2010 19:43
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
2 lutego 2010 14:21:22
Dlatego wlasnie nabyłem spekulacyjnie pod ten wykres,kurs jest teraz na ważnym wsparciu przynajmniej pod odbicie.Na podwojne dno i zmianę trendu jest też szansa z uwagi na pozytywną dywergencję na MACD,ale na to na razie nie liczę,gdyż atmosfera na rynkach znacznie się pogorszyła,więc kurs jest ciekawy raczej do spekulacji.Ale ok.10% można zgarnąć,ja widzę jakiś wazniejszy opór w okol.2zł.
Edytowany: 28 listopada 2010 19:42
|
|
Wysłane:
10 lutego 2010 16:38:14
przy kursie: 1,76 zł
Mamy nowe minimum close ost.tygodni na 1,76.Poprzednie wsparcie na zamknięciu wynosiło 1,78.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-02-11 Wpisów: 252
Wysłane:
18 lutego 2010 16:29:33
przy kursie: 1,78 zł
Jak to jest,że na wątku spółki zależnej (Zrembu)zainteresowanie forumowiczow ogromne,a tu taka cisza... Jakich wyników kwartalnych się spodziewacie? Będzie pogorszenie rok do roku,czy poprawa w górę? Jest tu jakiś fachowiec od tej spółki?
|
|
Wysłane:
18 lutego 2010 20:17:54
2008Q4 Zysk operacyjny -6 185 Przychody 21 913 Zapewne będzie lepiej niż w analogicznym okresie rok temu i to pomimo straty ponad 1 mln jaką będą musieli wykazać na Zrembie. Przychody sądzę że wzrost ponad 100% jednak zysk trudno prognozować. Widzę każdego dnia ile inwestują w nowe punkty
Edytowany: 28 listopada 2010 19:46
|
|
0 Dołączył: 2010-02-11 Wpisów: 252
Wysłane:
18 lutego 2010 21:30:26
Tu pod tym linkiem jest podany nieco inny zysk operacyjny za 4q2008: mojeinwestycje.interia.pl/gie/...Czy na Zrembie byłoby tylko 1mln straty...?-Jak to policzyłeś,ile na 1 akcji Zrembu Jago jest do tyłu?A w takim razie,czy trzeba odjąć jakieś straty na Gancie,czy nie? I kiedy w takim razie Jago mogłoby zacząć zarabiać...?
Edytowany: 28 listopada 2010 19:45
|
|
Wysłane:
19 lutego 2010 00:07:42
Zremb 30.09 P 1,11 30.12 P 0.94 -0.17/akcje * 10 394 999 = - 1,77 mln 6 246 497 poszło do M.N po 1,12 więc na tym zyskaliby ok 60 tys zł. Jednak zapłata ma nastąpić w terminie późniejszym więc nie wiem jak to będzie wykazane. Gant 30.09 P 20,61 i przez cały Q4 utrzymywał się powyżej tego kursu więc nawet jeżeli zeszli do 0 szt to mają zysk. Jeżeli nie dokonali żadnej transakcji a ich stan pozostał niezmieniony (znam tylko przybliżoną liczbę)to powinni wykazać co najmniej 1,7 mln zysku a więc niweluje to stratę Stormmową. Mieli też trochę kaski, zobaczymy w jaki sposób ona pracowała. Co do danych to opierałem się na stockwatchu
Edytowany: 28 listopada 2010 19:45
|
|
Wysłane:
26 lutego 2010 21:54:15
przy kursie: 1,79 zł
25 lutego odbyło się NWZA Jago. Takie małe streszczenie kolegi z innego forum "HADES" napisał(a):... żaden kac po walnym ... kac był przed walnym ... ale to nie związane :-)
1. żadna to tajemnica ... na chwilę obecną przedmiotem zastawu będzie 1 mln akcji ... żadne inne wielkości nie padały. Koniec kropka. 2. podaż ze strony banku wykluczam ... bowiem to dodatkowe zabezpieczenie ... zresztą przy obecnych obrotach byłoby to samobójstwo dla banku :-) 3. istnieją realne szanse, że pewne pomysły (także te, które padały tutaj wielokrotnie z mojej strony) zostaną wprowadzone 4. reinżynieria procesów biznesowych - dalsze częściowe przekształcanie procesów biznesowych w celu poprawy efektywności w zakresie m.in. kosztów, jakości realizowanych działań i innych 5. ograniczenie zbędnych powierzchni 6. Naciskałem na prognozę wyniku i przymiarki były. przy odrobinie dobrej woli istnieje szansa, że się doczekamy ... kilka czynników otoczenia, które mogą zaburzyć prognostykę ... ale dla mnie to żadne tłumaczenie 7. aspekty mocznikowo - litewskie w labiryncie negocjacji ... z tego względu na ostateczny komunikat trzeba poczekać ... kolejne przekładańce wprowadziłyby jeszcze większy chaos ... 8. witryna kwestia miesiąca ... z ukłonem w kierunku odbiorców ... a także w kierunku inwestorskim ... 9. zarządzanie finansami nakierowane w stronę wysokiego reżimu ... 10. kierunki rozwoju ukierowane w stronę wykorzystania potencjału tkwiącego w Jago (np. bardziej efektywne wykorzystanie istniejącej już sieci) 11. nadal nie do końca jestem przekonany czy "stać" nas na brak prezesa (tutaj rozumiem wybór profesjonalnego NAJEMNIKA) ... chociaż jw części jestem w stanie zrozumieć dlaczego ten stan rzeczy jeszcze musi się utrzymać ... 12. zwiększamy zdolność do konkurowania na rynku organicznie (najwyższa pora :roll: ... reżim kosztowy, ograniczenie rozrzutności)
13. większa otwartość głównego na "zewnątrz"
wszystkie 13 punktów w kierunku 13 zet ... wątpliwości nie mam żadnych ... problemem nadal jest postrzeganie przez rynek ... przez trend obecny ... ale to kwestia czasu ... zapewne długiego ...
podsumowując: w Jago nie ma niczego, co nie mogłoby być jeszcze udoskonalone ... dobrze byłoby jeszcze gdyby wszyscy uczestnicy każdego procesu biznesowego uczestniczyli w jego doskonaleniu --- czy tak jest nie jestem przekonany ... tutaj bardzo dużo będzie zależało od szczytu ... czyli od tego kto będzie Prezesem zarządu (nie tylko od jego kwalifikacji ale także cech osobowych ... autorytatywny typ ... ale taki co pociągnie za sobą resztę kadry po przysłowiową sprzątaczkę)
P.S.: ... z całym szacunkiem i z naciskiem na jeszcze jeden ważny aspekt: brakuje mi silniejszej motywacji pracowników (zaczynając od samej góry ... bo tylko na tej podstawie to stwierdzam) i ich utożsamiania się z sukcesami firmy :roll: ... na mój gust to tutaj tkwi problem dlaczego członek zarządu przeprowadza taki a nie inny pr ...
P.S.2.: ... dla mnie nie ma wytłumaczenia dlaczego członek zarządu nie posiada akcji kierowanej przez siebie firmy ... ... ... nawet jeżeli jego sytuacja zmusiła go do takiego stanu rzeczy ... to powinien zabiegać o to ... opcje na akcje, warranty itp ... ... ... chociaż i tak tego nie rozumiem ... i zapewne nie zrozumiem.
... nasunęło mi się też jedno: czy nie można zwiększać wydajności pracy poprzez spłaszczenie hierarchii - skrócenie czasu podejmowania decyzji ... ale nic na ten temat nie wiem ... bo nie znam szczegółów
... wcale nie był poruszany temat zwrócenie większej uwagi na potrzeby i życzenia klientów ... może poza wprowadzeniem zamówień przez net dla FF (to był ukłon w stronę potrzeb typowego klienta na podstawie analizy modelu Davidoff :-)
muszę uciekać ... czeka mnie pierwszy od siedmiu lat urlop
Pozdr!
|
|
Wysłane:
26 lutego 2010 22:22:01
Z innego forum-to pewnie z Bankiera...Zerknąłem tam z ciekawości co piszą o walnym-to coś przerażającego,głównie wyzwiska... A w powyższym przekopiowanym tekście nie ma kompletnie nic istotnego.Wielkie plany i jeszcze raz plany,z których zupełnie nic nie wynika. Inwestorzy czekają na konkrety,czyli na zyski,a tych brak...! W IVq pewnie znów będzie strata...
|
|
0 Dołączył: 2009-01-17 Wpisów: 155
Wysłane:
26 lutego 2010 22:45:43
Rys roboczy wiec zabazgrany i zasmarkany ale nie w tym rzecz. To jest zoom ale generalnie w dluzszym okresie te wszystkie kreski od dolu to jest zgrupowanie czyli istotne wsparcie. Spolka cenowo wyglada coraz bardziej interesujaco. www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a...
|
|
Wysłane:
26 lutego 2010 23:00:18
Z Parkietu. Lista na walne krótka więc forumowych reprezentacji zwłaszcza z bankiera nie było. Niektórzy po prostu lubią sobie pogadać na tamtym forum na temat o którym nie mają zielonego pojęcia. Co do powyższego tekstu to większość to konkrety tylko hasłowo przedstawione. Walne dotyczyło zastawu na akcjach i już punkt pierwszy powinien być cenną inf dla osób zainteresowanych spółką. Co do wyników to się zgadzam tylko tutaj garstka osób rozmyśla długoterminowo, a większość kombinuję jak sprzedać akcje kilka % wyżej. Wyniki w dużej mierze obciążone są ogromnymi kosztami związanymi z pozyskiwaniem nowych klientów. Nie chodzi tutaj tylko o koszty np. due diligence ale wyposażenia w zamrażarki nowo pozyskanych punktów sprzedaży. Pewnie operacyjnie jeszcze przez kilka kwartałów nie będą się mieli czym pochwalić.
|
|
Wysłane:
26 lutego 2010 23:12:13
Ja też mam papiery,które traktuję jako inwestycję średnio-,a może nawet długoterminową,nie tylko pogrywam na kilka %,wszystko zależy od tego,czy widzę względnie stałą perspektywę wzrostu na papierze,czy nie-w tej chwili ma 2 takie walory,na reszcie "pogrywam",co okazało się słuszną strategią.Na razie na Jago widzę jedynie możliwość spekulacji,najpierw wolę poczekać jak rynek zareaguje na wyniki,tu póki co trudno być optymistą,choć z pewnością zaskakuje mnie fakt,że po przełamaniu close 1.78,nie nastąpiła większa zwała,czekałem z gotówką,ale się nie doczekałem...
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
3 marca 2010 17:02:14
przy kursie: 1,75 zł
pop trend krótkoterminowy przebity boczniakiem ale główny jeszcze nie. ostatnio problemem jest 1,81. jeśli bym miał ustawiłbym stopa jakoś poniżej ostatnich dołków a jeśli bym chciał mieć to dopiero po przebiciu spadkowego trendu głównego czyli w tej chwili powyzej 1,80. dzisiaj jakieś większe obroty i spadkowa sesja, kurs narazie broni 1,70 a co dalej pewnie za chwile sie okaże  kliknij, aby powiększyćEEX
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.