PARTNER SERWISU
ayhdkwmp

Kluska i inni.

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 28 sierpnia 2009 19:02:12
Nie trzeba interesować się Giełdą, żeby słyszeć o Romanie Klusce i Optimusie. Jednak ja nie o tym dokładnie, ale raczej o zjawisku które się pojawiło wówczas - czyli wszechwładzy urzędników. Pod tym linkiem opisana jest historia podobna, która przydarzyła się twórcy Optimusa. Skóra cierpnie jak o takim czymś czytam i ciśnienie od razu skacze. Myślałem że po paru takich akcjach jakoś chociaż trochę to uregulowali, niestety nie. Najgorsze w tym wszystkim, że nikt za to nie odpowie, choć pewnie nazwiska są znane... Potrzebne zmiany, pilne!

Powoli do celu

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 28 sierpnia 2009 19:36:05
Nie chciałbym nigdy dostać się w takie żarna.
Choć myślę sobie, że nie ma dymu bez ognia. Urzędy "ot tak" nie mszczą się na niewinnych ludziach, upatrzonych sobie bo mieli buty w kratkę albo wąs za długi. Coś zawsze musiało być, o czym nie wiemy. Taki mam cień przeczucia, choć zgadzam się, że zmiany są potrzebne. Przede wszystkim takie, wyrównujące wszystkich wobec prawa. Wszyscy powinni podlegać takim samym zasadom. Cieszę się gdy Madoffa skazali w parę tygodni, Beger dostała wyrok za fałszowanie podpisów, a Kwaśniewską obmacywali na lotnisku; martwię się gdy politycy złapani na prowadzeniu po pijanemu nie zostają ukarani. W realu nie istnieje coś takiego jak VIP i bardzo mi przeszkadza celebra np. wobec jakichś piosenkarek co pchają się bez kolejki.
Edytowany: 28 sierpnia 2009 19:36

martinezo
0
Wysłane: 28 sierpnia 2009 20:12:54
Ja już abstrahuję od tego czy ktoś jest winny, czy też nie. Chodzi mi o maniakalny upór w dążeniu do tego, aby udowodnić winę tam, gdzie jej nie ma(w tym przypadku może i coś było nie tak, tylko po co niszczyć całą firmę, skoro za decyzję odpowiadają pojedyncze osoby?). Człowiek wówczas jest bezsilny, jeśli mądry pan z Urzędu chce pokazać, że to on ma rację. A sprawiedliwość przychodzi(lub nie) po latach. Nie ma wtedy winnych, lub inaczej - są, tylko nie można ich ukarać. Tylko co po tej sprawiedliwości, jeśli człowiekowi złamie się życie i psychikę? Kluska miał to szczęście, że miał pieniądze aby walczyć. Inni poddają się szybciej lub nie starcza zdrowia czy środków.

Powoli do celu

martinezo
0
Wysłane: 14 października 2009 17:11:10
Coś pozytywnego może w końcu wydarzy się w tym temacie.
gospodarka.gazeta.pl/gospodark...

Cytat:
Projekt ustawy o odpowiedzialności materialnej urzędników za bezprawne decyzje, wystraszył i zmobilizował skarbowców, pisze "Puls Biznesu". Domagają się oni od swego szefa - Jacka Rostowskiego - objęcia pracowników polisą OC, opłacaną z funduszy resortu finansów.

Tylko powinni sami opłacać sobie OC. Księgowi, lekarze, itp. mogą, to oni też.

Powoli do celu

martinezo
0
Wysłane: 3 czerwca 2010 12:49:08
Stwierdziłem, że tą historię również warto zapamiętać.

wyborcza.biz/biznes/1,101716,7...

Cytat:
Po JTT Computers zostały już tylko wspomnienia. Jednak do dziś byli pracownicy wspominają tę firmę jako najlepszego pracodawcę.

Powoli do celu

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 3 czerwca 2010 14:45:34
Roman Kluska najlepiej podsumował sytuację:

Cytat:
Zło zaczyna się od złożonego i nieprecyzyjnego prawa podatkowego, które pozwala uzasadnić każde postępowanie. Najgorsze jest to, mówił Kluska (który importował własne komputery ze Słowacji), że w Polsce urzędnik może wyeliminować każdą firmę. I pozostanie przy tym bezkarny.

Im więcej zawiłości w prawie, tym więcej możliwości jego interpretacji i potencjalnych nadużyć. Zastanawia mnie kto wymyślił idiotyczne prawo zwalniające importerów z podatku. I jak to zaargumentował. Przecież to podcinanie skrzydeł krajowej produkcji. Politycy, urzędnicy i sędziowie powinni odpowiadać za swoje decyzje. Janusz Korwin Mikke odgraża się że postawi większość polityków poprzednich kadencji przed trybunałem stanu. Byłby z tego niezły kocioł:) Kara śmierci za nieudolne zarządzanie państwem na pewno obiła by się szerokim echem na świecie:)
Aktualnie: MRB(100%)

martinezo
0
Wysłane: 28 czerwca 2010 15:09:48
Trzeba piętnować niekompetentnych urzędników z Urzędu Skarbowego. "Pół biedy" jeśli to tylko niekompetencja - gorzej jeśli to zwykła zawziętość i złośliwość wbrew prawu i zdrowemu rozsądkowi. Urzędnicy i tak nie nie płacą ze swojej kieszeni. Wiedzą o tym i korzystają z tego.
Następna historia:

Cytat:
Miał kilkanaście ciężarówek, kilkudziesięciu podwykonawców i kontrakt m.in. z Elektrownią Połaniec. Skarbówka doprowadziła milionera do ruin, a potem wycofała się z zarzutów. Teraz przedsiębiorca z Łubnic żąda 16 mln zł odszkodowania.

kielce.gazeta.pl/kielce/1,3525...

Powoli do celu

John_Majewski
0
Wpisów: 8
Wysłane: 17 lutego 2011 12:46:06
dobry artykuł

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 19 lutego 2011 13:12:13
Kamil napisał(a):

Im więcej zawiłości w prawie, tym więcej możliwości jego interpretacji i potencjalnych nadużyć. Zastanawia mnie kto wymyślił idiotyczne prawo zwalniające importerów z podatku. I jak to zaargumentował. Przecież to podcinanie skrzydeł krajowej produkcji.

Prawnicy którzy zyja a tego że prawo jest mocno skomplikowane nie sa zainteresowani dobrem jakiegokolwiek państwa tak bardzo jak wlasnymi korzyściami. Przeciez jakby wszystko stało sie proste i zrozumiałe to oni byliby mniej potrzebni. Prawnicy maja swoje bardzo silne lobby do komplikowania przepisów.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,166 sek.

gtbpqemz
bgnvqgoy
lupvtfet
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hjvldphi
damuerrt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat