PARTNER SERWISU
xjsfpvhj
Galind

Galind

Ostatnie 10 wpisów
Ogólnie, tak na bardzo szybki pierwszy ogląd, to spółka wygląda ciekawie. Widać, że się mocno wzmacnia kapitałowo i majątkowo. Rentowność bardzo przyzwoita, a płynność... czy to już nie jest nadpłynność? Mocno sobie poinwestowali w ostatnim roku. To co wygląda zdecydowanie źle, to duże ujemne przepływy pieniężne. I to z działalności operacyjnej. Wszystko wskazuje jednak na to, że pieniądz poszedł w zapasy i/lub należności, bo widać, że w aktywach wzrósł i majątek trwały i obrotowy. Potwierdzałaby to też ta nadpłynność (wysokie wskaźniki płynności bieżącej i szybkiej). Jeśli tak było, to tragedii nie ma. Struktura pasywów jak najbardziej w porządku.
To tak na bardzo szybko. Trzeba by się mocniej wgryźć w tekst, a na to już dziś czasu nie mam.

Witam!
Przepraszam, że się wtrącę w dyskusję, gdyż jestem całkiem nowym użytkownikiem tego forum, ale wobec braku odpowiedzi przedmówców spróbuję odpowiedzieć na te pytania zgodnie z posiadaną wiedzą:
1.Odsetki od kredytów nie są zobowiązaniem, tylko kosztem i owszem powinny być niższe od zysku. A najlepiej byłoby, gdyby zysk netto (a właściwie zysk netto + odsetki, bo przecież obliczając zysk netto odjęliśmy wcześniej odsetki jako kategorię kosztów) przewyższał odsetki łącznie z ratą kapitałową kredytu. Będąc bardzo ostrożnym można byłoby w liczniku zastosować zysk operacyjny (tylko i wyłącznie, już bez dodanych odsetek) co pozwoliłoby nam stwierdzić, czy z prowadzenia wyłącznie podstawowej działalności firma będzie w stanie obsłużyć zadłużenie.
2. Wielkość zysków zatrzymanych... hmmm nie do końca uważnie chyba przeczytałem wątek, ale może chodzi tu o tę cześć zysku, która zostanie przeznaczona na powiększenie kapitału własnego firmy?
3. Kapitał firmy można podzielić m. in. na kapitał stały i kapitał obrotowy. Kapitał stały (czyli kapitał własny + zobowiązania długoterminowe) powinien w całości finansować majątek trwały firmy. Zatem kapitał stały powinien być równy lub większy od majątku trwałego. Ta część kapitału stałego, która przewyższa majątek trwały jest kapitałem obrotowym (kap. obrotowy = kap. stały - majątek trwały). Znając te wzory łatwo wyliczyć poszczególne wskaźniki biorąc dane ze sprawozdań finansowych. Ogólnie zasada jest taka, że struktura finansowania majątku jest w porządku jeśli kap. stały pokrywa majątek trwały. Oczywiście w im większym stopniu tym lepiej.
4. To czy lepiej mieć więcej majątku trwałego, czy obrotowego, zależy od specyfiki działalności. Firma produkcyjna musi mieć przewagę majątku trwałego, bo musi mieć budynki, maszyny i urządzenia. Firmie handlowej wystarczy magazyn, może być nawet wynajęty, ale zapasów (czyli składnika majątku obrotowego) musi mieć dużo, żeby móc płynnie funkcjonować.

Ot takie moje dygresje.
Pozdrawiam.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 11 sierpnia 2011 01:00:41
Liczba wpisów: 5
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,191 sek.

tiihxqnq
mcwjbkuv
yinhufxs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kbakcmgp
xiglfhlw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat