PARTNER SERWISU
fewmtdbd
1 2 3 4
szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 21 stycznia 2009 18:47:03 przy kursie: 3,20 zł
A miał juz nie wywalać.Bank,w imieniu p.Pilśniaka.evil4 .Raty,ach te raty...Nadchodzi moment zapłaty..za radosną twórczość.Bank egzekutor nie zna litości.Nie w tych czasach.evil3
Co do kursu Beefsan stać na wybicie,poczekam jeszcze parę dni...:glasses2:
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 21 stycznia 2009 18:48

JANERR
0
Wpisów: 244
Wysłane: 22 stycznia 2009 11:15:30 przy kursie: 2,90 zł
Dzisiaj bank zastawy akcyjne wywala dalej,ciekawe ile tego jeszcze mają.
Oby Prezesunio stracił pakiet większościowy .
Ciekawe ile jeszcze spadnie przez najbliższe 2 tygodnie.:-$

Czysta spekulacja ale może sie opłacić pod warunkiem że sie wyczuje dołek :-"
trzeba też zauważyć że ktoś jednak zbiera akcje z rynku ciekawe kto i czy mi sie tylko zdaje.
Edytowany: 22 stycznia 2009 11:17

szooler
0
Wysłane: 22 stycznia 2009 17:54:11 przy kursie: 2,90 zł
Ja na to poluję.bandhead :blackeye:

Kwestia rzekomo ubitego dna wciąż otwarta.Przy nadgorliwości banku(ów) w wywalaniu papiera historyczne minima mogą się pogłębić.
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 24 stycznia 2009 23:37

pabla69
0
Wpisów: 104
Wysłane: 22 stycznia 2009 19:08:44 przy kursie: 2,90 zł
JANERR napisał(a):
Dzisiaj bank zastawy akcyjne wywala dalej,ciekawe ile tego jeszcze mają.
Oby Prezesunio stracił pakiet większościowy .
Ciekawe ile jeszcze spadnie przez najbliższe 2 tygodnie.:-$

Czysta spekulacja ale może sie opłacić pod warunkiem że sie wyczuje dołek :-"
trzeba też zauważyć że ktoś jednak zbiera akcje z rynku ciekawe kto i czy mi sie tylko zdaje.

Obserwowałem papier wczoraj i dziś. Powtarzał się schemat: gdy po stronie kupna zbierało się 200 000 akcji to szła wywalanka. Wczoraj spuścili cene o grosz, dzisiaj to samo. Czyli nie jest to chamskie wywalanie PKC. Dobry sygnałd'oh! ?
Może mają określoną ilość do sprzedania i potem kierunek jest jedenBoo hoo!

Ponieważ obserwuje Beefsan od dawna, nie są to zbyt popularne akcje i do tej pory niewiele się tu działo.
Przy takim wolumenie wywalania od nowego roku ławica drobnych inwestorów miałaby d'oh! nikłe szanse na utrzymanie kursu na tym poziomie cenowym... także ktoś większy może jest.

Edytowany: 22 stycznia 2009 19:09

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 22 stycznia 2009 22:37:10 przy kursie: 2,90 zł

kliknij, aby powiększyć

Wsparcie na 0,28 broni się jeszcze. Czy się wybroni? Biorąc pod uwagę dzisiejsze obroty - marne szanse. Ostatnie wsparcie znajduje się na 0,25; po przebiciu ... Mewa, Fon, Elkop i kilka jeszcze.

JANERR
0
Wysłane: 23 stycznia 2009 11:11:48 przy kursie: 2,50 zł
Mamy historyczne minima 0.26 grosika ale kiedy dno - o to jest pytanie

Dzwoniłem do Beef Sanu na pytanie o opcje pani odpowiedziała że nie posiadają u siebie takich zabezpieczeń walutowych
ale niestety nie przedstawiła mi sie z imienia i nazwiska to nie wiem czy można jej do końca wierzyć d'oh!
Warto by jeszcze raz ktoś to sprawdził.

Bank wywala akcje prezesunia na całego - ciekawe ile tego jeszcze jest do wywalenia - robi sie ciekawy spekulacyjny kąsek.

Watch D. jakie zadłużenie miał Beef w 3 kwartale ( kredyty ,stan gotówki)

Ile procent udziałów Beef San ma w budowie Centrum Handlowego ?

Edytowany: 23 stycznia 2009 11:13

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 23 stycznia 2009 14:35:49 przy kursie: 2,50 zł
JANERR napisał(a):
Mamy historyczne minima 0.26 grosika ale kiedy dno - o to jest pytanie

No właśnie co tu się dzieje do diabłaangryfire ? 0,32 to było już tanio ale teraz? To jakieś przegięcie. Nad moją osobą chyba jakaś opatrzność czuwa, bo miałem to brać właśnie po te 0,32:binky: . Leci na łeb na szyję i nic nie wskazuje zatrzymania. Może week nieco uspokoi wściekłe stado.
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 23 stycznia 2009 15:25:35 przy kursie: 2,50 zł
A czy ktoś wie, czy gdy kurs szedł w górę to też tak wolumenami po 200 000 up. Tak pytam z ciekawości bo nie spekuluję na tej spółce, ale takie spółki mocno kuszą różnej maści manipulantów pewnie, a natchnął mnie do takiej myśli artykuł co prawda w PBiz. który mam w głębokim... poważaniu..., ale opisywał jakiś nie dawny przypadek przerzucania z tzw. wora do wora na up, po czym jak jak już się domyślam cena nabrała wysokiego poziomu zebrał się wolumen i cały pakiet pewnie został spuszczony po zebranym wolumenie. Trochę dziwne to mi się wydawało co opisał wyżej pabla69, że zbiera się wolumen i nagle jak na gwizdek ktoś wywala liczbę akcji stosowną do zebranego wolumenu i schemacik się powtarza. Albo może jestem przeczulony i jakiś duży udziałowiec, który musi wywala. A to że jak już przebiło swój opór poszło dalej to już dziwne nie jest, bo pewnie ludzie cieli straty czyli uruchamiali stopy więc trochę musiało sobie zlecieć.

Edit. Ach, żebym nie został źle zrozumiany, ten przypadek opisany w Pulsie Biznesu nie miał nic wspólnego z tą spółką, on był wcześniej ale nie podano na czym, uwagę moją przykuł jedynie sam mechanizm i tak jakoś w pierwszym odruchu na wieść, że wolumeny były skorelowane, aczkolwiek tego nie sprawdzałem, bazuję na uwagach użytkowników portalu, na częściowych w dodatku, tak coś mnie tknęło, że może to jest normalne zjawisko, a może nie jest.
Edytowany: 23 stycznia 2009 15:35

etopiryna
0
Wpisów: 57
Wysłane: 23 stycznia 2009 16:50:18 przy kursie: 2,50 zł
hm... no to mamy niezły pasztet... na razie nie jest on smaczny bandhead

przewaliło się około 15 mln akcji od ostatniego dnia gdy sprzedawał Pilśniak. Tym samym wychodziłoby na to, że zejście poniżej 50% musiało nastąpić...
"Po dzisiejszej zwale wycena pakietu prezesiny znów spadnie i bank będzie od poniedziałku znów wywalał, żeby zabezpieczenia były OK. I tak az się skończą akcje albo kredyt."
sam już nie mam pomysłu. Kopać z koniem nikt się nie będzie...

Na razie zostawiam i czekam:
- aż skończy się zasypywanie
- aż ktoś mocniejszy podejmie rękawice
- na cokolwiek...

pozdrawiam

JANERR
0
Wysłane: 23 stycznia 2009 19:24:56 przy kursie: 2,50 zł
Watch D jak dasz rade to kuknij w raporty kwartalne Beefa - co tam twoje wprawne oko wychwyci u tego potencjalnego
bankruta. (podaj pare cyferek)

Robi się coraz tańszy dzięki akcyjkom Prezesa i pachnie spekulacją d'oh!
Branża w której działa i ceny walut powinny wreszcie przynieść jakieś zyski pod warunkiem że banki nie będą upominać się ostro o spłaty długów.

pabla69
0
Wysłane: 25 stycznia 2009 09:36:20 przy kursie: 2,50 zł
Rzeźni ciąg dalszy...

Czy ktoś (bankowiec) mógłby wyjaśnić czy jeżeli w trakcie ostrego wywalania spada kapitalizacja spółki ma
to wpływ na zabezpieczenia bankowe.

Czekam na następne info ze spółki...angryfire.

Biorąc pod uwagę moje doświadczenia z tą spółką zrobiłem to co poprzednio czyli uśredniłem.
Liczę na to, że historia lubi się powtarzać i tak jak poprzednio po wyprzedaży akcji przez prezesa spółka dała zarobić.
Edytowany: 25 stycznia 2009 09:43

szooler
0
Wysłane: 25 stycznia 2009 13:10:53 przy kursie: 2,50 zł
Nie jestes sama,Pabla.3some
Sam jeszcze nie skonczylem zabawy ze spolka:blackeye: .Zeby tylko namierzyc sam dolek.angryfire
"Fortuna favet fortibus"

pabla69
0
Wysłane: 25 stycznia 2009 18:41:54 przy kursie: 2,50 zł
Zapomniałem dodać, że piątek także spędziłem "live z Beefsanem" i taktyka wywalania zmieniła się na mniejsze pakiety.

Albo podaż się wyczerpuje, albo "sypacz" czyta to forum i wie, że został namierzony hehe...:binky:

A jak czyta to mógłby napisać kiedy koniec3some

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 25 stycznia 2009 19:00:55 przy kursie: 2,50 zł
Spojrzałem na wykres tego Befa i pierwsze co powiedziałem sobie to ajj................ Liczenie na formację dużego spadku czasem ma sens, tylko zawsze trzeba pamiętać, że zwykle ta formacja nie powstaje bez przyczyny i wiąże się z fundamentalnymi kłopotami spółki i zwykle wchodzi się w nią gdy już się ukształtuje jej dno i nawraca kurs, bo do końca nigdy nie wiadomo czy te kłopoty nie spowodują kolejnego spadku, wiec bezpieczniej wchodzić gdy już kurs nawrócił bo blisko jest do poziomu stopa, wchodzenie na górze bywa bardzo ale to bardzo ryzykowne, ale to się łatwo mówi, a nie wiesz przecie jak długo będzie spadało. Choć ostatnio muszę przyznać, że i mnie zastanowiły duże wzrosty na niektórych śmieciowych spółkach, po czym równie efektowne spadki. Takie wejście w formację dużego spadku można by nazwać tym co niektórzy określają łapanie dołka, a inni bardziej ostrożni łapaniem spadających noży, czasem się złapie nóż ale czasem palce obetnie.
Edytowany: 25 stycznia 2009 19:03

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 25 stycznia 2009 19:17:07 przy kursie: 2,50 zł
JANERR napisał(a):
Watch D. jakie zadłużenie miał Beef w 3 kwartale ( kredyty ,stan gotówki)

Conieco informacji jest na stronie spółki:
www.stockwatch.pl/gpw/beefsan....
w zakładce Aktualne wyniki.

Ja do wtorku na pewno zrobię fundamentalną ocenę, bo wracam z ferii.
Bardzo mi się w każdym razie nie podobają literki CCC w ratingu.

JANERR
0
Wysłane: 26 stycznia 2009 12:57:05 przy kursie: 2,60 zł
Pare kluczowych informacji

Dzisiaj dłużej rozmawiałem z szfostwem w BeefSanie - informacje już konkretne !!

Nie posiadają żadnych zabezpieczeń walutowych - opcji

Poprosiłem by zarząd wystosował w tej sprawie komunikat do PAPu ( zobaczymy jaka będzie reakcja na moją interwencje
)

I jeszcze jedna informacja

Beff San posiada 19 % udziałów w budowanym Centrum Handlowym w Sanoku

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 27 stycznia 2009 00:59:54 przy kursie: 2,60 zł
Przeczytałem Beef'a.

Najpierw myślałem, że w przeciwieństwie do Dudy produkującej wieprzowinę, Beef-San będzie to grupa wołowa. Ale się okazuje, że w grupie jest zarówno spółka indycza, jak i polsko-ukraińska spółka od napojów. Taka dywersyfikacja średnio mi się podoba.
Po drugie, nawet do tak jednorodnej działalności jak produkcja i dystrybucja mięsa, nie wiem po co im tyle spółek pod różnymi markami. Trochę to wali PRL'em, a już na pewno nie robi dobrego wrażenia biznesowego, jak się widzi ze cztery czy pięć spółek robiących to samo - bo się cztery czy pięć razy płaci zarządom, księgowym, pracownikom administracyjnym, a potem płaci się służbom finansowym i audytorom za skonsolidowane raportowanie. Brak mi tu wartości dodanej z aż takiego rozproszenia.
Co gorsza, w spółkach zależnych są problemy: w raporcie jest otwarcie napisane o błędnej strategii, złych wynikach i konieczności restrukturyzacji. Wygląda mi poza tym na to, że cały czas są z tyłu: najpierw pod słabą złotówkę przygotowali się do produkcji krajowej, to się złotówka zaczęła umacniać i nie było zamówień. No to zaczęli likwidować tę działalność, a tutaj proszę, złotówka znowu słabnie i wróci popyt krajowy - tylko że właśnie się udało zamknąć ubojnie...

Dalej, co jest słabe: w spółce dominującej jest jednoosobowy zarząd. Gość od finansów sobie poszedł 4 dni przed końcem kwartału. Za to rada nadzorcza liczy 5 osób. Pewnie ciekawie się obraduje.

Przez cały 2008 r. grupa jest na stracie i ma wyjść na plus w II kwartale 2009 r. Jednocześnie, jak wiemy z kolejnych komunikatów o wywiązywaniu się z warunków układu z wierzycielami, spłaca kolejne ratty wierzytelności.
W sumie bez patrzenia na szczegóły takie jak stopień zadłużenia czy przepływy, widać że długofalowo spółka pożera pieniądze. W grudniu 2006 r. mając ponad 5 mln zł gotówki i prawie 5 mln wartości księgowej, dostała z rynku 81 mln zł. Od tamtej pory wartość księgowa troszkę rosła, ale spadła na 80 mln zł, a gotówki jest 9 mln zł. Zatem kręci się to na lekkim minusie.

Jednak to co mnie martwi w 2008 roku, to coraz większy ujemny kapitał obrotowy. Rosną krótkoterminowe zobowiązania, czyli spółki gorzej płacą dostawcom, a spadają aktywa krótkoterminowe, czyli zapasy nie są w całości uzupełniane. Inwestycje okazały się na razie stratne i wyceny na kolejnych bilansach raczej maleją niż rosną.
Skąd to się bierze? Zaciska się pętla braku zyskowności. Marże są niestety niewielkie oraz bardzo nierówne, a w kosztach pojawiły się odsetki od zaciągniętych kredytów. Rosną także "koszty sprzedaży". Zły kierunek strategiczny? Zbyt niepewna branża? Czy brak konsekwencji w rozwoju? Trudno powiedzieć. Fakt, że cała ta działalność jest na ustawicznym minusie, co potwierdzają przepływy: od prawie 2 lat regularnie ujemne. Kapitałem z giełdy spłaca dawne długi, a z bieżącej działalności nie jest ich w stanie odrobić.

Stabilność? Póki co spółka ma płynność, ale łatwo o jej zerwanie. Wypowiedzenie kredytów lub windykacja przez dostawców i znajdzie się pod murem, a wtedy nie będzie gdzie sięgnąć. Tak mi się bardzo nie podoba ten ujemny kapitał obrotowy.

Wycena? Trudno tutaj o wycenę, gdy grupa jest na stracie i jej działalność zużywa kapitał. Zróbmy to tak: gdyby z wartości księgowej odpisać następujące aktywa: 12 mln niematerialnych, 2 mln inwestycji i międzyokresówek, 6 mln zapasów (połowa wykazanych), 10 mln inwestycji (2/3 wykazanych) i 10 mln należności (2/5 wykazanych), to zostałoby 40 mln zł, czyli 77 gr na akcję. Aktualny kurs 26 gr mówi, że rynek wycenia wartość aktywów netto na jedynie 13 mln zł, czyli waha się aż co do 67 mln zł aktywów.

Okazja? Trzeba by zapytać "co z tym mięsem" i kiedy wrócą zyski. Bez nich jeszcze jeden albo dwa kwartały strat i będziemy mieli wielki płacz. Duda już dusi się bez pieniędzy i nie ma skąd ich wziąć. Ale równie dobrze, wystarczy jeden dobry kwartał, żeby wróciła wiara w Beef-Sana. Wg mnie może sobie hyżo skoczyć o 100 do 200%, jak tylko pokaże zyski. Pytanie, jak nisko do tego czasu spadnie.

PS W necie jest trochę o Galerii Sanowej budowanej razem z PA Nova, ale nie ma o tym w raporcie, więc nie mam jak się konkretnie odnieść. 75 tys. m2, to będzie kosztować ze 200 mln zł. Zaawansowanie jest ok. 30%, więc powiedzmy że poszło 60 mln zł. BFS ma 19% udziałów, więc odpowiada temu 11 mln zł (chociaż na pewno spora część jest finansowana z kredytu). Powodzenie projektu da Beef-Sanowi dodatkowe przychody z inwestycji, aktywa do wykazania na bilansie i ewentualnego zbycia albo zastawienia. Nijak nie zmieni sytuacji biznesu mięsnego, może za to podratować spółkę finansowo i dodać jej stabilności.

szooler
0
Wysłane: 27 stycznia 2009 23:43:04 przy kursie: 2,50 zł
Dziękujemy,WD.Po przeczytaniu tego raportu analitycznego odechciewa sie mięsa...z Beefsana.:blackeye:
"Fortuna favet fortibus"

JANERR
0
Wysłane: 28 stycznia 2009 10:14:22 przy kursie: 2,50 zł
JANERR napisał(a):
Pare kluczowych informacji

Dzisiaj dłużej rozmawiałem z szfostwem w BeefSanie - informacje już konkretne !!

Nie posiadają żadnych zabezpieczeń walutowych - opcji

Poprosiłem by zarząd wystosował w tej sprawie komunikat do PAPu ( zobaczymy jaka będzie reakcja na moją interwencje
)

I jeszcze jedna informacja

Beff San posiada 19 % udziałów w budowanym Centrum Handlowym w Sanoku

I mamy oficjalny komunikat .

Zarząd "Beef-San" Zakłady Mięsne S.A. w Sanoku , wobec pojawiających sie zapytań inwestorów i informacji prasowych o zawieraniu przez spółki publiczne kontraktów walutowych, informuje, że w okresie od stycznia 2008 r. do chwili obecnej "Beef-San " S.A. nie była stroną kontraktu walutowego (opcja futures forward) oraz w inny sposób nie uczestniczyła w takich kontraktach (rynkowych i pozarynkowych). Informacja tej treści została przekazana Komisji Nadzoru Finansowego w dniu 08.12.2008 r.

JANERR
0
Wysłane: 30 stycznia 2009 15:34:36 przy kursie: 2,50 zł
Mamy kolejny komunikat o sprzedaży akcji Beefa ale tym razem sprzedaje Fundusz .

30.1.Warszawa (PAP) - DWS Polska TFI zmniejszył zaangażowanie do 3,52 proc. akcji i głosów na WZA Beef-Sanu - poinformowała spółka w komunikacie.

DWS Polska TFI posiada obecnie 1.840.240 akcji Beef-Sanu.(PAP

No to sprzedających mamy teraz 2.

- Fundusz
- i akcje Prezesa zastawione za długi wywala Bank PKO

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,419 sek.

jmldtkva
iclvarsa
mnoehdzo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nkdjwodh
frkdtksk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat