PARTNER SERWISU
jxutowhp
1 2

Podstawowe informacje przy wyborze spółki

topcia
0
Wpisów: 274
Wysłane: 26 sierpnia 2010 19:46:36
Proszę o poradę na co należy zwrócić uwagę w początkowej fazie wyboru spółki? Mam na myli dane podawane na Stockwatch przy opisie każdej firmy (prawa zakładka).
Jaki rodzaj zysku jest najistotniejszy (ekonomiczny, operacyjny, netto......)?

W sytuacji, kiedy jedna spółka ma spore zadłużenie, natomiast zysk ekonomiczny dodatni a druga niskie zadłużenie a z. e. ujemny (MIrbud -Netia), która jest bardziej godna uwagi?

Bedę wdzięczna za wszelkie informacje binky

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 26 sierpnia 2010 20:13:21
Przede wszystkim napisz, na jaki okres chcesz zainwestować. I jaki poziom ryzyka akceptujesz (zrób sobie test na Stock Watch - masz go w profilu). Mając chociażby takie informacje będzie nam łatwiej coś doradzić.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 26 sierpnia 2010 20:29

topcia
0
Wysłane: 26 sierpnia 2010 21:03:47
Frog dzięki za odp ;) . Najbardziej pasuje mi średnioterminowe. CO do poziomu ryzyka-robiłam kiedyś ten test. WYników nie pamiętam. Mam nadzieję, że jeszcze dzisiaj wieczorem znajdę chwilę, żeby go zrobić. Pytasz zapewne o ryzyko w związku ze skonstruowaniem portfela? Zatem napiszę już, ze nabyłam assecopol aby zajmował jakieś 50-60% mojego portfela. ;)

Frog
13
Wysłane: 26 sierpnia 2010 21:42:28
topcia napisał(a):
Frog dzięki za odp ;) . Najbardziej pasuje mi średnioterminowe. CO do poziomu ryzyka-robiłam kiedyś ten test. WYników nie pamiętam. Mam nadzieję, że jeszcze dzisiaj wieczorem znajdę chwilę, żeby go zrobić. Pytasz zapewne o ryzyko w związku ze skonstruowaniem portfela? Zatem napiszę już, ze nabyłam assecopol aby zajmował jakieś 50-60% mojego portfela. ;)

Chodzi mi o to, że jeżeli akceptujesz niewielkie ryzyko, powinnaś ograniczyć poszukiwania do "zdrowych" spółek. Tych już odpowiednio wycenianych, które przynosząc zyski i rozwijając się jak do tej pory będą zwiększały swoją wartość.
Z kolei jeżeli interesuje Cię większy zysk i jesteś skłonna podjąć większe ryzyko, np. szansa na kilkaset procent zysku w pół roku lub strat 50% kapitału, powinnaś szukać wśród niedoszłych bankrutów, spółek zapomnianych nisko wycenianych wskaźnikowo, które przynoszą straty, ale mają szanse zostać przejęte, zrestrukturyzowane itp.

Assecopol jest dobrą i zdrową spółką, znaną na giełdzie. Wnioskuję więc że nie interesują Cię spółki spekulacyjne, a raczej spółki zdrowe.

Odpowiedz sobie na kilka pytań:

Czy chcesz móc na bieżąco obserwować jak spółka radzi sobie ze swoją działalnością?
Jeżeli tak, nie interesuj się spółkami świadczącymi usługi dla górnictwa, jeżeli mieszkasz nad morzem. Poszukaj takich, których jakość produktów i usług widzisz i możesz ocenić.

Czy chcesz zainwestować większy kapitał i móc sprzedać w każdej chwili?
Poszukaj spółek których dzienne obroty są spore i zawsze są chętni na zakup.

Czy znasz się dobrze na jakiejś branży (pracujesz w niej) i wiesz, że jest przyszłościowa?
Poszukaj spółek na GPW które działają w tej branży.
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 26 sierpnia 2010 22:25:56
Tutaj podrzucam jeszcze link do wątku na tym forum o podobnej tematyce. Przeczytaj, może jakoś Ci pomoże:

click
Follow me on Twitter

topcia
0
Wysłane: 27 sierpnia 2010 00:04:04
Dzięki wielkie-za ciekawy link również ;)

topcia
0
Wysłane: 27 sierpnia 2010 01:06:55
Frog-nurtuje mnie jedna kwestia. Jak można stracić 50% kapitału, jeśli używa się stop lossa? POmijając oczywistą mozliwość braku chętnych na akcje.

Frog
13
Wysłane: 27 sierpnia 2010 08:04:31
topcia napisał(a):
Frog-nurtuje mnie jedna kwestia. Jak można stracić 50% kapitału, jeśli używa się stop lossa? POmijając oczywistą mozliwość braku chętnych na akcje.

Używając stop-lossa nie stracisz 50% w jednej transakcji. Ale gdy poprzez wahania kursu stop-loss wypali 10 razy, stracisz i tyle.
Ja stop-lossa nie używam. Wiem co kupuję i liczę się z chwilowymi spadkami kursu.
Stop-loss jest dobry dla spekulantów. Takie moje zdanie.
Follow me on Twitter

topcia
0
Wysłane: 27 sierpnia 2010 23:39:23
CHciałam jeszcze dopytać w sprawie Wskaźnika ogólnego zadłużenia. Jeśli ROA i ROE (razem) przewyższają go, to rozumiem, że nie jest tak źle, bo z tych źródeł spółka czerpie na spłatę zadłużenia?

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 28 sierpnia 2010 08:22:50
Nie wspieram tej intepretacji.
Dodawanie ROE do ROA nie ma sensu fizycznego.
ROA to zwrot z aktywów razem, a ROE to zwrot tylko z kapitału własnego.
Ogólne zadłużenie jest proporcją kapitału obcego w aktywach.
Na dobrą sprawę gdyby nie było podatków i odsetek, to
wsk. og. zadłużenia = ( 1 - ROA / ROE )

topcia
0
Wysłane: 28 sierpnia 2010 21:57:30
WatchDog napisał(a):

Ogólne zadłużenie jest proporcją kapitału obcego w aktywach.

w takim razie, jak sprawdzić, czy zadłużenie jest w miarę akceptowalne i czy w ogóle może takie być? Zysk z aktywów musi być większy od ogólnego zadłużenia?

Frog
13
Wysłane: 28 sierpnia 2010 22:01:22
topcia napisał(a):
jak sprawdzić, czy zadłużenie jest w miarę akceptowalne

To se ne da. Zależy od branży, zyskowności spółki, historii kredytowej, struktury klientów, wierzycieli, terminów płatności i wielu innych rzeczy...

Są pewne wskazówki akademickie, ale tak naprawdę przypadek każdej spółki należy rozpatrywać indywidualnie...
Follow me on Twitter

topcia
0
Wysłane: 28 sierpnia 2010 22:07:29
Rozumiem. ALe muszą być jakieś informacje zawarte w raportach,które by pomogły zdecydować, czy spółką z zadłużeniem warto się interesować?
Wczoraj wyczytałam, że zadłużenie dopiero powyżej 50% powinno być alarmujące.

WatchDog
50
Wysłane: 28 sierpnia 2010 22:17:47
Zadłużenie to takie straszne słowo, huczą nim też w mediach, a tymczasem w biznesie nazywa się to po prostu lewar i służy do zwiększania zysków.
Jeśli masz model biznesowy, który daje się skalować (np. restauracja, do której chcą przychodzić ludzie) i dający zysk przewyższający stopę odsetek z kredytu, możesz rozwijać ten biznes na kapitale obcym. Kredytujesz się ile wlezie (albo ile bank pozwoli) i wystarczy żeby zarabiać na odsetki plus trochę żeby całość miała sens. Kapitał obcy jest zawsze tańszy niż kapitał własny, bo bank nie staje się wspólnikiem i nie rości sobie praw do udziału w zyskach, zabezpiecza się wyłącznie na kwotę, którą pożyczył (plus opłaty itd.).
Zadłużenie to może być różne w zależności od sektora. Na przykład nieruchomości zawsze się w ten sposób finansuje, bo zmienność wartości aktywa zabezpieczającego jest nieduża (choć kryzys pokazał, że niekoniecznie), ale nieruchomość daje cash flowy z najmu, najczęściej rośnie też jej wartość rynkowa no i jeśli jest zrobiona z głową, to jest nawet dość płynna.
Oczywiście im większe zadłużenie tym większe ryzyko. Ale trzeba rozpatrywać ten wskaźnik razem z zyskownością. Tragedia zaczyna się, gdy nie firmy przestaje być stać na spłatę odsetek, wtedy zadłużenie staje się koszmarem. Dlatego m.in. opracowano hybrydowy Rating, który zbiera wskaźniki takie jak struktura kapitału, udział kapitału obrotowego w aktywach, rentowność operacyjną oraz wielkość zysków zatrzymanych, jako łącznie wpływające na stabilność spółki.

Frog
13
Wysłane: 28 sierpnia 2010 22:26:32
WatchDog napisał(a):
Kapitał obcy jest zawsze tańszy niż kapitał własny

Chciałbym tylko zaznaczyć, iż moim zdaniem słowo "zawsze" nie powinno się znaleźć w powyższym stwierdzeniu.
Ale to już głębsza dyskusja...
Follow me on Twitter

WatchDog
50
Wysłane: 28 sierpnia 2010 22:38:46
Oo bardzo głęboka. Kiedyś ją rozwiniemy.
Mogę zmienić na "kapitał obcy jest zawsze tańszy ekonomicznie...".
Mam taką zasadę przy każdym biznes planie: jeśli nie da się go zrobić w całości na kapitale obcym, tj. nie wystarczy na odsetki i spłatę w jakimś czasie kwoty głównej, to nie ma sensu go w ogóle robić.
Edytowany: 28 sierpnia 2010 22:40

topcia
0
Wysłane: 28 sierpnia 2010 23:30:52
WatchDog dzięki za konkretną i bardzo zrozumiałą dla laika odpowiedź.

Jeśli mogę streścić, czy dobrze pojęłam.
Czyli liczenie, czy zadłużenie nie jest zbyt wysokie mogę zostawić wskaźnikowi Altmana (który nie powinien być mniejszy od 3)?

WatchDog napisał(a):
i dający zysk przewyższający stopę odsetek z kredytu,

ALe gdybym sama chciała sprawdzić, jak się ma zadłużenie do zysków (chcę to odnieść do wskaźników z raportów i podawanych na Stockwatch) to rozumiem to tak:
odsetki od kredytów to zobowiązania krótkoterminowe, które powinny być niższe niż zysk. Jaki to będzie zatem rodzaj zysku? Jakiego zysku szukać?
Z tego co pisałeś będą to:
- rentowność operacyjną czyli: Zysk (strata) z działalności operacyjnej?
- wielkość zysków zatrzymanych czyli: Zysk (strata) netto?
- , udział kapitału obrotowego w aktywach czyli: to co zostaje z aktywów obrotowych (nie widzę takich w raportach-są tylko aktywa ogółem) po spłacie zobowiązań krótkoterminowych to kapitał obrotowy (pracujący). I im jest go więcej w aktywach tym lepiej?
-struktura kapitału (lepiej, jeśli więcej jest majątku trwałego niż obrotowego?) -także nie widzę tych wskaźników w raportach.

Przepraszam za ten mętlik, ale jestem z wykształcenia psychologiem i takie analizy, to dla mnie kosmos póki co, także z góry będę wdzięczna za cierpliwość.
Edytowany: 28 sierpnia 2010 23:34

Galind
0
Wpisów: 5
Wysłane: 31 sierpnia 2010 23:43:08
Witam!
Przepraszam, że się wtrącę w dyskusję, gdyż jestem całkiem nowym użytkownikiem tego forum, ale wobec braku odpowiedzi przedmówców spróbuję odpowiedzieć na te pytania zgodnie z posiadaną wiedzą:
1.Odsetki od kredytów nie są zobowiązaniem, tylko kosztem i owszem powinny być niższe od zysku. A najlepiej byłoby, gdyby zysk netto (a właściwie zysk netto + odsetki, bo przecież obliczając zysk netto odjęliśmy wcześniej odsetki jako kategorię kosztów) przewyższał odsetki łącznie z ratą kapitałową kredytu. Będąc bardzo ostrożnym można byłoby w liczniku zastosować zysk operacyjny (tylko i wyłącznie, już bez dodanych odsetek) co pozwoliłoby nam stwierdzić, czy z prowadzenia wyłącznie podstawowej działalności firma będzie w stanie obsłużyć zadłużenie.
2. Wielkość zysków zatrzymanych... hmmm nie do końca uważnie chyba przeczytałem wątek, ale może chodzi tu o tę cześć zysku, która zostanie przeznaczona na powiększenie kapitału własnego firmy?
3. Kapitał firmy można podzielić m. in. na kapitał stały i kapitał obrotowy. Kapitał stały (czyli kapitał własny + zobowiązania długoterminowe) powinien w całości finansować majątek trwały firmy. Zatem kapitał stały powinien być równy lub większy od majątku trwałego. Ta część kapitału stałego, która przewyższa majątek trwały jest kapitałem obrotowym (kap. obrotowy = kap. stały - majątek trwały). Znając te wzory łatwo wyliczyć poszczególne wskaźniki biorąc dane ze sprawozdań finansowych. Ogólnie zasada jest taka, że struktura finansowania majątku jest w porządku jeśli kap. stały pokrywa majątek trwały. Oczywiście w im większym stopniu tym lepiej.
4. To czy lepiej mieć więcej majątku trwałego, czy obrotowego, zależy od specyfiki działalności. Firma produkcyjna musi mieć przewagę majątku trwałego, bo musi mieć budynki, maszyny i urządzenia. Firmie handlowej wystarczy magazyn, może być nawet wynajęty, ale zapasów (czyli składnika majątku obrotowego) musi mieć dużo, żeby móc płynnie funkcjonować.

Ot takie moje dygresje.
Pozdrawiam.

topcia
0
Wysłane: 1 września 2010 00:12:56
Galind,nie przepraszaj thumbright . FOrum jest publiczne a każda informacja się przyda. Składam to sobie pomału w logiczną całość. Także wielkie dzięki za wypunktowanie najważniejszych kwestii ;)

topcia
0
Wysłane: 1 września 2010 00:14:04
Aha, mozę w takim razie wypowiesz się na temat najnowszego sprawozdania COrmay? Będziemy wdzięczni ;)
www.stockwatch.pl/forum/defaul...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,260 sek.

hzvondib
nlrbnsji
jworoboj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
juhgpbxj
jfszuylp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat