Z dzisiejszego dziennika gazety prawnej: Aż 37 nowych kopalni chce wybudować do 2017 r. Zjednoczenie Singareni, jeden z największych potentatów w indyjskim sektorze wydobycia węgla. Firma zaczyna rozpisywać przetargi na ich budowę i wyposażenie. O zlecenia powalczy też Kopex. – Program inwestycyjny Zjednoczenia Singareni jest olbrzymi. Jego wartość to miliardy dolarów. Przygotowujemy oferty na przetargi i liczymy, że kawałek z tego ogromnego tortu przypadnie Grupie Kopex – mówi Marian Kostempski. – Nowa strategia zakładająca zwiększenie wydobycia jest bardzo ambitna, rząd indyjski chce za wszelką cenę dorównać Chinom inwestycjami w węgiel. Ewentualne wygranie przetargów i rozpoczęcie prac to najwcześniej kwestia przyszłego roku – dodaje Kostempski. Chiński rynek jest też coraz ważniejszy dla Grupy Kopex. Większości dotychczas działającym tam firm górniczych rząd postawił zadanie rokrocznego zwiększania wydobycia o 10 mln ton. Kopex dostarczył jeden kombajn dla chińskiej kopalni. Teraz ma nadzieję na kolejne zamówienia. – Dotychczas prowadziliśmy interesy Zjednoczeniem XINWEN Mining w prowincji Shandong. Jednak niedawno nawiązaliśmy współpracę z kolejnym ogromnym zjednoczeniem węglowym, którego nazwy nie mogę na razie zdradzić. Wiele wskazuje na to, że pozyskamy stamtąd nowe bardzo duże zlecenia. O tym jednak poinformujemy w komunikacie giełdowym – dodaje Kostempski. Kolejny rynek, który może być ważny dla Kopeksu, to Australia, gdzie również przybywa nowych inwestycji. Po tym jak rząd tego kraju zaproponował 40-proc. podatek dla firm zagranicznych inwestujących w przemysł wydobywczy, prawie wszystkie koncerny zagraniczne zastopowały nowe przedsięwzięcia. Władze wycofały się jednak z tego pomysłu. – Od razu widać ruch. Pojawili się nowi gracze z Chin, a nawet z Brazylii. Ożywiły się już prosperujące tam podmioty, takie jak BHP Billiton czy AngloAmerican. Startujemy tam w wielu przetargach. Pomaga nam fakt, że w Australii nasza grupa ma dwie spółki – mówi Marian Kostempski. Nie do przeceniania w ożywieniu inwestycyjnym na antypodach jest fakt, że w Australii wydobywa się najwięcej na świecie węgla koksującego, a jego cena wzrosła w ostatnich kilku miesiącach o 100 proc. Grupa Kopex jest notowana na GPW. To spółka z tak zwanego sektora zaplecza górniczego. Po pierwszym kwartale miała 1,1 mld zł przychodów i 25 mln zł zysku netto. Jaki będzie przyszły rok? – Spodziewamy się, że ożywienie inwestycyjne na rynkach w Chinach, Indiach, Australii będzie miało pozytywny wpływ na wyniki finansowe już w przyszłym roku – kończy Marian Kostempski. Gant, Budopol, Sygnity, Zremb, Synthos, Trakcja
|
|
OK, bardziej mnie interesowało jak tego podatku nie płacić :) Widzę, że sie nie da, więc mam kolejne pytania Jak to rozliczenie z biura maklerskiego jest robione? czy jeżeli w tym roku nie robie ządnego zakupu i sprzedam wszystkie akcje(jakie pozostały mi z zeszłego roku) za kwotę x , to na rozliczeniu od biura maklerskiego za 2010 jako dochód będę miał kwotę X,a w kosztkach nic?? Nie pasuje mi coś znacznie, bo wychodzi na to,że zarobiłem 3x więcej niż w rzeczywistości(chciałbym, ale niestety sygnity i zremb to były złe spółeczki :) ). Gant, Budopol, Sygnity, Zremb, Synthos, Trakcja
|
|
Źle się wyraziłem. Chcę je sprzedać w okolicach wyjazdu. Zastanawiam się czy jest jakaś szansa przy okazji tego wyjazdu uniknąć belki. I nie wiem czy je sprzedać po zmianie meldunku czy przed. Gant, Budopol, Sygnity, Zremb, Synthos, Trakcja
|
|
Witam, W wakacje przeprowadzam się do anglii i zastanawiam się co będzie za rok jeżeli sprzedam moje akcje i wykażę dochód. czy będę musiał brytjskiej skarbówce odprowadzić ten podatek? I czy ma tu znaczenie gdzie byłem zameldowany w dniu przelania pieniędzy z rachunku maklerskiego na mój rachunek ROR ?? Gant, Budopol, Sygnity, Zremb, Synthos, Trakcja
|
|
Temat:
TRAKCJA
Ktoś wie skąd ten run?? Gant, Budopol, Sygnity, Zremb, Synthos, Trakcja
|
|
Temat:
TRAKCJA
www.bankier.pl/wiadomosc/Trakc...TRAKCJA POLSKA SA informacja o zawarciu umowy 17.11. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 48/2009 Zarząd spółki Trakcja Polska S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu 17 listopada 2009 r. Spółka, zawarła, z Przedsiębiorstwem Napraw i Utrzymania Infrastruktury Kolejowej w Krakowie sp. z o.o., z siedzibą w Krakowie ("Wykonawca"): 1. Umowę Podwykonawczą ("Umowa") o wartości netto: 9.413.983,20 zł Przedmiot Umowy: Na podstawie Umowy Spółka wykona branżowe roboty specjalistyczne, określone w Umowie, na rzecz Wykonawcy. Warunki płatności: Zapłata wynagrodzenia nastąpi na podstawie faktur wystawionych przez Spółkę, na jej rachunek bankowy wymieniony w fakturach. Datą zapłaty faktur będzie dzień uznania rachunku Spółki. Podstawa prawna: art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzenia instrumentów finansowych do zorganizowanego obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz.U. nr 184 poz. 1539 z późn. zm.). Gant, Budopol, Sygnity, Zremb, Synthos, Trakcja
|
|
Temat:
TRAKCJA
|
|
Temat:
ZREMB
Zremb to nie jest Sygnity o których zapowiedziach nie chcę się nawet wypowiadać, bo dałem się nieźle nabrać :) spółka wydaje się mieć jasną strukturę, przejmuje inne spółki w czasie kryzysu, chwali się dobrym zyskiem. Mi się ta spółka podoba. Ale podobnie jak Ty, dopóki nie zobaczę to nie uwierzę :) Gant, Budopol, Sygnity, Zremb, Synthos, Trakcja
|
|
Temat:
GANT
Jaki wg Was wpływ może mieć ta informacja na jutrzejszy kurs? I czy długofalowo(po emisji akcji) wyjdzie to korzystnie dla obecnych udziałowców? Gant, Budopol, Sygnity, Zremb, Synthos, Trakcja
|
|
Temat:
SYGNITY
Mój błąd, źle przeczytałem datę. Już jestem zakupiony. Mam nadzieję,że nie pomyliłem się z tym wyborem. Gant, Budopol, Sygnity, Zremb, Synthos, Trakcja
|
|
Temat:
SYGNITY
Tutaj link o zainteresowaniu Nessa Sygnity. +opis sytuacji spółki www.parkiet.com/artykul/7,7982...A odnośnie kontraktu od GUS-u, to słowo gra tu nie pasuje, bo kontrakt jest już zaklepany. Jaka cena wg Was wydaje się teraz ok? Mocno się zastanawiam czy wejść w tą spółeczkę Gant, Budopol, Sygnity, Zremb, Synthos, Trakcja
|
|