topcia napisał(a):Frog dzięki za odp ;) . Najbardziej pasuje mi średnioterminowe. CO do poziomu ryzyka-robiłam kiedyś ten test. WYników nie pamiętam. Mam nadzieję, że jeszcze dzisiaj wieczorem znajdę chwilę, żeby go zrobić. Pytasz zapewne o ryzyko w związku ze skonstruowaniem portfela? Zatem napiszę już, ze nabyłam assecopol aby zajmował jakieś 50-60% mojego portfela. ;)
Chodzi mi o to, że jeżeli akceptujesz niewielkie ryzyko, powinnaś ograniczyć poszukiwania do "zdrowych" spółek. Tych już odpowiednio wycenianych, które przynosząc zyski i rozwijając się jak do tej pory będą zwiększały swoją wartość.
Z kolei jeżeli interesuje Cię większy zysk i jesteś skłonna podjąć większe ryzyko, np. szansa na kilkaset procent zysku w pół roku lub strat 50% kapitału, powinnaś szukać wśród niedoszłych bankrutów, spółek zapomnianych nisko wycenianych wskaźnikowo, które przynoszą straty, ale mają szanse zostać przejęte, zrestrukturyzowane itp.
Assecopol jest dobrą i zdrową spółką, znaną na giełdzie. Wnioskuję więc że nie interesują Cię spółki spekulacyjne, a raczej spółki zdrowe.
Odpowiedz sobie na kilka pytań:
Czy chcesz móc na bieżąco obserwować jak spółka radzi sobie ze swoją działalnością?
Jeżeli tak, nie interesuj się spółkami świadczącymi usługi dla górnictwa, jeżeli mieszkasz nad morzem. Poszukaj takich, których jakość produktów i usług widzisz i możesz ocenić.
Czy chcesz zainwestować większy kapitał i móc sprzedać w każdej chwili?
Poszukaj spółek których dzienne obroty są spore i zawsze są chętni na zakup.
Czy znasz się dobrze na jakiejś branży (pracujesz w niej) i wiesz, że jest przyszłościowa?
Poszukaj spółek na GPW które działają w tej branży.