Witam serdecznie
Pora podać wyniki konkursu. Trochę późno bo byłem z początkiem lipca na wakacjach a potem nie za bardzo mi się chciało... No ale skoro powiedziałem że wyniki będą w lipcu to dłużej nie dało się zwlekać.
W konkursie wzięło udział 11 uczestników. Wszystkim bardzo dziękuję, z tym że 4 osoby nie podały uzasadnienia dla swoich typów co było jednym z warunków konkursu. Na szczęście zwycięzca podał uzasadnienie więc żadnych wątpliwości co do tego kto wygrał nie ma.
And the winner is....

Bezapelacyjnym wygranym jest
adamos któy znokautował konkurentów przewidując WIG20 na koniec kolejnych miesięcy myląc się średnio o mniej niż 50 punktów. Do niego też przechodzi nagroda - roczny abonament serwisu Stockwatch.
Przewidywania adamosa - w odróżnieniu od konkurentów - trafiały coraz bliżej celu - najtrudniej było mu przewidzieć poziom indeksu za trzy tygodnie (błąd 102pkt), znacznie łatwiej za trzy miesiące (w czerwcu pomylił się o 9 punktów przy średnim błędzie wszystkich uczestników wynoszącym 392 punkty).
frogowi i
mayamie,podobnie jak zwycięzcy, udało się prawidłowo przewidzieć kierunek ruchu indeksu w kolejnych miesiącach. Zdobyli one kolejne (drugie i trzecie) miejsca.
Wynik powyżej średniej uzyskał również
soczo81. Wspólną cechą grupy uczestników którzy uzyskali wyniki lekko poniżej średniej jest to że nie podali uzasadnienia

. Może to świadczyć że podeszli do sformułowania swoich prognoz bardziej pobieżnie, albo o tym że nie wiedzieli które czynniki w danym miesiącu okażą się dominujące.
Najsłabiej wypadli ci, którzy podali swoje typy tuż po ogłoszeniu konkursu (
buldi i
krewa) co może świadczyć o tym, że wynikom inwestycyjnym w średnim terminie sprzyja przemyślenie sprawy przez parę dni.
Na razie tyle, za chwilę spróbuję wrzucić tabelkę i jakieś obrazki.