PARTNER SERWISU
jpqilwka

Wskaźnik Armsa

Veri0n
0
Wpisów: 22
Wysłane: 12 marca 2010 16:59:24
Witam

Mamy pytanie. Czy ktoś wie skąd , albo gdzie znalejźć dane do tego wskaźnika. Przytocze jego definicje

TRIN lub AI = (A/D)/(AV/AD)

gdzie:
A - liczba akcji rosnących
D - liczba akcji zniżkujących
AV - Wolumen akcji rosnących
AD - Wolumen akcji malejących

Dzięki temu wskaźnikowi określa się siłę rynku. Jeśli rynek jest równy 1 tzn że jest w równowadze <1 rynek byka >1 rynek niedźwiedzia Angel

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 12 marca 2010 17:08:03
W jakim interwale byś chciał ten wskaźnik? Banał, dorobimy.

Veri0n
0
Wysłane: 12 marca 2010 17:27:56
Ja preferował bym zestawienie tygodniowe i miesięczne dla wybranego sektora ,bądź spółki o ile to możliwe. Cieszę się , że posiadasz możliwość dostępu do takich danych, a gdzie sam mógłbym coś takiego znalejść ? Wszędzie dostępny jest tylko ogólnie wolumen, a o danych związanych z akcjami ze wzoru to już nie wspomnę.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 12 marca 2010 17:27:57
Żeby wskaźnik miał sens to powinien być obrót, a nie wolumen... bo bioton z będzie machał rynkiem na prawo i lewo :) A najlepiej komponent ten pominąć, bo zrobimy sobie kolejny index ważony kapitalizacją i nie wniesie żadnej informacji.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 12 marca 2010 17:32:03
Verion napisał(a):
Ja preferował bym zestawienie tygodniowe i miesięczne dla wybranego sektora ,bądź spółki o ile to możliwe. Cieszę się , że posiadasz możliwość dostępu do takich danych, a gdzie sam mógłbym coś takiego znalejść ? Wszędzie dostępny jest tylko ogólnie wolumen, a o danych związanych z akcjami ze wzoru to już nie wspomnę.

Albo ty coś pokręciłeś, albo ja nie kumam. Index inwestorów zwany TRIN ma pokazać zachowanie szerokiego rynku, a nie jednej spółki.

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 12 marca 2010 18:27:03
Verion napisał(a):

Mamy bazę pełną danych ;) trzeba je tylko poprzetwarzać.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 12 marca 2010 19:29:00
Nie znam się na nazwach wskaźników, ale niedawno zastanawiałem się nad przydatnością wykresu pokazującego ilość spółek znajdujących się w trendzie wzrostowym i spadkowym. Myślę, że byłoby to przydatne narzędzie AT (czy też może ogólnie statystyczne). Szczególnie pomocne podczas określania zwrotów na rynku.
Klika się i sprzedaje ;-)

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 12 marca 2010 22:09:46
#Verion
swobodnie mozesz Armsa dla wig 20 zapisac w programie do AT, interwaly zaleznie od tego jakimi dysponujesz danymi.. a poza tym A/D, Thrust'a, McClellan'a i co tam sobie zamarzysz ;)

#v3nom
jest wskaznik o nazwie indeks rozproszenia, pokazuje on ile spolek (np wchodzacych w sklad indeksu) osiaga maksima n dni, mozesz z nim poeksperymentowac a pozniej porownac z kontraktem (np poprzez formule SlowStochastic).. czasem cos widac czasem nie ;)

You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.
Edytowany: 12 marca 2010 22:21

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 13 marca 2010 03:12:23
anty_teresa napisał(a):
Żeby wskaźnik miał sens to powinien być obrót, a nie wolumen... bo bioton z będzie machał rynkiem na prawo i lewo :) A najlepiej komponent ten pominąć, bo zrobimy sobie kolejny index ważony kapitalizacją i nie wniesie żadnej informacji.

Obrót to też głupota. Żeby ten wskaźnik był użyteczny to powinien mieć wolumen, ale względny, czyli odniesiony do freefloatu lub wszystkich wyemitowanych akcji. Z tak skonstruowanego wskaźnika można coś wnioskować. Użycie zwykłego wolumenu będzie tak samo skrzywiać obraz rynku jak indeksy w których spółki mają różną wagę.
Rynek można jednak opisać prościej i bardziej intuicyjnie. Jednym ze sposobów jest index rozproszenia, czyli ilość spółek z max z n dni, i przykładowo odniesienie tego do liczby spółek spadających i osiągających min z n dni. Może też być w klasycznej wersji Elderowskiej.
Najprościej jednak jest policzyć ile spółek ma średnią z n dni rosnącą, a ile malejącą. Potem to odjąć podzielić czy co tam sobie wymyślisz. Tylko wtedy rynek nigdy nie jest w trendzie bocznym. Nie znasz też siły i nie masz wiedzy ile spółek ciągnie rynek.
To sobie można rozwijać. Możesz np zdefiniować trend, lub jego brak i liczyć ile w danej grupie jest spółek. RSI w przedziale takim a srakim to trend boczny. powyżej rosnący poniżej malejący. Lub inaczej zaprzęgnąć do tego ADX i DI, czy jeszcze coś innego co pozwala stwierdzić trend lub brak. No możliwości jest naprawdę wiele i ogranicza Cię tylko fantazja i potrzeba.

Veri0n
0
Wysłane: 13 marca 2010 09:43:07
Na samym początku chciałem powiedzieć , że nie sugeruje tego aby zrobić na serwisie tabele z tymże wskaźnikiem, a tylko chciałem zapytać o to gdzie dostępne są dlań dane, żeby zrobić z nich pożytek w swoim szalonym laboratorium. Oczywiście cieszył będę się jak uznacie ten wskaźnik za ciekawy i godny uwagi i zrobicie z niego pożytek tutaj poprzez automatyczną aktualizacje, bo w ten sposób przyczynię się w jakimś stopniu dla rozwoju forum.
anty_teresa Wyczytałem w literaturze, że do obliczenia potrzebny jest wolumen nie obrót. Wskaźnik ten posiada również nazwy takie jak. STTI (Short Term Trading Index) , MKDS i wspomniane wyżej dwie nazwy. Te informacja ,a także jak spożytkować ten wskaźnik znajdują sie pod pozycją Richard. W Arms "Znaczenie Wolumenu" .
Wyciągnięcie wskaźnik dal całego sektora jest bardzo poglądowe, ale zalecane. Dla pojedynczych spółek może mieć on spory rozrzut , ale na przestrzeni tygodniowej sądze , że może dało by się zauważyć jakies potwierdzenia bądz zależności. Zresztą czasem przydało by się i dal pojedynczej sesji. Załóżmy że pojawia się cykl świec do ji w konsolidacji, wtedy bierzemy dane z interesującego nas okresu wyciągamy wskaźnik i widać jaka jest tendencja zmiany.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 13 marca 2010 09:51:19
anty-teresa próbuje Ci zwrócić uwagę na fakt że książkowe wskaźniki są tylko... książkowymi wskaźnikami.
Jezeli chcesz je sprawdzic to musisz to zrobić ponieważ tutaj akurat wypowiedzieli się ludzie którzy już to dawno zrobili i na pewno wiedzą z czego składa sie akurat wskaźnik Armsa. Dziela się z Tobą wiedzą, którą nabyli właśną ciężka pracą która stwierdziła że wskaźnik ten akurat jest dla osób wypowiadających źle skonstruowany i dla nich mało przydatny. Dostajesz tez propozycję gotowych rozwiązań.

Dane do wskaźnika trzeba wyliczyć sobie "samemu" np. poprzez program Amibroker czy też MS lub też Excell.

Cytat:
Wyciągnięcie wskaźnik dal całego sektora jest bardzo poglądowe, ale zalecane. Dla pojedynczych spółek może mieć on spory rozrzut , ale na przestrzeni tygodniowej sądze , że może dało by się zauważyć jakies potwierdzenia bądz zależności. Zresztą czasem przydało by się i dal pojedynczej sesji. Załóżmy że pojawia się cykl świec do ji w konsolidacji, wtedy bierzemy dane z interesującego nas okresu wyciągamy wskaźnik i widać jaka jest tendencja zmiany.

Nie wiem co masz na mysli wyciągnięcie wskaźnika ale wskaźnik do swych wyliczeń bierze ILOŚCI SPÓŁEK a więc niemozliwe jest policzenie go dla JEDNEJ spółki. Możesz go miec przed oczami analizując spółkę z danego sektora /tylko TRIN też musi byc sektorowy/.
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 13 marca 2010 10:09

Veri0n
0
Wysłane: 13 marca 2010 10:07:54
No właśnie później anty-teresa pisze , że potrzebny jest wolumen, żeby wskaźnik miał sens.

Tak na marginesie to ile jest tych anty_teres pod jednym nikiem ? bo mam wraźenie ,że 3 Think.
Edytowany: 13 marca 2010 10:08

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 13 marca 2010 10:19:18
Wolumen odniesiony do free floatu to nie jest ten sam wolumen którego używa Arms.

Wskaźnik Armsa może nieść w sobie obciążenia które wypaczają rynek. Na to tez zwrócił ci uwage anty_teresa.
Na Biotonie może byc 1 mld wolumenu co wypaczy czy cały obraz dla indeksu WIG20 poniewaz inne spółki będa miały wolumeny w tysiącach.
ARMS zmieni wartość tylko dlatego że na BIO był duży wolumen obrotu.
W przypadku wartości obrotu wypaczenie nastąpi gdy ktoś pociągnie spółkę o wysokiej cenie /kapitalizacji/
W przypadku wolumenu względnego do free floatu będziesz miał wskazanie iż spółki które są grane i lubiane przez spekulantów własnie ruszyły. Co nierozłącznie związnae jest z tym że gdy szeroki rynek będzie spadał to jestes narazony na duże straty.

Na pewno znajdziesz jakąś stronę w języku angielskim która notuje ten wskaźnik. Aby poznać wady i zalety niekoniecznie trzeba posługiwać się indeksem WIG.

Dostałeś już bardzo dużo od innych i teraz zamiast sie zastanawiać kto ile ma nicków i patrzeć na forum poszukaj wskazań wskaźnika np. dla rynku amerykańskiego.

Ps. W mojej ocenie wskaźnik jest słabo przydatny. Przeniesienia wskazań/metody ważenia wolumenem wartości wskazań z jednej spółki /kursu/ na cały rynek wydaje mi sie nietrafione.
Jeżeli juz to próbowac uśredniać wskazania i stosowac sygnały w odniesieniu do wartości średniej.
A tak w ogóle to spróbuj zapoznac się z MFI, który poprzez swoje wskazania niesie za soba o wiele więcej wartości / w odniesieniu do pjedyńczej spółki a nie rynku/.
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 13 marca 2010 10:31

Veri0n
0
Wysłane: 13 marca 2010 11:14:44
Zgadza się. Przez to właśnie chciałem ograniczyć dane dla wzoru. Najlepiej wziąść pod uwagę jedną spółke w czasei tygodnia lub miesiąca , co dało by bardziej obiektywną wartość i tylko tyle. Jeśli jednak twierdźicie , że wskaźnik ma nie wielką wartość przekazu, rozbieżność to wporządku. Dziękuje za informacje i uwagi na jego temat.

ps. Ilość osobowośći anty_teresy to była luźna dygresja, która prosi o swobodne sprostowanie. Nie jest to mój przedmiot badań , a pytanie pojawiło się dlatego , że ta osoba skierowała do mnie odpowiedź , a inna znów nawiązała do wątku także chciałem mieć właściwi wzgląd na to do kogo i w jakim czasie się zwracam.

ps dziękuje za odpowiedź

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 13 marca 2010 11:30:20
#Dapi, Tereso_anty

Teoretycznie macie racje z wolumenem i tym nieszczesnym Biotonem, ale po raz mozna te spolke wylaczyc ze wskaznika, po dwa - jak sugerowaliscie liczyc obroty, po trzy mozna probowac napisac wskaznik wazony ciezarem spolki w indeksie (i codziennie go aktualizowac ;) z konsekwencja ze bedzie wypaczal przeszlosc).. po cztery za dwa tygodnie do indeksu moze wejsc nowa spolka, z krotka historia i caly sens poznawczy szlak trafi ;/

..a tak naprawde jakakolwiek dyskusja nie zastapi wlasnych obserwacji, zapisanie wzoru zajmie 5 min, napisanie posta i czytanie poprzednich przynajmniej 2 razy wiecej czasu ;)
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 13 marca 2010 13:29:23
Verion, Ja po prostu skomentowałem siebie, bo chwili refleksji, że to też nie jest dobre rozwiązanie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,621 sek.

ddxrsfro
csxinxok
topybefd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
grvvukbx
klfhicvh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat