PARTNER SERWISU
laatukdg
zombek

zombek

Ostatnie 10 wpisów
Z dzisiejszego dziennika gazety prawnej:

Aż 37 nowych kopalni chce wybudować do 2017 r. Zjednoczenie Singareni, jeden z największych potentatów w indyjskim sektorze wydobycia węgla. Firma zaczyna rozpisywać przetargi na ich budowę i wyposażenie. O zlecenia powalczy też Kopex. – Program inwestycyjny Zjednoczenia Singareni jest olbrzymi. Jego wartość to miliardy dolarów. Przygotowujemy oferty na przetargi i liczymy, że kawałek z tego ogromnego tortu przypadnie Grupie Kopex – mówi Marian Kostempski. – Nowa strategia zakładająca zwiększenie wydobycia jest bardzo ambitna, rząd indyjski chce za wszelką cenę dorównać Chinom inwestycjami w węgiel. Ewentualne wygranie przetargów i rozpoczęcie prac to najwcześniej kwestia przyszłego roku – dodaje Kostempski. Chiński rynek jest też coraz ważniejszy dla Grupy Kopex. Większości dotychczas działającym tam firm górniczych rząd postawił zadanie rokrocznego zwiększania wydobycia o 10 mln ton. Kopex dostarczył jeden kombajn dla chińskiej kopalni. Teraz ma nadzieję na kolejne zamówienia. – Dotychczas prowadziliśmy interesy Zjednoczeniem XINWEN Mining w prowincji Shandong. Jednak niedawno nawiązaliśmy współpracę z kolejnym ogromnym zjednoczeniem węglowym, którego nazwy nie mogę na razie zdradzić. Wiele wskazuje na to, że pozyskamy stamtąd nowe bardzo duże zlecenia. O tym jednak poinformujemy w komunikacie giełdowym – dodaje Kostempski. Kolejny rynek, który może być ważny dla Kopeksu, to Australia, gdzie również przybywa nowych inwestycji. Po tym jak rząd tego kraju zaproponował 40-proc. podatek dla firm zagranicznych inwestujących w przemysł wydobywczy, prawie wszystkie koncerny zagraniczne zastopowały nowe przedsięwzięcia. Władze wycofały się jednak z tego pomysłu. – Od razu widać ruch. Pojawili się nowi gracze z Chin, a nawet z Brazylii. Ożywiły się już prosperujące tam podmioty, takie jak BHP Billiton czy AngloAmerican. Startujemy tam w wielu przetargach. Pomaga nam fakt, że w Australii nasza grupa ma dwie spółki – mówi Marian Kostempski. Nie do przeceniania w ożywieniu inwestycyjnym na antypodach jest fakt, że w Australii wydobywa się najwięcej na świecie węgla koksującego, a jego cena wzrosła w ostatnich kilku miesiącach o 100 proc. Grupa Kopex jest notowana na GPW. To spółka z tak zwanego sektora zaplecza górniczego. Po pierwszym kwartale miała 1,1 mld zł przychodów i 25 mln zł zysku netto. Jaki będzie przyszły rok? – Spodziewamy się, że ożywienie inwestycyjne na rynkach w Chinach, Indiach, Australii będzie miało pozytywny wpływ na wyniki finansowe już w przyszłym roku – kończy Marian Kostempski.
Gant, Budopol, Sygnity, Zremb, Synthos, Trakcja

OK, bardziej mnie interesowało jak tego podatku nie płacić :)

Widzę, że sie nie da, więc mam kolejne pytania

Jak to rozliczenie z biura maklerskiego jest robione?

czy jeżeli w tym roku nie robie ządnego zakupu i sprzedam wszystkie akcje(jakie pozostały mi z zeszłego roku) za kwotę x , to na rozliczeniu od biura maklerskiego za 2010 jako dochód będę miał kwotę X,a w kosztkach nic??

Nie pasuje mi coś znacznie, bo wychodzi na to,że zarobiłem 3x więcej niż w rzeczywistości(chciałbym, ale niestety sygnity i zremb to były złe spółeczki :) ).

Źle się wyraziłem. Chcę je sprzedać w okolicach wyjazdu.

Zastanawiam się czy jest jakaś szansa przy okazji tego wyjazdu uniknąć belki.

I nie wiem czy je sprzedać po zmianie meldunku czy przed.

Witam,

W wakacje przeprowadzam się do anglii i zastanawiam się co będzie za rok jeżeli sprzedam moje akcje i wykażę dochód.

czy będę musiał brytjskiej skarbówce odprowadzić ten podatek?

I czy ma tu znaczenie gdzie byłem zameldowany w dniu przelania pieniędzy z rachunku maklerskiego na mój rachunek ROR ??

Ktoś wie skąd ten run??

www.bankier.pl/wiadomosc/Trakc...

TRAKCJA POLSKA SA informacja o zawarciu umowy

17.11. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 48/2009

Zarząd spółki Trakcja Polska S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu 17 listopada 2009 r.
Spółka, zawarła, z Przedsiębiorstwem Napraw i Utrzymania Infrastruktury Kolejowej w
Krakowie sp. z o.o., z siedzibą w Krakowie ("Wykonawca"):
1. Umowę Podwykonawczą ("Umowa") o wartości netto: 9.413.983,20 zł
Przedmiot Umowy:
Na podstawie Umowy Spółka wykona branżowe roboty specjalistyczne, określone w Umowie, na
rzecz Wykonawcy.
Warunki płatności:
Zapłata wynagrodzenia nastąpi na podstawie faktur wystawionych przez Spółkę, na jej
rachunek bankowy wymieniony w fakturach.
Datą zapłaty faktur będzie dzień uznania rachunku Spółki.
Podstawa prawna: art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej
i warunkach wprowadzenia instrumentów finansowych do zorganizowanego obrotu oraz o
spółkach publicznych (Dz.U. nr 184 poz. 1539 z późn. zm.).

W końcu raporcik

www.pkre.pl/pliki/Raporty%20fi...

WatchDog, prosiłbym bardzo o ocenę i o aktualizacje danych :)

Zremb to nie jest Sygnity o których zapowiedziach nie chcę się nawet wypowiadać, bo dałem się nieźle nabrać :)
spółka wydaje się mieć jasną strukturę, przejmuje inne spółki w czasie kryzysu, chwali się dobrym zyskiem. Mi się ta spółka podoba.
Ale podobnie jak Ty, dopóki nie zobaczę to nie uwierzę :)

Jaki wg Was wpływ może mieć ta informacja na jutrzejszy kurs? I czy długofalowo(po emisji akcji) wyjdzie to korzystnie dla obecnych udziałowców?

Mój błąd, źle przeczytałem datę. Już jestem zakupiony. Mam nadzieję,że nie pomyliłem się z tym wyborem.

Tutaj link o zainteresowaniu Nessa Sygnity.

+opis sytuacji spółki

www.parkiet.com/artykul/7,7982...

A odnośnie kontraktu od GUS-u, to słowo gra tu nie pasuje, bo kontrakt jest już zaklepany.

Jaka cena wg Was wydaje się teraz ok?

Mocno się zastanawiam czy wejść w tą spółeczkę

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 6 października 2010 19:09:31
Liczba wpisów: 12
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,364 sek.

rukqlpyz
kyjbppxd
tdvgtbdw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yullhvgp
bstnynfv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat