0 Dołączył: 2020-01-16 Wpisów: 1
Wysłane:
22 stycznia 2020 10:26:39
Tak jak w temacie? Ktoś korzystał z programu mój prąd podczas inwestycji w instalację fotowoltaiczną? Zastanawiam się nad instalacją, a obecnie dają 5 tysięcy złotych dofinansowania więc myślę, że warto. Jak myślicie? Z tego co czytałem tutaj pvge.pl/blog/49/na-co-moga-lic... jest ponoć możliwość łączenia tego programu z innymi.
|
3 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
22 stycznia 2020 16:42:37
Nie wiem, czy to nie zależy od województwa, bo w Gdańsku można odliczyć od podatku dochodowego bez korzystania z ulgi termo modernizacyjnej (bo ja nie modernizuję, tylko dokładam do istniejącego systemu nowe klocki), ale chyba tylko, jeżeli przekroczysz II próg podatkowy. Natomiast to, co mnie powstrzymuje przed inwestycją (u mnie 7 kW), to niestabilność polityczna. Nie widzi mi się wydawać 35k PLN (po ulegać i odliczeniach) , żeby po tygodniu od instalacji przeczytać w gazecie, że ustawa prosumencka się nie sprawdza w takim kształcie, jak jest, i od dzisiaj to, co wyprodukujesz, musisz wykorzystać na bieżącą, bez możliwości buforowania nadwyżek przez rok. Mam ogrzewanie elektryczne, więc to, co wyprodukuje latem, konsumuje zimą.
|