PARTNER SERWISU
shmhpxok

Podatek belki po emigracji

zombek
0
Wpisów: 12
Wysłane: 1 marca 2010 22:49:48
Witam,

W wakacje przeprowadzam się do anglii i zastanawiam się co będzie za rok jeżeli sprzedam moje akcje i wykażę dochód.

czy będę musiał brytjskiej skarbówce odprowadzić ten podatek?

I czy ma tu znaczenie gdzie byłem zameldowany w dniu przelania pieniędzy z rachunku maklerskiego na mój rachunek ROR ??
Gant, Budopol, Sygnity, Zremb, Synthos, Trakcja

Redwatch
0
Wpisów: 47
Wysłane: 1 marca 2010 23:17:14
W te wakacje - rozumiem - przeprowadzasz się do Anglii i za rok od przeprowadzki będąc już w UK chcesz je sprzedać?

zombek
0
Wysłane: 2 marca 2010 09:54:37
Źle się wyraziłem. Chcę je sprzedać w okolicach wyjazdu.

Zastanawiam się czy jest jakaś szansa przy okazji tego wyjazdu uniknąć belki.

I nie wiem czy je sprzedać po zmianie meldunku czy przed.

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 2 marca 2010 10:04:48
Wszystko zależy gdzie bedzie twój tzw osrodek intersów życiowych. Ja tam mieszkałem 4 lata ale podatek od zysków płaciłem w pl. Ciężko bowiem założyć rachunek w polskim dm dla obywateli nierezydentów podatkowych. Wiec DM dalej będzie wysyłał pita do US w Polsce. W UK jest jakaś kwota wolna od takich zysków. Teraz nie pamiętam ale cos koło 3-5K funtów ale weź to wytłumacz polskiemu US że rozliczasz sie z tego w UK.
W UK nie ma meldunku. Zapłać w Polsce i będziesz miał problem z głowy. Tam nikt tego nie będzie nigdy dochodził bo to jest normalny kraj.
Albo my ich, albo oni Was.

Redwatch
0
Wysłane: 2 marca 2010 11:14:21
W okolicach wyjazdu,no to ułatwia sprawę,w zasadzie ją rozwiązuje:). Sprzedajesz wszystko w Polsce,podatek płacisz tutaj i także tutaj składasz z tego PIT-38 nawet jak będziesz w Anglii,internetem. Uzyskałeś dochód w Polsce i tutaj się musisz z niego rozliczyć, w Twoim przypadku. PIT 8 c zostanie wysłany przez DM do US, gdy tam zobaczą ,że masz dochód/stratę i się z tego nie rozliczyłeś, będą się Ciebie czepiać,a tak czy siak będziesz musiał to zapłacić i PIT - 38 złożyć. W Anglii nikt Cie za to szarpać nie będzie, a jak tak to masz potwierdzenie,że dochód pochodzi z legalnego źródła w Polsce. Ty masz spokój,US w Polsce ma spokój, a w Anglii nikt się Ciebie czepiać nie będzie.

zombek
0
Wysłane: 2 marca 2010 11:44:30
OK, bardziej mnie interesowało jak tego podatku nie płacić :)

Widzę, że sie nie da, więc mam kolejne pytania

Jak to rozliczenie z biura maklerskiego jest robione?

czy jeżeli w tym roku nie robie ządnego zakupu i sprzedam wszystkie akcje(jakie pozostały mi z zeszłego roku) za kwotę x , to na rozliczeniu od biura maklerskiego za 2010 jako dochód będę miał kwotę X,a w kosztkach nic??

Nie pasuje mi coś znacznie, bo wychodzi na to,że zarobiłem 3x więcej niż w rzeczywistości(chciałbym, ale niestety sygnity i zremb to były złe spółeczki :) ).

Redwatch
0
Wysłane: 2 marca 2010 13:24:21
W DM w PIT ( odmienia się to czy nie?)8c wykażą Ci tylko standardowe koszty. Tzn wartość nabycia papierów oraz koszt prowizji. W Twoim przypadku jeśli nie było zakupu tylko zbycie,to w PIT 8c kosztem będzie prowizja od sprzedaży pociągnięta przez DM. Niemniej w samym PIT - 38 możesz wykazać inne koszty, bo DM nie wykazuje wszystkich Twoich kosztów na PIT 8 c jakie ponosisz grając na giełdzie. Będą nimi niewątpliwie zakup gazet, internetu itd. Wszystko co jesteś w stanie wykazać,że służy Ci grze na giełdzie. Przy czym różnie traktowana jest sprawa komputera,bo wiadomo,że nie tylko do gry go używasz ale także do celów prywatnych. Także z gazetami fajnie by było abyś miał do tego rachunki np co miesięczne z kiosku lub odcinek prenumeraty rocznej kwartalnej.

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 27 marca 2010 19:42:51
Napiszę jak to jest rozwiązane w Niemczech (wydaje mi się, że w PL ze względu na UE jest podobnie). Zasada jest taka, że podatki płaci się tam gdzie mieszka się ponad pół roku (i nie ma tu znaczenia miejsce zameldowania blackeye). W ten sposób przed kilku laty dupnięto Beckera, który był zameldowany w Monako a udowodniono mu, że ponad pół roku spędził w Niemczech.

pikon7
0
Wpisów: 87
Wysłane: 9 kwietnia 2010 23:24:59
Witam. A ja trochę z innej beczki. Mam pytanie do kiedy trzeba zapłacić Urzędowi Skarbowemu podatek od zysków kapitałowych (giełda)? 2 lata temu jak czytałem w internecie to było, że jakoś do końca tego roku. Czy teraz jest dalej tak samo? Pit składam do końca kwietnia 2010, ale podatek płacę do końca grudnia 2010?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,559 sek.

cuvsyhly
pblyltbw
vlrkknbr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wfcojtll
mbmlipwy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat